Hjem
Nye doktorgrader

Aksjonæravtaler

Jannik Woxholth disputerer tirsdag 20. juni 2017 for dr.philos-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Aksjonæravtaler”.

Hovedinnhold

Jannik Woxholth har avlagt doktorgrad i jus ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Aksjonæravtaler". Dette er et praktisk emne som gjelder avtaler om hvordan eierskap i aksjeselskaper skal utøves. Typisk inngås aksjonæravtaler mellom aksjonærene i et selskap, hvor de blir enige om regler for hvordan selskapet skal styres. Siden aksjeselskaper er den viktigste formen for organisering av næringsvirksomhet, er emnet av stor praktisk og økonomisk betydning.

Avhandlingen behandler i hovedsak tre typer spørsmål:

  • Avtalens gyldighet mellom partene: Som avtaler ellers, er aksjonæravtaler i utgangspunktet bindende mellom partene. Det er imidlertid usikkert hvor langt dette utgangspunktet rekker. Avtaler som søker å omgå regler i aksjelovgivningen eller selskapets vedtekter kan f.eks. tenkes kjent ugyldige. Avhandlingen reiser en rekke slike spørsmål som behandles hver for seg, men generelt går avhandlingen langt i å anta at aksjonæravtalen opprettholdes som gyldig selv i slike tvilstilfeller.

  • Selskapsrettslige virkninger: Mens aksjonæravtaler altså i utgangspunktet er bindende mellom partene er de, som avtaler ellers, normalt ikke er bindende for andre enn partene. Andres frihet til ikke å respektere avtalen kan likevel lede til uheldige resultater, og avhandlingen antar at disse i en viss utstrekning også må respektere aksjonæravtalen. Derimot kan en beslutning på selskapets generalforsamling antakelig ikke kjennes ugyldig selv om noen stemmer i strid med det som var avtalt.

  • Virkninger for partenes rettsetterfølgere: Dersom partene i aksjonæravtalen selger aksjene sine, oppstår det spørsmål om den som kjøper aksjene nå blir bundet av aksjonæravtalen. Igjen gjelder utgangspunktet om at bare partene er bundet av aksjonæravtalen, men avhandlingen antar at den som kjøper partenes aksjer i enkelte tilfeller kan bli bundet av avtalen – typisk dersom vedkommende kjente eller burde kjenne til avtalen og dens innhold.

Personalia

Jannik Woxholth er jurist fra Universitetet i Oslo og siviløkonom med bachelorgrad fra Høgskolen i Oslo og mastergrad fra INSEAD i Frankrike og Singapore. Woxholth er juniorpartner i konsulentfirmaet McKinsey & Company, hvor han har vært ansatt siden 2010.