Hjem
Nye doktorgrader

Appetitt og vekst hos laks i sjøvann med lavt oksygen og høy temperatur

Vibeke Vikeså disputerer tirsdag 27. juni 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Regulation of appetite and growth of Atlantic salmon (Salmo salar L.) and effect of water oxygen, temperature and dietary energy».

Hovedinnhold

Høy temperatur i kombinasjon med lavt oksygen (hypoksi) er et av de mest utfordrende miljøforhold som oppdrettslaks utsettes for. Dette er forventet å øke som en følge av den globale oppvarmingen.

Doktorgradsarbeidet har undersøkt hvordan appetitt og vekst hos laks påvirkes av lavt oksygen og høy temperatur, samt høyt energinivå i fôr. Det ble utført fire fôringsforsøk med laks i sjøvann ved ulike temperaturer (12-13°C vs. 17-19°C), hvor to av forsøkene inkluderte behandlinger med lavt oksygen.

Studiene viste at høy temperatur reduserer appetitt og vekst selv ved gunstige oksygen forhold. Nedsatt vekstpotensial ved høye temperaturer var tydelig i form av laksens vektøkning, utnyttelse av næringsstoffer, samt hormonregulering av vekst. Lavt oksygen resulterte i en hemming av energimetabolismen, som bidrar til en ytterligere vekstreduksjon ved både optimale og høye temperaturer. Høy energi i fôret hadde en positiv effekt på både vekst og energimetabolisme.

Det ble også vist at hormonet ghrelin indikerer en måltidsforventning tilsvarende den hos mennesker og andre vertebrater. Dietteffekter og miljøets påvirkning på vekst er av stor interesse for lakseoppdrett, da mer kunnskap kan bidra til økt vekst, velferd, helse, reduserte miljøpåvirkninger og derved fremtidige oppdrettsmuligheter.

Arbeidet i avhandlingen består av tre artikler publisert i internasjonale journaler.

Personalia

Vibeke Vikeså er født i 1974 og oppvokst på Vikeså i Bjerkreim kommune. Fra 2001 har hun graden cand.scient. i akvakultur fra Institutt for fiskeri- og marinbiologi, Universitetet i Bergen (UiB). Forskningsarbeidet i doktorgraden har vært et samarbeid mellom Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES), UiB og Skretting Aquaculture Research Centre (ARC). Veiledere har vært professor Rune Waagbø ved NIFES/ UiB, dr Ernst Morten Hevrøy ved EWOS Cargill (tidligere NIFES) og dr. Leo Nankervis, Skretting ARC. Vikeså jobber som forsker ved Skretting ARC i Stavanger.