Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Cellesignalering og stress

Haruna Muwonge disputerer mandag 4. september 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Exchange Proteins directly Activated by cAMP (Epac): Physiological roles and Regulation of expression".

Hovedinnhold

Vev og celler i kroppen kommuniserer med hverandre på mange forskjellige måter. En normalt fungerende kropp er avhengig av at cellene kan lese signaler som når dem på riktig måte, slik at cellene og vevet reagerer slik at det er hensiktsmessig for individet. Mange hormoner påvirker celler til å produsere det intracellulære signalmolekylet syklisk adenosin monofosfat (cAMP). cAMP vil igjen binde til, og påvirke aktiviteten til forskjellige proteiner i cellen. Et protein som kalles Epac er viktig for å videreformidle cAMP-signaler i cellen. Siden Epac ble oppdaget i 1998 er det vist at dette proteinet har viktige funksjonelle roller i mange forskjellige vev, som for eksempel hjerne, hjerte, lever, lunge, bukspyttkjertel og nyre.

I løpet av sin doktorgradsperiode har Haruna Muwonge kartlagt hvordan Epac medvirker til å regulere organismens respons i stressende situasjoner. Særlig har han studert hvordan Epac regulerer de molekylære mekanismene som skjer i hjernen i akutte stresstilstander, og har gjort det interessante funnet at Epac virker ulikt i hann- og hunn-mus i timene etter stress.

Dette er særlig interessant siden vi vet at følgesykdommer som kommer av stress rammer menn og kvinner forskjellig. Videre har Muwonge analysert hvordan Epac påvirker biokjemiske prosesser i lever etter at vevet er påført stress ved hepatektomi, samt kartlagt molekylære mekanismer som styrer hvor mye Epac som uttrykkes i ulike vev. Slik detaljert informasjon er viktig for å forstå hvordan defekter i Epacs uttrykk og funksjon bidrar til sykdom.

Personalia
Haruna Muwonge (født 1984) er født og oppvokst i Uganda. Han har en bachelorgrad i Medicine and Surgery fra Universitet i Makerere (2008) og fullførte masterstudiet i Medical Physiology ved samme institusjon i 2012. I perioden 2013-2017 har han vært stipendiat ved institutt for biomedisin (UiB), støttet av det norske kvotesystemet (The Norwegian State Educational Loan Fund under the QUOTA scholarship). Professor Marit Bakke og professor Stein Ove Døskeland har vært veiledere.