Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Politiavhør av traumatiserte personer

Patrick Risan disputerer fredag 8. september 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Accommodating trauma in police interviews. An exploration of rapport in investigative interviews of traumatized victims».

Hovedinnhold

I politiavhør av traumatiserte personer er det viktig at etterforskeren imøtekommer og tilpasser seg avhørtes tilstand for å skape trygghet og opprettholde en god kommunikasjon.

Avhør er politiets mest anvendte etterforskningsmetode som brukes for å innhente informasjon om en hendelse. Politiet møter i sitt arbeid mennesker i ulike situasjoner og tilstander, deriblant personer som har opplevd grusomme handlinger og usedvanlige belastninger. For en som har opplevd en traumatisk hendelse kan et avhør være en stor påkjenning, og vanskelig å gjennomføre på grunn av de psykologiske reaksjoner han eller hun kan erfare. Et viktig spørsmål blir hvordan politiet kan tilnærme seg personen slik at vedkommende kan gjengi en mest mulig detaljert og pålitelig beskrivelse av det han eller hun har opplevd eller observert.

Avhandlingen tar utgangspunkt i kvalitative intervjuer av 21 etterforskere som avhørte overlevende etter Utøya 22. juli 2011. Målsetningen var å undersøke og beskrive etterforskernes perspektiver på hvordan de utviklet og opprettholdt kommunikasjon med traumatiserte personer i avhør, et relativt underbelyst tema i den eksisterende forskningen. Funnene i avhandlingen viser betydningen av at etterforskeren vurderer og tilpasser seg avhørtes utrykk, viser forståelse og aksept for hans eller hennes tilstand, og på ulike måter bidrar til å håndtere smertefulle følelser. Studien bidrar med ny kunnskap om hvordan etterforskere bør tilnærme seg traumatiserte personer i avhør, spesielt med hensyn til hvordan vanskelige følelser kan møtes for å skape trygghet og opprettholde kommunikasjonsflyt.

Personalia:
Patrick Risan (f. 1977) er utdannet psykolog ved Universitet i Bergen (2005). Risan arbeider som høyskolelektor ved Politihøgskolen og som psykolog ved Lovisenberg DPS. Han har siden 2012 vært tilknyttet forskerskolen for klinisk psykologi og utviklingspsykologi ved Universitetet i Bergen. Hovedveileder har vært professor Per-Einar Binder, Universitetet i Bergen, og biveileder har vært professor Becky Milne, University of Portsmouth.