Hjem
Nye doktorgrader

Mikrobielle samfunn i dyphavet

Sven Le Moine Bauer disputerer fredag 29. september 2017 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Impact of environmental parameters and dispersal on microbial communities in hydrothermal areas of the Nordic Seas".

Hovedinnhold

Det finnes mikrober overalt: i luften, jorden, og havet. De er mange, har et stort mangfold, og er involvert i den globale syklusen av de fleste elementer vi kjenner, slik som for eksempel karbon, nitrogen og fosfor. Man vil derfor kunne forvente at klimaforandringer i fremtiden vil være koblet med endringer i mikrobiell aktivitet. Det er derfor viktig å undersøke og forstå hvilken faktorer som påvirker mikrobiell vekst.

Avhandlingen til Sven Le Moine Bauer undersøker mikrobielle samfunn i og rundt hydrotermale områder mellom Jan Mayen og Svalbard. Flere metoder ble brukt, inkludert veksteksperimenter under kontrollert forhold i laboratorium, samt nye DNA-baserte analyser av miljøprøver. Sammensetningen av mikrobielle samfunn ble relatert til kjemiske og oseanografiske data ved hjelp av ulike statistiske metoder.

Resultatene viser at de viktigste faktorer som påvirker mikrobielle samfunn varierer fra habitat til habitat. Mikrober som lever på eller nær hydrotermale piper har utviklet tilpasninger til ulike ekstreme forhold som høyt trykk, høye temperaturer og høye konsentrasjoner av hydrogensulfid. I disse miljøene synes kjemisk energi å ha stor betydning for å kontrollere veksten av mikrober. I åpne vannmasser har kjemisk energi mindre betydning. Istedet ser det ut til at det er forskjeller i fysiske parametere mellom ulike vannmasser som forårsaker variasjon i mikrobielle samfunn.

Personalia

Sven Le Moine Bauer (29 år) kommer fra Bretagne i Frankrike. Han studerte miljø og marinbiologi i Frankrike, Skottland, Tyskland, Spania og Danmark. Han mottok en Erasmus Mundus mastergrad i «Marine Biodiversity and Conservation» i 2011 fra Universitetene i Gent, Bremen, UPMC Paris, Oviedo, Algarve og Klapeida.

Han har vært stipendiat ved Senter for Geobiologi siden 2013.