Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Hvordan skal vi måle dødsfall?

Lege og filosof Carl Tollef Solberg disputerer tirsdag 16. januar 2018 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Evaluating Deaths: Reconciling the Badness of Death Debate and Summary Measures of Population Health."

Hovedinnhold

Sykdommer gjør minst to ting med oss mennesker, de reduserer vår livskvalitet og de forkorter våre liv. Det er gjort mye forskningsarbeid for å finne gode mål for livskvalitet, men det er mindre diskusjon rundt hvordan vi best bør måle dødsfall. 

I sin doktoravhandling diskuterer Solberg og medforfattere ulike syn på hvordan vi bør måle dødsfall. Gjennom fire artikler argumenterer han for at vi bør endre praksisen med å regne nyfødtdødsfall som de verste. Solberg tar til orde for at vi bør inkludere dødfødsler i dødelighetsstatistikken, og at vi bør anse dødsfall hos unge barn som verre enn hos nyfødte. 

For mange mennesker er døden noe av det verste de kan tenke seg. Samtidig kan vi ikke erfare når vi først er døde. Det reiser et spørsmål om hvem døden er negativ for. Er dødsfall først og fremst negativt for de etterlatte, eller rammer døden primært den som mister sitt liv? Og når er det egentlig verst å dø? Er det sent i fosterlivet, rett etter fødselen, eller i ungdomsårene? For å kunne måle dødsfall, må vi ta stilling til disse spørsmålene. 

Mål som summarisk dødsrate innebærer at vi teller andelen dødsfall i en populasjon. Andre mål, som helsetapsjusterte leveår (DALYs), forutsetter en antagelse om at noen dødsfall er verre enn andre. Et fremherskende syn innen global helse er at nyfødtdødsfall bør betraktes som de verste dødsfallene, samtidig som dødfødsler neglisjeres. Det reiser et spørsmål om hvorfor fødselen er så betydningsfull. 

Til sammen vil resultatene fra avhandlingen kunne bidra til å endre måten vi måler dødsfall på innen global helse. Dersom dødelighetsmålet endres, så kan det få konsekvenser for hvordan vi prioriterer ulike helseprogrammer som rammer individer i ulike aldre, samt hvordan vi tenker omkring ulikhet i helse. 

Doktorgradsarbeidet utgår for Institutt for global helse og samfunnsmedisin (IGS), ved Universitetet i Bergen (UiB). Hovedveiledere har vært professor Ole Frithjof Norheim (UiB) og professor Espen Gamlund (UiB), og biveileder har vært professor Olav Gjelsvik (UiO).

Personalia
Carl Tollef Solberg (f. 1988) er født og oppvokst på Ringerike. Ved Universitetet i Bergen fullførte han en bachelorgrad i filosofi og idéhistorie (2010), en mastergrad i filosofi (2013) og medisinerstudiet med forskerlinje (2014). Fra 2015 var Solberg stipendiat ved IGS ved UiB, samt gjesteforsker ved Universitetet i Oslo (UiO) og Universitetet i Oxford. Arbeidssted i stipendiatperioden har vært IGS ved UiB og CSMN ved UiO. Solberg er for tiden LIS1-lege ved Ahus Universitetssykehus.