Hjem
Nye doktorgrader

Er straff rettferdig?

David C. Vogt disputerer fredag 24. august for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Crime, Punishment, and Understanding Justice through Injustice».

Hovedinnhold

Avhandlingen, som er innen filosofi, drøfter hvorvidt straff av forbrytere er rettferdig. I Norge er det først og fremst allmennprevensjonsteorien som har fungert som den offisielle begrunnelsen for straff. Avhandlingen argumenterer imidlertid for at straffesystemet ikke kan forsvares med dets kriminalitetsforebyggende funksjon. Dagens straffepraksiser hviler implisitt på en forutsetning om at forbrytere fortjener straff. Men hvorfor, og på hvilken måte, skaper det rettferdighet å påføre lidelse på dem som har begått kriminalitet? Avhandlingen undersøker en rekke ulike svar på dette spørsmålet, og konkluderer med at den beste begrunnelsen for straff er det såkalte «frihetsperspektivet», i tradisjonen etter filosofene Kant og Hegel. Forbrytelser er etter dette å forstå som krenkelser av ofrenes frihet, og straffens formål er å stadfeste og å gjenopprette respekt for gjensidig frihet.

Spørsmålet om straffens rettferdighet kompliseres imidlertid av at straffeanvendelsen har en sosioøkonomisk slagside. Personer fra de laveste klassene og personer med traumatisk barndom er sterkt overrepresenterte blant dem som straffes. Avhandlingens andre del diskuterer hvorvidt sosial urettferdighet underminerer straffens rettferdighet. Et av spørsmålene som drøftes er om det kan være rettferdig å redusere straffen i tilfeller der forbryteren er svært sosialt deprivert. Videre drøftes alternativer til straff, blant annet konfliktrådsmegling, som praktiseres i Norge. Avhandlingen diskuterer hvorvidt slike prosesser kan tjene en tilsvarende rettferdig funksjon som straff, og dermed med rette kan erstatte straff i visse tilfeller.

Personalia

David C. Vogt (f. 1979) har mastergrad i filosofi fra Universitetet i Bergen. I 2012 ble han ansatt som universitetsstipendiat i filosofi. Han har også undervist ved Examen Philosophicum og ved fagstudiet i filosofi. Ved siden av å være filosof, er Vogt musiker, blant annet i Real Ones.