Hjem
Nye doktorgrader

Helt Optimalt?

Eivind Jahren disputerer 28.06.18 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Three exact methods for some problems in Combinatorial Optimization".

Hovedinnhold

Daglig skal mange planer optimaliseres: alt fra raskeste vei til jobb, beste timeplan for møter, til å få plass til flest kofferter i bagasjerommet.

For noen problemer finnes det gode tommelfinger-regler, som å sette inn denstørste kofferten først. Ved å følge tommelfinger-regelene ender man vanligvismed et bra resultat.

Derimot er det å finne en optimal løsningen vanskeligere. Er løsningen helt optimal? Spesielt det å argumentere for at det ikke finnes bedre løsninger er vanskelig.

For mange optimaliseringsproblemer finnes det metoder for å finne optimale løsninger og vise at det ikke finnes bedre løsninger. En vanlig ulempe med slike metoder er at de bruker lengre tid til å finne gode løsninger.

Jahrens avhandling handler om metoder som både finner gode løsninger fort, som tommelfinger-regler, samtidig som de finner en optimal løsning.

Personalia

Eivind Jahren er opprinnelig fra Østfold. For 10 år siden bosatte han seg i Bergen for å studere for en Bachelor i matematikkog gikk videre med en master i informatikk.