Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Ansvaret for fremtiden

Hein Berdinesen disputerer fredag 30. januar 2015 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Moralteori og fremtidige generasjoner».

Hovedinnhold

Avhandlingens problemstilling er at vi som lever nå står for det meste av klimagassutslippene som truer fremtidige generasjoner, og at vi derfor er moralsk ansvarlige overfor dem. Hvordan håndtere dette problemet utgjør en av vår tids største utfordringer, noe som også bør gjenspeiles i en videreutvikling av moralteorier.

Noen former for moralteori vil takle ansvar for fremtidige generasjoner bedre enn andre former for moralteori. Man må derfor finne ut hva vårt moralske ansvar består i, og hvilke former for verdier og forpliktelser et slikt ansvar bør bygge på.

Avhandlingens tese er at det er et teoretisk feilgrep å forstå fremtidige generasjoners moralske status ut fra rettighetsbasert etikk. Spørsmålet om moralsk ansvar for fremtidige generasjoner bør derfor ikke behandles som et pliktetisk spørsmål om rettigheter, men som et konsekvensetisk spørsmål om velgjørenhet.

Berdinesen utvikler en konsekvensetisk objektiv verditeori som sier noe konkret om hvilke goder som er verdt å bevare og fremme i det intergenerasjonelle feltet. Deretter anvendes verditeorien på problemer innen populasjonsetikken. Mange har hevdet at konsekvensetikk kollapser i det intergenerasjonelle feltet på grunn av konsekvensetiske prinsipper brukt i populasjonsetikken, men Berdinesen fører argumenter som viser at hans teori ikke rammes av kritikken. Han klarer derfor å argumentere i tråd med en konsekvensetisk struktur i populasjonsetikken.

Berdinesen diskuterer også hvordan avhandlingens verditeori kan operasjonaliseres i det politiske feltet, nærmere bestemt hvordan teorien kan gi moralske grunner for politiske beslutninger.

 

Personalia

Hein Berdinesen er født i 1974. Han tok hovedfag i filosofi ved Universitetet i Bergen, hvor han også har arbeidet som universitetslektor i en rekke år. Berdinesen var stipendiat ved institutt for filosofi og førstesemesterstudier ved Universitetet i Bergen fra 2010-2014. Under arbeidet med avhandlingen har førsteamanuensis Trygve Lavik vært veileder. Berdinesen hadde i 2011 et forskningsopphold ved University of Oxford i England.