Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Økt oljeutvinning med såpeskum

Jonas Stensbye Solbakken disputerer mandag 1. juni 2015 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: “Experimental Studies of N2- and CO2-Foam Properties in Relation to Enhanced Oil Recovery Applications”.

Hovedinnhold

Såpeskum kan brukes til langt mer enn bare oppvask og brannslukking, det kan også brukes til å øke oljeutvinningsgraden til modne oljefelt. Ved slike anvendelser er det viktig at skummet klarer å bli dannet inne i små hulrom i porøse bergarter, og at det tåler høyt trykk og høye temperaturer uten å bli brutt ned.

Doktorgradsprosjektet omfatter eksperimentelle studier på skum, som belyser hvordan fundamentale skumegenskaper påvirkes av ulike faktorer som gasstype i skummet, trykk og temperaturforhold, bergartsegenskaper, såpetype og nærvær av olje. Avhandlingen har lagt særlig vekt på å øke forståelsen rundt egenskapene til CO2-skum sammenlignet med N2-skum. Forskningen har vært utført ved bruk av etablerte eksperimentelle metoder fra basale laboratoriemålinger til mer krevende forsøk i porøse sandsteinskjerner under høye trykk og temperaturer.

Hovedresultatene fra avhandlingen viser at tilstedeværelsen av ulike gasstyper (CO2, N2) påvirker skummets egenskaper betraktelig. Alle CO2-skummene som ble dannet var svakere og av dårligere kvalitet/stabilitet sammenlignet med N2-skummene ved de samme forsøksbetingelsene. En viktig årsak til disse forskjellene skyldes at de to gassene har svært ulike egenskaper under forhøyede trykk og temperaturforhold.

Avhandlingen peker også på betydningen steinmaterialet kan ha på skummets effektivitet. Tilstedeværelse av heterogeniteter i kjernematerialet viste seg å påvirke væskestrømmen og skummets egenskaper betraktelig.

For utvelgelse av gode såpekjemikalier kan det være fordelaktig å kombinere flere ulike eksperimentelle metoder for å kvalitetssikre utvelgelsen av såpe med og uten olje tilstede. Dog, best mulig evaluering av såpeskum mot bruk i oljefelt vil til syvende og sist kreve eksperimenter under feltspesifikke forhold.

 

Personalia:

Jonas Stensbye Solbakken (født 1984) er fra Hole kommune i Buskerud, men har bosatt seg i Bergen. Solbakken har en mastergrad i petroleumsteknologi ved Universitetet i Bergen, og har siden 2014 vært ansatt som forsker ved Uni Research CIPR (Centre for Integrated Petroleum Research). Veilederne for doktorgradsarbeidet har vært Dr. Morten G. Aarra og Professor Arne Skauge. Avhandlingen har vært en del av et større forskningsinitiativ (PETROMAKS) finansiert av Norges Forskningsråd.