Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Forbedrede modeller for hjernesvulstforskning

Huaiyang Zhu disputerer fredag 26. august 2016 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: ”Experimental modeling and therapeutic strategies in glioblastoma”.

Hovedinnhold

Gliomer utgjør den største gruppen av maligne hjernesvulster, og er blant kreftformene som er vanskeligst å kurere. På tross av økt forståelse for biologien til denne kreftformen, samt implementering av kirurgisk behandling, strålebehandling og kjempoterapi, forblir prognosen svært dårlig. Median overlevelse for glioblastomer, den mest alvorlige formen for gliom, er på litt over ett år. Dette understreker hvor nødvendig det er å forstå mekanismene bak behandlingsresistens, samt å utvikle nye behandlingsmetoder mot glioblastomer.



Zhu har i denne studien brukt to forbedrede tilnærmingsmetoder for å studere GBM i in vivo og in vitro. Først ble det utviklet et 3D co-cultursystem med spheroider som inneholder bioluminiscerende gliomceller og astrocytter uten bioluminiscens. Ved hjelp av dette ble det funnet at astrocytter induserer resistens mot kjemoterapi hos gliomceller, og man konkluderte med at dette 3D-systemet er en forbedret modell for å undersøke kjemoresistens i forhold til å dyrke gliomceller alene. Deretter utviklet Zhu en standardisert protokoll for kirurgisk fjerning av tumor fra xenograftede glioblastomer, og kunne med dette studere tumorresidiv. Denne in vivo-modellen viste betydningen av at svulsten blir kirurgisk fjernet, samt biologiske forandringer som en konsekvens av fjerningen. I tillegg brukte han denne modellen for å studere virkningen av anti-CD47 antistoffbehandling etter kirurgisk fjerning av tumor.



I tillegg til å utvikle to modeller ble det funnet et molekylært mål for glioblastombehandlingen. Ved hjelp av dataprogrammet Connectivity Map knyttet man sammen resultater fra store hel-genoms-RNAi-studier med data for behandlingsinduserte forandringer i genekspresjon, og fant på denne måten et nytt behandlingsmål. Zhu viste at denne tilnærmingen kan brukes i stor-skala leting etter nye thioridazine sensitiserte glioblastomceller for tilleggsterapi med temozolomid måter å bruke etablerte medisiner på. Virkningen av kombinasjonen av thioridazine og temozolomid ble også studert.

 

Personalia

Huaiyang Zhu er født i Shandong-provinsen i Kina i 1976. Han var ferdig utdannet lege i 2002, og jobbet som kirurg i Shandong fram til han begynte på sin doktorgrad ved Universitetet i Bergen i 2012.