Hjem
Kjønnsperspektiv
Kjønnsperspektiv

Kjønnsperspektiv og kjønnsbalanse ved UiB

Hvordan blir kjønnsperspektiver integrert i forskning ved UiB, og hva gjør universitetet for å oppnå kjønnsbalanse?

Hovedinnhold

Kjønnsperspektiv

Senter for kvinne- og kjønnsforskning (SKOK) er et tverrfaglig og tverrfakultært senter ved UiB som har som formål å initiere, koordinere og gjennomføre kvinne- og kjønnsforskning innen ulike fagområder og være et faglig tilbud både for etablerte forskere og stipendiater og postdoktorer ved universitetet.

Aktivitetene skal ha en tverrfaglig karakter og senteret skal ha et særlig ansvar for kjønnsteoretisk utvikling. Senteret skal være et møtested for ulike teoriretninger innenfor kjønnsforskning og kjønnspolitikk, samtidig som det skal være rom for mer empirisk rettede prosjekter. Det faglige miljøet skal være preget av mangfold, åpenhet og debatt.

Et eksempel på årlige aktiviteter ved SKOK der integrering av kjønnsperspektiver i forskningen settes på agendaen, er ph.d.-stafetten for stipendiater ved UiB som skriver avhandlinger med kjønnsperspektiv, samt stafettene for bachelor- og masterstudenter ved universitetet.

SKOK leder også den permanente forskergruppen Kjønns- og seksualitetsforskningens grunnlagsproblemer; en tverrfaglig og tverrfakultær forskergruppe for vitenskapelige ansatte ved UiB med interesse for grunnlagsproblematikk innenfor kjønns- og seksualitetsforskning. Her kan medlemmer av gruppen legge frem og diskutere egne forskningsprosjekt og publikasjoner relatert til fagfeltets grunnlagsproblemer. Forskergruppen er en arena for utvikling av nye forskningsprosjekter og er sentral i forskerutdanningen for ph.d.-kandidater innen kjønns- og seksualitetsforskningsfeltet.

Kjønnsbalanse

Universitetet i Bergen ønsker å være et inkluderende og mangfoldig arbeids- og studiested for alle deler av befolkningen. I tråd med likestillings- og diskrimineringslovens intensjon arbeider UiB for mangfold, inkludering og likestilling. For å lykkes med å utvikle god forskning og utdanning, er det avgjørende å legge til rette for at alle, uavhengig av kjønn, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og alder har tilgang til og like vilkår for å delta i et godt arbeids- og studentmiljø.

UiB har fortsatt utfordringer med kjønnslikestilling. Det er for få kvinnelige professorer imange fagfelt, og kvinner er underrepresentert i faglige lederstillinger. Kjønnsbalansen varierer også i studentmassen. For eksempel er mannlige studenter underrepresentert i profesjonsstudier og kvinnelige studenter underrepresentert i IT-studier.

Likestilling handler både om kjønnsbalanse, og om etablering av en kultur som fullt respekterer og inkluderer alle, uavhengig av etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og alder. UiB skal praktisere reell likebehandling med formål å gi like muligheter til alle gruppene som er omfattet av diskrimineringslovverket.

Til høyre finner du lenker til UiBs strategi for 2023-2030, der en av ambisjonene for 2030 er et inkluderende arbeidsmiljø og en organisasjonskultur som fremmer likestilling, mangfold, samarbeid og medvirkning, og UiBs handlingsplan for mangfold, inkludering og likestilling for 2023-2025.

GenderAct - et prosjekt for kulturendring og balanse ved UiB

Gjennom tiltaksprosjektet GenderAct, som ble avsluttet i 2022, ønsket Det matematisk-naturfaglige fakultet å inspirere og legge til rette for lokalt balansearbeid ved instituttene, og å bidra til at fakultetets ledere motiveres til kunnskapsbasert innsats for å legge til rette for viktige kulturendringsprosesser. Å skape et velfungerende og likestilt forskningssystem gir større legitimitet i befolkningen og bidrar til økt innovasjonskapasitet, verdiskapning og konkurransedyktighet. 

Prosjektet har blant annet utviklet et kort e-læringskurs på MittUiB om kjønnsbalanse og ubevisste antagelser (bias) til bruk i rekrutteringsprosesser.