Hjem
Sosiologisk institutt
Utveksling

Utveksling på sosiologi

Et opphold i utlandet gir deg faglig perspektiv og unik erfaring. Fristen for å søke utveksling fra våren 2019 nærmer seg.

Neste
Hong Kong
Utsikt over Hong Kong
Foto/ill.:
Anita Skårnes
1/2
York
Heslington Hall, University of York
Foto/ill.:
Pouline Mortensen
2/2
Tilbake

Hovedinnhold

Alle som går på bachelorprogrammet i sosiologi har mulighet til å reise på utveksling som del av sin grad. Du kan reise for ett eller to semester. Det siste året har det reist sosiologistudenter til USA, Australia, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og flere andre steder.

Hvorfor skal du reise?

Det er mange fordeler ved å studere i utlandet. Du får anledning til å utvide din faglige horisont og oppleve et annet akademisk miljø, utfordre deg selv, lære språk, erfare kulturforskjeller og møte mennesker fra hele verden. Arbeidsgivere sier at de opplever at studenter som har vært på utveksling har tilegnet seg evner som øker yrkesrelevansen. I eksempelvis Erasmus Impact Study (2014) scorer utvekslingsstudenter høyere enn ikke-mobile studenter på egenskaper som arbeidsgivere verdsetter: problemløsning, samspill, styrket selvtillit, økt toleranse og aksept for alternative fremgangsmåter, samt større beslutningsdyktighet.

Når kan du reise?

Du kan reise ut i 2. eller 3. året av bachelorgraden i sosiologi. De fleste bruker frie studiepoeng på utveksling og står da ganske fritt til å velge emner.

Hvor kan du reise?

Instituttet har en rekke spesielt anbefalte avtaler. Felles for institusjonene som anbefales er at de tilbyr studier i sosiologi på engelsk og gjerne ytterligere spesialiseringer som kriminologi, sosialpsykologi eller kjønnstudier. Anbefalingene finner du i høyre kolonne.

Andre gode alternativer kan være: Keele University, Loughborough University, Utrecht University, University of Queensland, Monash University, University of Hong Kong, University of Cape Town, Charles Darwin University, University of Minnesota eller University of Waterloo.

Hva må du gjøre?

Finn ut hvor du vil reise. Les om de ulike partnerene, se på studentrapporter og kom på veiledning. Når du har bestemt deg logger du på Søknadsweb og legger inn de alternativene du synes er spennende i prioritert rekkefølge. Når fordelingen av plasser er klar vil du få ytterligere informasjon om hva du må gjøre videre. Her kan du lese flere detaljer.

Hva med leiligheten, kjæresten og jobben?

Kanskje leiligheten kan fremleies? Hvis ikke finner du sikkert en ny når du er tilbake. Og om ikke kjæresten kan bli med er det jo fint å komme på besøk. Fra jobben får du sikkert permisjon og kan starte igjen når du er tilbake. Grunner til å la være å reise er lett å finne, men det meste lar seg fint løse. Og er du usikker på å reise alene kan man jo koordinere litt med noen studievenner? For å oppleve noe må man også risikere å gå litt ut av komfortsonen.

Mange gode tips og råd fra tidligere utvekslingsstudenter finner du på utvekslingsbloggen.