Hjem
Senter for vitenskapsteori
Forskningsprosjekt

Res Publica: Responsibility, practice, and the public good across Digital Life

For å styrke RRI-arbeidet ved Senter for Digitalt liv i Norge (DLN) bevilget Forskningsrådet midler følgeforskningsprosjektet Res Publica.

to menn
Foto/ill.:
Digitalt Liv.no

Hovedinnhold

Senter for digitalt liv Norge (DLN) er et nasjonalt senter for bioteknologisk utdanning, forskning og innovasjon. Senteret skal tilrettelegge for transdisiplinært samarbeid på tvers av institusjoner, faggrenser og prosjekter. Senteret drives i samarbeid mellom Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Bergen (UiB), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Oslo universitetssykehus (OUS), SINTEF og UiT Norges arktiske universitet. Senteret drives av en kompetansehub og inkluderer en forskerskole og forskningsprosjekter. Kompetansehuben er finansiert av Norges forskningsråd, og andre finansieringsperiode DLN 2.0 startet i februar 2021. 

Res Publica-prosjektet spør hva samfunnsansvar kan bety i praksis i et bioteknologisenter som skal bygges opp i en dynamisk sosiopolitisk styringssammenheng som er preget av blant annet fragmentering, globalisering og usikkerhet.

Prosjektet skal kartlegge og analysere "res publica" i DLN og dets forskningsprosjekter. Det tvetydige "res publica"-konseptet, som kan oversettes med «offentlige anliggender», omfatter både offentlige problemer (public issues) og offentlige goder (public goods).

Forskningen belyser hvordan res publica ivaretas (eller ikke) og hvordan RRI-aktiviteter konkret kan være nyttige for å hjelpe til med å fremme og ivareta offentlige anliggender. Med utgangspunkt i resultatene av denne første fasen skal prosjektet etter utvikle seg til å involvere andre aktører som kan være relevante for å fremme samfunnsansvar med hensyn til offentlige anliggender i DLN, slik som innovasjonsaktører og politiske myndigheter.  

Prosjektet bruker både tradisjonelle kvalitative forskningsmetoder som intervjuer, og aksjonsforskningsmetoder. Senter for vitenskapsteori ved Universitetet i Bergen er en av partnerne i prosjektet.