Hjem
Universitetsbiblioteket
Fagressurser

Kjemi

Litteratur- og informasjonsressurser for kjemi og kjemirelaterte fag.

Hovedinnhold

Bibliotek for matematisk-naturvitenskapelige fag tilbyr mange trykte og elektroniske bøker, tidsskrifter, oppslagsverk og databaser innen kjemi. Du finner alle type dokumenter ved søk i den blå boksen over.

Trenger du hjelp?

På biblioteket setter vi gjerne av tid til deg dersom du ønsker hjelp til å finne litterratur til en oppgave, sette deg inn i  et referansehåndteringsprogram, eller få veiledning i hvordan du skal henvise til kilder i oppgaven din. Kontakt meg på ingunn.rodland@uib.no. Jeg treffer deg gjerne i biblioteket, eller vi kan møtes digitalt.

 

Bøker

Bøker og annet materiale som finnes ved Universitetsbiblioteket finner du via søkefeltet øverst på siden. De trykte bøkene er oppstilt etter dewey-systemet. Bøker fysisk tilgjengelige fra MatNat-biblioteket er merket med UBBRB.

E-bøkene er tilgjengelige så lenge du er tilkoblet nettet via UiB

Har vi ikke boken du leter etter? Vi låner inn bøker fra andre bibliotek ved behov. Dette er en gratis tjeneste for studenter og ansatte. Du kan også komme med innkjøpsforslag.

    Oppslagsverk

    Du kan finne oppslagsverk ved å søke i søkefeltet øverst på siden, og avgrense på oppslagsverk under Materialetype. Alternativt kan du browse Databaser under søkefeltet. Disse kan det være nyttig å kjenne til:

    • CRC Handbook of Chemistry and Physics
    • Diverse oppslagsverk kjemi fra SpringerLink
    • Oxford dictionary of chemistry

    Vitenskapelige artikler

    En vitenskapelig artikkel har som formål at den skal presentere ny forskning eller gi ny innsikt i faglige problemstillinger. Det er viktig å kunne søke frem slike artikler for å holde seg oppdatert på et forskningsfelt. Royal Society of Chemistry har laget en guide for hvordan man kan gå frem når man leser vitenskapelige artikler i kjemi.

    Google Scholar er en gratis tilgjengelig søkemotor som indekserer akademisk litteratur tvers av disipliner, og er effektiv til gjenfinning av vitenskapelige artikler.

    Etter hvert i studiet bør du også kunne søke systematisk etter vitenskapelige artikler fra et gitt forskningsfelt. Da bør du kjenne til de viktigste litteraturbasene som dekker kjemi og relaterte fagområder:

    SciFinder
    SciFinder er den mest omfattende databasen for kjemiske litteratur. Den gir tilgang til indekserte vitenskapelige artikler, patenter, samt kjemiske stoffer og reaksjoner. SciFinder er kun tilgjengelig for ansatte og studenter tilknyttet UiB, og krever at du registerer deg med brukernavn og passord. Ved registrering i SciFinder må du være fysisk på campus, og du må oppgi din UiB e-postadresse. Ta kontakt med biblioteket hvis du trenger hjelp med registreringen.

    Web of Science
    Flerfaglig artikkeldatabase. Web of Science viser fullstendig referanseliste til alle artikler. Du kan også søke på hvem som har sitert ein gitt artikkel

    PubMed
    Referanser til forskningsartikler innen medisin, farmasi og biokjemi

    Læringsressurser og verktøy

    Patenter

    Et patent gir innsyn i konkrete løsninger på et teknisk problem, samtidig som det beskytter mot at konkurenter produserer og selger produkter der løsningen er benyttet.

    Patentstyret er et norsk statlig forvaltningsorgan og nasjonalt kompetansesenter innen industrielle rettigheter. Hovedoppgaven er å behandle søknader om beskyttelse av oppfinnelser, varemerker og design. De tilbyr også forundersøkelser der du kan få tilbakemelding på ideer, overvåking av tekniske fagfelt og konkurrenter. Deres søketjeneste er et fint sted å starte dersom du letter etter et norsk patent.

    Google Patents er en søkemotor fra Google som indekserer patenter og patentsøknader fra patentkontorer fra hele verden.

    PatentPak er en arbeidsflytløsning for patentsøk tilgjengelig i SciFinder. Denne tjenesten krever at du er tilknyttet UiB, og har opprettet en brukerkonto hos SciFinder.

     

    Bibliotektjenester

    Biblioteket tilbyr en rekke støttetjenester for studenter og ansatte:

    Referansehåndtering
    -Hvordan sitere og referere ulike kilder korrekt i en oppgave
    -Hjelp med EndNote eller andre referansehåndteringsprogram

      Søk
      -Hjelp til å finne kilder for en gitt oppgave eller problemstilling
      -Oversikt over aktuelle plattformer og databaser (med styrker og svakheter)
      -Dokumentasjon av søk
      -Uttømmende og presise søk
      -Patentsøk

      Publisering
      -Opphavsrettslige problemstillinger knyttet til publisering og bruk av andres intellektuelle arbeid
      -Publiseringsfond

      Bibliometri
      -Analysere faglitteratur ved bibliometriske metoder
      -Kritisk refleksjon rundt målemetodene og deres bruk i evalueringsøyemed
      -Det nasjonale system for registrering, evaluering og rapportering av forskning og forskningsdokumentasjon (Cristin)