Hjem
Utdanning
Studenter forteller

Språk åpner dører

Silje-Mari Geithus (21) fra Førde dro til Kina etter videregående. Nå er hun i gang med en bachelorgrad i kinesisk på Universitetet i Bergen.

Silje Geithus
Foto/ill.:
Elias Dahlen

Hovedinnhold

Folkehøyskole og friår ble for kjedelige alternativer for Silje-Mari Geithus. 19 år gammel satte hun seg på flyet og dro til Kina. Hun endte opp i Changsha i Hunan-provinsen i Sør-Kina, en by med 5,8 millioner innbyggere.

– Jeg er født og oppvokst i en liten by. Derfor ville jeg dra til en større plass etter videregående.

Men Kina? 

– Faren min er glad i å reise. Og vi var vertsfamilie for en elev fra Sør-Sudan på et tidspunkt. Jeg synes det er utrolig spennende å oppleve andre kulturer og å utfordre meg selv, sier språkstudenten ved Universitetet i Bergen.

Spennende opphold
Det var ikke vanskelig å komme seg til Kina, ifølge Geithus. Først vurderte hun et litt kostbart EF-studie i Singapore, men oppdaget fort et annet og mer spennende tilbud som hun ikke kunne si nei til. Geithus endte opp midt i Kina som engelsklærer for barn mellom seks og tolv år.

– Det var frivillig arbeid, men jeg fikk lommepenger, pluss kost og losji. I løpet av sju måneder i Asia ble jeg sertifisert engelsklærer.

I løpet av oppholdet lærte hun å snakke brukbart mandarin. 

– Kineserne er veldig høflige og nysgjerrige på utlendinger. Hvis jeg hadde problemer med å lese menyen på en restaurant, var alle veldig hjelpsomme, forteller hun.

Da hun kom hjem til Norge etter endt opphold, vurderte hun flere alternative studieretninger.

– Jeg ville finne ut hva jeg skulle studere. Alternativene var å bli lærer, å studere internasjonale relasjoner eller å søke seg inn på språkstudier. Etter oppholdet i Kina, ble det språk.

Valgte UiB

Hun tenkte en stund på studier i Oslo, men bestemte seg for et ganske ferskt studieprogram i kinesisk på UiB.

– Bachelor i kinesisk har bare vært tilbudt ved UiB i et par år. Nå lærer vi kun språk, men jeg håper at det bygges på med mer kultur på studieplanen etter hvert. Det er et veldig bra treårig bachelorprogram, understreker Geithus.

Hun anbefaler andre å kaste seg over kinesisk, selv om det kan virke krevende. 

– Grammatikken er vanskelig, men det er en terskel man må over. Og så sies det at språkstudier kan åpne mange dører karrieremessig.  

Det har Geithus rett i. Kandidatundersøkelsen viser at studenter med språk i bacheloren gjør det bra på arbeidsmarkedet.

– Jeg drømmer om å bli noe innen diplomati. Men jeg vet at det er tøffe krav for å komme inn på aspirantskolen. Jeg må nok finne på noe som er mer relevant enn bare språk i tillegg. Det er mulig at jeg kommer til å ta en annen bachelor også.

– Jeg tror den beste måten å velge er å finne ut hvem du er, hva du liker å jobbe med og hvilke interesser du har. Og kanskje det viktigste: Å utforske hva som ligger utenfor din egen komfortsone, sier hun, og understreker at det finnes mange fagkombinasjoner på UiB.

– Tar du en annen bachelorgrad enn språk, kan du ta kinesisk ved siden av. Det er lett å bytte med frie studiepoeng.

Gode råd til nye studenter
Geithus har en klar oppfatning av hva som er viktig å prioritere for en fersk student på UiB.

– Få et nettverk så fort som mulig. Si ja til alt i begynnelsen av studiet. Mange aktiviteter er gratis den første tiden.

Og føler man seg litt fortapt, er det helt normalt, skal vi tro Geithus. 

– Uansett om man kommer fra et lite eller stort sted, er UiB en ny opplevelse for de fleste. Det kan oppleves som litt skummelt, men man må ikke glemme at alle er i samme båt, og at man som regel finner seg fort til rette.