Hjem
Utdanning

Høyere utdanning

Lurer du på hva som menes med høyere utdanning? Her er forklaringen.

Tre studenter og en faglig ansatt ser på prøver i et laboratorium. Bildet er fra Åpen dag, som gjerne er det første møtet med høyere utdanning.
HØYERE UTDANNING: Mange lurer på hva som menes med høyere utdanning. Her får du forklaringen.
Foto/ill.:
Eivind Senneset

Hovedinnhold

Hva er høyere utdanning?

Høyere utdanning vil kort fortalt si utdanning på høgskole eller universitet. I Norge har vi åtte universiteter, åtte høgskoler og fem vitenskapelige høgskoler som alle er eid av staten. Det finnes også en rekke private høgskoler.

Forsvaret tilbyr også høyere utdanning. Her får du i tillegg lønn mens du studerer.

For å søke om studieplass hos et universitet eller en høgskole, må du som regel søke via Samordna opptak. Søknadsfristen er 15. april. Dette gjelder for de aller fleste høgskolene og universitetene – både offentlige og private.

Det finnes noen unntak der du må søke direkte til skolen. Handelshøgskolen BI er et eksempel på dette. Det er derfor viktig at du ser på hjemmesiden til universitetet eller høgskolen der du ønsker å søke studieplass.   

Høyere utdanning. Hva er da "lav" utdanning?

Mange stusser på ordet høyere utdanning, og tror at det da må finnes en lavere utdanning.

Det som blir ment med høyere utdanning, er at dette er utdanning som du tar ved et universitet eller en høgskole etter at du er ferdig med opplæring på videregående og har fått generell studiekompetanse.

Forskjell mellom universitet og høgskole

Tidligere var det langt enklere å forklare forskjellen mellom høgskole og universitet.

Denne forskjellen er nå mye mindre tydelig.

Tradisjonelt var universitetene mer teoretiske og mer forskningsrettet, mens høgskolene var mer praktisk innrettet. Her lærte du en profesjon og et yrke, mens ved et universitet ble du opplært i en fagtradisjon.

I løpet av de siste årene har flere høgskoler blitt universitet. Det er heller ikke slik at de som jobber ved en høgskole ikke driver med forskning. Det gjør de, men de har gjerne mindre tid til å drive forskning enn en som er ansatt ved et av de store universitetene.

I Norge er det også flere vitenskapelige høgskoler, som for eksempel handelshøgskolen NHH, der det blir drevet med forskning på høyt internasjonalt nivå.

Forskjell på profesjonsutdanning (yrke) og generell utdanning

Studerer du sykepleier, så blir du sykepleier. Men studerer du tysk, så er det ikke slik at du blir tysker.

Mange utdanninger - slik som sykepleier - er rettet inn mot et yrke. Disse blir kalt profesjonsutdanning. Det er også mange utdanninger som ikke er rettet inn mot et bestemt yrke. Et språkfag som tysk er et eksempel på det siste. Vi har ikke noe godt ord for det, men her ved UiB kaller vi det for generalistutdanning.  

Det er fort gjort å tro at hvis en studerer noe der en ikke får en bestemt tittel som jurist, lege eller lektor, så lærer en ikke noe som helst.

Dette er en stor misforståelse og har ingen rot i virkeligheten.

Får jeg jobb når jeg ikke tar profesjonsutdanning?

Du har sikkert hørt om digitalisering og at roboter kommer til å ta over. Dette er ikke noe som kun gjelder for de som studerer IT og datafag. Dette er store endringer som griper inn i alle deler av samfunnet.

De som studerer en generalistutdanning blir eksperter på å lære og vurdere informasjon. De lærer hvordan andre mennesker tenker og de lærer å samarbeide med andre.

I et samfunn der endringene går raskere og raskere enn noen gang tidligere, er dette svært verdifulle egenskaper å utvikle.

Hvis du begynner å jobbe i dag, må du minst jobbe til du er 70 år. I løpet av denne tiden kommer du til å bytte jobb flere ganger. Mange kommer dessuten til å bytte bransje flere ganger og må lære seg helt nye ting.

Det er ikke slik lenger at du blir ferdig på skolen, begynner å studere, får deg jobb, blir pensjonist og dør.          

Hvis du er interessert i temaet, kan du lese mer om dette her:

Slik er høyere utdanning bygd opp

Profesjonsstudium (enten 3, 5 eller 6 år.) Her følger en et fastlagt løp.

Bachelorgrad (3 år). Etter bachelorgraden kan søke jobb, eller velge å gå videre og ta en mastergrad.

Mastergrad (2 år) Her jobber du mer selvstendig og gjennomfører et eget forskningsprosjekt.