Hjem
Utdanning

Fag og kommunisering

Knut Olav Åmås ble inspirert av sin brede utdannelse til å arbeide med kultur og publisering.

Hovedinnhold

Jeg begynte å arbeide som journalist allerede før studiene, og jeg fortsatte under studiene.

Vi snakket med Knut Olav Åmås mens han fortsatt var debatt- og kulturredaktør i Aftenposten. I dag er han statssekretær i kulturdepartementet.

 Knut Olav Åmås har en bred humanistisk og samfunnsvitenskapelige utdannelse, og har studert både ved Universitetet i Bergen, Universitetet i Oslo, samt i California og i Østerrike.

 – Utdannelsen inspirerte meg til å arbeide med kultur og publisering. Jeg begynte å arbeide som journalist allerede før studiene, og jeg fortsatte under studiene. Jeg har hele tiden hatt dette vekselspillet mellom faglig fordypning og kommunikasjon til en stor offentlighet. Det trives jeg svært godt med, sier Åmås.

 

Fra aviser til bøker og tilbake
Det var på 1990-tallet Knut Olav Åmås studerte i Bergen. Han husker at han hadde stor frihet som student, og at det var et svært godt studentmiljø – spesielt på det den gang lille faget filosofi.

 Etter å ha jobbet i Bergens Tidende, begynte han å arbeide på det som da het informasjonsavdelingen ved UiB (hvor han redigerte UiB Magasinet).

 – Deretter begynte jeg å oversette, redigere og skrive bøker. De første gjaldt filosofen Ludwig Wittgenstein, som jeg skrev hovedoppgave om. Det er veldig givende å arbeide på flere fronter med samme stoff, sier han.

 

Uforutsigbar jobb
Spennet i jobben i Aftenposten er tøft, men inspirerende for Åmås. Hver dag er uforutsigbar og hektisk.

 – Den store spennet i stillingen er både det mest utfordrende og det mest givende ved den. Jeg har personalansvar for 26 personer; er ansvarlig for kultur og debatt på nett og papir; jeg representerer avisen i andre medier; holder foredrag; svarer på henvendelser fra folk alle steder i samfunnet hver dag.

 Likevel forteller Åmås at det er mulig å planlegge dager i konsentrasjon, for å lese og skrevet spesielt krevende ting. Men da er det gjerne best å trekke utenfor avishuset.