Hjem
Studentsider
erasmus+uk

University of Durham og Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap (ERASMUS+UK)

  • LandStorbritannia og Nord-Irland
  • ByDurham
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+uk

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld i første rekke for studentar som går på bachelorprogrammet i arkeologi. Studentar frå andre studieprogram kan òg søke, men blir prioriterte etter arkeologistudentane i fall det er fleire søkarar enn plassar. Du må ha gyldig studierett på eit bachelor- eller masterprogram ved UiB i heile perioden du er på utveksling. I tillegg må du ha tatt minimum 60 studiepoeng før du kan reise ut.

Når i studiet kan eg reise

Etter at du har bestått eksamenar tilsvarande 60 studiepoeng, kan du tilpasse utreisetidspunktet etter kva som passar med emna i utdanningsplanen.

God planlegging er viktig for eit utbyterikt utvekslingsopphald.

Språk

Undervisningsspråket er engelsk.

Dersom du ikkje har nok språkkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg språkleg på før utreise. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

Dersom du vil ta ein del av spesialiseringa di ved dette universitetet, må du velje emne som kan godkjennast som tilsvarande eitt eller fleire spesifikke emne ved UiB.

Du kan òg velje emne som skal inngå som frie studiepoeng i graden og kan velje fritt mellom dei akademiske emna universitetet tilbyr. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar nivå- eller innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Studentar som reiser på Erasmus-avtalar til Storbritannia får ikkje Erasmus-stipend på grunn av Brexit (Storbritannia er ikkje lenger med som programland i Erasmus-programmet), men treng ikkje betale studieavgift ved vertsuniversitetet. Alle utvekslingsstudentar skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Durham University blei grunnlagt i 1832. Det er eit kollegieuniversitet, der dei ulike kollegia har relativt høg grad av sjølvstyre. Det er eit at dei gamle britiske prestisjeuniversiteta og hevdar å vere det tredje eldste i England, etter Cambridge og Oxford. Det har heile 63 verna bygningar, blant anna eit tusen år gamalt slott og eit Art Deco-kapell frå 1930-talet. Alle studentar ved universitetet høyrer til eit kollegium. Desse har eigne fasilitetar som bibliotek, tennisbanar og datarom, særeigne tradisjonar, og sterke interne fellesskap.

Durham ligg nordaust i England, om lag 25 kilometer nordaust for Newcastle. Her bur det i underkant av 90 000 innbyggarar. I tillegg til universitetet, er byen kjend for ein romansk katedral frå 1093 og eit normansk slott, som begge er på UNESCO si verdsarvliste.

Bustad

Universitetet har eit avgrensa tal studentbustader. Studentar som kjem for å studere frå oktober - mars eller eit heilt år (oktober - juni) må difor sjølve finne bustad på den private marknaden.

Semesterinndeling

Det akademiske året er delt inn i trimester, med forelesingsperiodar og eksamensavvikling i tidsromma oktober - desember, januar - mars og april - juni.

Studentrapportar

2020

Bachelor i arkeologi - 2019/20

Bachelor i arkeologi - 2019/20

15.08.2019 - 15.06.2020

Undervisningsformer

forelesning og lab.

Vurdering av emnetilbodet

veldig bra tilbud med mange forskjellige temaer. spesielt innen vitenskapelig arkeologi, med spesialiseringer som f.eks. ancientDNA med lab.

Universitetsområdet og byen

fin liten by med universitetet som fokus.

Bustad

som erasmus så får man ikke bo på campus, man må finne noe privat. det private markedet er dyrt.

Sosialt miljø

selv om man ikke bor på college så blir man en del av et college og deres sosiale arrangementer og klubber av ulike interesser.

2019

HØST 2018/VÅR 2019 BAHF-ARK

HØST 2018/VÅR 2019 BAHF-ARK

15.08.2018 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Hvis man trenger å kjøpe sengetøy eller andre husholdningsgjenstander er det et døgnåpent supermarked med stort utvalg (litt som Coop OBS!, man kan få kjøpt det man trenger der billig) som heter Tesco Extra som ligger 2.5km unna bykjernen i Durham. Det er også IKEA ved Newcastle, som er en kort reise med tog eller buss.

Det er ofte lettest å fly til Manchester, Edinburgh, eller London og ta tog derfra for å komme seg til Durham. Det er også mulig å få fly til og fra Newcastle, som er en kort taxi-, buss-, eller togtur unna, men disse flybillettene er vanligvis langt dyrere.

Anbefaler å skaffe seg et Railcard som gir store rabatter på togreiser (kan fort bli så mye som halv pris på de fleste billettene). Spesielt hvis du planlegger å reise innad i Storbritannia. York og Edinburgh er flotte byer som er lett tilgjengelige via tog.

Det er et stort utvalg av studentsamfunn ved universitetet, så det er lett å finne en gruppe mennesker med felles interesse. Speseilt Erasmus og utvekslingssamfunnet er svært aktivt og bra for å møte andre utvekslingselever.

Undervisningsformer

Undervisningen på Durham University består hovedsakelig av en betydelig mengde forelesninger som vanligvis varer 1 time. Spredt gjennom året har fagene også seminarer med små grupper der man har tett oppfølging rundt temaer og innlevering sammen med doktorgradsstudenter ved instituttet. Det er også akademiske veiledere som blir tildelt studentene i begynnelsen av året. Arkeologifagene har også som regel feltturer til relevante kulturminner som ligger spredt rundt i nord-øst England. I tillegg er det også mulig å delta på en treningsutgravning på bispeslottet ved Bishop Auckland som foregår gjennom juni.

Vurdering av emnetilbodet

Durham University har et strålende arkeologidepartement som ofte blir rangert topp 10 i verden. Dessverre er mye av emnetilbudet ikke tilgjengelig for Erasmus-studenter, men det er likevel et veldig bredt omfang av temaer som undervises, alt fra lokal britisk forhistorie og middelalder til arkeologi i Midtøsten og Egypt. Spesielt er tilgangen på svært dyktige, hjelpsomme, og vennlige forelesere nyttig. De fleste emnene inkluderer flere feltturer og som student ved arkeologidepartementet har du muligheten til å delta på en utgravning i løpet av sommeren.

Fagleg utbyte og språk

All undervisning er på engelsk, sterk undervisning og bra læringsutbytte.

Det er internasjonale elever og utvekslingsstudenter fra hele verden ved universitetet, så hvis du ønsker å øve andre språk enn engelsk er det lett å møte folk fra de fleste nasjonaliteter.

Universitetsområdet og byen

Byen er relativt liten, hvor nesten halvparten av innbyggerne er studenter. Bra studentmiljø, og man kan lett komme seg rundt til fots. Det er også lett tilgang på kollektiv transport gjennom byen i form av buss, som er ganske rimelig. Universitetets fakulteter er delvis spredt mellom et stort campus som kalles "the Science Site", hvor biblioteket og de fleste fakultetene ligger (naturfagene, arkeologi, antropologi, økonomi, juss). Ellers er det fakulteter, departementer, og forelesningssaler spredt gjennom sentrum, alt innenfor kort gangavstand fra bykjernen.

Helt fantastisk katedral som kan sees fra nesten hele byen. Byen har mange gjenlevende elementer fra middelalderen og har en spennende lokal arkeologi.

Bustad

De fleste studenter bor rundt bykjernen i områdene "the Viaduct" eller "Gilesgate".
Jeg kan anbefale å bo ved Cityblock Durham, som ligger i et rolig område i Viaduct, 5 min gange unna hovedstasjonene for tog og buss, matbutikker i nærheten, 10 min gange til bykjernen, og lett tilgang til buss til campus (eller 25 min gange med en nydelig rute langs elven)

Sosialt miljø

Stort utvalg av forskjellige spisesteder og kaféer i bykjernen. Anbefaler særlig "Cafédral" og "Flat White Kitchen".

Flott studiemiljø med en stor mengde studentpuber. Selve utestedene er helt greie, men det er mulig å dra til Newcastle med tog, buss, og taxi for et mye bedre uteliv. Durham kan skryte på seg å ha "Klute" som har blitt kåret til Europas verste nattklubb.

Studentsamfunnene og -klubbene arrangerer aktiviteter ofte og det er hele tiden noe som skjer.

HØST 2018/VÅR 2019 BAHF-ARK

HØST 2018/VÅR 2019 BAHF-ARK

15.08.2018 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Husk adaptere!

Bankkort(også med bilde) er ikke gyldig som ID ved alkoholkjøp i England, og som nordmann må man enten bruke førerkort eller pass. Anbefaler dermed å ta med førerkort selv om man ikke har tenkt til å bruke det, da pass kan være upraktisk og risikabelt å miste.

Skaff deg 16-25 Railcard, hvis du er under innenfor aldersgruppen såklart. Selv om det koster £30 for et år, så kan du spare mye penger i rabatt på tog og undergrunn i hele Storbritannia. Skaff det så fort du har en adresse i England. Kortet tar bare noen minutter å skaffe seg, og du kan ha det som app på mobilen. Som eksempel, så kan du spare rundt £3 pund i tur-retur Durham-Newcastle når du kjøper åpen billett på togstasjonen.

Undervisningsformer

Undervisning er fordelt på tre semester, i stedet for to slik det er hjemme i Norge. Michaelmas Term (Tidlig Oktober-Tidlig Desember), Ephiphany Term (Sen Januar-Sen Mars) og Easter Term (Sen April-Tidlig Juni). Mellom hvert semester var det mitt år ca. 1 måneds studietid/ferie uten undervisning. I disse periodene var det lett å enten reise hjem en tur, eller å utforske Storbritannia mer. Jeg valgte selv å gjøre begge deler, og fikk fortsatt mye tid til overs for selvstudiet perioden var tilegnet for. De to første semestrene har hovedvekten av undervisningen, mens Easter Term hovedsaklig er revision- og eksamensperiode.

Avhengig av hva du studerer, så er undervisning variert. de fleste studier har en kombinasjon av forelesninger og tutorials i mindre grupper, samt eventuelle andre praksisbaserte aktiviteter som supplement til det teoretiske.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet innenfor det jeg studerer var veldig bredt, med varierende bredde i tematikk blant modulene. Det var gode muligheter for både å tilegne seg rik og bred kunnskap, samt spesialisert kunnskap og praksis som jeg ikke har hatt tilgang på i like stor grad hjemme.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte var for min del veldig stort, og språk kunnskaper er det mulig å forbedre med diverse språk kurs, etc.

Universitetsområdet og byen

Durham er en koselig og historisk liten by, med veldig synlig og engasjert studentmiljø. Universitetsområdene er spredt rundt i hele Durham, med hovedcampus rett sør for selve sentrumskjernen. Sentrumskjernen er omgitt av elven Wear på tre sider, og har en Katedral og et Slott med rik historie. Finner du områdene som ble brukt i innspilling av Harry Potter? Slottet i seg selv er faktisk hvor 1 av 16 universitets "Colleges" hører hjemme, University College/Castle College. Førsteårsstudentene som hører til dette Colleget bor inni slottet!

Byen har rikelig med restauranter og butikker, samt. puber og nattklubber. Ettersom studentmiljøet er så synlig, så er det mye som skjer hele tiden. Hvis det fortsatt blir for lite i gjøre, så er det ca. 10 min med tog til Newcastle, og 3 timer med tog til London.

Bustad

Vær obs på at Durham University ikke tilbyr bolig for innkommende Erasmus+ studenter (ihvertall ikke mitt år). Jeg bodde i studentbolig drevet av privat selskap, som i stor grad kan sammenlignes med SiB boliger. Det er mange bomuligheter spredt ut over ulike deler av Durham, både slike SiB-lignende komplekser (eks. Unite Students sine boliger, Cityblock i Viaduct-området og Student Roost i Chapel Heights området) og privateide kollektivhus/hybler. Facebook grupper for å finne privateide leiligheter og potensielle "flatmates" er lett å finne.

Områdemessig, så er Gilesgate populært og billig, men et stykke fra sentrum å gå. Claypath og Viaduct er områdene jeg personlig syns er mest praktisk, da begge er nær sentrum med gode forbindelser utover. Anbefaler å bruke google maps for å se beliggenheten i forhold til sentrum når du velger bolig.

Sosialt miljø

Sosialt sett, så er Durham veldig engasjerende. Universitetet er inndelt i 16 "Colleges", der alle studenter har tilhørighet til ett av disse. Hvert College fungerer som bolig for alle førsteårsstudenter som tilhørerer det bestemte Colleget, i tillegg til å huse en mengde sosiale organisasjoner og aktiviteter for studenter (Sportslag, Ball, etc.). For eksempel, så har de fleste Collegene sine egne sportslag for de fleste idretter, i tillegg til Universitetets hovedlag. Mange konkurranser arrangeres mellom de ulike Collegene, og rivaleri og identitet som student er sterkt knyttet til hvor du hører hjemme. Du er ikke bare Durham Student, men også College student. De aller fleste Collegene har fasiliteter som bar og treningssenter, som kan brukes av studenter som ikke bor i Colleget. "bar-crawls" er lett å organisere, ofte fokusert rundt enten "Hill Colleges" (Sør for sentrum) eller "Bailey Colleges" (sentrum).

Selv om mange føler at College miljøet er et naturlig sentrum sosialt, så er det lett å bli kjent med folk utenom også. Mange interesse organisasjoner er uavhengige av College systemet, og mange syns dette er en bedre måte å bli kjent med likesinnede på. De fleste studier har egne sosiale foreninger, der man kan bli kjent med både medstudenter, master- og PHD-studenter, samt. de ansatte akademikerne. For mitt studiet involverte dette tilbud som barcrawls, gjesteforelesninger fra hele Verden, turer, etc. Interesseorganisasjoner og sportslag betaler man en liten sum for å bli medlem av, enten for et helt år eller et semester.

Ellers, så er Erasmus+/Utvekslingsstudent miljøet også veldig bra for å møte venner, samt. at ANSA har eget norsk lokallag med diverse aktiviteter som Julebord og 17. Mai feiring.

2018

BA i arkeologi

BA i arkeologi

15.08.2017 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Tips:
- Ta med adapter
- Sjekk hva som er der du skal bo. Har du møbler? Dyne og pute? Kjøkkenutstyr?
- Dra på Tesco Extra (i Gilesgate) og kjøp det du ikke har. Der har de alt.
- Se på flybilletter til Manchester eller London, til Newcastle kan det bli veldig dyrt.
- Skaff deg Railcard, så du får 30% på alle togreiser
- Vær der en uke tidlig, dra til universitetet og fiks alt du ikke har fikset. Dra på colleget ditt og spør om ting.
- Ikke ta med deg for mye unødvening. Skrivesaker, toalettsaker og enkle interiørting er billig.

Undervisningsformer

Undervisningen foregår over tre trimester, Oktober-Desember, Januar-Mars, April-Juni. Om man skal ta 60 studiepoeng, må man ha 6 fag som går over hele studieåret, med avsluttende eksamen i mai. Hvert fag har forelesninger én gang i uken, og seminar kanskje hver tredje uke (varierer). Det er ikke obligatorisk oppmøte på forelesningene, men på seminarene er det. Noen fag har også field trips. I de fleste fag er det en obligatorisk oppgave uten karakter før jul, en obligatorisk med karakter før påske og 2-timers skoleeksamen i mai.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er stort og variert, men noe begrenset hvis man ikke vil at det skal krasje med fag man har hatt hjemme. Fagene jeg hadde konsentrerte seg mest om områdene rundt Middelhavet og videre østover. Det er tilgang på mange fagområder man ikke finner på UiB.

Fagleg utbyte og språk

Jeg føler jeg fikk et stort faglig utbytte ettersom jeg fikk lære om tema og området man ikke kan lære om på UiB. Jeg lærte også å jobbe på en mer effektiv måte, ettersom mange innleveringer og eksamener kom veldig tett oppi hverandre og man måtte fordele tiden smart. Når det gjelder språket, lærte jeg å skrive bedre akademisk engelsk og å holde presentasjoner på engelsk. I Durham møter man folk fra hele verden, både andre Erasmusstudenter, men også internasjonale studenter. Det er altså fullt mulig å lære seg andre språk enn engelsk, gjennom venner og Erasmus Society.

Universitetsområdet og byen

Durham er en nydelig og liten by. Sentrum er typisk engelsk, med koselige shoppinggater og en markedsplass. Byen preges av en elv som går rundt sentrumshalvøyen, med slottet og katedralen midt i. Det er flotte turstier rundt hele elven, med skoger og åpne marker. Universitetsområdet, med biblioteket og fakultetet for arkeologi ligger en ti-minutters gåtur fra sentrum. Biblioteket er stort og flott, men man må være tidlig ute om man skal ha sitteplass i de travleste periodene. Rundt om på campus er det flere kantiner og kafeer for å kjøpe mat, eller bare slappe av mellom forelesninger. Universitetet har også sin egen sportshall og sportsområdet ca. 15 min fra sentrum.

Bustad

Som utvekslingsstudent må man finne eget sted å bo på det private markedet. De fleste britiske studenter bor på college første året, og flytter i kollektiv andre året. Jeg bodde ca. 5 min fra sentrum og 20 min fra universitetet i private studentleiligheter (nær Viaduct). Der bodde det mange studenter fra både Storbritannia, USA og resten av Europa. I slike kollektiv og bygg kan det bli litt bråkete på kveldene, så om man ønsker et roligere sted å bo kan det være lurt å bo privat litt lengre bort fra sentrum, for eksempel Gilesgate, som er populært for studenter. Over hele byen bor det studenter, men jo nærmere sentrum man bor jo dyrere blir det.

Sosialt miljø

Universitetet består av ca. 17 ulike colleges. Som utvekslingsstudent blir man plassert i en av dem tilfeldig. Som nevnt over, bor førsteårs-studentene på college, og spiser alle måltidene sine der. Som utvekslingsstudent fungerer college som et sosialt miljø, der man kan være med i klubber, spille sport osv. De fleste collegene har ulike arrangementer i løpet av året, som formals (middager der man går med kappe), uformelle middager (gjerne temakvelder) og ball. På slutten av året har hvert college sitt eget sommerball og en egen collegedag, med konserter og attraksjoner. Jeg vil anbefale å være med på noe gjennom colleget og de er veldig velkommelig til nybegynnere i alle sporter og klubber. Freshers week (fadderuken) arrangeres også av colleget. Universitetet har også egne klubber og sporter man kan være med i, og alle fag har sitt eget society (f. eks. Archaeology Society). I tillegg har Eramsus et society.

Studieåret 2017/18 - BA i arkeologi

Studieåret 2017/18 - BA i arkeologi

15.08.2017 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Start så tidlig som mulig og notèr deg viktige datoer, evt. planlegg når du skal fikse diverse dokumenter og søknader. Du vil f.eks ikke ankomme Durham uten stipendet i hende. Om dere er flere som utveksler fra samme universitet så snakk for all del med de andre, dere kommer garantert til å ha gjensidig utbytte av det.
Før du reiser er det en fordel om du har alle modulene (fagene) på plass, selv om det kan skje endringer etter at du har ankommet. Selv fikk jeg forhåndsgodkjent alle modulene før jeg reiste og måtte legge om kabalen litt etter ankomst likevel. Husk at selv om en modul er gult (Lyser modulen rødt er det fullstendig krasj med andre moduler, gult er seminar-krasj men kan fikses med å bli plassert på rette gruppen) på timeplanleggeren, så må du bare kontakte professorene som omrokkerer noen seminarer og så skal det gå greit. Er greit å vite fordi noen av mine medstudenter fra UiB fikk ikke ta fag som lyste gult, mens jeg snakket med en annen dame som bare fikset det for meg. Så snakk helst med alle på samme kontoret!

Durham er en by med vær ganske likt Norge, og du kan få alle årstider på en og samme dag. Selv om det blir litt fortere vår, så blir det under minus på vinteren så pakk klær for alle årstider. Du kommer mest sannsynlig til å handle en del mens du er der, så det kan være lurt å vurdere to kofferter på hjemreisen. Vintage klær kilo-salg, 150 kr. kilo'n, just sayin'.

Å reise til Durham er ikke vanskelig, da de er godt etablert på gjernbanen. Det lureste er enten å fly fra Bergen (eller Trondheim/Oslo) til London, Newcastle (nærmeste flyplass) eller Edinburgh og ta tog derfra. Selv fløy jeg direkte fra Bergen til Newcastle og kunne tatt tog 10. min derfra, men min herlige husvert var så grei og hentet meg på flyplassen.

Undervisningsformer

Alle modulene jeg tok var på engelsk med engelske professorer, og de aller fleste blir ganske fort vant til engelske forelesninger. Durham er et topp-universitet med høy kvalitet på undervisningen, som er lagt opp på en veldig ryddig og oversiktelig måte med faste to-timers forelesninger i hvert fag hver uke, og seminarer opptil 1 gang i måneden. Forelesningene er som regel ikke obligatoriske, smeinarene er obligatoriske. I tillegg er det som regel formatives (en større oppgave i et spesifikt tema, som regel ikke obligatorisk men en viktig del av faget likevel) i hvert fag til jul og summatives (en større oppgave i et spesifikt tema som er obligatorisk og som regel teller en god del av den endelige karakteren) et par måneder etter jul. Så har du mest sannsynlig en to-timers skriftlig (for hånd) skoleeksamen i mai.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange fine fag å velge mellom, selv om noen var utenfor rekkevidde siden vi var utvekslingsstudenter. Fagene i seg selv var veldig god kvalitet, med masse god litteratur i biblioteket. Foreleserne er fra toppsjiktet i disiplinen, og jeg fant en av professorene mine i en dokumentar en gang, noe som virkelig fikk meg til å innse hvor heldige vi er som får noe av det beste tilbidet som finnes. Så om du er innstilt på det så kan du virkelig gjøre det bra, og få masse utbytte av det.

Fagleg utbyte og språk

For faglig utbytte, se "vurdering av emnetilbodet".
Det sier seg nesten selv at uansett hvor lenge man oppholder seg i england så kommer man til å ha et språklig utbytte av det. Det er en kjempemulighet til å forbedre både ordforråd og aksent. Engelskmenn generelt er svært høflige skapninger, så si gjerne ifra til de du omgir deg med at de må rette på deg slik at du forbedrer språkkunnskapen din. Og SPØR masse, selv om det høres dumt ut, de synes bare det er gøy. Vær heller ikke redd for å prøve deg på oversettelser av norske ordtak og/eller fraser, syns selv det er gøy å finne engelske tislvaringer til de norske og i de fleste tilfeller så lærer du masse.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er ganske oversiktelig og ligger ca. 20-25 min. gange "straka vegen" fra sentrum. Det er også ganske bra kollektivtransporttilbud så buss er ikke noe problem. Byen i seg selv er en helt perfekt størrelse, typisk vakker liten engelsk småby, med alle fasilitetene til en større by 10 min. med tog unna (Newcastle). Du har svingende brosteinsgater med butikkfronter av alle fasonger og estetisk framtoning, søte små kaféer og tea shops, omringet av elva med den storslagne katedralen og slottet i midten. Med bruer av alle fasonger og en fotsti langs med elven er dette er instagram-paradis uten like.
Prismessig er England langt billigere enn Norge, og man blir lullet inn i en falsk virkelighet av at man er rik. Men penga går likevel fort, og det ble meget trangt mot slutten. Det hadde jeg sluppet om jeg hadde spart mer før jul.

Bustad

Mulighetene for bosted er mange, selv om utvekslingstudenter ikke får bo på college. Følg med på facebooksiden "Durham Uni Find a Housemate". De fleste velger å bo i kollektiv, selv fant jeg et rom til leie hos en fantastisk flott dame i et hus med 3 soverom. Det var perfekt størrelse, typisk to-etasjers steinhus med trappen i gangen med en gang du kommer inn døren. Som alle steder er det dyrere jo nærmere sentrum du kommer. Jeg bodde ganske langt unna, forbi Gilesgate som de fleste syns er ganske langt, og det tok meg ca. 95 minutter å gå helt opp til universitetet. Jeg kunne tatt buss, noe som ville tatt ca. 15 minutter, men jeg liker å spasere og holde meg i form. Durham har en god del trapper og bakker, så det er en flott anledning til å få opp kondisen litt.

Sosialt miljø

Du har veldig mange forskjellige arenaer å være sosial på. De tre vanligste er selve studiet, colleget eller forskjellige lag og foreninger gjennom Durham Student Union. Personlig ble jeg syk med kraftig influensa rett etter ankomst og gikk glipp av freshers week (fadderuken) på mitt college. Dessuten var jeg litt eldre enn de som typisk bor og deltar i colleget så jeg hadde egentlig ikke mye interesse i å søke samvær med colleget. Jeg ble kjent med et par stykker på studiet, men det som ble redningen for meg var studentforeningene. Det er utallige foreninger å velge av, selv ble jeg medlem av Harry Potter Society, Game of Thrones Society og Science Fiction and Fantasy Society. Du finner garantert noe du er interessert i og kan kikke gjennom de forskjellige tilbudene her: https://www.durhamsu.com/groups?parent_link=magenta-menu-wrapper

BAPS-PSYK

BAPS-PSYK

15.08.2017 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Allerede før jeg startet på studiene mine i Bergen hadde jeg bestemt meg for å reise på utveksling til Durham University i England. Etter videregående var egentlig planen å ta hele bachelorgraden der, men det lot seg ikke gjøre av økonomiske grunner. Ett år med utveksling, hvor man kun betaler studentavgift til UiB, passet derfor perfekt. For å kunne maksimere utbyttet av å være på utveksling valgte jeg å skrive bacheloroppgaven min 2. året, slik at jeg kunne velge valgfrie emner hele siste året i Durham. Dette gav meg en frihet til å velge opptil 50% av emner utenfor psykologi, ettersom Durham University krever at minst halvparten av emnene blir tatt innenfor "din avdeling".

Før man reiser kan det være greit å være oppmerksom på måten studieåret er delt opp. Hvor vi i Norge har to semester avsluttet med eksamener, deler de året i 3 trimester i Durham. På grunn av denne inndelingen har man mye fri i løpet av skoleåret, spesielt i sommer- og påskeferien. Normalt begynner skoleåret i slutten av september for internasjonale studenter, og slutter i midten av juni.

Før du reiser vil jeg anbefale å skaffe deg et Railcard. Det bestilles enkelt på nett og gir rabatt på togbilletter. Dersom du planlegger å reise mye med tog, f.eks. til/fra flyplassen eller om du vil utforske England, kan dette spare deg for mye penger.

Undervisningsformer

Undervisningen ved Durham University er nokså lik undervisningen i Bergen. Forelesningene blir holdt faste dager i uken, de første kl. 09.00, og siste 16.00. En forelesning varer normalt 2 timer. Noen fag har også obligatoriske seminarer, men disse er ikke like hyppige.

De to første trimesterne består av undervisning og vurderinger (essay/fremføring). Disse kan være "formative" (teller ikke mot sluttkarakter) eller "summative" (teller mot sluttkarakter i faget). Det siste trimesteret har ingen undervisning, men består kun av eksamener og tid til å forberede seg til dem. Eksamen varer normalt bare i 1 eller 2 timer (basert på hvor mange studiepoeng faget har), og det kan derfor være lurt å forberede seg på å skrive oppgaver under større tidspress enn man er vant til i Norge.

Jeg vil også anbefale å velge fag hvor essays vektlegges mest, dersom du vet at du presterer bedre på disse enn på eksamen. Det er nemlig mulig å velge fag hvor 100% av karakteren baseres på innleveringer underveis, noe som vil gjøre det litt lettere når det nærmer seg eksamenstid. Informasjon om dette finner du på universitetets nettsider under Module Handbook.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet ved det psykologiske fakultetet var veldig bredt. Det kan være lurt å merke seg at dette er todelt i Durham. De har en avdeling i Durham, og en i Stockton (ca. 1 -1,5t unna). Fagene i Durham inkluderer de som er obligatoriske i en klinisk grad (cognitive psychology osv..), mens Stockton er rettet mot såkalt "applied psychology", og er mer praktiske fag (forensic psychology, educational psychology osv..). Min fagkombinasjon var ca. 50/50, men selv om jeg personlig synes fagene i Stockton var mer interessante, vil jeg anbefale å tenke seg om før man bestemmer seg for om man vil sette seg på bussen 07.30 tre ganger i uka.

Fagleg utbyte og språk

Året i Durham har gitt meg muligheten til å ta mange spennende emner som ikke er mulig å ta i Norge. Selv om det kan være litt vanskelig å henge med i begynnelsen, vender man seg fort til at det går på engelsk. Noe av det jeg synes er kjekkest med å ha vært på utveksling, er å se kvalitetsforskjellen på oppgavene jeg skrev før og etter jeg reiste. Ett år som student i England vil du kunne nyte utbytte av for resten av livet!

Universitetsområdet og byen

Som tidligere nevnt, er campus delt inn i to. De aller fleste holder likevel til i Durham sentrum, hvor de fleste fagretningene hører til. Durham er ingen stor by, og man kan lett komme seg rundt til fots. De fleste byggene tilknyttet universitetet i Durham er samlet rundt biblioteket ved "Science site" som er ca. 15 minutters gange unna sentrum.

Bustad

Som student ved Durham University vil du få tilhørighet til et av de 16 collegene de har. Det er viktig å være oppmerksom på at du som utvekslingsstudent ikke får automatisk plass i college, men må finne bolig selv. Jeg bodde selv i "The Viaduct area", som var ca. 5 minutters gange unna tog- og busstasjon, 10 minutter unna sentrum (med Tesco, postkontor og klesbutikker++), 30 minutter unna science site (hvor jeg hadde de fleste forelesningene mine) og 40 minutter unna mitt college (Van Mildert). Det finnes flere private studentboliger i Durham, men disse vil jeg råde deg til å styre unna. Jeg bodde selv i CityBlock, men føler helt ærlig ikke at det var verdt pengene. Det finnes flere facebookgrupper for å finne plass å bo (f.eks. Durham Uni find a housemate). Disse kan være nyttige.

Sosialt miljø

Fordi jeg bodde så langt unna college hindret det meg dessverre i å utvikle noen tilhørighet til mitt college, noe som ble en demper på mitt utvekslingsopphold. Mye av det sosiale i Durham er i regi av, og involverer, college (f.eks. formelle middager i storsalen, eller fester underveis i skoleåret). Jeg vil heller ikke si at universitetet er veldig flinke til å legge opp til inkludering av utvekslingsstudenter, og mange av oss endte derfor opp med å bare være med hverandre, og ingen engelskmenn. Jeg vil derfor anbefale å bli en del av et society eller lag i college (eller Team Durham), slik at du kan bli kjent med mer enn bare internasjonale studenter.

Ellers er det mange muligheter for å gå ut og spise, gå på kino eller nattklubber for en billig penge. En togtur til Newcastle tar også bare 15 minutter dersom du skulle ønske det.

2017

Vår 2017 BAHF FILO

Vår 2017 BAHF FILO

15.08.2016 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Vær tidlig ute med å finne bolig, og fag du er sikker på at universitetet tilbyr i det kommende skoleåret. Det regner ikke så mye i Durham, men temperaturene ligger bare et lite hakk over hva en kan være vant til fra Bergen, så pakk varme klær til vinteren. Glem heller ikke å ta med adaptere til stikkontaktene. Glem ikke å få med deg 'Induction Week' som finner sted i uken før undervisningen begynner. Da vil du ha tid til å gjøre deg kjent med området, treffe andre studenter, melde deg inn i studentorganisasjoner og delta på en veldig flott og høytidelig immatrikulering i den nesten tusen år gamle katedralen sammen med tusenvis av andre studenter, alle kledd i tradisjonelle 'university gowns'. Sørg også for at du har med deg alle nødvendige Erasmus-, UiB- og utvekslings-dokumenter med deg.

Undervisningsformer

Det undervises generelt sett på samme måte som i Norge hvor forelesninger står sentralt. I likhet med i Norge vil du også kunne finne seminarer i flere fag i tillegg til forelesninger. I et fåtall mindre fag vil seminarer og forelesninger være slått sammen til seminar-forelesninger hvor det vil både være tid til forelesning fra underviser og aktiv deltakelse fra studentene.

Vurdering av emnetilbodet

Durham University tilbyr veldig mange forskjellige fag, så se igjennom emnelistene på universitetets hjemmesider for å finne akkurat de fagene du ønsker å melde deg opp til. Likevel har det seg slik at man er nødt til å ta i hvert fall 50% av fagene sine knyttet til ens eget fagfelt. Man kan stort sett velge mellom de aller fleste fag, også på andre institutter, for å fylle opp de resterende 50%. Vær likevel påpasselig med at det kan hende at tidligere tilgjengelig fag kan vise seg å bli avlyst selv tett opp mot studiestart. Følg med på nettsidene til universitetet for å holde deg oppdatert.

Fagleg utbyte og språk

Universitetets ansatte er generelt veldig imøtekommende og hjelpsomme, især når det gjelder å ta vare på besøkende studenter. Nøl ikke med å ta kontakt med underviser eller professor hvis du har spørsmål eller noe virker uklart i ett av fagene. Dette gjør at det er lett å få ekstra godt utbytte av fagene. Universitetsåret er delt opp i trimestre ('terms') som kun varer i omtrent to til to og en halv måneder hver, så studiehverdagen kan bli intens og fagene kan kreve mye av deg i løpet av selve studieperioden, men med godt arbeid og god kontakt med underviserne vil du få mye igjen for alt du investerer i hvert fag.
Det er veldig lett å utvikle sine språkferdigheter i engelsk i Durham da alt foregår på engelsk ved universitetet. Sistnevnte krever også en del skriftlige innleveringsoppgaver – kanskje mer enn du er vant til fra Norge – hvilket gjør at du utvikler deg i skriftlig engelsk. I tillegg er det så mye som skjer sosialt utenom universitetet at det ikke skulle være noe problem å få brukt sine språkferdigheter i både akademisk og sosialt lag.

Universitetsområdet og byen

Byen er liten og koselig. Alt er tilgjengelig i gangavstand i en radius på ca. 10-20 minutters gange. Universitetsområdet er delt inn i to hovedområder. Det ene området ligger i New Elvet street, rett nedenfor bysentrum, hvor du vil finne undervisningslokaler til de fleste humanistiske og litterære fag. Det andre hovedområdet ligger kun 10-15 min. gange unna hvor du vil finne hovedbiblioteket (Bill Bryson Library) og for det meste naturvitenskapelige institutter.

Sentrum består av noen få koselige små gater på halvøyen Bailey hvor du også vil finne UNESCO-katedralen, 'Castle' og flere 'colleges'. Bysentrum har mange små kaféer, restauranter og puber, i tillegg til et par store dagligvarebutikker. Elven (River) Wear slynger seg gjennom Durham og du vil til nærmest alle tider finne noen som trener roing på elven. Flertallige fotballbaner, rugbybaner, cricket-baner og andre sportsfasiliteter finnes i kort gangavstand. Togstasjonen ligger oppå en høyde, nær bysentrum, hvilket gir en fantastisk utsikt i det man ankommer byen med tog (som knytter byen både nordover mot Newcastle, kun 15 min. unna, og deretter videre mot Edinburgh, og sørover mot York, Manchester, London, etc.). Det er ingen fjell å finne i Durham, men det er noen små høyder her og der hvor man får en fin utsikt mot byen og den ærverdige katedralen.

Bustad

De fleste førsteårsstudenter og mange tredjeårsstudenter bor på studentrom eller studenthybler på ett av de mange 'colleges' som utgjør Durham University. Andreårsstudenter og en del tredjeårsstudenter velger å flytte ut av college og inn i leilighet eller hus som de kan dele med alt fra to til syv andre studenter avhengig av bolig.

Dessverre hadde det seg slik at Durham University ga beskjed om at de ikke hadde plass nok til å tilby rom til Erasmus-studenter da jeg søkte, så jeg måtte ut på privatmarkedet for å finne bolig. Heldigvis er det mange andre i samme situasjon, og Durham er full av boliger på privatmarkedet som blir leid ut til studenter år etter år. De fleste studenter ved Durham University finner bolig høsten før starten på det neste universitetsåret – altså veldig tidlig! Likevel var det fortsatt mange som lette etter bolig gjennom hele sommeren som ledet frem til studiestart i begynnelsen av oktober. I tillegg er det en del studenter som skaffet seg et rom tidlig året i forveien som velger å slutte eller å flytte sammen med noen andre, hvilket gjør at det åpner seg opp en del muligheter for å finne seg et sted å bo selv tett opp mot studiestart. Likevel anbefaler jeg å være så tidlig ute som mulig! Selv fant jeg bolig gjennom sosiale medier hvor der finnes flere grupper med studenter som søker bolig, i tillegg til studenter som allerede har funnet bolig men ønsker å finne en student til et rom som for øyeblikket står tomt.

Sosialt miljø

Durham University tilbyr (betalt) medlemskap i utallige studentorganisasjoner som representerer alle mulige slags interesser. Man er nærmest garantert å finne en organisasjon som passer sine egne interesser, det være seg språk, sport, politikk, mat, osv. Det finnes også en god del puber og noen få utesteder i Durham som er veldig populære blant studentene. I tillegg er hvert college påpasselig med å inkludere alle sine studenter og tilbyr også medlemskap i egne studentorganisasjoner av forskjellige slag knyttet til hvert respektivt college. Dette gjør at det også kan skapes vennlig konkurranse og rivalitet mellom forskjellige konkurrerende colleges, f.eks. i roing på elven Wear.

2016

Høst 2015 og Vår 2016 - BA i pedagogikk

Høst 2015 og Vår 2016 - BA i pedagogikk

15.08.2015 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Sjekk tidlig ut hvilke emner du ønsker å ta, spesielt om du ønsker å ta et emne eller to på et annet fakultet enn det avtalen din hører til. Som regel må du ta minst 50% av emnene på ditt fakultet. Selv tok jeg tre emner på "Department of Psychology", to på "School of Education" og ett på "Modern Languages and Cultures". Sjekk ut hvilken campus emnene du ønsker å ta er på. Campuset i Stockton ligger 45 min unna Durham med buss. Bli med på Fresher's week i starten! Bruk den uka til å bli kjent med byen, universitetet, colleget ditt, og ikke minst andre folk!

Undervisningsformer

Forelesning og seminar/tutorials. Undervisningsformene var veldig likt som på UiB. Det må sies at alle seminar/tutorials og noen forelesninger var obligatoriske, til forskjell fra min erfaring på Det psykologiske fakultet.
I psykologiemnene jeg tok var det 1-2 forelesninger i uka, i tillegg til tutorial annenhver uke i det ene emnet.
I pedagogikkfagene (School of Education) hadde jeg en forelesning i uka og ett seminar hver uke.
På "Modern Languages" tok jeg fransk på nivå 2, der var det tre seminar i uka.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er veldig stort på Durham University! Masse spennende psykologiemner blant annet. I starten syntes jeg det var litt kjipt for meg som går bachelor i pedagogikk, som ikke hadde mange tidligere psykologiemner, ble nødt til å ta to introduksjonsemner i psykologi. Da det nærmet seg april/mai, med både en del essays og eksamenslesing, synes jeg det var greit. Det tredje psykologiemnet jeg hadde var kognitiv psykologi. Dette emnet likte jeg utrolig godt, spesielt den første blokken som handlet om hukommelse!
På "School of Education" tok jeg to emner. "Political Sociology of Education" var kjempespennende, spesielt for en som går bachelor i pedagogikk, her fikk jeg mye innsikt i Storbritannias utdanningshistorie og skolepolitikk. Det andre emnet jeg tok, "Harry Potter & The Age of Illusion",var et eget emne om Harry Potter! Utrolig artig å få studere Harry Potter, emnet tok for seg fenomenet i en sosial og kulturell kontekst. Noen av temaene vi så på var familieverdier, hvordan kjønn er fremstilt, fan fiction, filosofien bak og om Harry Potter er kulturelt britisk. Anbefales! Det siste emnet jeg tok var fransk nivå 2 på "School of Modern Languages & Cultures". Veldig gøy å ha muligheten til språkundervisning. Lærerne var kjempedyktige, og man lærer mye siden det er tre obligatoriske seminar i uka med hjemmelekser til hvert seminar. De første ukene var det en utfordring å lære fransk på engelsk, men man kommer fort inni det.

Fagleg utbyte og språk

All undervisning er på engelsk. Opplevde å ha mange flinke forelesere, flest fra Storbritannia, men også noen fra India, Tyskland og Danmark.
Durham University har trimester, ikke semester. Michaelmas term er fra oktober til desember, Epiphany term er fra januar til mars og Easter term er fra april til juni. Hvert term er mellom 9-11 uker langt, så jeg opplevde skolehverdagen som litt mer hektisk enn UiB. Til gjengjeld er juleferien 4 uker lang og påskeferien 5 uker lang.

Universitetsområdet og byen

Durham er en perfekt liten britisk by! Brosteinsbelagte gater, en fantastisk fin katedral fra Middelalderen, et flott slott, koselige kaféer, engasjerte studenter for å nevne noe. Durham University er Englands tredje eldste universitet etter Oxford og Cambridge. Universitet er flere år blitt ranket som Storbritannias femte beste universitet. Durham University er et college-system der alle studentene er delt inn i ett av de 16 collegene. Alle bachelorstudenter som tar hele graden på Durham bor i college det første året, og de fleste spiser alle måltider der. I tillegg har alle collegene mange foreninger, egen college bar, formal dinners der man bruker kappe (varierer fra college til college) og mange andre arrangementer. Mitt college, Van Mildert, hadde for eksempel over 100 idrettslag, fotball, netball, roing, cheerleading, lacrosse for å nevne noe, filmklubb, strikkeklubb, kunstklubb, arrangering av moteshow, ball og 1-dags musikkfestival. Byen Durham ligger nord-øst i England, med gode togforbindelser til blant annet Newcastle(15min), York (45min), Edinburgh 1t 40min) og London (3t).

Bustad

Som utvekslingsstudent fra Europa som skal være i Durham hele skoleåret, oktober til juni, får man dessverre ikke bo i ett av collegene. Heldigvis er det ikke veldig vanskelig å finne noe på det private markedet. Selv fant jeg et sted å bo via en gruppe på Facebook som heter "Durham Find a Housemate". Durham er en liten by, men om man bor et stykke unna sentrum, må man regne med å ta buss. Jeg bodde i et område som heter Gilesgt, der er boligene ganske rimelige sammenlignet med andre områder. Det tok meg et kvarter å gå ned til sentrum og 25 min å gå til Bill Bryson Library (hovedbiblioteket). Om du titter på bolig i Gilesgt, vær nøye med å sjekke ut akkurat hvor i Gilesgt den ligger. Området er ganske stort, og om du havner for langt unna sentrum, blir det fort ganske gokk.

Sosialt miljø

Jeg møtte utrolig mange hyggelige mennesker i løpet av mitt år i Durham. Universitetet er veldig internasjonalt, med folk fra 156 ulike land. Ble kjent med mange via Erasmus Society, spesielt mange spanjoler, italienere, tyskere, tsjekkere og franskmenn. Ble også kjent med en del folk via college. Det er litt vanskeligere å bli kjent med briter, spesielt siden mange er ganske unge og har akkurat flytta hjemmefra. Anbefaler å bli med i en forening du synes virker gøy, mye lettere å bli kjent med folk der sammenlignet med på seminar for eksempel.

2015/2016 - BA i arkeologi

2015/2016 - BA i arkeologi

15.08.2015 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Viss du bur på universitets området har du ikkje lov å bruke adapter. Husk å sjekk på forhand viss buplassen din gjer deg lov.

Undervisningsformer

Dei har ulike unidervisningsformer. I filosofi hadde eg ei time undervisning i kvar fag per veke, kvar andre veke hadde du itilleg 'tutorials' kvar vi leste eit par filosofiske tekster og diskuterte dei i en gruppe på ca. 10 personer.

I arkeologi hadde eg et fag med praksis, hvor eg arbeidet på eit labratorium to timer i veka med bein. I eit annet fag drog vi på utflukt for å sjå på arkeologiske minnesmerker.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbodet i arkeologi er mer i Durham enn i Bergen. Blant anna er det ikkje moglig å studere osteologi i Bergen.

I filosofi kan eg ikkje sammeligne ettersom at eg ikkje studerer filosifi i Bergen.

Fagleg utbyte og språk

Alt gjekk på engelsk. Jeg hadde ingen problemer å bli vant til å ha forelesninger på et annet språk.

Universitetsområdet og byen

Byen Durham er en studentby og det er meget trygt å gå i gatene selv om kveldene. Alt er meget sentralt og man kan lett gå hvor som helst.

Bustad

Jeg budde i et studentkompleks. Alt var rent og pent, og berre 10 minuter fra byens sentrum

Sosialt miljø

Universitetet har lagt til rette slik at alle er medlem i et collage. Det er også mange 'Societies' med ulike interesser, sport ect, en kan melde seg opp til. Det er også meget vannlig å gå ut på pøbene om kvelden.

Slott
Foto/ill.:
© University of Durham

Informasjon