Hjem
Studentsider
erasmus+

Université Paris Nanterre og Det samfunnsvitenskapelige fakultet (ERASMUS+)

  • LandFrankrike
  • ByNanterre
  • Studieplassar1
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar ved Det samfunnsvitskapelege fakultet har fortrinn på plassane. Søkarar frå andre fagområde blir vuderte om det er ledige plassar.

Søkaren må ha tatt minimum 60 studiepoeng ved utreise.

Når i studiet kan eg reise

Normalt reiser ein ut for eit heilt eller halvt år mellom tredje og sjette semester. Sjå fakultetet si nettside for meir informasjon, råd og anbefalingar om utveksling.

Språk

Undervisningsspråket er primært fransk. Universitetet anbefaler at du har franskkunnskapar tilsvarande minimum B1-nivå (CEFR). Institusjonen kan krevje dokumentasjon på språkkunnskapane dine.

Institusjonen tilbyr fransk språkkurs. Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet.

Kva emne kan eg ta

Nanterre tilbyr ei rekke samfunnsvitskapelege emne innanfor geografi og utvikling, sosiologi, historie, økonomi, psykologi, utdanning og språk (ikkje statsvitskap). På denne nettsida finn ein meir informasjon.

Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS per år. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt frå før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Université Paris Ouest Nanterre La Défense er eitt av i alt tretten universitet som blei etablerte ved splittinga av det gamle prestisjeuniversitetet Sorbonne etter studentopprøret på slutten av 60-talet, der studentane frå Nanterre spela ei sentral rolle. Universitetet blir oftast kalla Paris X eller UPX i kortform. Det har om lag 32 000 studentar, og eit breitt fagtilbod. Universitetsbygningane er samla på ein campus, 11 kilometer vest for Paris.

Paris er Frankrikes hovudstad og største by, med om lag 12 millionar innbyggarar i storbyregionen. Han ligg nord i landet, i hjartet av regionen Île-de-France. Paris er kjend for å vere ein av Europas fremste kulturbyar. Her finst statsadministrasjon, verdas mektigaste motehus og ikoniske byggverk som Eiffeltårnet, side om side med små romantiske kaféar og folkeliv.

Bustad

Det kan vere vanskeleg å finne rimeleg prisa bustad i Paris. Dei fleste offentlege studentbustadane i Paris er administrerte av den regionale studentsamskipnaden CROUS, men kapasiteten er knapp. UPX har òg eit avgrensa tal eigne studentbustader i Nanterre. Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).

Semesterinndeling

Oktober - januar og februar - mai/juni.

Studentrapportar

2024

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

04.09.2023 - 13.01.2024

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være lurt å melde seg opp til språkkurs i fransk før man begynner på utvekslingen, med mindre man har svært gode språkkunnskaper. Universitetet har ofte tilbud om intensivt kurs den første uken, så det kan være noe å undersøke nærmere. Husk også å vær tidlig ute med å finne bolig. Jeg bodde på Cité Universitaire, og her fyller det seg opp raskt, så det kan være lurt å sende en søknad så tidlig som mulig.

Undervisningsformer

Undervisningen består hovedsakelig av forelesninger. For hvert fag er det omtrent 3 timer forelesninger per uke. Fagene i seg selv er relativt små (3 eller 4,5 studiepoeng), så for å få nok studiepoeng for å fylle opp semesteret må man ha ganske mange fag på en gang. På grunn av dette må man være forberedt på å måtte være fysisk på campus omtrent hver dag, så ha dette i tankene når du finner bolig.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er veldig bra. De har stor variasjon i fagene, og et bra tilbud med fag på engelsk. Professorene er utrolig hyggelige og flinke, og har stort engasjement for fagområdet sitt. Siden fagene er små, må man være forberedt på å ha mange fag samtidig. Personlig hadde jeg 9 fag, hvorav to var på fransk, og resten på engelsk. Jeg synes dette fungerte fint, selv om det ble mange eksamener på slutten av semesteret.

Fagleg utbyte og språk

For at timeplanen skal kunne gå opp, må man ha noen fag på fransk. Jeg følte personlig at mine franskkunnskaper ble mye bedre etter utvekslingen. Jeg hadde bestått DELF eksamen nivå B1 ved ankomst, og hadde en veldig bratt læringskurve i starten. Som utvekslingsstudent får man tilbud om å ta eksamen muntlig dersom man ønsker det. Jeg tok muntlig eksamen for mine franske fag, og synes at jeg fikk god utbytte av det.

Universitetsområdet og byen

Université Paris Nanterre ligger vest i Paris, i nærheten av La Défense. Campus er stort, og har rundt 35 000 studenter. På campus har man tilgang til treningssenter, bibliotek, kantine og mye mer. Universitetet ligger rett ved en togstasjon, så det er enkelt å komme seg dit (med mindre det er forsinkelser).

Paris byr på så utrolig mye. Her er det du som setter begrensninger, det er virkelig et ubegrenset antall ting å se og besøke. Kollektivtilbudet er utrolig bra, selv om man må være forberedt på forsinkelser, streik og stappfulle tog i rushtiden. Likevel synes jeg at det er helt fantastisk å bo her, og anbefaler virkelig utveksling her dersom du har mulighet!

Bustad

Jeg bodde på Cité Universitaire, og anbefaler det på det varmeste. Cité er en stor park, med omtrent 40 "hus". Hvert hus hører som regel til et land, noe som fører til et internasjonalt studentmiljø. I parken har man i tillegg tilgang på treningssenter, basseng, kino, teater, studentkantine, bibliotek, tennisbane og masse mer. Cité ligger helt sør i Paris, i 14. arrondissement, og det er enkelt å komme seg inn til sentrum og til universitetet.

Sosialt miljø

Jeg var på utveksling på Université Paris Nanterre, som er et ganske stort universitet. De franske studentene var utrolig hyggelige og imøtekommende. Det var også veldig mange utvekslingsstudenter, så det var lett å bli kjent med nye mennesker. Siden jeg bodde i studentbolig, ble jeg også kjent med mange utenfor det sosiale miljøet på Nanterre. Alt i alt trivdes jeg veldig godt sosialt!

2022

Vår 2022 - lektor i framandspråk

Vår 2022 - lektor i framandspråk

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg gjorde lite forberedelse. Vil anbefale å lese mer om de forskjellige universitetene før man søker. Jeg søkte bare på det som var "mest anbefalt" for sosiologi, og ble egentlig skuffet.

Undervisningsformer

Jeg tok SOS101 digitalt som fjernstudie ved UiB og totalt 5 emner i fransk fysisk ved universitetet i Nanterre. Fire av de fem var lagt opp til klasseromsundervisning med få studenter, og lekser, mens ett fag var mer forelesningsbasert.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var bra, men på lektor er det vanskelig å finne emner som tilsvarer våre norske og i tillegg er relevante og spennende. Jeg skulle også ønske at det hadde vært mulig å velge emner "sammen med noen". Jeg endte opp med å ta 5 separate emner hvor ingen av klassene overlappet.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tok fem emner på fransk og har lært masse.

Universitetsområdet og byen

Jeg valgte å bo i Paris sentrum. Kollektiv forbindelse til Nanterre var ok, det tok meg mellom 30 og 40 min hver vei. Personlig likte jeg ikke universitetet i Nanterre så godt. Det var fint nok, men gammelt og føltes videregående / ungdomsskole-aktig. Paris er også et veldig stort sted å dra på utveksling, og jeg dro helt alene uten så veldig mye oppfølging.

Bustad

Jeg bodde privat i en leilighet i bykjernen i Paris.

Sosialt miljø

Nesten litt for mye mennesker. Mye Erasmus fester, men det var egentlig det. Jeg synes det var vanskelig å finne min plass på skolen, siden alle fagene mine var hulter til bulter, men fant meg en god venninne til slutt.

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2021 – Integrert master i rettsvitskap

01.09.2021 - 10.01.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg hadde omtrent B1-nivå på forhånd, og gikk derfor på språkkurs i 1 måned i hele august. Der traff jeg veldig mange fine folk som jeg holdt kontakten med ut semesteret. Universitetet holder stengt i hele august (i motsetning til i Norge), så om du ikke har ordnet med praktiske ting senest i juni, så må du ta det i begynnelsen av september. Et godt tips er å være litt påståelig og å ikke være redd for å stille "dumme" spørsmål. Erasmusstudentene hadde et par kontaktpersoner som var veldig greie og lydhøre, men bare én av dem svarte på mail, og det lønnet seg veldig å møte opp i person på kontoret. Det gjelder for så vidt alltid om du vil ha ting gjort litt fort. Etter press fra noen utvekslingsstudenter, så ble samtlige eksamener for oss erasmusstudenter flyttet fra januar til desember, det kom litt som et sjokk for meg, så vær obs på endringer. Den viktigste forberedelsen er nok å se etter bolig. Jeg lagde en profil på lacartedescolocs.fr og skrev til alle som kunne være interessante (på fransk), og la også ut notis på facebooksiden "Nordmenn i Paris" m.fl. Det er viktig at du ikke overfører penger til private eller skriver under på kontrakter på forhånd da det er lett å bli lurt. Det finnes heldigvis de som aksepterer at du ordner alt det formelle og flytter inn samme dag som du kommer ned med flyet.

Undervisningsformer

All undervisning foregikk i klasserom med - stort sett - monolog fra professoren. En del av undervisningen foregikk uten digitale hjelpemidler. Klassene var derimot ikke så store, og det var lav terskel for å stille spørsmål. Jeg hadde 8 fag som gikk parallelt hele høsten, noen hadde 10 fag, da fagene varierte fra 1,5 - 4,5 studiepoeng (ECTS). Klasser på kveldstid er ikke uvanlig. Med min timeplan hadde jeg undervisning til kl. 20 mandag-torsdag.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg er veldig fornøyd med emnetilbudet. Jeg hadde håpet på å ha samtlige fag på engelsk, men det kunne ikke universitetet tilby meg. Derfor hadde jeg 5 fag på engelsk og 3 fag på fransk. Mine favorittfag var Gender and Law (kjønnsproblematikk i jussens verden) og Corporate Social Responsibility (om bærekraft i forretningslivet). Jeg valgte også Droit de l'environnement (miljørett), men det faget hadde jeg nok hatt mer utbytte av på engelsk. Jevnt over utrolig dyktige forelesere og høy kvalitet.

Fagleg utbyte og språk

Jeg studerte mye forskjellig og interessant som ikke tilbys hjemme, og er veldig fornøyd med det faglige utbyttet. Når det gjelder språk fikk jeg ønske at jeg ble enda flinkere i fransk. Rundt mai fikk jeg tilbud om å melde meg på språkkurs i regi av universitetet i Paris, og det gjorde jeg selvfølgelig. Jeg fikk hele 3 (!) språkkurs av god kvalitet som varte hele høsten, men jeg måtte etter hvert hoppe av disse da arbeidsmengden for de obligatoriske fagene ble så stor. Når det gjelder de 3 fagene jeg hadde på fransk så var det litt "briste eller bære"-stemning for min del. De engelske kursene gikk veldig greit. Om alle kursene hadde vært på engelsk så hadde det vært et veldig overkommelig semester.

Universitetsområdet og byen

Paris er fantastisk! Mulighetene når det gjelder mat, kultur og bekjentskaper er uendelige. I tillegg er det en utrolig vakker by å bare vimse rundt i. Tidlig på høsten danser folk langs Seinen, og hver eneste dag kan du finne marked ulike steder i Paris, se paris.fr for marchés alimentaires. Franskmennene jeg møtte var også (overraskende) hyggelige, og jeg sitter igjen med et veldig godt inntrykk av byen. Noen få ting som kan være sjokkerende i starten er alle de hjemløse på gaten og at lommetyveri er utbredt (jeg opplevde aldri noe ubehagelig). Man må dessverre være ekstra forsiktig som jente ute på byen: neddoping ved bruk av drinker virket veldig utbredt, og jeg ble flere ganger advart av både bartendere og fremmede når jeg var ute. Universitetsområdet var lett tilgjengelig med tog, men er ganske nedslitt. Du får kjøpt deg lunsj/middag for rundt 3 euro (en enkel treretters) på campus, som er en enkel måte å spare penger på. Det er også en fin universitetscafé på campus og et bakeri 10 min unna. De har et stort treningssenter midt på campus.

Bustad

I august betalte jeg for en airbnb, og jeg brukte mye tid på å bli kjent med byen og å lete videre etter et sted å bo for resten av høsten. Jeg var på veldig mange visninger i ulike kollektiver, men de aller fleste ønsket forståelig nok en beboer som kunne bli værende i mer enn 5 måneder. Etter mye om og men fant jeg endelig et kollektiv med én fransk roomie i nærheten av metrostoppet Pasteur (15éme). Jeg tror jeg var utrolig heldig med både område, leilighet og roomie, selv om det var sopp på badet og vannkranen sprakk og lakk i 1 måned før det endelig kom inn en rørlegger. Litt problemer (og dyr husleie) må man nok bare regne med i Paris. Det var også med roomie og hennes venner at jeg fikk øvd mest på språket, så det anbefales på det sterkeste å bo med franskmenn!

Sosialt miljø

Takket være folk fra språkkurset og en utrolig inkluderende roomie så hadde jeg det superfint sosialt. Jeg fikk også noen venner blant de andre utvekslingsstudentene og de franske studentene som jeg hadde fag med. Det lønner seg å bli med i alle whatsapp-grupper for erasmusstudenter i starten, og det er utrolig mange arrangementer for erasmusstudentene gjennom høsten. Helt tidlig i semesteret i de franske fagene spurte jeg pent om noen franske studenter kunne sende meg sine notater (med mitt fransknivå var det helt umulig å skrive gode nok notater selv), og samtlige sa ja. Folk er utrolig hyggelige! Jeg fikk også et par gode venner blant dem som jeg var på visning med, men som ikke kunne ta meg inn fordi jeg bare skulle være i Paris i 5 mnd, så jeg vil si at franskmenn er lette å komme i kontakt med.

Høst 2021 - BA i sosialantropologi

Høst 2021 - BA i sosialantropologi

01.09.2021 - 03.01.2022

Undervisningsformer

På Universite Paris Nanterre, som trolig de fleste andre franske universitet veksler de mellom TD (Travaux Dirigés) og CM (Cours Magistral) kurs. Jeg personlig hadde bare et kurs som var CM, disse kursene er vanligvis ikke obligatoriske, foregår i store auditorium hvor læreren underviser og elevene noterer. Og notering er veldig viktig da det vanligvis er lærerens ord som gjelder for eksamen og prøver. Resten av kursene mine var TD som er mer klasseromsbasert læring. Etter min mening minner det mye om hvordan timene på videregående var, da muntlig aktivitet i timene teller på samlet sluttkarakter, oppmøte er obligatorisk og det er mer interaksjon mellom elevene og mellom elev og lærer. Det forventes altså i CM kursene at du skal være aktiv i timene.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg må være ærlig å si at jeg hadde en del problemer med emnetilbudet. Dette er en skole som kan by på mange problemer dersom du har lavere enn nivå B2 i fransk. Det er svært få emnetilbud på engelsk, noe som for min del gjorde emnetilbudet svært snevert, og jeg endte opp med å ikke kunne ta et eneste fag i min egen fagretning. På den andre siden endte jeg opp med å ha flere kurs på fransk og i min erfaring ble de viktigste beskjedene alltid gitt på fransk. Det var veldig komplisert å melde seg inn i emner, og jeg fikk beskjed om å prøve ut mange forskjellige kurs før koordinator ville melde meg opp til fag. Dette gjorde at jeg gikk glipp av de to første ukene med undervisning som gjorde at dersom jeg var syk en dag ville jeg ikke bestått fagene. I tillegg til null innsikt i hvordan innmeldingssystemet til kurs fungerte og mangel på hjelp til dette ble de første ukene veldig slitsomme og stressende. Dette var også frustrasjoner andre delte med meg. En dag før eksamen fikk jeg endelig meldt meg opp til fagene..
På UiB regner vi at vi skal ha 30 studiepoeng per semester. Jeg måtte derfor ha det samme fra vertsuniversitetet. Alle fagene jeg tok (og de fleste man kunne velge) hadde 3 poeng, noe som førte til at jeg måtte ha 10. Dette mener jeg er litt i meste laget, i allefall når man ender opp med 9 eksamener på en uke.
En annen ting som er verdt å nevne er at mye foregår manuelt. Administrasjonen i Frankrike er ikke kjent for å være på topp, og det skjer støtt og stadig at e-posten du sender blir oversett, eller at responsen kommer etter noen uker. Det er ofte derfor nødvendig å banke på kontoret det gjelder.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningsformene og hva som ansees som viktig læringsutbytte er veldig annerledes enn hjemme. På en måte gjør dette at man tenker på andre måter, men også at man får minuspoeng for å ha fokusert på feil ting. Jeg har lært mye faglig, selv om det ikke er innenfor mitt eget fagområde. Særlig har jeg hatt et godt språklig utbytte.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger cirka 10 minutter fra en ytterkant i nord-vest av Paris ''by'' med tog. Det er derfor litt utenfor Paris, men det er egentlig ikke noe man tenker over dersom man bor i Paris. Universitetet har et stort campus, med mange ulike fakulteter, bibliotek, spisesteder, store uteområder og studentboliger. Denne skolen er også kjent for å ha et bredt sport og aktivitetstilbud, i tillegg til organisasjoner man kan melde seg inn i. Jeg personlig valgte ikke å melde meg inn i noe da jeg synes et semester var litt kort for å sette seg inn i noe, men kjenner mange som tok nytte av blant annet yoga kurs, dansetrening, tennis og treningssenter som befant seg både ute og inne på campus. Noe som var høydepunkt i løpet av dagene for meg var da jeg fikk hilse på geitene som vandrer rundt på campus som ''gressklippere''. Når det kommer til standarden på universitetet er ikke campusen like moderne som norske universitet.
En stor del av Nanterre fungerer som et business district, med moderne bygg og mange arbeidsplasser. Utenom dette er det ikke veldig mye annet som foregår i Nanterre etter min mening. Likevel tror jeg det er en kul opplevelse å bo på campus, noe som også er veldig billig ned til 250 euro i måneden.

Bustad

Å finne bosted ble en veldig komplisert prosess for meg. Jeg skulle reise på utveksling med to venninner og hadde i utgangspunktet bestemt å finne leilighet med de. Plutselig var jeg i Paris på hotell uten noen sted å bo. Vi hadde lett mye på nettet, men dette er ganske vanskelig da du ofte må ha en garantør for å leie leilighet i Paris som koster en del penger. Et annet punkt er at det er mye lureri, og vanskelig å vite hva som er sikrest og enklest. Etter to uker med desperat leting og søking fikk jeg er rom i det belgiske hus på Cité Universitaire, som er et internasjonalt campus med studenthus fra mange ulike nasjonaliteter. Her er leien relativt billig i forhold til Paris standard og tilbudene er mange! Jeg anbefaler veldig å søke om bolig på dette campuset da det er veldig sosialt og man treffer mennesker fra over hele verden. På den andre siden ligger dette helt sør i Paris, mens universitet ligger i motsatt retning. Jeg synes likevel at det var verdt å reise 45 min til skolen for å bo i Paris.

Sosialt miljø

Det sosiale ''erasmus-miljøet'' er stort på Nanterre. De arrangerer en slags velkomstuke for erasmusstudenter, og flere turer og arrangementer i løpet av semesteret. Som kjent er erasmus studenter veldig åpne og sosiale, så det er enkelt å bli kjent med folk. På den andre siden har jeg en oppfatning av at det er vanskeligere å bli kjent med de franske studentene. Jeg hadde noen klasser med bare franske folk, og merket fort at det var mye vanskeligere å bli kjent med folk der enn i de klassene med mange erasmus studenter. Men dette kommer selvfølgelig an på!

2020

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

02.09.2019 - 11.01.2020

Førebuingar/praktiske tips

Jeg begynte å undersøke bosted tidlig, og var veldig glad for det. Ellers er det lurt (og gøy) å starte og friske opp igjen fransken dersom det er en stund siden man har brukt den.

Det er bare å innstille seg på at det administrative ved universitetet går tregere enn i Norge, men her er det bare å purre, så ordner det seg til slutt :) Dette var også noe jeg var innstilt på på forhånd.

Undervisningsformer

Man kan velge mellom to modeller i flere fag - en har kun forelesninger og den andre har både seminarer og forelesninger. Jeg valgte forelesningsmodellen i alle fagene mine (7 fag)- og er veldig fornøyd med det. Det var en avsluttende eksamen i hvert fag, og man kunne stort sett velge mellom muntlig eller skriftlig eksamen. Jeg endte opp med å ha mine muntlig og var fornøyd med det. Det var mulig å ha en frivillig fremføring i ett av fagene, men ellers var det ikke noen obligatoriske innleveringer etc. Slik jeg har forstått det er seminarmodellen mer utfordrende for utvekslingstudenter da det meste i seminarene går på fransk, det nesten kun er franske studenter i gruppene og en del obligatoriske krav i hvert fag i tillegg til avsluttende eksamen.

NB: Det finnes ikke video av forelesningene. Stort sett er det foreleseren som snakker og man må notere ned det han/hun sier i løpet av timen. Det kan sikkert variere, men som oftest er det dette man blir hørt i på eksamen. Ettersom de fleste professorene ikke bruker powerpoint er det vanskelig å få notert ned nok av det de sier i de franske fagene alene. Jeg vil absolutt anbefale (i tillegg til å skrive egne notater) å få notater av franske studenter i de franske fagene frem mot eksamen. Jeg ble positivt overrasket over hvor hyggelige og hjelpsomme samtlige av de franske studentene var - så her kan man få gode venner også. Når det gjelder fagene på engelsk vil jeg si at norske studenter ikke vil ha så stort problem med språket i alle fall.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg syns det var et ganske godt emnetilbud - jeg hadde fire fag på engelsk og tre fag på fransk. Nesten alle på masternivå. Jeg vil anbefale å prøve så mange kurs man kan de første ukene (særlig av de franske), og så bytte bort de kursene som virker for vanskelige (språkmessig). I noen av kursene snakker professorene ganske fort og har komplisert fransk. Her kan det være lurt å forhøre seg med de andre utvekslingstudentene om erfaringer med professorene på de ulike kursene. Erasmus-studentene hadde flere chatter på Whatsapp.

Fagleg utbyte og språk

Jeg var veldig fornøyd med de fleste fagene jeg valgte, selv om noen av fagene på fransk var ganske utfordrende. Så det anbefales som sagt å undersøke flere kurs først og så evt bytte i starten dersom noen av de var for vanskelige å forstå.

Ellers var jeg veldig fornøyd med det språklig utbyttet av oppholdet mitt. Jeg anbefaler særlig sterkt å ta det innledende språkkurset i Caen i august - der lærte jeg veldig mye og fikk frisket opp i en del jeg hadde glemt. Dette er lurt, da også alt det administrative på skolen i starten går på fransk. I tillegg til å ha fag på fransk er det selvsagt lurt å snakke fransk i alle situasjoner det er mulig, se på franske serier/lytte til fransk musikk og radio når man kan og å prøve å få seg franske venner.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger ca 15 min utenfor sentrum med tog, og er ganske grønt. Paris sentrum er så fantastisk som man forestiller seg - med uendelig med kulturelle muligheter.

Bustad

Jeg bodde i det norske hus i Cité Internationale Universitaire de Paris og var fornøyd med det. Dette ligger ca 10 min fra sentrumskjernen, og jeg opplevde det derfor som veldig sentralt. Ellers kostet det mye mindre enn leiligheter i byen og det var ganske god standard - og mye fine parker, bibliotek osv. I huset bor det en del norske studenter, men også mange studenter av andre nasjonaliteter. Det var veldig sosialt og man kunne bedrive mye aktiviteter der, feks ulike sportstilbud.

Sosialt miljø

Jeg er utrolig fornøyd med det sosiale miljøet og har fått masse nye venner, både fra språkkurset i Caen og fra det norske huset. Ellers er det masse hyggelige Erasmusstudenter, og mye sosiale eventer med dem. Jeg vil også absolutt anbefale å være med på fadderordningen ved starten av semesteret.

2017

Haust 2017 - Bachelor i miljø- og ressursfag, studieveg geografi

Haust 2017 - Bachelor i miljø- og ressursfag, studieveg geografi

15.08.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Det er viktig å kunne språket om du velger å dra på utveksling til Frankrike! Alt av organisering og informasjon blir gitt på fransk, det er vanskelig å finne fag som undervises på engelsk, og selv i de fagene som i teorien skal være på engelsk har foreleserne en tendens til å legge over til fransk i ny og ne. Det er med andre ord svært upraktisk å ikke kunne språket. Det meste av nyttig informasjon, eksamensdatoer, innleveringer osv. gis også muntlig, og det er derfor viktig å følge med i svingene og holde seg oppdatert om man er borte fra en forelesning.

Undervisningsformer

Undervisningsformene er litt kompliserte å forstå seg på i begynnelsen, ettersom det er langt flere evalueringer og eksamener i hvert fag, i forhold til i Norge. Undervisningen i de ulike fagene er delt opp i to typer, CM (cours magistraux, som er vanlige forelesninger) og TD (travaux dirigés, som minner om obligatoriske seminarer). Et fag har som oftest to timers TD en gang i uken, og 2 timers CM en gang i uken. Dette er litt avhengig av hvor mange studiepoeng et fag teller, noen fag har kun TD eller kun CM en gang i uken. De fagene som har TD har ofte mye innleveringer og skolearbeid i løpet av semesteret, i tillegg til to midtsemesterseksamener i hvert fag. Skoledagene er ofte lange, og det er jevnt over semesteret mye skolearbeid. Dette innebærer derimot også at eksamenene i slutten av semesteret kun teller 50% av karakteren.

CM (cours magistraux): dette er som vanlige forelesninger som går en gang i uken, men ofte krever foreleserne at elevene bidrar litt mer muntlig enn hva vi er vant til i Norge. Dette avhenger litt av antall elever som tar faget. I slutten av semesteret har du en avsluttende eksamen. Har faget ditt TD undervisning i tillegg til CM, utgjør denne karakteren 50% av sluttkarakteren.

TD (travaux dirigés): dette er som seminarer som går en gang i uken. I løpet av et semester kan du kun være borte fra disse seminarene to ganger, er du borte flere ganger får du ikke gå opp til eksamen. Dette virker unødvendig strengt, men er du borte fra et seminar blir du fort liggende bak. I disse seminarene er det nemlig ofte innleveringer, prøver og viktig informasjon fra uke til uke, og i løpet av et semester har du vanligvis to TD-eksamener, som teller 50% av sluttkarakteren i faget. Går du glipp av undervisningen vil det derfor fort påvirke sluttkarakteren din.

Det som er mest utfordrende med undervisningen er at de fleste forelesere og seminarledere velger å gjøre ting på sin måte. Derfor varierer kravene og arbeidsmengden veldig fra fag til fag.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet har et godt tilbud av samfunnsvitenskapelige fag. Som miljø- og ressursfagstudent, med spesialisering i geografi, hadde jeg mange fag å velge mellom. Universitetet er spesielt kjent for å ha et godt tilbud når det gjelder jussfag. Mange kjente franske personligheter har tatt sin utdanning ved dette universitetet. For min del var den største utfordringen å finne fag som ikke overlappet med hverandre, og som ikke hadde undervisning på samme tid.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fant de fleste fagene mine veldig interessante og relevante for min bachelor. Et av fagene mine hadde derimot et veldig stort fokus på Frankrike på nasjonal skala, og var derfor ikke så relevant for meg.

Når det gjelder språk har læringskurven vært utrolig stor. Både på skolen, i hverdagslivet og i samtale med andre utvekslingselever foregår alt på fransk. Skoledagene er lange, ettersom det å ta 30 studiepoeng innebærer mange undervisningstimer, men fordelen med dette er at mestringen av språket kommer veldig fort.

Universitetsområdet og byen

Paris er en pulserende og spennende by. Her skjer det så mye til enhver tid, at det er umulig å oppleve alt. Etter et semester på utveksling er det fortsatt mange punkter igjen på "to-do"-listen min, og jeg skal definitivt tilbake. Nanterre ligger utenfor bykjernen, og gir deg en pause fra de store folkemengdene og støyet i sentrum. Universitetsområdet befinner seg i en bydel hvor det er store byggeprosjekter på gang. Bortsett fra på selve campus er det lite tilbud av butikker og lignende. På campus er det flere kaféer og en stor kantine. Sportstilbudet er veldig godt på universitetsområdet, med badebasseng, diverse baner for ballsport, og treningssenter.

Bustad

Det er utfordrende å finne et sted å bo i Paris. Jeg anbefaler derfor å starte tidlig. Nanterre universitet tilbyr studentleiligheter til alle utvekslingsstudenter, men for de studentene som kun blir ett semester er det ikke nok leiligheter på selve campus. Selv fikk jeg tilbud om leilighet i et område ganske langt utenfor Paris, og med lang avstand til universitetet. Jeg valgte derfor å finne noe annet, og endte opp i en bydel som heter Chatou, like ved Nanterre. Her er leien lavere enn i Paris sentrum, men mange av studentene ved Nanterre foretrekker å finne en leilighet nærmere sentrum, og heller ha lenger vei til universitetet. Ettersom Paris er en veldig stor by anbefaler jeg å undersøke tilbudet av kollektivtransport, fremfor avstanden i km fra Nanterre. En leilighet i nærheten av linje RER A er ideelt.

Sosialt miljø

Det er definitivt utvekslingsstudentene som er lettest å bli kjent med, ettersom alle er i samme situasjon. Selv hadde jeg mange fag sammen med de samme franske studentene, og ble derfor kjent med de også. For mange kan det derimot være vanskelig å bli kjent med de franske studentene fordi konkurransen om å ha gode karakterer er stor, og alle ønsker å komme inn på master. Det er ikke uvanlig at studenter nekter å dele notatene sine med deg, eller gjemmer pensumbøkene de finner på biblioteket slik at andre studenter ikke finner dem. Dette er spesielt et problem på psykologi og juss på Nanterre.

Vår 2017 - samfunnsøkonomi

Vår 2017 - samfunnsøkonomi

15.08.2016 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Til tross for å være et av Frankrikes største universitet og ha en relativ stor andel internasjonale studenter, er ikke mottaksssystemet på Nanterre helt topp. En bør være forberedt på å stå i lange køer, bli sendt fra kontor til kontor, og vente lenge på å få svar på eposter, om man i det hele tatt får svar. Innmelding skjer fysisk, og som man sier på engelsk "early bird catches the worm", så det lønner seg ikke å gjøre en "grasse matinée". Enkelte emner, spesielt franskkursene fyller seg opp raskt.

Undervisningsformer

På Nanterre har man to forskjellige typer forelesnigner - CM og TD. CM likner veldig på de forelesningene vi er vandt med på UiB - de finner ofte sted i et amfiteater, der foreleser snakker og studentene tar notater. TD linker mye mer på seminarene vi har på UiB - disse kan være mye mer interaktive enn CMene og har obligatorisk oppmøte. Emnene kan beståd av CM, CM og TD, eller bare TD. De fleste av mine fag bestod bare av TD. Men vær obs på at ekstern litteratur er ikke veldig utbredt i Frankrike, så det er gjerne bare det foreleseren sier i timene som er pensum. Ofte bruker ikke foreleserne PPT eller andre visuelle og digitale hjelpemidler, så det er om å gjøre å notere mest mulig av det foreleseren sier.

Vurdering av emnetilbodet

Nanterre har et bredt utvalg av emner. Dersom du er flink i fransk, har du mye å velge mellom. Universitetet har en del engelskemner på masternivå, men ikke like mange på bachelornivå. En bør være obs på at nivået i emner med engelsk kan være noe lavere enn det man er vandt til i Norge da franskmenn ikke behersker engelsk like godt som nordmenn.

Fagleg utbyte og språk

Undervisnigspråket på Universitetet er fransk, så en må lete hardt for å finne emner på engelsk. Også alt en mottar av informasjon er på fransk og man bør ikke ta for gitt at internasjonalansvarlig på ditt fakultet kan engelsk. Det anbefales å kunne en del fransk for å gå på dette universitetet.
Universitetet tilbyr franskkurs for nivå B1 og høyere, men disse fylles opp raskt. De tilbyr også emner i fransk kultur og sivilisasjon, men flere utflukter i Paris.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger i et av forstedene i Paris, Nanterre. Nanterre ligger fem minutter fra finansdistriketet La Défense og femten minutter unna Paris-sentrum med kollektivtransport. Nanterre er et av de få universitetene i Frankrike med et ordentlig stort campusområdet. Alle fakultetene og universitetets bygg er samlet på ett sted sted, i tillegg finnes det flere sportfasiliteter. En "fun fact" er at man ikke bruker gressklippere på Nanterre, men har i stedet en saueflokk som går beite på gresset på campus.
Paris er et av verdens største metropoler, der bykjernen har om lag to og en halv millioner innbyggere. Med så mye historie, kunst, gastronomie og uteliv som Paris har, trenger en aldri å kjede seg.

Bustad

Når du søker deg til skolen, har du mulighet til å søke på losji igjennnom Crous - den franske eksvalenten av SiB. Der får du tilbud til om å bo på campus eller på et studenthjem et lite stykke unna.
Jeg valgte å søke meg til Cité Internationale Universitaire de Paris, en internasjonal studentby i 14. arrondissment i Paris. Jeg ble tildelt plass i det norske huset på Cité U. Bor det 50 nordmenn og 50 mennesker med andre nasjonaliteter. Det finnnes 39 andre hus på cite med tilsvarende ordning. Studentbyen øsnker å fremme fred og kulturforståelse, og arrangerer med gjevne mellomrom arrangement for å gjøre dette, for eksempel "Fete de la Cité" og "Unversité de la Paix".

Sosialt miljø

Nanterre har ikke en fadderuke slik vi er vandt til i Norge, men studentorganisasjonen Nanterasmus arrangerer bli-kjent dager for utvekslingsstudenter de føste ukene.
Ellers er det veldig sosialt og internasjonalt å bo på Cité. Det er alltid noe som skjer på et eller annet hus, så det er gode muligheter for å bli andre.
Paris er som sagt en veldig stor by, så man kan lett finne sin nisje.

Flott bygning
Foto/ill.:
© Université Paris Ouest Nanterre La Défense

Informasjon