Hjem
Studentsider
erasmus+

Institut d'Etudes politiques de Paris-'Sciences Po' og Institutt for sammenliknende politikk (ERASMUS+ - Sciences Po Paris)

  • LandFrankrike
  • ByParis Cedex 07
  • Studieplassar6
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar ved Det samfunnsvitskapelege fakultet har fortrinn på plassane. Ein av plassane er øyremerkt studentar på europastudium. Vidare gjeld plassane studiar ved Sciences Po Paris sine campus i andre byar også. Oppgi i merknadsfeltet i søknaden om du ønskjer plass i Paris eller ein av dei andre campusane. Du finn ein oversikt over alle campus nederst på denne sida.

Søkaren må ha tatt minimum 120 studiepoeng ved utreise. Det er mogleg å søke for eitt semester eller eit heilt år.

Når i studiet kan eg reise

Ein kan reise til Sciences Po Paris fra og med 5. semester for eitt semester eller hele året. For masterstudentar passer det i 2. semester.

Språk

Undervisningsspråka er engelsk og fransk. Universitetet anbefaler at du har språkkunnskapar tilsvarande B2-nivå (CEFR) i eitt av undervisningsspråka. Institusjonen kan krevje dokumentasjon på språkkunnskapane dine. Masterstudentar må dokumentere C1-nivå i engelsk.

Institusjonen tilbyr fransk språkkurs. Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet.

Kva emne kan eg ta

Du kan studere både fransk- og engelskspråklege emne innan statsvitenskap spesielt, men og økonomi, historie, sosiologi og jus. På denne nettsida finn du oversikt over emnetilbodet.

Dei ulike campusane har egne spesialiseringsområde, og du finn meir informasjon om dei ulike farområda på denne nettsida.

Studentar som skal vere på Sciences Po Paris eit heilt år, har moglegheit til å ta Certificat d'Etudes Politiques (Certificate of Political Studies). Det gjeld eigne krav for dette. Det er òg mogleg å studere ved dei andre campusane som høyrer til IEP Paris.

Avtalen gjeld og masternivå og det er mulig å søke på Masters Exchange Programme i Paris.

Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS per år. Kvart emne utgjer som regel 5 eller 10 ECTS. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt frå før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Institut d'études politiques de Paris blei grunnlagt i 1872, og er ein offentleg eliteskule med rundt 11 000 studentar. Skulen, som vanlegvis blir kalla ved kortforma Sciences Po, er spesialisert inn mot samfunnsvitskap, politikk og internasjonale emne, og blir rekna for å vere ein av verdas fremste på desse felta. Skulen kan skilte med eit stort fagtilbod på engelsk. I tillegg til hovudcampusen i Paris, har Sciences Po seks mindre campusar i andre franske byar.

Paris er Frankrikes hovudstad og største by, med om lag 12 millionar innbyggarar i storbyregionen. Han ligg nord i landet, i hjartet av regionen Île-de-France. Paris er kjend for å vere ein av Europas fremste kulturbyar. Her finst statsadministrasjon, verdas mektigaste motehus og ikoniske byggverk som Eiffeltårnet, side om side med små romantiske kaféar og folkeliv.

Bustad

Science Po har eit bustadkontor som kan hjelpe studentar med å finne bustad, men gir ingen garanti. Dei fleste offentlege studentbustadane i Paris er administrerte av studentsamskipnaden CROUS. Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).

Semesterinndeling

August - desember og januar - mai/juni.

Studentrapportar

2023

Høst 2023 - BA i samfunnsøkonomi

Høst 2023 - BA i samfunnsøkonomi

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Frankrike ligger bak Norge på digitale tjenester, og Sciencespo er intet unntak. Det digitale systemet er litt innviklet og gammelt, men om du leser de nødvendige dokumentene du blir gitt av universitetet og deltar i infomøtene på zoom så skal det gå greit. Prøv spesielt å sette deg inn i prosessen rundt å velge emner. Der er det første mann til mølla og seminarfagene har ofte få plasser. En annen ting å tenke på er å få en sertifisering på fransken din i god tid før søknadsfristen til Sciencespo dersom du ønsker å ta valgfag på Fransk.





Undervisningsformer

Fagene som utvekslingsstudentene tar på universitetet går under to type undervisningsformer: Seminarer og såkalte "Cours magistrales".
Seminarene består som regel av små klasser på 20-30 personer, og er gjerne mer knyttet til bestemte dagsaktuelle tema, eller unike spesialiseringer. Cours magistrales er større forelesninger som ofte tar for seg hele fagfelt som sosiologi eller sammenliknende politikk. Jeg synes begge formene var ganske bra, men likte kanskje ekstra godt seminarene.

Vurdering av emnetilbodet

Skolen har et helt fantastisk emnetilbud, spesielt innenfor statsvitenskap og internasjonale relasjoner der skolen er i verdensklasse. Samtlige av professorene hadde toppjobber i næringsliv/staten og hadde personlig kjennskap til problemstillingene som dukket opp i forelesningene. Har enda ikke møtt noen som var utilfreds med det helhetlige tilbudet.

Fagleg utbyte og språk

Enormt bra faglig utbytte. Fransk-undervisningen i C1 var OK men hadde en litt vel tradisjonell lite interaktivt oppsett for min smak. Når det er sagt, så kommer det veldig ann på professoren man får.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger midt i hjertet av Paris på latinerkvarteret, og består hovedsaklig av 3 forkjellige områder som alle ligger innen gangavstand. Forvent vakre bakgårder omringet av pen klassisk arkitektur.

Når det kommer til byen, er det absolutt noe for alle.
Utrolig god mat, enormt kulturtilbud, vakker arkitektur og massevis av kule små butikker som tilbyr alt fra dyre vesker til vintage-røverkjøp.

Bustad

Det aller viktigste forberedelsen du kan gjøre i en by som Paris er å skaffe deg bolig i god tid. For å kunne søke på noe som helst må du ha klar en såkkalt "dossier complét". Den består typisk av:
- De tre siste kvitteringene på tidligere leie
- Bilde av ID (Helst ID-kort eller Pass)
- Bevis på at du har økonomiske midler, F.eks kontoutskrift eller bevis fra lånekassen + Erasmusavtalen.
- Bevis på at du er student (eget dokument finner du på studentsidene til SciencesPo).
- Private utleiere ber også ofte om en garantist. (Det finnes egne bedrifter som tilbyr å være garantist mot en større sum (250eur), ellers kan foreldrene dine stille)

For mange gir det nok mest mening å skaffe seg hybel på det Norske Hus eller YMCA Paris.

Dersom du heller vil finne noe privat, så vil følgende kriterier være med på å bestemme hvor vanskelig det blir:

1: Hvor tidlig ute du er.

2: Om du kun blir i høstsemesteret, om våren eller hele året.

Etterspørselen i boligmarkedet er naturligvis høyest i august, og lavere mot julen. Utleiere liker forutsigbarhet, og unngår gjerne å måtte finne nye utleiere midt i skoleåret. Derfor kommer du ofte litt dårligere ut i konkurransen på de vanligste sidene (Leboncoin, carte-de-colocs osv.) om du kun ønsker å leie for høstsemesteret. Vær derfor godt ute på forhånd med en brukbar fransk og en "dossier complét" dersom du vil konkurrere direkte med franskmennene om en bolig i høstsemesteret. Å finne en bolig for vårsemesteret tipper jeg er noe enklere. Hele skoleåret er lettest.

3: budsjettet ditt.

4: Fransk-kunnskapene dine.

5: Kontakter

I motsetning til i Norge finnes det et hav av nettsider og byråer man kan bruke for å få tak i bolig i Frankrike.
Om du snakker Fransk og er på utveksling hele året, anbefaler jeg absolutt å se på utleie-nettsiden til Sciencespo. Der er tilbudene veldig gode, og konkurransen langt mindre.

Ellers ligger de skikkelig rimeligste tilbudene på store nettsider som (leboncoin og PAP), men til gjengjeld må du passe deg for falske annonnser og være kjapp med å ringe/svare, og du må nesten være i Paris.
Så har man de ulike housing-byråene. Disse tar en avgift (ofte mellom 200-300eur) for å sette deg i kontakt med utleiere, men prosessen går ofte raskere og er sikrere.

Det mange utvekslingsstudenter ofte ender opp med å gjøre, er å finne bolig gjennom sider som Chez-nestor, som er tilrettelagt for at man betaler før man flytter inn.


Sosialt miljø

Det sosiale opplegget og miljøet blant utvekslingsstudentene synes jeg var veldig bra, men også relativt adskilt fra resten av studentmassen slik som her på UIB. Om du har fag på fransk er nok sjansen vesentlig større for å komme i kontakt med franskmenn.

Studentorganisasjonen som holdt innføringsuken var utrolig profesjonelle med arrangementene sine. Jeg kunne lett betalt 250kr for et techno-event og jeg hadde ikke sett eller hørt forskjellen. Ellers hadde de også fester hvor sang-hits var tingen. Rett og slett noe for alle. Utvekslingsstudentene lagde i tillegg massevis av whattsapp grupper for alt fra vin-interesserte til buldregrupper. Jeg ville ikke bekymret meg for det sosiale.

Høst 2023 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2023 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Sjekk hvor du vil bo, jeg anbefaler veldig 2. arrondissement og er her jeg har bodd, ellers anbefaler jeg 16., 17. også. Sjekk gjerne at du bor i nærheten av en metrostasjon som går til skolen f.eks. Jeg fikset leilighet først gjennom Airbnb, som IKKE er å anbefale. Mange har trivdes med det som jeg vet, men hvis noe går gærent er de utrolig lite hjelpsomme. Vi hadde rotter i vår første leilighet og måtte flytte, og fikk ingen hjelp av dem og måtte til og med krige for depositumet tilbake. Vi har nå leid gjennom Paris Attitude og er super fornøyde, anbefales veldig! Og hvis du ser etter leilighet, ikke bo på bakkenivå/1.etg.

Undervisningsformer

Undervisningsformene har alle vært i klasserom med over 40 stk. fordi jeg valgte lectures. Det finnes selvfølgelig mindre klasser mer likt som feks vgs. Jeg hadde en klasse som var mindre, i fransk, vi er rundt 16 stk. i klassen. Begge formene er greie.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig bra emnetilbud!! Spesielt hvis du studerer sammenliknende politikk som meg. Veldig dagsaktuelle fag og tema som blir tatt opp i timene og har vært utrolig spennende. Veldig mye fler fag som er mindre teoretiske og mye mer aktuelle og som blir trukket opp imot hendelser som skjer i verden akkurat nå.

Fagleg utbyte og språk

Veldig bra faglig utbytte, lærerne er kjempe flinke og det er spennende oppgaver. Likevel er det noen av lærerne som har såppass sterk fransk aksent at det er vanskelig å henge med på engelsken til tider, men man blir vant til det. Franskkurset har vært helt fantastisk og har lært utrolig mye, jeg hadde fransk 3 i vgs, men ikke lært noe siden det (2020) og tok Fransk B1 som var helt perfekt. Bruk litt tid på å research hvor du ligger på språk skalaen og ikke vær redd for å ta et litt «vanskelig» nivå, er to timer i uken (4t) med undervisning så du får lært masse. De plasserer deg også ned om de synes du har valgt et for vanskelig nivå.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er midt i byen, i 6. arrondissement. Det er et kjempe historisk og fint område og er et av mine favoritt områder i Paris uavhengig av skolen. De forskjellige byggene er spredt med rundt 1-3 ish kvartaler fra hverandre og er gangavstand på maks 15. minutter fra hverandre. Veldig lett å komme til med metro. Byen er jo fantastisk! Masse å gjøre hele tiden, kjempe kule restauranter, uteliv, student-happenings og museum og masse mer. Super kult sted å være på utveksling.

Bustad

Boligtipsene mine er å finne i praktiske tips! Bare understreker igjen at det er lurt å ikke bo i første etasje eller bakkenivå da det er et stort rotteproblem i denne byen. Også ville jeg startet å lete tidlig om du vil bo innenfor bygrensen da det meste går ganske fort/blir veldig dyrt. Anbefaler også å spare masse da leien her i byen ER veldig dyr, og generelt i byen også. Spesielt med lav kronekurs.

Sosialt miljø

Det er et kjempe stort norskt miljø i Paris, så det er veldig lett å finne nordmenn og bli kjent med dem. Du går også på skole med en del nordmenn, eller rundt 4-5 andre. Det er også bare utvekslingsstudenter omtrent på SciencesPo det året du går som vil si at de aller aller fleste er kjempe positive til å bli kjent med andre og finne på ting. Enda et tips der kan være å huske og melde seg på welcome week (den fristen glemte jeg, men gikk utrolig fint til tross for det) eller ta fag i mindre klasser da man lettere kommer i snakk med folk. Jeg har heller ikke gjort det utenom fransk timene og har fått masse venner selv om, så det går nok helt fint uansett.

Høst 2023 - BA i sosiologi

Høst 2023 - BA i sosiologi

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler å begynne å forberede seg tidlig. Både for å søke til Sciences Po etter nominasjonen fra UiB og å sette seg inn i prosessen for å velge emner. Skolen arrangerer flere informasjonsmøter og sender ut informasjonen du trenger. Sciences Po er en veldig internasjonal skole, så informasjon er veldig tilgjengelig. Det kan være litt vanskelig å bli kjent med systemet til en ny skole, men over tid går det fint. Jeg anbefaler også å begynne å lete etter bolig tidlig, da det kan være ganske vanskelig (og dyrt) å finne bolig i Paris.

Undervisningsformer

Jeg valgte seminaremner. Jeg hadde 5 seminarer + fransk 2 ganger i uka. Alle emnene var 5 ECTS. I seminarene var det omtrent 25-40 studenter. Oppmøte er obligatorisk og en har flere vurderinger underveis i semesteret som sammen utgjør karakteren en får. Undervisningen er ofte ganske studentpreget, på grunn av presentasjoner og diskusjoner. Så dette er veldig annerledes fra hva jeg er vant med på UiB. Å ha mange "små emner", oppmøte og vurderinger underveis opplevde jeg som stressende og tidkrevende til tider, fordi en også ønsker tid til å utforske Paris. Etter hvert blir en likevel vant til det franske systemet og dette kan være en god erfaring å ta med seg videre.

Vurdering av emnetilbodet

Sciences Po er en veldig internasjonal skole, og veldig tilrettelagt for utveksling. Jeg mener å huske at halvparten av bachelorstudentene på Sciences Po er internasjonale. Det finnes derfor et stort utvalg av emner på engelsk om en ikke er på et høyt fransk nivå. Sciences Po er spesielt kjent for statsvitenskap og internasjonale studier, og på bachelornivå finnes det nok flest emner innenfor dette. Det tilbys emner innenfor de fleste samfunnsvitenskaper, så også innenfor jus, økonomi og sosiologi finnes det emner å velge mellom. Også historie og humanistiske fag. Jeg ønsket å ta en del sosiologiemner, og gjorde derfor det. Jeg tok også et par emner innenfor andre samfunnsvitenskaper og synes dette også var interessant.

Sciences Po arrangerer mange konferanser og foredrag på kveldstid om ulike aktuelle temaer, for dem som er interessert i dette. Både skolen og mange av studentene oppleves generelt som veldig engasjerte i politikk og samfunnsspørsmål.

Fagleg utbyte og språk

Sciences Po er kjent for å ha et høyt faglig nivå. Jeg synes professorene var flinke, og jeg lærte mye av mange av dem. Å ha mange emner samtidig gir et innblikk innenfor ulike felt, som absolutt er fint å ta med seg videre. Men ikke nødvendigvis "dybdekunnskap" og god tid til å sette seg inn i ulike temaer. Studentene på Sciences Po er veldig engasjerte og jeg synes det var et godt læringsmiljø. Å ha emner med studenter fra ulike deler av verden gir nye perspektiver, er veldig lærerikt og fint å ta med seg videre.

Universitetsområdet og byen

Sciences Po ligger veldig sentralt til i Paris. Saint-Germain des Prés er et eksklusivt og litt stivt område. Siden skolen ligger så sentralt, er det også mulig å gå til mange fine områder i nærheten. Campus er veldig fint. Både gamle og nyere bygg. Det er ca. 10-15 min å gå mellom de ulike byggene. I starten av semesteret var det veldig varmt, også inne på skolen, da franske gamle bygg ofte ikke har aircondition.

Paris er selvfølgelig en veldig fin og spennende by. Det er alltid noe fint å se og nytt å oppleve. Utover høsten blir det kaldere og det kan være mye regn, så jeg anbefaler å ta med en del høst- og litt vinterklær også, om en er der på høstsemesteret. Metrosystemet i Paris er bra, så om en bor innenfor byen kommer en seg lett mellom de ulike områdene. Det er fullt mulig å gå en del, og dette kan også være veldig fint.

Bustad

Å finne bolig i Paris er ikke det enkleste. Skolen hjelper ikke til med dette, og en blir overlatt litt til seg selv. Jeg anbefaler å starte tidlig å lete. Både på Facebook og sjekke ut sider som Chez Nestor. Det finnes nok også studentboliger/residenser, men da bør en nok søke ganske tidlig. En kan også sjekke ut CROUS. På Cité Universitaire er det mulig å søke om bolig på flere "hus", ikke bare det norske. Jeg fant bolig på en Facebook-side for nordmenn i Paris. Jeg leide et studio hos en nordmann og var generelt sett fornøyd med dette. Fransk standard kan nok være litt lavere enn norsk, og prisene i Paris er generelt høye.

Sosialt miljø

Det er mange internasjonale studenter, så det er mange å bli kjent med. En kan også melde seg på ulike sporter og aktiviteter, eller ta dette gjennom skolen og få ECTS for det. Dette er en fin mulighet for et avbrekk, og bli kjent med nye. Jeg anbefaler å være åpen og snakke med folk fra mange ulike land.

2022

Høst 2022 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2022 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler de som reiser på utveksling til Paris å finne bolig før de reiser ned. I tillegg anbefaler jeg å pakke med deg det mest nødvendige, da man fort faller for fristelsen å kjøpe mye nytt i denne byen. Været er veldig mye mildere enn i Norge, og for vår del har det vært varmt ut i november, så derfor kan man legge igjen de typiske norske høst-klærne (evt kun en kåpe og et skjerf).

Når det kommer til andre forberedelser vil det være fordel å kunne litt fransk, eller ta et språkkurs på forhånd. Likevel er det ikke nødvendig, og ikke noe jeg selv har gjort, men det gjør åpenbart opplevelsen litt lettere. Likevel er det mange internasjonale studenter på skolen og muligheten for kun å ta engelske fag, så på skolens område er det ikke nødvendig.

Jeg vil også anbefale å melde seg på welcome week, slik at man kan bli kjent med andre utvekslingsstudenter. Alle er interessert å bli kjent med deg og det er lett å få nye venner. Da finner man også mest sannsynlig mange andre som har samme fag som deg også, slik at man har noen å sitte med når skolen begynner uken etter.

Mitt siste tips er å være forberedt på at Paris er en by med norske priser. Så dersom du har mulighet ville jeg spart opp en del på forhånd, da leien ofte tar en stor andel av stipendet du får utbetalt.

Undervisningsformer

Undervisningsformen kan på mange måter sammenlignes med videregående. Det er obligatorisk oppmøte i alle fag, hvorav man kun har mulighet til å ha to fravær i hvert fag. Vi har også hatt mange ulike undervisningsformer og vurderingsformer. Jeg har hatt seks fag med 5 studiepoeng hver, med alt fra små klasser på 30 elever i klasserom til store klasser i forelesningssaler. Vi har blitt vurdert igjennom hele semesteret, med både prøver, presentasjoner og innleveringer.

Vurdering av emnetilbodet

På Sciences Po kan du velge mellom en rekke emner, store og små. Du kan melde deg opp til både engelske og franke emner, inkludert språkemner. Når du velger fag på starten av semesteret er det "førstemann til mølla"-prinsipp, så de beste fagene med de beste foreleserne blir tatt først. Det er greit å sette seg litt inn i fagene på forhånd, slik at det er lettere når man skal melde seg opp til fag. For min del valgte jeg fag kun fra tirsdag-torsdag, slik at jeg hadde mandag og fredag ledig dersom jeg ønsket å reise til andre steder eller oppleve mer av Paris/Frankrike. Det synes jeg funket veldig fint med tanke på at oppmøte er obligatorisk.

Fagleg utbyte og språk

De fleste i Paris snakker engelsk, likevel er det mange rundt om i byen som foretrekker at du prøver deg på litt fransk. Når du går inn i en butikk vil jeg alltid anbefale å si "bonjour", uansett om du fortsetter pratingen på engelsk, for å vise at du prøver å snakke litt fransk. Alle studentene man blir kjent med er det alltid lett å snakke engelsk med, inkludert lærere. Anbefaler likevel å kunne litt fransk, slik at det er lettere å forstå alt fra skilt og dagligtale i butikker, og bli forstått.

Det faglige utbytte har variert litt fra fag til fag. De små klassene gjør at man har mulighet til å delta mer i klassen og skape samtaler, likevel er min erfaring av lærerne i disse type klassene overlater mer av undervisningen til studentene, hvilket jeg synes er litt dumt. I de større klassene er det mer norsk form for undervisning, hvor de fleste er utrolig flinke.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort, med flere bygninger i området. Det er nye ting å sette seg inn i, hvilket som også gjør det veldig greit å delta på welcome week, slik at du får en tur rundt på campus. Det jeg kanskje synes har vært mest utfordrende her er å finne steder hvor jeg kan lese og gjøre selv-studier. For min del falt valget etterhvert på kantinen eller student-vennlige kafeer i nærheten.

Byen er enorm, og det er alltid noe mer å oppleve her. Å kunne bo her et halvt år er nesten ikke nok, med tanke på at du ikke har muligheten til å oppleve alt. Det er en fantastisk by for deg som liker arkitektur, mote, kunst og mat. Et tips er absolutt å lage seg en liten liste før man drar hit, med ting man vil se, oppleve og prøve.

Bustad

Å finne bolig er litt vanskelig, da det ikke er en felles nettside slik som hybel/finn, og det er mange som blir lurt. Ikke gå med på en avtale som er for god til å være sann, Paris er en dyr by! For min del fant jeg leilighet gjennom et byrå, som kostet en del, men på andre siden gjorde at jeg var sikker på at jeg kom til en leilighet når jeg landet i Paris. I tillegg kan man si i fra til de dersom det er noe. Standarden i Paris er ikke nødvendigvis den beste, og siden det er dyrt å bo her, må man regne med at ikke alt er perfekt.

Sosialt miljø

Det er utrolig lett å få et sosialt miljø her. Gjennom welcome week ble jeg kjent med mange andre internasjonale studenter, som alltid er med på å gjøre noe og som er super lette å bli kjent med. I tillegg har jeg blitt kjent med mange norske og svenske på Campus, og gjennom andre felles bekjente. Jeg anbefaler også å flytte inn i et kollektiv dersom du drar hit alene, hvilket gir deg mulighet til å praktisere fransk/engelsk og få nye venner.

Høst 2022 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2022 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Før jeg dro til Frankrike var det mye å gjøre i søknadsprosessen, som var relativt forvirrende. Sidene til science er på engelsk, men sidene for studenter er på Fransk, som kan være litt forvirrende om man ikke kan fransk. Det er også mulig å søke på noe som heter CAF som gir ekstra støtte til bolig. For å søke på dette må man ha en fransk bankkonto og ha med internasjonal fødselsattest fra Norge (altså må den ha noen ekstra stempel). Dette var litt stress å ordne, men ellers gikk det fint!

Bolig var ganske vanskelig å finne, og Sciences po var ikke hjelpsomme med å finne bolig. Vi fant via en side som heter Chez Nestor som funket veldig fint og var ganske praktisk. Da får man rom i kollektiv og selskapet tar seg av alt som trengs å gjøre i leiligheten, det finnes også lignende sider som den. På starten av semesteret var det utrolig varmt også og det er greit å huske på at det ikke er aircondition på skolen, hjemme eller i butikker, metro eller buss. Dermed fant jeg fort ut at jeg hadde tatt med for varme klær, men nå som vi nærmer oss desember er det litt kjøligere.

Undervisningsformer

Sciences po kan sammenlignes litt med norsk VGS. Vi har 6 fag, der alle har obligatorisk oppmøte. Noen av fagene er det strengt med oppmøte og fravær, mens andre er mindre strenge. Er man borte mer enn to ganger i løpet av semesteret, stryker man i faget. Dersom foreleseren ikke kan en time finner ledelsen en annen dag å ha denne timen på og den nye timen er også obligatorisk. I mange av fagene våre vurderes man også på muntlig deltagelse i timene, og noen av fagene har muntlig presentasjoner som en del av sluttvurderingen. Alt i alt har de fleste fagene mer enn en vurdering og slutt eksamen er ikke nødvendigvis den viktigste vurderingen. I Frankrike har de også en karakterskala fra 0-20 og på Sciences Po Paris er karakterer under 10 det samme som stryk. Når man melder seg på fag går det veldig fort og man må sitte klar og vite hvilke fag man vil ha før påmeldingen starter for å få fagene man ønsker seg.

Vurdering av emnetilbodet

De har veldig mange spennende og aktuelle fag på Science Po, og man kan alltid finne noe interessant. For eksempel tar jeg et fag om Russia-Ukraine, som er veldig dagsaktuelt. I motsetning til det jeg er vant til fra UIB er fagene også ganske spesifikke, og de har ikke nødvendigvis så mange av de store generelle fagene slik som UIB har. Man kan også ta fag på engelsk og på fransk, så man kan selv velge om man vil prøve seg på å ta et emne på fransk eller holde seg til engelsk. De tilbyr også kurs i Fransk fra A1 til C2.

Fagleg utbyte og språk

Det er vanskelig å lære seg fransk her om man ikke tar et av fransk-kursene eller kan fransk fra før. Mange her foretrekker å snakke fransk selvom de skjønner du ikke skjønner hva de sier, har de ikke tålmodigheten til å ta seg tid til at du skal få øve på fransken. Utvekslingselev og franske elever tar heller ikke de samme fagene i tillegg til at vi har ulike welcome weeks, så det er litt vanskelig å komme i kontakt med de franske på Sciences Po. Den beste måten å bli kjent med franske på er å bli med i en sport eller en klubb, da det er her de franske på skolen er med. Elevene her er veldig aktive i klubbene og ettersom det er obligatorisk for dem å dra på utveksling, er de som går på master veldig gode i engelsk og komfortable med å snakke med deg, i motsetning til de som går på bachelor som helst unngår det.

Universitetsområdet og byen

Paris er åpenbart en veldig pen og fin by. Den er også veldig veldig stor, så det er store forskjeller fra de ulike delene. De deler inn byen i arrondissement og det er sånn man ofte snakker om hvor ting i byen er. Skolen er for eksempel i nr. 7 som er midt i sentrum. Det er masse restauranter og cafe-restaurant overalt og det er veldig vanskelig å holde seg til et godt matbudsjett! Jeg ville anbefalt å skaffe seg månedsbillett på metro og buss, da kan man komme seg lett rundt i Paris, og billetten holder et stykke utenfor Paris sentrum også, som for eksempel til Flyplassen eller til Versailles. Det er også en kultur for barer i Paris og da er det greit å vite at det er store forskjeller i prisene på både mat og drikke i det ulike arrondissementene.

Bustad

Som tidligere nevnt er det litt vanskelig å finne bolig i Paris, og det blir fort veldig dyrt. Det er greit å tenke seg litt om på hvor i byen man bor, ettersom det er noen områder man absolutt skal holde seg unna, slik som 18, 19 og egentlig 20, ettersom det kan være utrygt å bevege seg rundt her om kveldene dersom man er jente. Jeg ville anbefalt å bruke store selskap for å unngå svindel, ettersom det er flere som blir svindlet hvert år. Det var også veldig deilig å finne bolig før jeg dro ned, slik at jeg slapp å bruke de første ukene på å lete samtidig som man skal bli kjent med nye mennesker og skolen. Det var flere som ikke hadde bolig før de kom hit og de slet ganske mye med å finne det da de var her og de brukte mye tid på det.

Sosialt miljø

Det sosiale på skolen er ganske bra, det er en veldig stor skole og den absolutt letteste måten å få seg venner på er å bli med i en klubb eller sport. De ulike klubbene har også fester og arrangement i løpet av semesteret som er åpne for alle, men om man er med i klubben får man ofte førsterett på billett. Ellers har Erasmus masse arrangement hele semesteret, fra fester til turer man kan melde seg på. Selvom Welcome Week var veldig annerledes enn en typisk fadderuke hjemme, var det veldig lurt å være med på ettersom jeg ble godt kjent med andre utvekslingselever.

Høst 2022 - BA i administrasjon og organisasjonsvitenskap

Høst 2022 - BA i administrasjon og organisasjonsvitenskap

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det var ikke særlig mange forberedelser man måtte gjøre før jeg reiste på utveksling til Paris. Det meste av informasjon står på UiB sine nettsider, som gjorde det lett og oversiktlig. Det viktigste er at man følger med på fristene, slik at man får på det man har krav på. I tillegg hadde Sciences Po et oversiktlig system, som gjorde det enkelt å følge med på frister, og det vi måtte lure på.

Undervisningsformer

Fagene jeg tok på Sciences Po Paris var på engelsk, derfor var det nesten kun andre utvekslingstudenter i timene mine. Dermed var det lett å bli kjent med andre studenter. De fleste utvekslingstudenter er veldig åpen for å bli kjent med andre, noe som var veldig kjekt.
Fravær er veldig strengt ved Sciences Po, får man mer enn to timer fravær i et fag stryker man i faget. Det er viktig å møte opp til timen, men som oftest er ikke det noe problem så lenge man holder seg frisk. Skulle man bli syk har de lege/helsesøster på universitetet som kan hjelpe deg hvis man skulle være uheldig å bli syk over lengre tid.

Vurdering av emnetilbodet

Ved Sciences Po tok jeg seks fag, hvert fag tilsvarte fem studiepoeng. Dette er ulikt fra UiB hvor jeg for det meste har hatt fag som tilsvarer 15 eller 10 studiepoeng. Det var uvant å sette seg inn i så mange fag samtidig, men det gikk overraskende bra. Jeg synes det var en ny, og spennende utfordring som absolutt var overkommelig.

Halvveis i semesteret hadde vi midterm i alle fagene. Da har man små eksamener som for eksempel, muntlig fremføring, prøver og innleveringer. Det kan sammenlignes litt som å gå på videregående skole i Norge, bare på et universitetsnivå. For eksempel krever mange av fagene at man er muntlig aktiv i timen, og hvor noen av fagene foregår i små klasserom med rundt 20 personer. På slutten av semesteret hadde vi "final exam", som da var enten innleveringer eller skoleeksamener. Det var et travelt semester, men også veldig lærerikt.

Fagene jeg hadde var veldig politisk aktuell, og vi tok for oss mye av dagens samfunnsproblemer. Alt fra klimakrisen til krigen i Ukraina. Jeg synes det var veldig spennende å få et dypere innblikk i internasjonal politikk. Professorene var opptatt av deltakelse og debatt i timen, det førte til at vi fikk høre hvordan andre utvekslingstudenter hadde det i sitt land. Vi lærte derfor mye om andre land, og kulturforskjeller.

Fagleg utbyte og språk

Det er en fordel å kunne fransk på utveksling i Frankrike. Men det er ikke noe man må, alle mine fag var på engelsk og jeg kan selv ikke fransk. Professorene ved Sciences Po var gode i engelsk, og hadde forståelse for at engelsk var mitt andre språk. Når det er sagt så foretrekker ofte franskmenn å snakke sitt eget språk, men da hjelper det å slå på litt sjarm, og prøve seg på noen franske gloser.

Universitetsområdet og byen

Paris er langt fra en kjedelig by, uansett hvilken dag det er i uken er det alltid noe som skjer! Sciences Po ligger midt i Paris som gjorde det svært enkelt å komme seg rundt i byen. Metrosystemet i Paris er gull verdt. Jeg kjøpte månedspass da det var det beste alternativet for meg. Jeg tok metroen gjerne to til fire ganger om dagen. I tillegg kan metropasset brukes på turer lengre unna Paris, for eksempel togtur til Versailles og flyplassene.

Paris er generelt en dyr by. Jeg jobbet en del sommeren før jeg dro på utveksling for å kunne kose meg litt ekstra når jeg først skulle reise på utveksling. Det angrer jeg ikke på! Når det er sagt, så kommer studielånet og erasmusstipendeht godt med. I tillegg er det en del ting i Paris som er gratis, som for eksempel museene. Paris er en svært kulturell by, og har mange flotte museer.

Bustad

Det var vanskelig å finne bolig i Paris, men ikke umulig! Det finnes mange ulike alternativer, jeg fant meg et rom i en leilighet med fem andre studenter. Jeg kan anbefale wellowhouse.com, hvor jeg leiet et rom i et kollektiv. Noen områder i Paris er kjent for å være litt mer utrygg enn andre. Jeg gjorde research på hvor jeg ville bo, og deretter begynte jeg å lete. Det er mye svindel på internett, spesielt på boligmarkedet i Paris. Jeg vil anbefale og bruke et leilighetsbyrå fremfor privatpersoner da dette kan øke faren for at man blir svindlet, eller ikke får tilbake depositum. Etter min erfaring, og andre jeg kjenner kan jeg anbefale wellowhouse.com og https://www.chez-nestor.com/en-us.

Sosialt miljø

Det skjer mye sosialt i Paris. Erasmus arrangerer ulike fester og utflukter flere ganger løpet av semesteret. Jeg kan sterkt anbefale utflukt til Champange og Reims for champangesmaking som ble arrangert i regi av Erasmus. I tillegg er det koselige barer på hvert eneste hjørne i Paris. Ofte etter skolen dro vi en gjeng på nærmeste bistro og tok oss en øl, det var veldig sosialt og koselig.

Høst 2022 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2022 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg anbefaler å begynne å se etter bolig tidlig, da dette tok meg lang tid. Jeg endte opp til slutt å leie via et byrå, men det ble ganske dyrt (15 000 i måneden). Så dersom man finner via andre sider, anbefaler jeg det.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er litt annerledes fra UiB. Den kan minne om undervisning fra videregående, da man må være mer muntlig aktiv. Men dette gjalt bare de små klassene, på typ 25 elever. På de større klassene måtte man ikke være muntlig aktiv.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var veldig bra, man kan velge mellom masse forskjellig! For å få 30 studiepoeng måtte jeg ta 6 fag, og jeg tok følgende fag: Citizens politics, Turkey under AKP, Labor Economics, Governing Climate Change, Ethics of War and Peace og States and bureaucracies in the Middle East.

Fagleg utbyte og språk

Jeg vil si at det var et godt faglig utbytte, da skolen er kjent for dette. Jeg vil si meg enig. Det var et høyt nivå, men det gikk fint.

Universitetsområdet og byen

Paris er en av de fineste byene etter min mening, veldig ren og pen og fine bygninger. Det er generelt dyrt i Paris, og det merker man. Det er samme prisnivå som i Norge, så jeg sparte ikke akkurat penger på dette oppholdet, men det var verdt det fordet.

Bustad

Jeg fant bolig via byrået Chez Nestor, der jeg bodde med 4 andre utvekslingsstudetner, som var veldig hyggelig!

Sosialt miljø

Jeg fikk mange internasjonale studenter som venner, som var utrolig kult. Jeg anbefaler å være med på Welcome Week, som er typ som fadderuken i Bergen, der møter man mange folk og blir kjent med skolen og byen. Det kostet 2000 kroner, men synes det var verdt det.

Høst 2021/Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2021/Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2021 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Før jeg dro til Frankrike var jeg veldig usikker på boligsituasjonen min, da jeg hadde valgt å bo i en CROUS bygning som jeg hadde på følelsen av at ikke kom til å være helt meg. Dette skulle vise seg å stemme, så jeg anbefaler å ha kjennskap til andre alternativer til studentbolig, utover CROUS.

Jeg syns også det var veldig hjelpsomt å søke opp Sciences Po Facebook-grupper/Whatsapp chatter på forhånd! På den måten endte jeg opp med å ha en venn allerede før jeg hadde landet i Frankrike.

Undervisningsformer

Sciences Po Paris sin campus i Reims, er en ganske liten campus, hvor man ender opp ganske tett på de faste studentene. Undervisningen som er tilgjengelig for utvekslingsstudenter er de fagene som de faste studentene har som valgfag, og disse fungerer som ukentlige seminarer på 2x60 minutter. Klassene er ganske små, og det er stort fokus på muntlig deltakelse.

Fagene er på 5 ECTS hver, og hvis man er nybegynner i fransk er det også obligatorisk å ta fransk. Språktimene består av 2 timer, 2 dager i uken med fokus på grammatikk og utvikling av språkferdigheter, og 2 timer, 1 gang i uken med workshop, hvor det er fokus på uttale og nærmere forklaringer av det man har lært i de vanlige fransketimene.

Vurdering av emnetilbodet

Sciences Po har et helt vilt stort tilbud av vidt forskjellige emner - alt innenfor kultur, historie, jus, økonomi og politikk er tilgjengelig gjennom ulike fag med ulike fokus. hvert semester kan man ta 5 fag + språk, så man har gode muligheter for å prøve mye forskjellig.

Valg av fag er førstemann til møllen, men jeg har ikke hatt problemer med å bytte fag i etterkant hvis jeg ikke likte det jeg valgte.

Fagleg utbyte og språk

Underviserne på Sciences Po er for det meste mennesker som arbeider ved siden av undervisning, og de er dermed tett på det virkelige yrkeslivet, hvilket resulterer i at de virkelig vet hva de snakker om. Mange av underviserne har også store nettverk, og i flere av fagene mine ble høytstående mennesker invitert som gjesteforelesere i løpet av semesteret for å snakke om deres arbeid - gode muligheter for å starte nettverksbygging!

Universitetsområdet og byen

Reims er en ganske liten by, mindre enn Bergen, og består for det meste av folk som jobber med champagne eller studenter. Det er imidlertid bare 45 minutter med tog til Paris, så mine venner og meg dro ofte på dagsturer dit!

Sciences Po sin campus i Reims er helt nydelig - deler av campusen er historiske bygninger, og andre deler er mer moderne.

Bustad

Sciences Po var veldig hjelpsomme når det kom til å finne bolig - det finnes både offentlige og private alternativer innenfor studentboliger, også kan man også finne studioleiligheter i byen med rimelig husleie.

Sosialt miljø

Som nevnt over er det en ganske liten by, og man ender opp med å kjenne mer eller mindre alle de andre utvekslingselevene. Jeg hadde det kjempekjekt, og håper virkelig at neste UiB-student som ender opp i Reims har et minst like bra år som jeg hadde!

Høst 2021/Vår 2022 - BA i administrasjon og organisasjonsvitenskap

Høst 2021/Vår 2022 - BA i administrasjon og organisasjonsvitenskap

15.08.2021 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å dra på språkkurs før du drar til Sciences Po, jeg dro til Nice en måned før utvekslingen min startet, og det hjalp meg veldig mye i hverdagen fordi jeg ble komfortabel med å snakke fransk, og på skolen er det fint å kunne snakke litt fransk.

Undervisningsformer

Undervisningsformene likner mer på norsk videregående skole, med maks antall dager fravær og nærmere forhold med professorene, noe jeg likte veldig godt.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er fantastisk ved Sciences Po Paris, masse interessante emner, og fantastiske lærere som jobber med hva de underviser. Jeg hadde en simulasjon av COP26 i en av timene mine rett etter professoren min hadde deltatt i Glasgow, noe som gjorde det veldig interessant.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tok både spansk og fransk i Paris, noe som var kjempe fint, og jeg lærte masse i disse språktimene. Faglig utbytte var også svært godt, Sciences Po Paris er ranket i toppen i verden og det kjenner man på kvaliteten til studentene og professorene.

Universitetsområdet og byen

Jeg var svært fornøyd med å bo i Paris, og Sciences Po åpnet et nytt campus område mens jeg bodde der, noe som økte kvaliteten på universitetsområdet. Universitetet har også en fantastisk beliggenhet midt i sentrum noe som er fantastisk.

Bustad

Jeg fant et kollektiv på en av facebooksidene i Paris, noe jeg anbefaler da det kan være vanskelig å finne bolig i Paris.

Sosialt miljø

Miljøet på skolen var veldig fint og internasjonalt. Alle var veldig hyggelige og imøtekommende!

Høst 2021/Vår 2022 - BA i Sosiologi

Høst 2021/Vår 2022 - BA i Sosiologi

15.08.2021 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

For å forberede deg til å begynne på Sciences Po hjelper det å sette seg veldig inn i hvordan man får fagene sine på sciences po. Alle fagene blir åpnet for studentene samtidig, og det blir en "førstemann til mølla" stemning. Før fagene blir åpnet er det viktig å sette 1-2-3 prioriteringer slik at du er klar til å endre fag dersom du ikke får plass i de ønskede fagene.

Undervisningsformer

Undervisningen er ofte vledig snetrert rundt interaksjon med studentene. Dette betyr at for de fleste fagene blir halvparten av klassene satt av til klasse diskusjoner. Dette kan føles produktivt eller veldig frustrerende om diskusjonene ikke er inspirerte.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg var utrolig imponert over emnene jeg hadde I utvekslingsåret mitt. Jeg ble undervist av Professorer som virkelig var i toppen av det de underviste.

Fagleg utbyte og språk

Veldig fornøyd med det faglige utbytte. Sciences Po Paris krever en del, men det betyr også at du lærer mye.

Universitetsområdet og byen

Sciences Po Paris fikk et nytt universitetsområde våren 2022. Det er rett og slett helt utrolig fint med lesesaler og auditorier uten like! Selve universitetet er situert midt i Paris i ett litt kaldt "grelt" område. Man drar derfor vekk fra skolen om man vil spise eller henge i de litt kulere områdene av Paris.
Paris er en veldig intens by å bo i. Det er mange folk, mange turister, mange lyder og inntrykk som kan bli veldig slitsomt i lengden. Man kan også bli litt sittende fast i Paris fordi det alltid skjer noe. Men det er en utrolig vakker by å være student i. Man tilbringer mye av tiden sittende langs Seinen med medstudenter.

Bustad

Jeg bodde i Maison de Norvege. Dette anbefaler jeg veldig. Maison de Norvege et ganske rimelig hybel-tilbud for norske studenter i Paris. det er veldig sosialt og tilbyr mange sport og sosiale aktiviteter rett utenfor døren

Sosialt miljø

Eneste problemet med å bo i Maison de Norvege er at du blir kjent med mange Nordmenn. Jeg ble for det meste hengende med disse mens jeg var i paris og bruker det til å skylde på at fransken min ikke forbedret seg slik jeg ville. Sciences Po er full av utveklsingsstudenter, du blir derfor kjent med folk fra mange steder i verden men få franskmenn.

2019

Høst 2022 - BA i sosialantropologi

Høst 2022 - BA i sosialantropologi

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Før oppholdet er det mye som skal på plass av registreringer, boligsøknad og den slags, så det er lurt å komme igang med dette så fort som mulig. Han som hadde ansvar for utvekslingselevene var kjempegrei og jeg kontaktet han når jeg lurte på noe.
Det kan være lurt å friske opp fransken før du drar, da kan du starte på et høyere nivå i språkundervisningen, men du får uansett undervisning tilpasset ditt nivå.
Anbefaler og kjøpe interail-pass og ta toget ned, det gjorde jeg og det var en kjempefin tur. Om du velger å fly til Paris er det billigst å ta buss inn til Reims. Flixbus og Ouibus har ofte kjempebillige billetter.

Undervisningsformer

Undervisninga foregår for det meste i seminarer, mens noen få fag har forelesninger som vi er vant med ved UiB. Aktiv deltagelse er forventet og du blir vurdert gjennom hele semesteret. Fag har ofte interne inndelinger for hvor mye deltakelse, presentasjoner, innleveringer og eksamen teller for karakteren, men dette var noe vanskelig å forstå seg på til tider.
Det er obligatorisk oppmøte, med mulighet for å miste 1 eller 2 skoletimer avhengige av type fag, men man kan finne leger som er lette å kontakte for å få sykefravær. Tidspunktene for undervisning er spredt ut over hele dagen, og man kan ha fag mellom/fra kl 8.00 og frem til kl 19.30. Man bør sette seg inn i tidspunktene for fagene før man melder seg opp. Jeg hadde fag fra 8-19.30 på tirsdager, og det var ganske slitsomt.
Det er store forskjeller på kvaliteten til lærerne, noen var veldig flinke til å lære bort mens andre var umulige å forstå seg på. Det kan være en idé og prøve komme i kontakt med noen på skolen for å vite hvilke du burde unngå. Det er også varierende mengder pensum i fagene, og noen har ikke pensum i det hele tatt - noe som gjør det vanskelig om læreren ikke kan pedagogikk.
Karaktersystemet er annerledes og går fra 0-20, der over 10 som oftest er bestått. Overført til ECTS kan en karakter over 15 bli en A, men dette systemet er ikke lett å forstå seg på. Jeg trur det skal litt til for at de stryker en utvekslingselev, selv om det kan virke strengt. Med innføringskurset kan en ta 35 studiepoeng - noe som gjør at det ikke er krise om et fag går skeis. Jeg opplevde at noen lærere var veldig utydelig med hvordan de vurderte deg, og selv om jeg visste at jeg bare måtte bestå så var usikkerheten med nivåkrav et stressmoment.
Generelt var jeg litt skuffet over undervisninga med tanke på at det skal være en såpass respektert og annerkjent skole. Noen lærere trakk det opp, men det burde generelt vært stilt høyere krav til pedagogikk når aktiv deltakelse teller for vurderingen.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var veldig bra med mye spennende og velge i, men kvaliteten avhenger som sagt mye av læreren.
Man kan velge å ta et serifikat innenfor et tema. Da må du ha et hovedfag, to fag som går under temaet, et historisk fag om frankrike, et språkfag og et valgfritt fag. I tillegg må man ta et metode-fag på begynnelsen av semesteret, hvor man skal lære Sciences Po-metoden for skriving og presentasjoner. Muntlige presentasjoner er en del av alle fagene og ofte i grupper. Noen syntes Sciences Po-metoden var vanskelig å forstå seg på, men den fremstilles gjerne vanskeligere enn den er og det var litt forvirrende forklaringer på den.

Fagleg utbyte og språk

Språkfaget var veldig bra, og jeg lærte masse. Jeg brukte ikke fransken så mye utenom disse timene, delvis fordi de fleste franske elevene pratet godt engelsk, men også fordi det var litt skummelt. Fransktimene var effektive og man gikk fort frem, men det fungerte veldig bra og fransken min var betraktelig bedre når jeg var ferdig.
Det faglige utbytte var svært godt i noen fag, mens i enkelte fag lærte jeg lite pågrunn av dårlig undervisning + null pensum. Opplevde at pensumet i noen fag ikke nødvendigvis var vitenskapelige og noen ganger politisk ladet, men det var uansett ofte interessant.

Universitetsområdet og byen

Campus er 20 minutter unna sentrumskjernen og man har kafeer, butikker og restauranter i umiddelbar nærhet. Campus-området er veldig fint og romslig. Det er bare rundt 1500 elever på skolen, så man har god plass og god tilgang på ulike læreressurser.

Bustad

Jeg hadde litt problemer i starten når jeg søkte bolig. Jeg fikk tildelt et rom hos firmaet Segic Twenty Campus som samarbeider med skolen, men da jeg kontaktet dem for å få mer informasjon viste det seg at de ikke hadde et rom alikevel. Det ordnet seg etterhvert og de ryddet opp, men det var en uryddig prosess. Boligprosessen er som mye annet i Frankrike veldig byråkratisk og bare leiekontraken var på nærmere 50 sider.
Jeg bodde i et boligkompleks 5 minutter unna skolen (Residium) og det var et veldig trivelig miljø. Vi hadde en kantine hvor vi fikk fransk frokost (baguett med syltetøy og kaffe) hver morgen. Sjefen på huset hadde kontor og var til stede på dagtid. Hun var kjempehyggelig og hjelpsom. Hun kunne litt engelsk, og snakket ellers veldig tydelig og langsomt fransk til meg som ikke kunne så mye. Jeg bodde i en liten hybel med et minikjøkken og eget bad. To ganger i måneden kunne man sette seg på vaskeliste, og da kom det noen og vasket for deg(!)
Hadde jeg vært der lengre enn et semester ville jeg prøvd å komme meg i et kollektiv, fordi det ofte var mye billigere. Men, selv om jeg bodde alene, så føltes det litt som et stort kollektiv fordi de andre som bodde der var medstudenter og man ble fort kjent med folk. Det var for det meste utvekslingselever her da, så det var ikke det beste stedet for å bli kjent med lokale.

Sosialt miljø

Oppstartsuka var gøy og det var flere veldig morsomme sosiale arrangementer. Skolen hadde også mange gode studentorganisasjoner. Jeg ble med i akapella-koret og ble sånn kjent med noen franske. Byen i seg selv er veldig rolig, og utelivet er ikke veldig stort. Jeg anbefaler den irske baren Dropkick om man liker rock, øl og billiard. Her hadde de også konserter iblant. Jeg skulle gjerne blitt mer kjent med de lokale i byen under oppholdet. De fleste på skolen kommer enten fra andre land eller andre steder i Frankrike, og jeg savnet litt å bli kjent med den lokale kulturen.

HØST 2018/VÅR 2019 BASV-AORG

HØST 2018/VÅR 2019 BASV-AORG

15.08.2018 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Mange av mine tips og erfaringer står i studentbloggen jeg har postet på utvekslingsbloggen. Les gjerne mer utfyllende her!

Sciences Po Paris er et fantastisk spennende universitet i et kjempeflott strøk i Paris, men selv om du skulle være kjent i Paris så er det vanskelig å navigere seg frem til de ulike lokasjonene på Campus med mindre du har fått litt hjelp i starten. Jeg vil derfor anbefale å få med deg introduksjonskurset/velkomstuken selv om det koster et par tusenlapper. Her vil du også få mye viktig informasjon som jeg savnet gjennom første semesteret fordi jeg ikke selv hadde deltatt på dette.

Jeg vet også at det var mange som sliter med å finne sted å bo, men norskehuset skal ha en del kapasitet. Hvis du heller vil bo et annet sted så begynn tidlig å søke etter bolig og bli medlem av Facebooksiden for utvekslingsstudenter. Der skriver folk om de har et rom ledig. Ellers finnes det nettsider alla Finn.no som legger ut ledige leiligheter eller rom i kollektiv.

Undervisningsformer

Sciences Po har varierte undervisningsformer, men seminar og forelesninger er kanskje de vanligste. Hver lærer er ulik og ønsker å ha det på sin måte. I ett fag fikk vi beskjed om at spørsmål ikke var ønsket i undervisningen, mens andre fag krevde deltakelse. Ofte blir man evaluert på hvor aktiv man har vært i timen, så husk å ha lest pensum på forhånd sånn at du kan delta i timene.

Vurdering av emnetilbodet

Fantastisk emnetilbud. Problemet var bare at det var første mann til mølla, og de lokale fikk melde seg opp dagen før utvekslingsstudentene. Dermed ble noen kurs fulle før man fikk anledning til å melde seg opp. Da startskuddet gikk for påmelding satt tusenvis av kommende utvekslingsstudenter hjemme og klikket febrilsk for å få sine ønskede emner. Jeg måtte ta et emne jeg absolutt ikke hadde planer om å ta. Dette viste seg likevel å være kjempespennende og lærerikt så jeg er takknemlig for at jeg tok dette i ettertid.

Emnetilbudet for det aktuelle semesteret ble ikke lagt ut før tre dager før fristen. Det emnetilbudet som lå inne før den tid var forrige semesters tilbud. Dette skapte nok litt komplikasjoner for dem som hadde søkt forhåndsgodkjenning basert på disse. Jeg fraråder derfor å skrive en spesifikk forhåndsgodkjenning lang tid i forveien, noe jeg anser som bortkastet tid. Send heller en åpen søknad. Les deg likevel GODT opp på emnetilbudet før startskuddet for å melde seg på emner går. Det kan hende dine utvalgte emner ryker fort,og da må du ha noen andre i bakhånd.

Fagleg utbyte og språk

For min del var dette utvekslingssemesteret særdeles nyttig, både faglig og kulturelt. Innenfor politikk og internasjonale studier er Sciences Po ranket som nummer tre i verden (QS Rankings 2019). Dette merkes på forelesere og faglig innhold.

Ved Sciences Po Paris kan man velge mellom emner både på fransk og engelsk. De fleste tar franskkurs første semester. Dette tok jeg andre semester i stedet. Det var utrolig trivelig og morsomt. Læreren lærte deg ikke bare fransk språk, men også fransk kultur og hvilke festivaler man burde få med seg og hvilke steder man burde dra til i løpet av utvekslingsoppholdet.

Universitetsområdet og byen

Campus består av mange ulike bygninger i byområdet Saint Germain des Pres. Bygningene ligger fint til i trange gater, men man går seg garantert vill opptil flere ganger. Alle gater og bygninger ser like ut i starten.

Saint Germain des Pres ligger noen få metroholdeplasser unna Chateles les Halles som er knutepunktet i Paris. Men i realiteten er det bare en liten spasertur fra Campus til broen over til Louvre museet. Med andre ord en veldig fin beliggenhet.

Bustad

Jeg reiste på utveksling med en hel familie på slep og valgte derfor å bo utenfor Paris i en by som heter Saint Germain en Laye. Det er fullt mulig å bo utenfor bykjernen så lenge man vet at kollektivtrafikken fungerer bra. Jeg ville nok uansett anbefalt å bo mer sentrumsnært for å slippe så mye reisetid om jeg bare hadde meg selv å tenke på.

Sosialt miljø

De fleste andre nordmennene jeg snakket med bodde på norskehuset hvor jeg selv aldri var på besøk. Jeg forstod det likevel sånn at dette var et fint sted å bo. Ellers er det et kjempefint norsk miljø i området der vi bodde, men gjerne mer unge voksne. Sjømannskirken som ligger i Le Vesinet rundt 20 minutter unna Paris er et knutepunkt for mange og et fint sted å spise fredagstaco, gå på julemarked eller feire 17. mai. Her er det også mulighet for å sette seg i biblioteket og lese til eksamen hvis det er vanskelig å få arbeidsro i kollektivet. Anbefaler å følge med på deres Facebook-side.

2018

HØST 2018 BASV-EUR

HØST 2018 BASV-EUR

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Start tidlig med både mentale og administrative forberedelser. Det gjorde ikke jeg og endte derfor med å bo i et kollektiv med to andre personer hvor begge måtte gå igjennom rommet mitt for å bruke toalettet og kjøkkenet. Ikke optimalt!

Undervisningsformer

Sciences Po har ekstremt dyktige forelesere i verdensklasse og institusjonens gode navn og rykte bæres på skuldrene deres, men selve undervisningsformatet minnet mer om vidergående enn det vi anser som et typisk universitetsformat her i Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg var meget fornøyd med emnetilbudet og de hadde stor variasjon innenfor mange disipliner.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var supert med tanke på at de fleste foreleserne ikke bare var eksperter i sitt felt, men også hadde lengre erfaring som aktør innenfor feltet og ikke bare akademiker. Min undervisning foregikk hovedsakelig på engelsk og derfor ble ikke fransken min ekstremt mye bedre, men tror generelt jeg ikke vil anbefale Paris hvis du ikke allerede har et godt grunnlag i fransk fordi de er veldig lei av turister som prøver å snakke fransk og bytter over til engelsk på trass.

Universitetsområdet og byen

Paris er fantastisk, men det kommer neppe som noen overraskelse.

Bustad

Jeg bodde trangt, men sentralt og personlig føler jeg at det var verdt å bruke litt ekstra på å få en sentral beliggenhet for å få den generelle Paris opplevelsen

Sosialt miljø

Veldig mange hyggelige og engasjerte studenter ved Sciences Po. Jeg koste meg veldig.

Høst 18 - BA sammenliknende politikk

Høst 18 - BA sammenliknende politikk

15.08.2018 - 30.12.2018

Undervisningsformer

Undervisningsformene på Sciences Po Paris varierer i stor grad ut ifra hva professoren som underviser foretrekker. Majoriteten av fagene er 5-poengsfag og vurderingsformen (de har både midterm og final exam) kan være alt fra essay, muntlig presentasjon til rollespill og plakat. Pensums rolle er annerledes enn UiB. På Sciences Po er forelesningsnotatene primær litteratur og pensum supplerende. Det er derfor viktig med oppmøte (majoriteten av fagene har obligatorisk oppmøte).

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er relativt godt. Du kan velge alt fra internasjonale relasjoner, økonomi, historie, statsvitenskap til språk, filosofi og sosialantropologi. Fagene er små (5 ECTS), men det er som regel noen større på feks 10 ECTS. I tillegg er fagene delt inn i forskjellige undervisningsmetoder. Du kan velge forelesningskurs (større klasser), seminarkurs (mindre klasser, mer deltakelse fra studentene. I noen fag er deltakelse en del av vurderingen) og språkfag. Det franske emnetilbudet krever litt mer arbeid enn det engelske, lite vitende om hvorfor de franske fagene krever mer (foruten språkbarrierer).

Fagleg utbyte og språk

Jeg tok i majoriteten internasjonale relasjoner-emner. Jeg hadde veldig gode professorer som er kjente innenfor sitt felt. Det er ikke anonym sensur på Sciences Po så tar du et fag på fransk vet professoren at det ikke nødvendigvis er ditt morsmål og vurderer ikke ut ifra hvor grammatisk korrekt oppgaven er skrevet, men ut i fra innholdet (dette igjen varierer ut ifra hvilken professor du har, ikke alle tar hensyn til internasjonale studenter).

Det er en fordel å kunne fransk, uten tvil. Både på og utenfor skolen. I Paris er inntrykket mitt at folk er relativt flinke i engelsk sammenliknet med utenfor Paris. Samtidig er også enkelte parisere særlig arrogante og firkantet når det gjelder fransk. På skolen skal all informasjon komme på både fransk og engelsk, men ikke alle i administrasjonen mestrer engelsk like bra.

Universitetsområdet og byen

Selve skolen er basert på tre bygninger med ca. 5 min gange i mellom dem. Det tar litt tid å forstå seg på hvor rommene ligger og slikt, men etter hvert knekker en koden på det. Det er også tre metrolinjer som går til området (Saint-Germain) skolen ligger i og fra de metrostoppene tar det 3-5min til skolen. Buss går og.

Paris er en fantastisk by hvor det skjer noe hele tiden. Men pass på å ikke bli fanga i "Parisbobla". Opplev Frankrike (nesten alle man møter på vil anbefale steder utenfor Paris). Man rekker aldri å oppleve alt i og utenfor Paris. Det er en enkel by å komme seg rundt både med metro, buss, trikk (i utkanten av bysentrum), sykles, elektriske sparkesykler (helt genialt) og diverse taxitjenester (unngå taxi - kjempedyrt, bruk heller Uber og de andre liknende tjenestene).

Bustad

Det er veldig vanskelig å finne seg et sted å bo. Å vente til siste liten eller begynne tidlig har ikke alltid så mye å si. Begynn først å se i ditt eget nettverk om du kjenner noen, som eventuelt kjenner noen som har leilighet eller eier noe i Paris. Eventuelt om de kjenner noen som flytter ut av et kollektiv eller en leilighet. Leilighetene i Paris er ikke store, så ikke forvent å ha stor leilighet med mindre du er villig til å betale mye for det.

Cité Universitaire: Dette er et lite "campus"/universitetsby (uten skole, men bare for bosted) for internasjonale studenter i Paris. Land har hus som de eier og leier til studenter fra samme land, eventuelt leier ut halvparten av rommet til egne studenter og den andre halvparten til andre internasjonale studenter for kulturutveksling. Norge har et slikt hus. Jeg bodde ikke der selv, men hadde noen venner som bodde der. Det er som regel billigere enn å leie fra noen privat, men det finnes ikke noen stue, men et kjøkken man deler med alle som bor på etasjen (ca. 20 stk).

På hjemmesiden til Sciences Po er det også mulig å finne noen leiligheter. Der legges annonser for å finne leietakere fra tidligere Sciences Po studenter som eier noe i Paris. Sjekk ut siden tidlig!

Hvis ikke finnes det i motsetning til Norge som bruker i all hovedsak Finn.no og Hybel.no, hundrevis av sider for kollektiv og utleie. Noen av dem er lacartedescolocs.fr, leboncoin.fr.

Sosialt miljø

Franskmenn og internasjonale er relativt segregerte på Sciences Po Paris. Det er veldig synd. En av grunnene er at de franske studentene (de som går en hel grad og ikke er utvekslingsstudent) får melde seg opp på franske og engelske fag et par dager før utvekslingsstudentene. I tillegg er det ikke ukjent at franskmenn kvier seg for å snakke engelsk, så dersom du snakker fransk bør du bruke det for alt det er verd.

For å få franske venner bør man bli med i en assosiasjon, idrettslag eller organisasjon så fort som mulig. Det er en nøkkel inn i et fransktalende sosialt miljø. Det kryr av diverse lag/organisasjoner osv. Ellers anbefaler jeg på det sterkeste "Welcome Programme", der møter du andre sosialt desperate internasjonale studenter som også vil få venner.

Informasjon