Hjem
Studentsider
erasmus+

Institut d'études politiques de Grenoble og Det samfunnsvitenskapelige fakultet (ERASMUS+ - Sciences Po Grenoble)

  • LandFrankrike
  • ByGrenoble
  • Studieplassar8
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar ved Det samfunnsvitskapelege fakultet har fortrinn på plassane. Søkarar frå andre fagområde blir vurderte om det er ledige plassar.

Søkaren må ha tatt minimum 60 studiepoeng ved utreise.

Når i studiet kan eg reise

Normalt reiser ein ut for eit heilt eller halvt år mellom tredje og sjette semester. Sjå fakultetet si nettside for meir informasjon, råd og anbefalingar om utveksling.

Språk

Undervisningsspråka er fransk og engelsk. Universitetet anbefaler at du har språkkunnskapar tilsvarande B2-nivå (CEFR) i eitt av undervisningsspråka.

Institusjonen tilbyr fransk språkkurs. Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet.

Kva emne kan eg ta

Du kan studere både fransk- og engelskspråklege emne innan blant anna statsvitskap, sosiologi, jus, økonomi og historie. På denne nettsida finn du oversikt over emnetilbodet. Utveksling på masternivå kan særleg passe for studentar som er interesserte i EU eller Midt-Austen.

Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS per år. Kvart emne utgjer mellom 4 og 6 ECTS. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt frå før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Institut d¿Etudes Politiques de Grenoble er ein av ti prestisjeskular i sitt slag i Frankrike. I daglegtale går det helst under nemninga Sciences Po Grenoble. Instituttet har 1600 studentar i seg sjølv, men er samtidig underlagt dei langt større universitetsstrukturane Université Pierre Mendès-France og det regionale samarbeidet Université de Grenoble Alpes. Campusen ligg aust for byen, i Saint-Martin-d'Hères.

Grenoble er ein by og kommune som ligg søraust i Frankrike. Sjølve byen har om lag 160 000 innbyggarar, i storbyområdet bur rundt ein halv million. Grenoble er omkransa av fjell og blir ofte kalla for Alpane sin hovudstad. Byen er eit populært utfartspunkt for friluftsliv og skisport. Tidlegare har det òg vore mykje industri og gruvedrift i området.

Bustad

Dei fleste studentbustadane i Grenoble er drifta av studentsamskipnaden CROUS sitt regionale kontor. Det kan vere vanskeleg å finne bustad på den private marknaden rundt semesterstart. Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).

Semesterinndeling

September - januar og januar - juni.

Studentrapportar

2023

Høst 2023 - BA i samfunnsøkonomi

Høst 2023 - BA i samfunnsøkonomi

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det første jeg ville begynt å kikke på etter å ha kommet inn på utveksling i Grenoble, er bolig. Jeg reiste ned med en venninne og vi fant en leilighet på studapart sammen med to andre norske. Studapart er litt dyrere, men det er veldig sikkert og leilighetene er fine og ordentlige. Jeg vet og at flere bodde på campus, (dette får man egne mailer om fra Scienes Po), men kvaliteten er så som så, man deler kjøkken med 30 andre og jeg har hørt flere som ikke hadde varme i vinter.
Videre ville jeg praktisert litt fransk. dersom man ikke kan noe fra før (slik som meg) kan man få et lite sjokk, da det er flere lærere og elever som ikke kan et ord engelsk og bare ser rart på deg når du spør om noe.
Jeg ville og tatt en titt på hvilke fag som man kunne tenke seg å ta i løpet av oppholdet, og jeg stresset masse med det, men alle fag velges i løpet av første uken man er der, og det er super enkelt å bytte, online learning agreementen trenger ikke å se helt lik ut når du reiser som når du kommer hjem.

Undervisningsformer

Undervisningen i Frankrike er mye mer lik VGS. du velger alle fag selv, og siden hvert fag er 5 ETCS, så har du 5 fag. 3 av disse er obligatoriske (for et semester) og disse handler om fransk kultur, språk og et CMINT kurs som går ut på litt ulike ting. Det som jeg kanskje liker best er at alle fag ligner på seminarer ved UIB, vi har et eller to fag med forelesninger og vi har veldig få eksamener. her går det i essays, muntlig presentasjoner, oppmøte og involvering. Du kan og velge et sports fag! jeg har lært meg tennis dette semesteret for 5 ETCS, men man velger akkurat den sporten som man ønsker selv.

Vurdering av emnetilbodet

som en samfunnsøkonomi student, så var det ganske overgang å skrive tekster og lære om politikk, men det er mye å velge mellom, og man er ikke på utveksling kun for det faglige utbytte. Selv om jeg har lært masse, så er nok det å bo i utlandet og få nye venner vært mer lærerikt enn alle fag.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har hatt ganske mange norske og svenske venner, så jeg kan ikke skryte på meg at jeg har blitt enormt stødig i fransk, men man plukker opp en del her og der. Engelsken har derimot fått kjørt seg ganske bra, alle fag foregår på engelsk (hvis man velger det), og alle jeg har blitt kjent med i klassen har jeg diskutert på engelsk med. Treningene er derimot for det meste på fransk.

Universitetsområdet og byen

Universitet er mindre enn Uphil, men selve campus og område er gigantisk. Det er svømmehall, klatrehall, fotballbane, tennisbaner, hockey, landhockey osv osv. Det finnes enormt mye å gjøre her, og det er umulig å bo i Grenoble, uten å bli glad i fjell og å gå på tur. Vi er omringet av vakre fjell.

Bustad

jeg bodde som sagt i kollektiv gjennom studapart, og var veldig fornøyd med opplevelsen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig lagt opp til at du skal få venner. De arrangerer Erasmus fester, skole fester, sprit smaking, turer til Geneve, fossefall og det er opplegg med skolen hver eneste uke. Scienes Po er og ganske unik med at vi har egen fadderuke eller "welcome week" som er obligatorisk, hvor man har 7 dager med fullt opplegg hver eneste dag.
Grenoble er og en veldig studentby, og det er masse folk i gatene, på barer og Resturanter fra mandag til søndag. jeg har generelt vært mye med både de jeg bor med, hele gjengen som reiste fra UIB pluss venner fra skolen og naboskolen. Det skandinaviske miljøet i Grenoble er kanskje det jeg vil trekke frem mest, det er utrolig mange fra Norge og Sverige her, og veldig lett å bli gode venner.

Høst 2023 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2023 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Grenoble er en mellomstor Fransk by som ligger helt nydelig til ved foten av Alpene. Et veldig godt utgangspunkt for reising til andre steder i Frankrike, Sveits og Nord-Italia. I byen er det ikke så veldig mange som snakker engelsk, så du blir litt tvunget til å prøve å kave deg frem på fransk. Men folk flest er generelt svært hyggelige i byen, og mye mer tålmodige med internasjonale enn for eksempel ryktet sier om pariserne.

Vær forberedt på svært mye byråkrati. Ting tar gjerne litt tid og det er mye praktisk som skal ordnes. For eksempel må du fysisk møte opp på et kontor for å få månedskort -- men det er kanskje en del opplevelsen!

Undervisningsformer

Noen fag er i forelesningssaler, mens andre følger mer klasseromsundervisning med færre studenter. Det føles sånn sett litt som å gå på VGS. Jeg synes det var positivt, for i de små forumene var det godt lagt opp til diskusjon. Fint også med variasjon i undervisningshverdagen. Personlig fikk jeg mye utbytte av et fag som heter International Policy Lab hvor vi laget caser og lærte om politikkutforming gjennom rollespill. Både gøy og veldig lærerikt.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er relativt bredt, men med noe overlappende fag. Unikt for skolen er tilbudet om å ta 5 studiepoeng i idrettsfag. Jeg valgte et friluftsfag (Multisports Plain Air) hvor vi hver fredag var ute og f. eks. klatret, stisyklet eller juvet med guide. Dette var som et slags innføringsfag i alt man kan gjøre i friluft. Veldig gøy og fantastisk å kunne gjøre det i Alpene.

Fagleg utbyte og språk

Faglig er det ganske overkommelig for utvekslingsstudenter. Det er generelt lite pensum, og så lenge du møter opp på forelesningene -- som det er mer av enn det vi er vant med -- så går det greit. Mye mindre lesing enn på Sampol, for eksempel.
En stor fordel med lite pensum, er at du virkelig kan fokusere på språk. Franskundervisningen er tett og god, med generelt veldig flinke lærere. Dette var jeg veldig fornøyd med. Personlig startet jeg på et A1-nivå, mens andre var nesten flytende. Alt går. Du velger selv om du vil ha undervisning på fransk eller engelsk -- det kommer an på nivået ditt.

Universitetsområdet og byen

Byen ligger nydelig til mellom ville fjell på alle kanter. Ettersom jeg var der i høstsemesteret rakk jeg bare å stå på ski én gang -- men det var i verdensklasse. Før/etter vinter og snø er det svært gode forhold for MTB, turgåing og klatring. Det er et veldig aktivt miljø i byen, og det finnes mye studentordninger som gjør disse type aktiviteter rimelig billige. Om du liker friluftsliv, er denne byen VIRKELIG å anbefale. I tillegg er det mye hyggelig barer, restauranter og kafeer. Ikke verdens største by, men stor nok til at det er litt å velge i.

Sciences Po ligger på campusområdet, en ti min trikketur ut av byen. Det er et stort område med undervisningssteder, studentbarer, idrettsanlegg og boliger. Dette er et ordentlig campus -- nesten som en liten by. Ganske hyggelig, men jeg trivdes best i byen.

Bustad

Bodde først i en privat studentbolig som var like ved togstasjonen. Dette var ikke så billig og ikke så veldig hyggelig. Min bolig var like ved togstasjonen, i et område som opplevdes ganske utrygt. Jeg endte derfor med å flytte inn i et privat kollektiv halvveis ut i semesteret. Dette anbefales sterkt. Jeg fant et hyggelig kollektiv gjennom studapart.com. Dette er litt dyrere, men ganske mye hyggeligere. Evt. kan man bo svært billig på campus gjennom CROUS (Frankrikes svar på Sammen). Det er enkle kår, men visstnok helt okei.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var overraskende godt på skolen. I tillegg til et hyggelig internasjonalt miljø. er også mange av de franske studentene svært interesserte i å bli kjent med utvekslingsstudenter. Skolen har et ganske stort fokus på idrett, og det er det lett å engasjere seg i. Selv ble jeg med på fotballlaget, hvor det var lett å bli kjent med franske studenter på trening og under sosiale arrangementer.

De franske studentene på Sciences Po Grenoble er også pålagt å dra ett år på utveksling etter sitt første år på skolen. Det gjør at de er særlig interessert i å ble kjent og kanskje øve på litt engelsk med deg. Generelt er det mange studenter i byen, og dermed også mange internasjonale studenter. Ikke vanskelig å få venner.

Høst 2023 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2023 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Les tidligere studentrapporter fra Grenoble og Frankrike generelt.
Tenk at du skal bo der i et helt semester og at temperaturene vil svinge. Sommertøy, varme plagg og sportslig bekledning må pakkes med.
Frankrike generelt er et høflig land, derfor kan det være gunstig å lære seg "God dag", "God kveld", "Takk" og "Vær så snill" fraser på fransk.

Undervisningsformer

Det er mye praktisk undervisning i form av muntlig aktivitet. Dette var den største forskjellen fra Norge og hvordan vi studerer her. Vær forberedt på å snakke engelsk foran andre medstudenter og professorer. Sett deg inn i pensum fra begynnelsen av så vil du klare deg helt fint. Du blir vurdert på oppmøte også derfor er det ikke lurt å droppe undervisningen, men alltid prøve å komme deg på skolen.
Det er et godt miljø der vil jeg si og de er positivt innstilt til utvekslingselever.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg vil si emnetilbudet var relativt variert. Noen fag er ganske like som i Norge, mens andre er tyngre. Det kommer rett og slett an på hvilke preferanser man har. Jeg er derimot sikker på at du vil finne noe du liker, men siden det kun er fag på inntil 5 studiepoeng vil du måtte finne en del fag. I Grenoble har de dessuten sportsfag som alle franske elever er nødt til å ta, dette anbefaler jeg på det sterkeste siden det både er morsomt og sosialt.

Fagleg utbyte og språk

Det kommer veldig an på deg selv. Dersom du jobber mye kan du lære en hel del, men det er så klart noen fag som krever mer eller som ikke er like interessante. Fransk språk måtte alle ta (uansett nivå). Du blir tildelt fransk undervisning etter ditt nivå så å være nybegynner er ikke stress.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområde var ekstremt stort. Det ligger på østsiden av byen og er enkelt å komme seg til med kollektiv transporten.
Byen generelt ligger midt i alpene og dette gjør estetikken vakker med spisse fjell på alle kanter. En relativt stor by med et koselig sentrum, og en sjarmerende gamleby. Tips kan være å holde seg unna underganger rundt togstasjon da det er en del kriminalitet i dette eksakte området.

Bustad

Vi bodde i den sørlige delen av "sentrum". Du kommer deg fint rundt med trikk og buss, og kan gå til sentrum. Vi leide privat og fant boligen gjennom den franske nettsiden studapart.

Sosialt miljø

Veldig bra! Gjennom særlig sportstilbudet ved skolen ble vi raskt integrert i det franske miljøet. Jeg personlig fikk gode venner og satte pris på å lære dem å kjenne og lære om Frankrike gjennom dem. En autentisk og fin opplevelse. Vær imøtekommende, nysgjerrig og åpen så vil du få en fantastisk sosial opplevelse i Grenoble. Franskmenn er ikke så innesluttet som jeg hadde hørt og trodde, så jeg storkoste meg og fikk mange gode venner.

Høst 2023 - BA i samfunnsøkonomi

Høst 2023 - BA i samfunnsøkonomi

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Jobb, og tjen litt ekstra penger før du drar på utveksling. Det kommer alltid godt med, og Frankrike er ikke så billig land å leve i lenger. I tillegg har man veldig mye mer fritid der enn det man har hjemme så det er mye tid og muligheter for å reise rundt og oppleve og det kommer veldig godt med med litt ekstra penger da. Erasmus-stipendet er absolutt hjelpende men det er ikke så mye at man kan leve på bare det.

Undervisningsformer

Med den avtalen jeg reiste på, og til SciencesPo Grenoble så hadde vi tre obligatoriske fag som bare var for internasjonale stunder hvor vi da hadde veldig små klasser, noe jeg likte veldig godt. I de tre resterende fagene fungerte det ganske likt som hjemme, med store klasser i forelesningssaler.

Vurdering av emnetilbodet

Med utgangspunkt i at jeg studerer samfunnsøkonomi men dro med en sammenliknende politikk avtale så var det ikke helt de beste fagene å velge mellom for meg. Så faglig sett er jeg ikke så veldig fornøyd, men burde kanskje tenkt litt mer over da da jeg valgte å reise på sampol avtale. I tillegg måtte vi jo ha tre obligatoriske fag, hvor to av de ikke var særlig interessante for min del.

Fagleg utbyte og språk

Som student på SciencesPo er det obligatorisk med et fransk språkfag uavhengig av hvilket nivå man i utgangspunktet er på. En blir tilsendt en språktest som en skal gjennomføre og sende inn og derav blir man plassert i klasser som passer ditt nivå. Jeg kunne ingen fransk før jeg kom ned hit, men har hatt nybegynner fransk en gang i uken gjennom hele semesteret. Har absolutt lært en del, og det har vært veldig nyttig å lære noen enkle ord og setninger som man kan få bruk for i hverdagen. Generelt er engelsk nivået ganske dårlig, så da er det greit å kunne litt fransk.

Universitetsområdet og byen

Byen er veldig liten men veldig koselig og masse å tilby av shopping, restauranter osv.. Universitetsområdet var også veldig bra, da alle de ulike skolene/fakultetene ligger på samme området. Her ligger også alle sportshaller/baner som var veldig nice. I tillegg til at byen er veldig koselig i seg selv, er det også veldig nærme mange kule steder å reise til. Vi brukte veldig mange helger på å reise vekk, noe jeg nå i ettertid setter veldig stor pris på at jeg har fått sett. Hvis man er aktiv på ski og turgåing er det også veldig mye bra muligheter til det i nærområdet.

Bustad

Vi skaffet oss bolig på studapart noe som funket bra. Litt ekstra kostnader med det, men generelt var det ikke altfor dyrt å bo i Grenoble så gikk greit. Syntes også det var veldig okei å betale alt med en gang slik at man fikk unnagjort den kostnaden der.

Sosialt miljø

SciencesPo Grenoble har flere studentorganisasjoner som arrangerer gøye eventer, i tillegg til at Erasmus arrangerer ulike eventer, så det er en del arrangementer man kan gå på gjennom hele semesteret. I tillegg har de mye tilbud av ulike sportslag noe som også gjør det enda lettere å få seg venner. De franske studentene er litt vanskelig å bli kjent med siden de har et veldig dårlig nivå i engelsk, men de fleste utenlandske studenter er gode i engelsk og veldig gira på å få seg venner. På skolen i Grenoble hadde vi også ganske små klasser med bare internasjonale studenter så der også har man muligheten til å bli godt kjent.

Høst 2023 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2023 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Ta med en god del sommerklær er varmt lenge ut til november. Grenoble ligger i bunnen av alpene så det er ganske grei temp hele året. Skal du mye opp i fjellene bør du ha med deg klær for kaldere klima. Ta med en del sportstøy og. Grenoble tilbyr mye utendørsaktiviter og du kan få 5 studiepoeng for en idrett eller aktivitet. Du kommer langt hos lokalbefolkingen om du lærer deg basic høflighetsfraser og. Velg fag som ikke går på fredag eller mandager. Grenoble ligger veldig sentralt i Europa. Det er mye muligheter for å reise rundt.

Undervisningsformer

Veldig variert. Mye oblig oppmøte som teller på karakteren. Deltagelse i timen teller og. Du blir vurdert kontinuerlig i alle timene og eksamensformene er veldig variert og ikke så vanskelige og tunge. I tillegg kan du få sport og annen aktivitet godkjent som 5 studiepoeng. Selv valgte jeg fag med lite pensum og tok fotball som et fag. Ble veldig kjent med de lokale på grunn av det.

Vurdering av emnetilbodet

Mye variert. I teorien kan du velge fag fra alle fakultetet på campus, men da må du selv passe på at ting ikke kræsjer med hverandre osv. Jeg selv valgte kun fag fra science po. Det gjorde det mer enkelt å forholde meg til systemet deres.

Fagleg utbyte og språk

Science Po Grenoble har en av Frankrikes fremste midtøsteneksperter. Han har mange fag om midtøsten og man kan lære masse av han. I tillegg er science Po et "elite" universitet. Så de hadde flere kjente gjesteforelesere som Thomas Pikkety og Francois Hollande.

Universitetsområdet og byen

Campus er enormt stort. Det skjer dessverre ganske lite på campus og byen er også ganske rolig. Du bør holde deg unna sør og vestsiden av toglinjene da det er mer områder med kriminalitet. Det som er kult med Grenoble derimot er alt rundt. Masse fjell, store skibakker og masse sport og friluftsliv muligheter som klatring og mountainbiking.

Bustad

Jeg fant bolig via studapart. Det var ganske greit og enkelt å forholde seg til. Hørte av de andre at hyblene i studentbbggene hadde mer problemer. Ikke ovner, oppvaskmaskin osv. Så ville leid privat.

Sosialt miljø

Du bør prøve å velge fag som de franske tar. For eksempel et annet språk som italiensk, eller spansk. Da kommer du bedre inn på de som går på science po. Jeg spilte fotball og kapteinene der tok mye iniativ til sosiale events som jeg dro på. Det er andre muligheter og masse som skjer med Erasmus-miljøet.

Vår 2023 - BA i sosiologi

Vår 2023 - BA i sosiologi

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Før jeg dro til Grenoble prøvde jeg å sette meg litt inn i fag, skolen, byen og bolig. Søknadsprosessen kan være litt forvirrende når en skal på utveksling første gang, men man får god hjelp av både UiB og Sciences po, om en sender mail osv.

Den første tiden med fag synes jeg var litt kaotisk. Skolesystemet er annerledes, og jeg hadde flere leksjoner med obligatorisk oppmøte enn det jeg er vant til. Men dette kommer en inn i etter hvert.

Praktiske tips når du kommer til Grenoble/de første ukene. Høstsemesteret/utover våren på vårsemesteret: kjøp sykkel eller lei gul sykkel hos metrovelo. Grenoble er en sykkelby, det er helt flatt og veldig lett å ta seg fram. Kollektivsystemet er bra, men sykkel gir en annen frihet, og det er også sosialt å sykle sammen. En blir også kjent med byen og området på en annen måte. Våren 2023 har vært preget av en del streik, og det kan generelt være greit å ha sykkel hvis tram og buss ikke går, av ulike årsaker (Frankrike er kjent for streik). Hvis du liker å stå på ski/snowboard: skaff deg Uglisse-kort. Her får en tilgang til rimelige reiser til de nærmeste skistedene, i tillegg til rabatt på heiskort hos disse. En kan også melde seg på ski/snowboard-kurs for alle nivåer. Veldig glad for at jeg hadde dette kortet. Da jeg ikke hadde venner med bil etc. Uansett om en er vant til ski/snowboard, anbefaler jeg å ta noen turer til skistedene i Alpene (1-2 t unna med buss), da dette er en veldig spesiell og unik opplevelse. Mange melder seg også på dagskurs hos Uglisse for å få med seg dette.

Undervisningsformer

De fleste fagene jeg hadde var på 5 studiepoeng. De fleste foregikk i mindre klasserom. I noen av fagene "forventes" muntlig deltakelse, i andre emner er det ikke like mye forventninger til dette. Noen fag foregår også i mindre auditorium. Jeg hadde ikke noen av disse, men også her var det nok en del muntlig deltakelse fra studentene. Da ingen av emnene har veldig mange studenter, slik mange er vant med i Norge. VI hadde en del presentasjoner og noen innleveringer underveis, som er del av karakteren.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg hadde to franskkurs (5 ETCS hver), et fag om fransk stat og samfunn (obligatorisk),et fag om internasjonale relasjoner (obligatorisk), et sosiologiemne, et sportsfag og tutor-program (3 ETCS). Noen av fagene føltes mer som videregående, mens andre føltes mer som universitetsfag. Jeg studerer ikke politikk, men fikk inntrykk av at professoren i dette emnet hadde veldig god kunnskap. Generelt at nivået på professorene er høyt, spesielt i fagene som går på fransk. Anbefaler å ta sportsfag, da dette er et ganske unikt tilbud. Jeg hadde multisport, og likte dette veldig godt. En kan også ta snowboard og skikurs med Uglisse, og få 5 ECTS for dette.

Fagleg utbyte og språk

Jeg studerer sosiologi, og hadde bare ett sosiologiemne. Så jeg hadde litt forskjellige typer emner, og litt forskjellig hvor mye utbytte jeg fikk av hvert. Men jeg er fornøyd med de emnene jeg valgte, og følte jeg fikk en del utbytte av hvert av dem. Siden jeg hadde totalt 10 poeng i franskkurs og 5 poeng i sportsfag, så var halvparten av fagene mine ikke så veldig "akademiske".

Sciences po Grenoble har for det meste emner innen statsvitenskap og internasjonale relasjoner. Men også noen andre, som om barndom, multiculturalisme osv. Så kan nok være noe for enhver som studererer samfunnsvitenskap.

Universitetsområdet og byen

Grenoble er en veldig fin by!! Passe stor, kjempefin natur rundt og lett å ta seg fram. Størrelsen på byen minner om Bergen, og en blir fort kjent. Campus ligger utenfor byen/sentrum, i et eget område. Så dette er veldig annerledes fra UiB. Campusområdet er fint, Sciences po ligger veldig "sentralt til", nærme tramstopp og kantiner. En av de bedre beliggenhetene på campus, spør du meg. Sentrum er også fint, med fine gater, hyggelige kafeer, barer, parker. Busser går til fjellene rundt. Også mange andre steder å reise til, både i Frankrike, men også nærme Sveits og Italia.

Grenoble er en sporty og aktiv by. Perfekt om en liker å gå på turer i fjellet, stå på ski og være ute. Klatring er også veldig populært, både ute og inne. Det er mange kafeer, restauranter, barer og mer "rolige" aktiviteter, for de som foretrekker dette.

Bustad

Jeg bodde i studentbolig (CROUS, offentlig) på campus. Residence Berlioz. Dette er en av boligene på campus, som ligger nærmest byen/sentrum. I perioder "angret" jeg litt på dette, da jeg også gjerne kunne tenkt meg å bo i byen. CROUS har også studentboliger i sentrum, og hvis jeg skulle være her et semester til, ville jeg kanskje prøvd å søke på en av disse. Studentboligen på Chavant er en av de jeg kunne tenkt meg å bo på, om ikke campus. Likevel er det mange som bor på campus, så en har alltid noen å reise med/sykle med inn til sentrum eller andre steder. Så etter hvert som våren kom, var jeg veldig fornøyd med å bo her. CROUS er rimelig, så jeg vil absolutt anbefale å søke om offentlig bolig. Ellers bor noen i private kollektiv, og dette kan nok også fungere veldig godt. Men å søke gjennom skolen er nok det enkleste.

Sosialt miljø

Første uken var velkomstuke. Da hadde vi fransk hver dag, i tillegg til sosiale aktiviteter. Så en blir fort kjent. Sciences po Grenoble har mange internasjonale studenter, og min erfaring er at disse var veldig lett å bli kjent med. Alle bachelorstudenter drar på utveksling andreåret, og jeg tror de tar inn ca. like mange utvekslingsstudenter som dette. Så det er mange internasjonale. Siden jeg hadde fransk og engelsk, var det disse jeg ble kjent med og venn med. Noen ble også kjent med franske, men de kan nok oppleves som litt vanskelig å bli kjent med, for noen. Det finnes også idrettslag, grupper, og organisasjoner for utvekslingsstudenter. Disse arrangerer ulike arrangementer. Bli med på så mye du orker, for disse er fine måter å bli kjent med nye på! Min erfaring er generelt at folk er åpne, og interessert i å bli kjent. Da alle er nye, og i samme situasjon, og har lyst på venner å være sammen med i et nytt land, og ny by.

Vår 2023 - BA i sosiologi

Vår 2023 - BA i sosiologi

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Sett deg godt inn i alt du må sende inn av papirarbeid på forhånd! Få en oversikt over fagene og pass på at det er mulig å ta de fagene du har lyst på det semesteret, noen fag kan man bare ta på vårsemesteret og omvendt. Send inn OLA før du reiser. Sørg for at den har blitt signert av alle parter, inkludert deg selv.

Det er også et krav om at man har forsikring i orden, ikke bare må du ha en forsikring hjemmefra, men mest sannsynlig også en fransk bolig forsikring. Jeg fikk tips om å velge SMERRA, noe som var greit og billig til det halvåret jeg var vekke, så jeg anbefaler å sjekke det ut.

Sjekk ut den letteste reiseveien for å komme dit. Jeg reiste til Paris, og tok to t-baner og et tog for å komme meg frem til Grenoble. Det letteste vil nok muligens være å reise til Lyon for så å ta buss eller tog derifra, så jeg anbefaler det. Det er utrolig gode tog og bussforbindelser generelt! Du kan sjekke de ut på Flixbus, BlaBlaCar og SNCF.

Undervisningsformer

Vår semester 2023 var litt annerledes ettersom det var en del streik i landet pga. pensjonsreformen, noe som gjorde at en del timer ble avlyst. Utenom det så var det gode lærere og opplegg. Undervisningen ligner på det man har på VGS. Man sitter i et klasserom, har diskusjoner og ser på læreren skrive på tavlen.

Det er to obligatoriske fag man må ta, "Fransk stat og samfunn" og "Fransk". Man må også ta en engelsk og fransk test på forhånd for å vise hvor man er i språket. Jeg var helt nybegynner i fransk og ble plassert i et klasserom med 7 andre som også var nybegynnere, så om du er nervøs for å reise hvis du ikke kan fransk, trenger du absolutt ikke å være det:)

Så å si alle fagene hadde 5 studiepoeng, så man må velge 6. Undersøk litt om du kan ta et sportsfag, jeg hadde badminton som et av mine fag og det var veldig kjekt!.
Karaktersystemet er annerledes enn i Norge, her går det fra 0/20, hvorav 0/9 er stryk. Jeg fikk inntrykk av at læreren er en del mer tolerante og greie når det kommer til utvekslingsstudenter, så det skal nok en del til for å stryke i et fag. Det er dog ikke eksamen i alle fagene man velger, jeg hadde bare eksamen i 2 fag, mens andre hadde i 3, så du trenger ikke å ha et slikt eksamensstress som man har hjemme, ettersom eksamen varte bare i en halvannen time, hvor man skrev for hånd og telte alt i mellom 20-40% av karakteren.

Vurdering av emnetilbodet

I søknadsprosessen velger man mellom track 1 - fag på bare engelsk, track 2 - fag på både engelsk og fransk, og track 3 - fag på bare fransk. Ettersom jeg ikke hadde noe franskerfaring fra før av så valgte jeg track 1.

Om man lurer på noe er det bare å sende en mail til universitetet. De svarer utrolig raskt og enkelt tilbake.

Fagleg utbyte og språk

I søknadsprosessen velger man mellom track 1 - fag på bare engelsk, track 2 - fag på både engelsk og fransk, og track 3 - fag på bare fransk. Ettersom jeg ikke hadde noe fransk erfaring fra før av så valgte jeg track 1. Men ettersom det er obligatorisk å også ha fransk språkfag, lærer man litt av språket uansett.

Universitetsområdet og byen

Campus er et svært område med nyere bygg. I tillegg er trikken, det de kaller for "tram" rett ved campus. Om man tar den til skolen så blir man bokstavelig talt sluppet av rett ved døren. Det finnes mange uteserveringer ved campus. De har også et svært bygg ment for kantine, hvor man får en stor porsjon med lunsj i andre etasje, for en billig studentpenge, rundt 3 euro var det når jeg var der. Om man heller vil ha en burger, panini eller noe annet er det mye utvalg av det i første etasje. Etter lunsj går veldig mange videre til bygget ved siden av hvor det ligger en studentkafe. Når været blir finere sitter alle utenfor der og tar seg en kopp med kaffe, iste, eller øl og spiser kanskje litt på en av de veldig gode kjeksene de har der. Dette bygget heter EVE, og om kveldingen har de som regel et eller annet opplegg for studenter der. På campus, men også i byen er det mulig å leie sykler, det er utrolig morsomt så det anbefaler jeg på det sterkeste! Utsikten fra campus er også noe man virkelig må oppleve! man får de vakreste alpetoppene så nærme at det nesten ser uvirkelig ut.

Selve byen ligger ca. 20 min med tram fra Campus, så ta det i beregning om du bor i sentrum. Det finnes gode turmuligheter like utenfor byen, med flotte fjell! Om du ikke har lyst til å gå så langt, har byen en egen flott tursti til Bastillen, hvor man får en fantastisk utsikt over byen og fjellene rundt. På toppen er det også en restaurant hvor man kan ta en kald drikke og nyte utsikten om man vil det. Det finnes en egen taubane opp også, om man ikke vil gå enten opp eller ned.

Med en gang jeg ankom byen var jeg ikke slått i bakken av hvor flott byen utseendemessig var. Det finnes ikke noen fargerike bygg, utenom rett ved Bastillen, og det er høye bygg og blokker rundt i sentrum. Men etterhvert som våren kom ble det utrolig flott med trærne og parkene rundt om i sentrum. I tillegg så vokser byen utrolig mye på deg sentimentalt sett, så nå kan jeg si at det er en av de fineste byene jeg vet om.

Bustad

Man kan søke om å få studentbolig i Grenoble. Det er noe du kommer til å få en mail om, og mest sannsynlig også info på et zoom møte om man vil være med på det. Jeg hadde en studentbolig ved campus, hvor det tok meg mellom 10-15 min å gå til fakultetet. Rommet var på ca. 12 kvadrat inkludert et bad. IKEA ligger ikke så langt unna, så det skal ikke mye til for å gjøre rommet koselig:) Man får ikke dyne første dagen man kommer dit så vær obs på det, det er noe man må kjøpe selv.

CROUS byggene er svære, og man deler kjøkken med hele etasjen man bor i. Selve kjøkkenet har bare en vask og komfyr, og to border, Det finnes ikke ovn eller skap. Kjøleskap får man med på rommet, og der kommer det an på om du er uheldig med å få et veldig lite et, eller heldig med et stort og nyere.

For å vaske klær har alle residenser et eget vaskerom. Her må man laste ned en app og sette inn penger for å kunne bruke vaske og tørkemaskinene. Jeg var uheldig med å få klærne mine satt fast i vaskemaskinen en gang, og det tok tre dager før jeg fikk de tilbake ettersom det er et eget firma som har vaskerommet, og ikke selve CROUS, så hvis det skjer med deg må du selv ta kontakt med de, for de i resepsjonen hjelper ikke, noe som tar meg videre til neste del...

Om man er veldig heldig møter man på en i resepsjonen til residensen som kan engelsk, men det kan jeg med sikkerhet si er utrolig sjeldent, for det skjedde ikke meg. Så vær klar over at du enten må ta med en tolk, bruke google translate og en del håndbevegelser for å prøve å kommunisere med dem.

Det er mulig å leie privat. Noen jeg ble kjent med hadde gjort det, og da fikk man som regel en studioleilighet som er dyrere. Mitt beste tips er å spare de pengene og heller satse på å få en mye billigere CROUS bolig. Rommet du får kommer mest sannsynlig til brukes kun for å sove i, ettersom det hele tiden er planer og arrangementer som skjer så å si hver dag. Om de ikke endrer på leieprisen, så koster et 12 kvadratmeter rom 290 euro, inkludert alt.

Sosialt miljø

Det var et helt fantastisk miljø! Personlig er jeg veldig hjemmekjær av meg, og hadde litt tanker rundt det å reise. Men etter i hvert fall en måned hadde jeg blitt kjent med så mange fantastiske folk og kulturer! Amerikanere, engelskmenn, nederlendere, tyskere, svensker, finner, italienere, brasilianere, bare flotte folk fra hele verden!

På skolen kan det være litt utfordrende å møte franskmenn, men i noen klassetimer kan det hende det dukker opp noen, utenom det er det større sannsynlighet for at du møter noen i sportsfag, men de er mye mer imøtekommende på byn. Man kan bli litt overrasket over at noen av dem ikke kan snakke så godt engelsk, men de aller fleste prøver. Trammen går bare frem til 01:20 hver eneste dag, også i helgene. Så om man vil hjem etter den tid, må man enten vente til neste tram som går om morgenen rundt 05-06, gå eller sykle, derfor anbefaler jeg å skaffe en sykkel så fort man kan. Man kan leie de månedlig, og det er billig! Bare sørg for at du kan vise ditt BIC og IBAN nummer sammen med navnet ditt for bevis på at det er ditt.

Det arrangeres ofte sosiale begivenheter for studenter, slik som vinkvelder, fotballkamper, store studentfester med tema og mer. Om det ikke skjer, er det garantert at du finner på noe privat med vennene dine. Det finnes mange gode restauranter i Grenoble. En god restaurant med virkelig god og autentisk fransk mat er "La ferme a Dede", så den anbefaler jeg.

Når det kommer til utelivet er det virkelig det gøyeste jeg har vært borti. Jeg og mine venner gikk som regel til en fast bar som var utrolig populær for studenter, den heter "Jules Verne", og når den stenger 02:00, tok alle turen til nattklubben "Vieux Manoir", som bare lå 5 minutter unna. Den nattklubben er den mest populære i Grenoble. Den har 4 forskjellige rom i bygget, hvor hvert rom har forskjellig musikksjanger, så det fantes latina, pop, rock og tekno rom!

Vår 2023 - BA i samfunnsøkonomi

Vår 2023 - BA i samfunnsøkonomi

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

I forhold til bosituasjon er det best å bo enten midt i sentrum eller med campus. Campus ligger litt utenfor byen men veldig god kollektivtransport og sykkelmuligheter. De er veldig streng på billett på buss og trikk, som må både kjøper og aktiveres før den er godkjent. Skal du på daglivarebutikken er "Casino" det definitivt dyreste stedet å gå. Alkoholsalget stenger på noen dagligvarebutikker kl 20.

Undervisningsformer

All undervisning er på engelsk i mindre grupper. 90 min skriftlige eksamener. Mye gruppearbeid og framføringer.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er bra! Mange fag å velge i, og en kan også velge fag fra andre fakulteter om man gjør avtale med organisatorene.

Fagleg utbyte og språk

De fleste man har skole med på fakultetet er andre internasjonale studenter. Dette gjør at de fleste snakker engelsk, men de færreste fransk. Hvis man vil lære språk må man ta ansvar for det selv. Det er obligatorisk fransk kurs to timer i uken, men utbytte av dette er ikke enormt.

Universitetsområdet og byen

Veldig fin campus med mange studenter. Campus ligger litt utenfor sentrum, men man kan fint sykle til de fleste steder i Grenoble. Byen er veldig fin og medium stor. Det er alt av butikker, barer og restauranter, samt andre aktiviteter å finne på. Det er mange fine fjell rett utenfor byen om en er gira på å gå på tur eller andre aktiviteter.

Bustad

Meg og en kompis bodde i en AirBnb. Vi hadde en stor leilighet litt utenfor sentrum, men rett med campus. Dette var helt perfekt for oss, men de fleste utvekslingstudenter i Grenoble bodde i studentleiligheter med delt kjøkken. Dette så ut til å funke fint, og det var nok mye billigere enn å leie AirBnb.

Sosialt miljø

Det er et veldig bra sosialt miljø både i byen og på skolen. Opplegget er lagt opp til at man skal bli kjent med både lokale og andre som er i samme situasjon som seg selv. Det er hele tiden arrangementer på skolen med alt fra fester til turer, og første uke har man en slags "fadderuke" der man enkelt blir kjent med folk. I tillegg finnes det mange studentorganisasjoner som gjør det lett å bli kjent med folk

Vår 2023 - BA samfunnsøkonomi

Vår 2023 - BA samfunnsøkonomi

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Før man starter oppholdet er det fordelaktig å gjøre seg smått kjent med stedet på blant annet google maps eller lignende for å få et godt overblikk hvor det kan være fint å bosette seg. Spør gjerne venner eller bekjente for litt tryggere steder.

Undervisningsformer

Undervisningsformene i Grenoble var mer i klasserom-setting og med obligatorisk deltakelse.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var ganske så greit, en del å velge mellom, så ingenting spesielt å klage på.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte var i samme grad som hjemme i Norge, lærer en god del om man følger med og gjør som man skal. Smått krevende når noen av professorene prater litt dårlig engelsk, men betyr bare at man må lese litt selv.

Universitetsområdet og byen

Campus i Grenoble er helt fantastisk, nærhet til alt og moderne preg.

Bustad

Leide Airbnb med en kompis i nærheten av Campus, beste investeringen hvis man ønsker trygghet og litt mer private boforhold. Koster selvfølgelig mer, men får det man betaler for. OBS: spør gjerne venner / bekjente før man booker, ikke alle nabolag som er like trygge, fordel å sjekke rating og andre leiligheter i området rundt.

Sosialt miljø

Fakultet SciencesPo la ofte opp til sosiale begivenheter, som er å anbefale å være med på fra start.

2022

Høst 2022 - BA i sammenliknende politikk

Høst 2022 - BA i sammenliknende politikk

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del som må ordnes på forhånd. Selv trengte jeg et par forskjellige forsikringer for å få lov til å studere og å bo i Frankrike. Det er enkelt å komme seg til og fra Grenoble hvis man reiser via Lyon, og billetter til tog/buss kan kjøpes gjennom SNCF, Flixbus, eller BlaBlaCar.

Undervisningsformer

Undervisningsformen kommer i to typer, avhengig av hvor mange studenter som er i klassen. Noen fag består av rundt 100 studenter, og har da forelesninger i Amphi-rom. Andre fag kan ha helt ned til 10 studenter, og undervisningen er da mer lik seminarene i Bergen, med mer fokus på aktivitet i timene.

Vurdering av emnetilbodet

Skolen tilbyr et svært bredt utvalg av fag, og hvis man føler at Sciences Po sitt utvalg er for lite, kan man også søke om å ta fag fra andre fakulteter på campus. Dette koster mellom 50 og 100 euro. Man blir som student også oppfordret til å ta del i idrettsfag, som kan gi 5 ECTS. Her er det også et bredt utvalg av retninger å velge mellom, i både individuelle idretter og lagidretter.

Fagleg utbyte og språk

Når man er i søknadsprosessen velger man mellom Track 1, kun engelsk, Track 2, blanding av engelsk og fransk, og Track 3, kun fransk. Dette gjør at man selv har mulighet til å velge å studere på fransk avhengig av hvor mye kunnskaper man har fra før av. Jeg valgte selv Track 1, fordi jeg ikke hadde særlig mye franskkunnskaper på forhånd. Noen av fagene er egentlig ikke beregnet for utvekslingsstudenter, siden de er nokså tidkrevende, men det er disse fagene jeg likte best. Gode forelesere som var enkle å kontakte gjorde det også enkelt å vite hva som var viktig å ha kontroll på til eksamen.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger like utenfor bygrensa til Grenoble, og er bare en kort tur med trikken unna sentrum. Det er fem forskjellige trikkelinjer i byen, som gjør at det er veldig enkelt å komme seg rundt. I tillegg til dette er det gode muligheter for buss og tog, eventuelt leiebil, dersom man har lyst til å komme seg lenger unna. Byen er veldig hyggelig, og ligger mellom tre fjellkjeder. Gamlebyen ligger tett mot elven, og her er det som oftest god stemning på barer og utesteder uansett ukedag. Campus er veldig stort, og tar 15-20 minutter å gå tvers igjennom. Det er mye kiosker, bistroer og restauranter her, som gjør at campus nesten blir som en egen liten landsby. Hele byen er også veldig flat, så det anbefales å skaffe en sykkel for å komme seg raskt og enkelt rundt. Dette kan leies på Veloplus-m.fr.

Bustad

Crous, som er den franske studentsamskipnaden, kan hjelpe deg med å finne bolig. Jeg betalte 289 euro i måneden for noe som ser ut som en noe gammel, norsk fengselscelle. I tillegg til dette delte jeg et kjøkken, bestående av seks kokeplater og en vask, med de andre 30 studentene på etasjen min. Crous tilbyr mye forskjellige studentboliger med forskjellige standarder. Før man får tildelt bolig kan man skrive litt om foretrukket prisklasse, og hva slags bolig man kunne tenkt seg. Jeg fikk derimot tildelt en bolig som var fullstendig anderledes enn hva jeg ba om, så det er ikke sikkert dette faktisk har så mye å si.
Det er også mulig å leie privat, enten ved å finne noe når man er i byen, eller ved å lete på leboncoin.fr.

Sosialt miljø

På starten av semesteret arrangerte skolen tre uker med sosiale aktiviteter for oss utvekslingsstudenter. Dette gjorde det veldig enkelt å komme i kontakt med veldig mange på kort tid, selv på tvers av fakulteter og studieretninger. Det er noen tusen internasjonale studenter i byen hvert semester, så man klarer alltid å finne noen med like interesser.
Det er mellom 100 og 200 utvekslingsstudenter kun på Sciences Po, og her knytter man ekstra sterke bånd. Rett ved siden av skolen ligger det en studentbar som er åpen hver dag etter skolen, og det er raskt og enkelt å starte ettermiddagen her etter en "lang" skoledag.

Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk

Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Vær tidlig ute med bolig! Så fort du vet at du skal på utveksling til Grenoble så bør du bestemme hvordan du vil bo, ettersom dette vil være en tidkrevende prosess. Forberedelsesprosessen til utveksling er alltid lang og tidkrevende, så det er ingen vits i å utsette boligjakten og stresse med dette rett før avreise. Dette tipset gjelder spesielt for utveksling til Frankrike, ettersom byråkrati og alt av systemer går veldig tregt og er vanskelig å forstå før man kommer dit. Å få direkte kontakt med riktige personer gjennom telefon og mail er sjeldent enkelt, og det vil derfor ta tid før du får informasjonen du trenger om praktiske ting.

Undervisningsformer

De fleste fagene minner om den norske grunnskolen, med små klasser på 20-30 stk. Enkelte fag var også vanlige universitetsfag i store forelesningssaler.

Vurdering av emnetilbodet

Sciences Po Grenoble har et veldig godt fagtilbud, både for de som ønsker å ta bare franske fag, litt franske og engelske fag, eller bare engelske fag. Jeg ønsket å forbedre fransken min fra videregående og tok 4 franske og 2 engelske fag.
Universitetet har et helt unikt tilbud av sportsfag, med alle slags idretter som alle studenter kan ta! Jeg fikk for eksempel 5 studiepoeng for et multisportsfag der jeg lærte å stå på snowboard, skiskyting og klatret!

Fagleg utbyte og språk

Jeg kunne litt fransk fra videregående i Norge, og fikk stort utbytte både av franske fag på skolen og snakke fransk daglig i Grenobles uteliv. Sciences Po Grenoble setter opp franskklasser for alle utvekslingsstudenter ut ifra nivå, enten man er nybegynner eller proff.

Universitetsområdet og byen

Grenoble minner litt om Bergen, med et stort nok sentrum og uteliv for å ha det gøy uten at det blir altfor stort. Byen er stappfull av unge mennesker og studenter, så det er mange nok mennesker til å prøve og feile med å finne seg sine folk.

Bustad

Man kan velge å bo privat og få høyere standard, men siden jeg bare ble der i et halvt år valgte jeg det billigste alternativet hos studentsamskipnaden CROUS. Her fikk jeg en egen hybel på 12 kvadratmeter med eget bad, og delte et stort kjøkken med resten av etasjen min på rundt 30-40 stk. Det er ganske lav standard, men veldig enkelt og greit.

Sosialt miljø

Jeg hadde et sosialt fokus framfor faglig fokus på utveksling, og fikk møtt mennesker fra hele verden og reist rundt i Europa. Semesteret føltes egentlig som et halvt års ferie, og gikk over all forventinger jeg hadde på forhånd. Anbefales på det sterkeste!

Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk

Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Lever OLA før man reiser. Jeg fikk beskjed om å levere etter jeg kom ned, og mistet muligheten til å velge to av fagene jeg ønsket.

Undervisningsformer

Språktimene: aktiv tavleundervisning med oppgavejobbing
CMINT og FSIS: undervisning i små klasserom med mye interaksjon fra elevene i form av muntlige presentasjoner og diskusjoner
CS: forelesning i stort auditorium

Vurdering av emnetilbodet

Spennende og varierende utvalg. Veldig bra at vi kunne delta på så mange sportsklasser selvom vi ikke fikk karakter i faget.

Fagleg utbyte og språk

Flinke undervisere og spennende pensum. Språkfaget jeg fikk av Sciences Po var på ett fornuftig nivå tilpasset klassen. Språkfaget jeg tok gjennom Université Grenoble Alpes var på ett for høyt nivå som jeg ikke fikk like mye igjen av.

Universitetsområdet og byen

Perfekt lokasjon hvis man er glad i snø og vinteraktiviteter. Mye gode sportsaktiviteter arrangert av skolen. Byen var som alle andre middel/store byer.

Bustad

God standard, god plassering, dyrt

Sosialt miljø

Over alle forventninger

2019

Haust 2019 - BA i sammenlignende politikk

Haust 2019 - BA i sammenlignende politikk

15.08.2019 - 31.12.2019

Undervisningsformer

Undervisning både i klasserom og forelesninger

Vurdering av emnetilbodet

Stort utvalg av emner

Fagleg utbyte og språk

Høyt faglig utbytte, og muligheten til å forbedre/lære fransk

Universitetsområdet og byen

Sciences Po ligger ved Universitets campus som er utrolig flott med mange biblioteker, kafeer osv

Bustad

Det er lett å få bolig gjennom studentsamskipnaden i Grenoble, men det er veldig lav standard på rommene. Kjøkken deles med mellom 5-15 personer

Sosialt miljø

Bra sosialt miljø fordi det er stor tradisjon ved Sciences Po. Alle studenter ved 2 klasse på skolen må på utveksling, så utvekslingsstudentene erstatter det kullet

VÅR 2019 BASV-SAMPOL

VÅR 2019 BASV-SAMPOL

15.01.2019 - 30.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

I Grenoble snakker nokså få innbyggere engelsk, derfor kan det være en fordel å kunne grunnleggende fransk før man ankommer. Jeg kunne absolutt ingenting fransk og det ble en utfordring, spesielt i starten da man skal fikse alt det praktiske som har med bolig, opprette en bank osv. Likevel klarte jeg meg ganske greit da de aller fleste var hyggelige og hjelpsomme. Om man tar flesteparten at fagene sine på fransk, kan man også få støtte av lånekassen til å gjennomføre et språkkurs på forhånd.

I de aller fleste studentboligene, må man skaffe seg kjøkkenutstyr som gryter og bestikk på egenhånd. Det finnes flere facebook grupper for de gjeldende studentboligene hvor studenter selger og kjøter utstyr til boligene sine, her kan man spare mye penger på å kjøpte brukt utstyr. I tillegg ligger Ikea like ved Campus.

Universitet tilbyr buddy program som kan være veldig nyttig for å forbedre fransken sin.

Vær forberedt på at det franske byråkratiet tar svært lang tid og alle prosesser er veldig omfattende. Det tok meg for eksempel seks uker fra jeg gikk i banken for å opprette en konto og et bankkort, til jeg fikk tilsendt bankkortet.

Undervisningsformer

På Sciences Po Grenoble har man en kombinasjon av obligatoriske og valgfrie fag. Fransk er obligatorisk for alle studenter, i tillegg må alle utvekslingsstudenter ha ett semester hvor man har faget "France, State, Institutions, Society". Dette faget kan man enten ta på fransk eller engelsk, og handler om fransk kultur, politikk og historie. I tillegg har man et obligatorisk seminar, hvorpå man kan velge mellom flere ulike temaer. Felles for disse tre fagene er at klassene små og man har flere vurderinger gjennom semesteret, men en eksamen på slutten som som regel ikke teller mer enn 60%. Utover de obligatoriske fagene kan man velge selv hvilke lectures man har lyst å ta. Disse fagene er som regel undervist i forelesningsform og har en final exam som gjerne teller 100%, litt mer likt slik undervisningen er på UiB. Alle fagene på universitetet har 5 studiepoeng og man må totalt ha 30 poeng.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes at emnetilbudet var veldig bra både på fransk og på engelsk. Siden fagene er en del mindre enn på UiB, er de også mer spesifikke, noe jeg syntes var veldig interessant. I tillegg har universitetet et sportsfag hvor man går på fjelltur, står på ski, lærer å klarte osv. som man også for studiepoeng for. De har også et fag som består av franske studenter som lærer utvekslingsstudenter fransk og fransk kultur. Dette faget hjalp mye på franskkunnskapene mine og det gjorde også at jeg ble godt kjent med flere lokale studenter

Fagleg utbyte og språk

Sciences Po har et godt utvalg av fag på både engelsk og fransk. På denne måten kan man studere i Grenoble helt uavhengig av hvilket fransknivå man har. Man kan også kombinere franske og engelske fag. Det faglige utbyttet varierte fra fag til fag, men de har i gjennomsnitt et høyt nivå på forelesningene og seminarene. I Grenoble blir man vurdert jevnt gjennom semesteret, på denne måten lærer man på ulike måter og er mindre stresset når eksamen kommer, dette syntes jeg fungerte veldig bra.

Universitetsområdet og byen

Campus ligger omtrent ti minutter med trikk unna sentrum. Det har alt man trenger; gigantisk og billig matbutikk, cafeer, postkontor, printekontor, over fem ulike universiteter og fakulterer osv. Trikkene går veldig ofte fra og til sentrum fra Campus. Sentrum er nokså lite men utrolig koselig. Gamlebyen består av butikker, cafeer og barer, og strøket er utrolig koselig. I tillegg har man enkel tilgang på et stor mangfold friluftsaktiviteter i byen, for eksempel fjellturer, skitrekk og klartesentre.

Bustad

Jeg bodde i Crous studentbolig på campus. Jeg anbefaler å bo på Campus da det er her de aller fleste bor, og det skjer veldig mye gøy både i og utenfor skolen på campus. Standarden på Crousboligene er laveren enn hva man nok er vant til i Norge, men de er veldig billige og sosiale da man deler kjøkken med hele etasjen. Heldigvis har man privat bad og soverom. Det går også an å finne kollektiver som er i sentrum på ulike nettsier som lebcoin.fr.

Sosialt miljø

Det er utrolig sosialt i Grenoble. Byen er kåret til å være Frankrikes beste studentby og det er ekstremt mange studenter som studer i byen. Det er alltid noen sosiale arrangementer for internasjonale studenter. Byen har også en egen Erasmusbar. Det finnes også en rekke lokale franske arrangementer som er utrolig kjekke å gå på. Universitetene arrangerer også en rekke vinkvelder og internasjonale middagskvelder hvor alle tar med en rett hver som er kjempekjekt. I tillegg er det er veldig sosialt campus som kryr av studenter. Det finnes alle typer barer og nattklubber i sentrum og trikken går nokså seint tilbake til campus. I tillegg er franskmenn veldig glad i soiree, som er fester eller middagsselskaper i studentboiligene hvor alle som bor i etasjen samles og spiser sammen. Orienteringsuken på Sciences Po var veldig gøy! Det var her jeg ble kjent med de fleste internasjonale studentene på universitetet. I tillegg finnes det ekstremt mange ulike klubber og idretter man kan bli med i. Jeg deltok i "multisports" som en del av mitt semester hvorpå jeg sto på snowboard, ski og klartet. Man kan også bli med i klubber som gir rabatter på kort i skitrett osv.

2017

Høst 2017 - BA EUR

Høst 2017 - BA EUR

01.09.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Her kan det være greit å friske opp i fransk kunnskapene dine, da de gjør det enklere å kommunisere med administrasjon både på skole og i studentboligen.
Hvis det er mulig, anbefaler jeg å ta et språkkurs før man reiser hit.
Vær forberedt på at det meste av administrasjon ikke gjøres slik som i Norge, men det meste kommer på plass utover i semesteret. De som jobber i administrasjonen er veldig greie å snakke med og hjelper gjerne til om man har spørsmål.

Undervisningsformer

På Sciences Po i Grenoble er det to undervisningsformer, seminar og forelesning i store auditorium.
Forelesningene i store auditorium (emnekode CS, CM og CF) består av store blandinger av internasjonale og franske studenter. Auditoriumene er relativt nye, men foreleserne benytter seg sjeldent/aldri av mikrofon og lyden bærer dårlig. Derfor vil jeg anbefale å sette seg så langt frem som mulig, for å kunne følge med. Det varierer om foreleserne benytter seg av PowerPoint eller ikke, her eksisterer det ikke faste rammeverk. Undervisningsformen er lagt opp slik at det er forventet forarbeid før forelesning, da diskusjon og samtale om tema er foretrukne undervisningsform.
Undervisningen varer alltid i 2 timer og det er sjeldent vi får pause lengre enn 5 minutter, dette bestemmer foreleser helt selv. Det kan være litt tungt i begynnelsen, men det blir man vant til etter hvert.
I seminarmodellene er det ca 20 studenter i hver klasse, hvor det er vanlig med muntlige presentasjoner (enten i gruppe eller alene), debatter og diskusjoner. Her er det også fokus på muntlig deltakelse og engasjement fra de enkelte, da dette utgjør en del av den endelige karakteren.

Vurdering av emnetilbodet

Det er mange forskjellige emner å velge mellom, hovedsaklig når det kommer til CS/CM/CF fag. Her er CS emnene de eneste som tilbys på engelsk, men det er mange å velge i med interessante emner.
I all hovedsak blir en som internasjonal student vurdert etter fransk-nivå og etter det delt inn i forskjellige «tracks», som redegjør for hvilke fag man kan ta, og til hvilket nivå. Det er flere obligatoriske fag og emner, disse blir man fordelt i etter nivå og språkkunnskaper. Det er også mulig å ta språk og sport, som jeg anbefaler på det sterkeste. Kurset jeg tok het «PLEIN-AIR MULTIACTIVITES» og går hvert semester, hvor man får prøve forskjellige idretter som er typiske for regionen.
Generell informasjon om emnene er her, og jeg anbefaler å sette seg inn i det i god tid før avreise.
http://www.sciencespo-grenoble.fr/ang/admission/international-track/

Fagleg utbyte og språk

Jeg har forbedret mine fransk kunnskaper mye på mitt semester her og har blitt utfordret i det daglige livet i å uttrykke meg på fransk, heller enn engelsk. Foreleserne på universitetet er fra flere europeiske land, hvor de fleste snakker både engelsk, fransk og gjerne tysk.
Det faglige utbyttet er godt og variert, da det er et bredt utvalg av emner å fordype seg i. Ta høyde for at det blir mye egenarbeid og at kompetansenivået til foreleserne kan oppleves å variere fra person til person.
Jeg startet ikke undervisningen fullt ut før nesten en måned etter min ankomst, så forbered deg på at det vil bli travelt jo nærmere eksamen kommer, da det er kontinuerlig vurdering i hvert enkelt fag.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort, med mange forskjellige fakulteter. Hvor Sciences Po ligger er det to store biblioteker rett ved, flere kaféer, bar, postkontor og kafeteriaer. Det er veldig lett å komme seg frem, da både tram og buss stopper rett ved inngangen.
Selve bygget til Sciences Po er nyoppusset.
Selve byen er stor nok til at det er mye å oppdage, men også liten nok til at det er lett å bli kjent. Historiske sentrum består av små, koslige gater hvor det er et mangfold av kafeer, museum og restauranter. Da byen er omringet av tre store fjellkjeder, og Alpene bare et par timer unna der igjen, er det også lett å komme seg ut på tur.

Bustad

Jeg valgte å bo i privat studentbolig, da standarden på studentboligene i regi av CROUS var dårlig standard på og vanskelig å få bo i de man ønsket.
Ta høyde for om hvis man ønsker å leie privat eller bo i kollektiv, krever de fleste en "garantor" som igjen er tidkrevende.
Hvor jeg endte opp med å bo, var godt plassert mellom campus og sentrum, en liten gåtur eller eventuelt tramtur.
Det er enklere å komme i kontakt med andre internasjonale studenter i studentboligene, da det er felles kjøkken, men ikke avgjørende.

Sosialt miljø

Her er det mange arenaer å skaffe seg et sosialt nettverk i, da det er enkelt å ta del i sport, debattlag, filmgrupper, kor, etc…
Det internasjonale studentlaget ISI arrangerer mange arrangementer og turer som er spesielt rettet mot de internasjonale, hvor jeg vil anbefale å delta hvis du har tid og mulighet.
I Grenoble er det et stort miljø knyttet til klatring, buldring og utendørsaktiviteter generelt, som gjør det lett å komme i kontakt med franske studenter også.

2016

Våren 2016 - Bachelor i journalistikk

Våren 2016 - Bachelor i journalistikk

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det kan vere greitt å kunne ein del fransk på førehand. Det er ikkje heilt nødvendig å kunne fransk for å gå på Sciences Po, men det er ein stor fordel sosialt.

Det finst fleire facebookgrupper for å kjøpe/selge brukte ting og for å finne leilegheit/folk å bu med. Eg anbefalar å bu i sentrum, fordi det vert lettare å vere med på sosiale aktivitetar då.

Undervisningsformer

Forelesingar, både i mindre klassar og i forelesingssalar. Ganske gammaldagse undervisingsformer. Både på fransk og engelsk. Meir munnlege presentasjonar enn heime. Evaluering i form av karakterar gjennom heile semesteret.

Vurdering av emnetilbodet

Varierande kvalitet på faga. Det avhengar VELDIG av lærarane. Ganske kaotisk administrasjon og prosess for å velge fag. På den positive sida: når systemet er kaotisk er det òg fleksibelt.

Fagleg utbyte og språk

Eg lærte ein god del fransk. Nivået på mange fag er ikkje like høgt som ved UiB, sjølv om Science Po er ein eliteskule. Interessant med fag som gjer ei djupare forståing av det franske samfunnet.

Universitetsområdet og byen

Både universitetsområdet og byen er hyggeleg. Det er ein liten bybanetur mellom dei. Byen er ganske liten og oversiktleg, med fjell rundt heile, som i Bergen. Stort ski- og snowboardmiljø.

Bustad

Eg budde på universitetsområdet, i Hector Berlioz. Det var OK, men viss eg skulle valt om igjen, hadde eg valt å finne eit kollektiv i sentrum. Det ville vore litt dyrare, men meir sosialt og gitt meir fridom til å vere med på arrangement om kveldane. Siste bybanen går heim rundt 01.30 viss ein bur på campus.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet blant utvekslingsstudentar er bra, og organisasjonen ISI har mange arrangement for utvekslingsstudentar. Det er ein fordel å kunne fransk viss du ønsker å bli kjent med franske studentar. Studentane er generelt sett litt yngre enn i Noreg.

Informasjon