Hjem
Studentsider
erasmus+

Università degli Studi di Milano-Bicocca og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 5. studieår)

  • LandItalia
  • ByMilano-Bicocca
  • Studieplassar4
  • StudienivåMaster
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket er italiensk, og gode språkkunnskapar i italiensk er derfor anbefalt. Universitetet tilbyr òg nokre emne med engelsk undervisningsspråk, men det finst akkurat nok emne til å fylle eit semester berre med emne som har engelsk som undervisningsspråk. Detaljar om kor mange emne som er tilgjengelege på dei ulike språka finn du i emneoversikta. Studentar som ønsker å reise ut gjennom denne avtalen må vere førebudde på å ta emne på italiensk for å oppnå full semesterbelastning dersom emnetilbodet forandrer seg.

Universitetet tilbyr òg språkkurs i italiensk for internasjonale studentar.

Dersom du ikkje har gode nok språkkunnskapar i italiensk, finst det fleire måtar å førebu seg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som spesialemne i mastergraden i rettsvitskap. På nettsida til det juridiske fakultetet ved Università degli studi Milan-Bicocca finn du oversikt over kva emne ein kan ta.

Universitetet nyttar CFU-poengsystemet, og ein CFU-credit svarar til eitt studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universitetet ligg i den nordlege utkanten av Milano, som fram til 1980-åra var dominert av industrikomplekset Pirelli. Industriområdet er i dag forvandla til ein urban campus. Universitetet blei oppretta i 1998, etter at kapasiteten på universitetet i Milan var sprengd. Det har over 30 000 studentar fordelte på åtte fakultet. Fakulteta fremmer forsking, medan institutta organiserer undervisninga.

Milano er den nest største byen i Italia med om lag 1,3 millionar innbyggarar. Han er eit nasjonalt sentrum for finans og handel, òg er elles kjend for mote og design og trekk til seg over seks millionar turistar årleg. Milano er dessutan heimby for to av verdas mest kjende fotballag, A.C. Milan og F.C. Internazionale Milano (Inter Milan).

Bustad

Universitetet har somme eigne studentbustader på campus, som internasjonale studentar kan søke. Det finst òg fleire aktørar som formidlar utleige av private bustader til studentar.

Semesterinndeling

Oktober - februar og mars - juli.

Studentrapportar

2024

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

02.10.2023 - 29.02.2024

Førebuingar/praktiske tips

Skaff deg italiensk skattekode først som sist. Dette trenger man for å benytte seg av ulike tjenester (legehjelp, kollektivtransport, treningssenter etc). Jeg lærte meg noen italienske gloser før jeg dro ned og synes det var veldig praktisk. Italienerne er svært imøtekommende og hjelpsomme hvis du byr på deg selv og prøver å prate litt italiensk.

Undervisningsformer

Her fikk vi anledning til å velge mellom to spor. Enten deltok man i forelesninger og fikk eksamen basert på temaene fra disse, eller så kunne man studere på egen hånd og ta eksamen. Jeg gikk for første alternativ. All undervisning foregikk som vanlige forelesninger. I enkelte fag forventes det imidlertid en god del interaksjon mellom professor og studenter. Dette varierer naturligvis en del fra fag til fag, men jeg vil si at vi fra UiB var de klart beste studentene i engelsk, og enkelte av professorene spurte derfor oss en del.

I retrospekt lurer jeg på om jeg kanskje heller burde valgt egenstudie-løsningen. Sammenlignet med studiehverdagen på UiB så er det uansett mye mer behagelig og mindre krav. Jeg tipper jeg deltok på 75% av forelesningene, og selv på eksamener jeg følte meg uforberedt til så gikk det over all forventning på eksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Det er begrenset med fag for erasmus-studenter. Jeg hadde vel nesten alle fagene mine sammen med andre erasmus-studenter. Likevel endte jeg opp med å ta fag jeg stort sett synes var interessante. Jeg tok international and comparative corporate taxation (anbefales, svært dyktig professor), foundations of business law, constitutional law and pluralism, business and consumer contracts in a global perspective og fundamental economic freedoms and european labour law.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er begrenset. Læringskravene i de fleste fagene er overfladiske, og det sier seg gjerne selv at man ikke skal få dybdekunnskap i verken italienske eller internasjonale rettsregler. Når det gjelder det språklige utbyttet vil jeg si dette også er begrenset. Man må jo tenke på engelsk i fagene så man får praktisert det mye mer enn vanlig, men jeg opplevde at både de andre studentene og professorene snakket dårligere engelsk enn meg.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er ikke så mye å skryte av. Det består av en del fakulteter plassert i et industri-område. Byen derimot er helt fantastisk og full av liv.

Bustad

Det er svært dyrt å bo i Milano. Vi endte opp med å betale skjorten for tre soverom, to bad, et kjøkken med plass til en person og ingen stue. Mange av de studentrapportene som lå ute for Milano anbefalte å bruke sider som spotahome, dovevive eller idealista. Etter min mening er det bare tull. Har møtt så mange her nede som har hatt dårlige opplevelser med disse (enten bare blitt regelrett svindlet eller fått leie leilighet i mye dårligere stand enn det bildene tilsier). Vi leide fra Airbnb, og selvom det endte opp med å bli altfor dyrt så får man iallefall et noe bedre vern enn det man gjør hos de andre leverandørene. Sjekk gjerne ut uniplaces også.

Steder: Porta Venezia, Porta Romana, Chinatown, Navigli, Porta Genova, Washington og området rundt Parco Sempione. Bodde selv i NoLo-området og det var helt OK. Bo nærme metroen så er alt sentralt, men styr unna centrale (ok plass bare ikke bo der, er som Oslo S).

Sosialt miljø

Kanon, her er det bare å komme seg på åpningsarrangementene i starten også møter man mange internasjonale studenter. Italienerne i klassen var også veldig hyggelige og tok oss med ut på apertivo.

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2023 – Integrert master i rettsvitskap

02.10.2023 - 29.02.2024

Førebuingar/praktiske tips

Først og fremst vil jeg anbefale å starte jakten på leilighet tidlig. Det finnes mange forskjellige sider (Idealista, Spotahome, Airbnb, Uniplaces osv) og diverse Facebook-grupper for Erasmus-studenter, men vær obs på useriøse aktører. Vi kontaktet flere som skulle ha rundt 5000 euro i signeringsgebyr.

Ellers må man ha skattekode (fiscal code), noe som enkelt kan skaffes ved å kontakte konsulatet i Oslo. Det er greit å være ute i god tid, da "within 3 weeks" er italiensk for godt over en måned.

Undervisningsformer

Undervisningsformen på Bicocca er langt nærmere norsk videregående enn undervisningsformen på UiB. Det er egne muntlige eksamensformer for deltakende studenter (som jeg sterkt kan anbefale), og muntlig aktivitet i timene gir uttelling. De fleste eksamenene er muntlige, men det finnes også skriftlige innleveringer hvor man kan skrive om hva man vil innenfor emnets tema. Ellers er det også noen fremføringer her og der, men inntrykket mitt er at dette er avhengig av professorene.

Vurdering av emnetilbodet

På høstsemesteret er det ikke all verdens av fag å velge mellom, uten at det bør være et for stort problem. Alle fagene gir imidlertid få studiepoeng (3 eller 6), så man har en liten kabal som må løses for at timene ikke skal krasje. Jeg hadde to fag som krasjet én dag uten at det var noe problem med tanke på eksamensformen som tidligere nevnt.

Fagleg utbyte og språk

Alle fagene er langt mer teoretiske enn det vi er vant til, og professorene forventer ikke at studentene har metodiske kunnskaper. Det er veldig forskjellige vanskelighetsgrad på fagene. Alt fra forskjellen mellom forbrukere og profesjonelle parter til komplekse skattesystemer for bedrifter. Det er i det hele tatt vanskelig å gi en generell beskrivelse utover den teoretiske tilnærmingen.

Hva gjelder språk er det som forventet. De fleste italienere har kraftig aksent, men det finnes også de som selv har studert i utlandet og dermed klart å legge denne litt fra seg. Uansett bør ikke språket være til for stor hinder. Italienere er stort sett høflige og blir ikke fornærmet om du ikke kan språket flytende.

Universitetsområdet og byen

Området rundt Bicocca er veldig todelt: En del er helt nytt med koselige kafeer og restauranter, men den andre delen kan best beskrives som shabby. Området ligger i utkanten av byen, så man brukes normalt sett ikke for mye tid der utover forelesninger.

Byen generelt er langt finere med fantastisk arkitektur, shoppingmuligheter og alt man måtte ønske seg. Milano er heller ikke problematisk stor, så man rekker fint å bli godt kjent med hele byen på oppholdet. Plasseringsmessig er den også svært gunstig, da det er kort tid med tog til byer som Genova, Venezia, Bologna og Bolzano.

Bustad

Vi gikk for det trygge med Airbnb, og fant en leilighet rett utenfor bysirkelen. Som allerede nevnt bør man være oppmerksom på useriøse aktører , spesielt på Facebook-gruppene.

Sosialt miljø

Italianere er generelt veldig inkluderende, både i timene og utenfor. Dersom man reiser alene, bør det ikke være noe problem å få seg venner. Det er også WhatsApp-grupper i regi av Erasmus, samt andre organisasjoner som jobber for at studentene skal trives.

2023

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2023 – Integrert master i rettsvitskap

27.02.2023 - 30.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Før jeg reiste fikk jeg ordnet med boplass, europeisk ID-kort og forsikring. Alt dette var veldig greit å ha på plass før avreise. Jeg fikk også øvd på litt italiensk gjennom Duolingo-appen, noe som gjorde det enklere å lære mer av språket da jeg kom ned.

Undervisningsformer

Undervisningsformen ved universitetet var alminnelige forelesninger med professor. De engelske emnene var imidlertid ikke så folksomme, noe som gjorde at noen av forelesningene minnet om seminarene vi er vant med fra UiB. Det kunne oppstå diskusjoner og annen type interaksjon med professoren og mellom studentene. I noen fag var det imidlertid kun professoren som underviste 2 timer i strekk. Vi hadde ikke innlevering i noen fag, men fikk tilbud om å holde presentasjoner som kunne styrke den endelige karakteren vår eller gjøre eksamen enklere.

Vurdering av emnetilbodet

Det var ikke mange engelske fag å velge mellom, og vi var nødt til å nøye oss med at noen av fagene overlappet. Dette var ikke et større problem enn at vi avklarte dette med professorene i de emnene det gjaldt. Det var imidlertid greit å avtale med medstudenter å få notater fra forelesningene vi ikke kunne delta i, ettersom det professoren sa i forelesningen ble eksamenspensum.

Fagleg utbyte og språk

De aller fleste professorene var gode i engelsk. Noen hadde litt sterk aksent, men aldri så mye at vi ikke forsto konteksten av det de sa. Jeg har lært mye om internasjonal rett og EU-rett, og er svært fornøyd med de aller fleste professorene. Professorene var kunnskapsrike og gode til å formulere seg på engelsk. Gjennom diskusjoner i klassen fikk vi også øvd oss på juridisk engelsk, samt gjennom den muntlige eksamensformen. Jeg ble også kjent med flere andre Erasmus-studenter og italienske studenter, slik at også det hverdagslige engelsk- og italiensknivået mitt ble høyere.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var ikke mye å skryte av. Byggene var relativt gamle, men store. Treningssenteret på campus var stengt hele semesteret uten noen særlig forklaring på hvorfor. I alt var det ikke et så pent campus, men det var noen fine grøntområder i nærheten. Det foregikk imidlertid en slags innvendig oppgradering den siste måneden vi gikk der. Det er greit å vite at Milano er en veldig stor by, hvor det tar tid å komme seg fra en side til en annen. Kollektivtilbudet er bra hvis du bor rett ved en metrostasjon, men hvis du er avhengig av buss eller trikk (som du som hovedregel må bytte til hvis du skal komme deg helt fra A til Å), er det et sjansespill om denne kommer når den opprinnelig skal. Det gjelder å smøre seg med tålmodighet, eller ta beina fatt. Men! Byen i seg selv er veldig fin, og jeg elsket å vandre rundt i Milano flere dager i uken. Til tross for at det er en asfaltjungel, er det veldig mange fine store parker. Det er også flere steder hvor du kan følge elven Naviglio Grande. Det er mye som skjer hver dag i Milano, og det skal nok mye til for å kjede seg her. Det er utallige restauranter, severdigheter og shoppingområder. Noe for en hver! Dessuten er det kort vei med tog til både Comosjøen, Venezia og Liguria-kysten. Alpene er bare en biltur unna, og flybillettene til sør-Italia kunne bli på bare noen hundre kroner. Anbefaler å reise så mye som mulig! Med andre ord er Milano en svært sentralisert by med gode muligheter for å reise til andre steder i Italia eller landene som grenser til Italia. Til tross for at Milano er en av Italias dyreste byer og euroen ble ganske høy under oppholdet vårt, var det overkommelig. Man spiser mye ute og nyter en aperitivo eller espresso i ny og ne, og dette vil man ikke være foruten. Det er derfor lurt å ha spart opp litt på forhånd slik at man kan være med på alt det gøye som skjer, både i og utenfor Milano.

Bustad

Jeg og en annen jente fra UiB valgte å leie en AirBnB midt i mellom sentralstasjonen og skolen. Området het Greco. Leiligheten var relativt liten, men hadde det vi trengte. For dette betalte vi omtrent 11 tusen hver i måneden. Prisene er med andre ord ganske stive i Milano. Jeg vet at andre nordmenn betalte mindre, men de måtte også ta risikoen for å ikke å få tilbake depositumet sitt, eller at leiligheten ikke eksisterte i det hele tatt. De fleste jeg kjente leide derfor gjennom AirBnB for å forenkle prosessen med både å slippe depositum, betaling gjennom AirBnB og forhåndsfastsatte beløp. Det var også deilig å slippe å ha med seg noe mer enn klær og annet smått man trenger i hverdagen, og dessuten slippe utvask dagen vi dro tilbake til Norge.

Sosialt miljø

Ettersom jeg kun tok engelske emner ble jeg kjente med flere av Erasmus-studentene som tok de samme fagene. Det er en fin mulighet til å bli kjent med folk på skolen, ettersom antallet studenter i de engelskspråklige fagene som hovedregel er ganske lavt. Da kjenner man fort igjen folk fra de ulike fagene, og terskelen for å bli bedre kjent er lav. Jeg ble dessuten kjent med et par italienere fra klassen som jeg endte opp med å lære italiensk av. Det var veldig gøy! Vi fikk også tilbud om en slags fadderordning for Erasmus-studentene, noe jeg valgte å delta på. Det var veldig deilig å ha mulighet til å spørre noen om enklere tips og råd i starten av semesteret. Noen av fadderne hang vi dessuten mye med på fritiden, da de også var studenter ved UNIMIB.

Min anbefaling er å hive seg med på så mye sosialt som mulig, og ikke være redd for å reise på ferie med folk du nettopp har møtt. Man blir fort kjent når man er tett på hverandre over noen dager. Det var også mulig å delta på arrangerte Erasmus-arrangementer og -reiser, men jeg så egentlig ikke behovet for dette da jeg ganske fort fikk etablert flere vennskapsrelasjoner på egenhånd.

Jeg ble kjent med en stor gjeng fra NHH som utvekslet til Bocconi. Gjennom disse ble jeg kjent med enda flere nordmenn ved andre skoler i Milano, og skjønte fort at det norske miljøet var stort. Vi ble med andre ord både en stor gjeng fra Norge og en Erasmus-gjeng på skolen. I blant var det deilig å kunne henge med nordmenn, snakke norsk og bli 100 % forstått, og andre ganger kunne det være deilig å ta helt avstand fra alt det norske. Med andre ord var det helt optimalt! Det er flere "nordmenn i Milano"-grupper på FaceBook man kan melde seg inn i hvis man vil ha tips, triks eller bare har behov for å møte en nordmann. Alt i alt var det likevel en større del av utvekslingsoppholdet som gikk ut på å snakke engelsk og italiensk med folk fra andre land, noe jeg verdsatte høyt. Det var kjempegøy å lære masse om nye kulturer på en helt annen måte enn tidligere. I vennegjengen arrangerte vi blant annet norsk taco-fredag med østerriksk dessert og slovensk vin. Helt topp!

2022

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 – Integrert master i rettsvitskap

12.09.2022 - 22.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Skaff dere fiscal code og se etter bolig tidlig.

Undervisningsformer

Mye oppmøte, men ikke vanskelig.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg likte de fleste fagene. Spesielt TAX.

Fagleg utbyte og språk

Ble bedre i engelsk, men snakket ikke italiensk.

Universitetsområdet og byen

Milano er en fantastisk studentby med alt på et sted. Universitetsområdet var ikke særlig fint. Derfor var vi ikke der mer enn vi måtte.

Bustad

Vi bodde mellom sentrum og skolen. Var veldig dyrt.

Sosialt miljø

Veldig bra!

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2022 - Integrert master i rettsvitskap

12.09.2022 - 22.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Søk til den Italienske ambassaden i Oslo om "fiscal code" (skattekode) så fort du har fått plass ved universitetet. Det kan ta ganske lang tid før du får koden, og du trenger den til for eksempel månedskort på kollektivtransport og medlemsskap på treningssenter.

Undervisningsformer

Stort sett klasseromsundervisning i små grupper. Vi var kun 4 stykker i den minste klassen. I den største var vi omtrent 20.

Vurdering av emnetilbodet

Det er begrenset med tilgjengelige engelske emner. Jeg måtte velge 6 emner blant syv tilgjengelig og valget ble gjort utelukkende basert på hva som fungerte best med hensyn til timeplanen. Selv da hadde jeg flere fag som overlappet ganske ofte. Dersom man også tar italienske fag regner jeg med at utvalget er større.

Fagleg utbyte og språk

Professorene er stort sett gode i engelsk, men noen har en svært fremtredende italiensk aksent. Det kan derfor være litt vanskelig å forstå i begynnelsen. Noen av professorene var veldig flinke og engasjerte når de underviste, mens andre leste opp fra et manus i hver eneste time. Det var fra 70 til 100 % oppmøtekrav i de fleste fag, men den totale arbeidsmengden var likevel mye mindre enn det jeg er vant med fra UiB.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger et stykke utenfor bykjernen og er i et område med næringsbygg/industri. Nærmeste nabo er dekkfabrikanten Pirelli. Selve universitetsområdet var vi derfor ikke på mer enn strengt nødvendig.

Milano ellers er derimot en stor og fin by som man ikke rekker å utforske ferdig på et semester. Det er dessuten et veldig godt utgangspunkt for togreiser til andre byer i Italia som Firence, Venezia, Roma og Bologna. Dessuten er det et fint utgangspunkt for reiser til resten av Europa.

Bustad

Det var ganske vanskelig å ordne sted å bo. På tjenester som Idealista slet vi med å få svar fra utleierne. Vi endte derfor med å leie gjennom Airbnb for omtrent 3000 EUR per måned (delt på tre). Vi bodde litt utenfor bykjernen, men rett ved et metrostopp (Cimiano). Det var et greit sted å bo, omtrent midt mellom sentrum og skolen.

Sosialt miljø

Vi var syv norske fra UiB, fordelt på de to skolene i Milano som mottar studenter fra jussen. Det er mange barer/utesteder der det er lett å bli kjent med andre studenter og ellers er det arrangementer for utvekslingsstudenter i regi av f.eks. Erasmus og forsikringsselskapet Ansa.

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

Vår 2022 – Integrert master i rettsvitskap

14.02.2022 - 30.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å skaffe «Codice Fiscale» (skattenummer) før utvekslingsoppholdet starter – dette kan du søke om til den italienske ambassaden i Norge. Vi fikk ofte bruk for det, og det ga oss et fortrinn når vi lette etter bolig at vi allerede hadde dette på plass.
Prøv å skaffe oversikt over timeplanen så tidlig som mulig. Jeg hadde 8-10 timer forelesning i strekk mandag-onsdag uten pause mellom forelesningene, men nesten ingen forelesninger torsdag og fredag. Noen fag gikk til og med parallelt. Det ville nok vært mer behagelig å spre forelesningene litt mer.
Kollektivtilbudet i Milano er veldig bra, og det anbefales å skaffe et kollektivkort (ATM Card) så raskt som mulig. Det koster rundt 20 euro i måneden og gir tilgang til metro, trikk og buss. Andre apper som er verdt å laste ned er BikeMi (bysykkel), ShareNOW (bildeling, litt som HYRE), InTaxi og Uber.

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk fysisk gjennom forelesninger. Det var også mulig å følge forelesningene digitalt, men de ble som hovedregel ikke publisert i etterkant. Hvis du møtte opp i forelesningene, var det ingen pensumbøker, men mange av professorene lastet opp enorme mengder materiale som man kunne/burde lese før eksamen og/eller som forberedelser. Nesten alle eksamene var muntlige, mens to var skriftlige. Det virker som om det er opp til den enkelte professor hvordan eksamen foregikk, og det var svært stor forskjell på både form og vanskelighetsgrad i de ulike fagene.

Vurdering av emnetilbodet

Det var ganske mange fag på engelsk, men mange av fagene var veldig like. Jeg hadde fagene Refugee Law, Human Rights, EU Antitrust Law, European Union Common Security and Defence Policy og International Law and Pluralism. På høstsemesteret er det mulig å velge flere selskapsrettslige fag enn om våren.

Fagleg utbyte og språk

Mange av fagene var veldig aktuelle sett i lys av krigen i Ukraina. Utover dette var det faglige utbyttet mindre enn det ville vært i Norge, og fagene fokuserte i større grad på de store linjene enn ren juss. Et unntak er EU Antitrust law, som var mer likt fagene vi er vant til i Norge.
Professorene hadde tydeilg aksent, men godt ordforråd og god flyt i språket. Jeg har forbedret min juridiske engelsk gjennom oppholdet.

Universitetsområdet og byen

Milano er en typisk europeisk storby, hvor du finner utallige kaféer, restauranter, barer, museer og severdigheter. Det var noe nytt å finne på hver dag. Hvis man vil komme seg litt ut av storbylivet, er togforbindelsene veldig bra – Lake Como er bare en 40 minutter togtur unna Milano. Garda-sjøen og Maggiore-sjøen ligger også veldig nærme Milano, og alle tre sjøene er omringet av fjell. Ellers finner du en rekke parker både i og utenfor byen, men pass på lommetyver.
Det beste med Milano er at byen ligger perfekt til for å utforske Italia med tog. Torino, Venezia, Bologna, Roma, Firenze og Genova (i nærheten av Cinque Terre) er alle eksempler på byer som er overkommelige å nå med tog. Ha lav terskel for å dra på utflukter, det er definitivt disse jeg husker best fra oppholdet!
Universitetsområdet Bicocca ligger ganske langt fra byen, men har til gjengjeld det meste man trenger av matbutikker, kafeer, treningssenter o.l. Det er mulig å komme seg dit med både trikk, buss og metro. Det er mange studenter som bor der i studentboliger. Jeg brukte ganske lite tid der utover forelesningene.

Bustad

Det er vanskelig å finne bolig i Milano – særlig om du ikke ønsker å dele rom med andre, bo veldig usentralt eller i studentbolig. Man må belage seg på å punge ut med mer enn man ville gjort for tilsvarende leilighet i Norge. Vi startet veldig tidlig med å lete etter leilighet, men endte opp med å måtte bo i AirBnB i en uke uansett. Vi fant til slutt en veldig bra leilighet i Navigli, som er et hyggelig område med mye liv. Jeg bodde med to andre studenter fra UiB. Vi betalte rundt 8000 kr i måneden, en ganske lav pris sammenlignet med liknende leiligheter i Milano.
Vi brukte Dovevivo, Spotahome, Idealista og Airbnb for å lete etter leilighet. Hvis dere bruker Idealista, vær obs på at de aller fleste ikke aksepterer korttidsleie.
Jeg vil anbefale å bo i «sentrum», som vil si innenfor den «gule sirkelen» på kartet (Milanos svar på ring 2?). Porta Venezia, Porta Romana, Chinatown, Navigli, Porta Genova, Washington og området rundt Parco Sempione er veldig bra. Jeg har også hørt mye bra om Citta Studi, men dette ligger til gjengjeld et stykke unna sentrum. Styr unna området rundt sentralstasjonen («Centrale»). Hvis du skal gå på Bicocca, kan det være en idé å sjekke Google Maps hvordan reiseveien blir. Jeg brukte ca. 45 min til skolen.

Sosialt miljø

Siden alle utvekslingsstudenter er i samme situasjon, var det veldig lett å få et nettverk både gjennom skolen og gjennom ESN. Det var arrangementer hele tiden, alt fra diverse sporter til ren klubbing. Jeg var også mye sammen med de andre norske studentene fra UiB.

2020

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2019 - Integrert master i rettsvitskap

01.10.2019 - 31.01.2020

Førebuingar/praktiske tips

Den yngre generasjonen italienere snakker godt engelsk, men det er nødvendig å lære seg noen grunnleggende italienske fraser skal du gjøre deg forstått for de eldre. Det anbefales at du laster ned en språkapp, som Duolingo, eller tar språkkurset før semesterstart.

Det er flere fine kafeer og restauranter nær Duomo i sentrum av Milano, men vær obs på prisene. Vi fant en kafe med fin utsikt til kirken, og bestilte hver vår øl der. Da vi skulle betale fant vi ut at ølen kostet 19 euro. Oi sann.

Skaff deg metrokort, så slipper du å betale 2 euro hver gang du skal ta metroen. Metrokortet skaffet jeg på metrostoppet Duomo. Ta med deg et fotografi av deg selv, da dette trengs for å få kortet. Bildet kan du ta i en fotoboks på metrostoppet. Denne prosessen er unødvendig tungvint og langsom, så det er det bare å være forberedt på.

Whatsapp er den mest populære sosiale appen som brukes, så den kan du like godt laste ned med en gang. Flere av italienerne jeg møtte fulgte ikke med på Messenger.

Undervisningsformer

Forelesninger i alle fag. I noen av disse fagene må du møte et visst antall ganger for å få lov til å ta eksamen skriftlig. Møter du ikke opp i forelesning er du en "non-attending student". Da får du ta eksamen muntlig.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene på høstsemesteret var svært interessante, og utfyller de fagene du har tatt i Bergen ganske godt. I straffeprosess-faget ser man nærmere på Foretaksstraff, og i "Foundations of Business Law" får man en god og spennende innføring i historien til forretningsjusen, ved siden av grunnleggende selskaps- og konkursrett. Man blir også bedre kjent med ulike rettskulturer, særlig det amerikanske og italienske (selvsagt).

Fagleg utbyte og språk

Jeg har utvilsomt forbedret egen engelsk i juridiske fag, og har også fått et godt grunnlag i italiensk. Det faglige utbyttet er også ganske godt. Fagene, særlig Internasjonal og komparativ skatterett og Statsbyggings-faget, fokuserer mer på de store linjene, og får deg til å skjønne de mer spesifikke reglene i f. eks skatteretten i Norge bedre.

Universitetsområdet og byen

Milano er en storby som ligger midt på en slette, så noen fjell- eller havutsikt får du ikke. Det er likevel fine parker du kan besøke for å få en pause fra trafikk og høyblokker (Park Sempione f. eks). Sentrumskjernen er flott og "typisk italiensk" med Duomo og La Scala, men Milano har også andre nabolag som byr på helt andre inntrykk (som det moderne business-området Garibaldi). Blir du lei bylivet har du muligheten til å dra til Lake Como med tog fra Sentralstasjonen. Togturene er rimelige og togene går som oftest når de skal. Milano ligger også en kort togtur unna Roma, Torino og Bologna (tre byer som det er verdt å besøke).

Universitetsområdet tilbyr det meste, men ligger et stykke utenfor sentrum. Personlig valgte jeg å bo i sentrum av Milano, og ta metroen til universitetet.

Bustad

Milano har et godt, oversiktlig og effektivt metrosystem, men det kan likevel anbefales at du bosetter deg slik at du slipper å bytte metro-tog på vei til Universitetet. Forsøk også å bosette deg nærme den metrolinjen som tar deg direkte til Universitetet, slik at du slipper å gå for langt (det kan regne ganske kraftig også i Milano). Eventuelt kan du bosette deg i Bicocca. Selv om dette ligger litt utenfor sentrum, finner du de fleste tilbud her (Universitetet, treningsstudio, kino, restauranter og matbutikker).

Sosialt miljø

Vi hadde en god vennegjeng bestående av Erasmus-studenter fra Finland, Ungarn og Polen blant annet. ESN, en organisasjon for Erasmus-studenter, hadde flere arrangement som det var verdt å melde seg på.

2019

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

Haust 2018 – Integrert master i rettsvitskap

15.10.2018 - 01.02.2019

Førebuingar/praktiske tips

Dersom du skal reise til Milano (eller et annet sted i Italia) så er mitt beste tips å smøre seg med tålmodighet. Systemet i Italia er ikke like godt eller effektivt som hjemme. UiB har en liste med ting som må ordnes før avreise - følg denne og vent på at vertsuniversitetet kontakter deg. Det kan ta litt tid. Jeg ble veldig stresset og purret flere ganger, men det ordner seg alltid til slutt.

Med en gang du ankommer Milano ville jeg ordnet ting som metrokort (evt bysykkel om du bor sentralt), skattekort, studentkort, medlemskap på treningsenter osv. Dette er enkelt å ordne, men kan ta litt tid. Det er en utfordring at mange italienere ikke snakker engelsk. Men, med godt humør og google translate så løser ting seg på en grei måte.

Undervisningsformer

Du kan velge mellom å være "attendig" eller "not attending" student. Dersom du ønsker å være attending student stilles det krav til oppmøte i forelesninger. Pensum er da kun det som gjennomgås i timene. Jeg anbefaler derfor å være attending student.

Som not attendig får du artikler/bøker som må leses i tillegg til forelesningene. Det mye undervisning, flere timer om dagen, men det er for en kort periode og derfor er dette helt greit. Ettersom det er mye undervisning slipper du å lese like mye etter forelesning som du er ville gjort hjemme.

Det var ingen obligatoriske innleveringer, prøver eller prestasjoner. Vi hadde kun eksamen. Eksamensformene varierer mellom muntlig, skriftlig, presentasjoner og innleveringer. I noen fag kan du velge eksamensform selv, så lenge det er i orden for professoren.

Pass på at du velger fag som går på engelsk.

Vi hadde ingen seminarer, kun forelesninger.

Fagleg utbyte og språk

Jeg hadde alle fagene mine på engelsk. Professorene er som regel gode i engelsk, men nivået varierer noe.

Fagene er litt annerledes enn det jeg har hatt før. Det er mindre fokus på paragrafer og regler, og mer fokus på sammenligning av systemer. Mitt faglige utbytte var nok ikke så veldig stort, men dette har sammenheng med at fokuset ligger litt andre steder enn når man studerer juss hjemme.

Universitetsområdet og byen

Milano er en helt fantastisk by. Jeg tror jeg oppdaget noe nytt hver eneste dag. Det er massevis av utesteder, barer, restauranter (masse annet enn Italiensk mat også), shopping, og koselige strøk. Jeg ble helt forelsket i byen under oppholdet mitt, og skal definitivt tilbake. Det er også superenkelt, og billig, å reise rundt i landet med tog. På tre timer er du i Roma, og på under en time kommer du deg til vakre, små landsbyer og innsjøer.

Skolen ligger et stykke utenfor sentrum. Universitetetsområdet er laget som en liten landsby. Det er barer, cafeer, restauranter, kino, bowling +++ på campus. Jeg brukte lite tid på campus fordi jeg etter lange dager var keen på å komme meg hjem. Vi brukte mest tid midt i sentrum (Duomo - den store kirken) og i strøk som Porta Romana, Corso Como, Navigli og Brera.

Bustad

Jeg synes det var vanskelig å finne sted å bo da jeg satt hjemme i Norge. Vi brukte mye tid på å lete og det var flere ganger jeg tenkte at dette ikke kom til å ordne seg. Men, så gjør det jo ofte det, hehe :-)

Vi bodde i nærheten av "Porta Romana". Dette er et veldig greit strøk. Det er ikke skummelt å gå i gatene, det er alltid masse folk, biler og gatelys. Det er gode forbindelser til buss, trikk og metro slik at det er enkelt å komme seg rundt, selv om strøket ikke er midt i sentrum.

Jeg ville lagt litt penger i bosted, for eksempel ved å gå gjennom et agency. Da er du sikker på at du får det du betaler for. Vi brukte en del lokale sider for å søke etter bosted, men også Airbnb. Leiligheten vi valgte til slutt fikk vi gjennom et agency og vi har vært veldig fornøyd.

Sosialt miljø

Jeg deltok ikke på fadderuke og hadde heller ikke noen fadder. Jeg møtte opp på "welcome day" og allerede da kom jeg i kontakt med andre studenter. De fleste er i samme situasjon som deg, og ønsker å bli kjent med og komme i kontakt med nye mennesker. Jeg følte derfor ikke at det var noe problem å skaffe seg et nettverk.

Alle Erasmus-studentene hadde samme timeplan noe som første til at vi kjapt ble en gjeng i klassen på ca 10 stykker, som fant på masse kjekt sammen. Det er muligheter for å melde seg inn i ESN, som er en organisasjon som arrangerer ulike eventer og turer for at man skal få seg ett nettverk. Jeg meldte meg inn, men var ikke med på mer enn et arrangement med ESN, rett og slett fordi jeg fikk et godt nettverk gjennom kun å gå på skolen.

ANSA hadde også ulike arrangementer gjennom semesteret. Dette er en fin mulighet til å bli kjent med andre norske studenter i Milano.

Grøn campus
Foto/ill.:
© Università degli Studi di Milano-Bicocca

Informasjon