Hjem
Studentsider
bilateral

Macquarie University og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandAustralia
  • ByNorth Ryde, Sydney
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er i utgangspunktet open for alle UiB-studentar, gitt at ein kan finne emne som passar med studieplanen. MQ krev eit karaktersnitt på D eller betre for å gi opptak (unntak: jusstudentar må ha mellom C og D) og ein skal i utgangspunktet kunne vise til eitt års studier i søknaden til MQ. I tillegg må ein dokumentere engelskkunnskapar - sjå lenger nede.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved ditt institutt/fakultet for informasjon om dette.

Språk

Undervisningsspråket ved universitetet er engelsk. Norske studentar slepp som regel unna engelske språktestar, dersom dei har karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregåande. Vitnemålet kan ikkje vera eldre enn 5 år gamalt. I nokre tilfelle kan det vera tilstrekkeleg å vise til at dei har hatt pensum/førelesingar på engelsk ved ein høgare utdanningsinstitusjon. Utover dette må studenten finne informasjon på nettsidene til MQ om kva dokumentasjon for språkkompetanse universitetet krev.

Kva emne kan eg ta

MQ er eit breiddeuniversitet med studietilbod innan dei fleste fagområde.

Det er ein føresetnad at emna du vel medan du er på utveksling ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

UiB har ein utvekslingsavtale med MQ som inneber at vi kan få friplassar (plassar utan skulepengar) dersom dei sender studentar til oss. Det er også mogeleg å reise som betalande student. Per 2024 er studieavgifta på AUD$ 10.900 per semester. Avgifta for studier på masternivå kan vere noko høgare.

Ved fristen 1. februar har UiB inntil fire semesters friplassar ved Macquarie.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Macquarie University (MQ) blei grunnlagt i 1964 og har i dag rundt 40 000 studentar. MQ kallar seg sjølv "Australia's innovative university" og blir sett på som det mest radikale og ukonvensjonelle universitetet i Australia. Det legg vekt på fleksibilitet, breidde og nytenking innanfor læringsmetodar. Hovudcampusen har ein eigen stoppestad på jernbanelinja, ein dryg halvtimes togtur frå Sydney sentralstasjon.

Sydney er hovudstaden i den australske delstaten New South Wales og har over 4 millionar innbyggjarar. Byen er den største og viktigaste i Australia når det gjeld finans, transport, handel og kultur. Sydney er ein populær global og nasjonal turistdestinasjon, og blir ofte omtalt som ein av dei flottaste og mest livlege byane i verda. Klimatisk ligg Sydney i den tempererte sona, med varme somrar og milde vintrar.

Bustad

Macquarie University sitt bustadkontor kan hjelpe til med å finne bustad, enten på studentheim, eller på den private marknaden. Dei har òg forslag til ulike midlertidige bustader det går an å leige dei første vekene, inntil ein finn noko meir permanent.

Semesterinndeling

Februar - juni/juli og juli - desember.

Studentrapportar

2023

Haust 2023 - profesjonsstudiet i psykologi

Haust 2023 - profesjonsstudiet i psykologi

15.07.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

For det første er det greit å spare penger, da det er dyrt å leie, kjøpe mat og kollektiv transport. Og man vil gjerne reise litt rundt når man først er så langt hjemmenfra. Start med søknadsprossen så tidlig som mulig, og vær tolmodig, alt er verdt det. Ha en realitetsforventing med deg selv m.t.p avstander og hvor du vil bo, da distansene er noe helt annet enn lille Bergen. Se på flybilletter så tidlig som mulig (jeg endte opp med å bare kjøpe enveis, og så da jeg skulle kjøpe bilett hjem var det plutselig kjempedyrt og jeg måtte dra hjem tidligere enn ønsket). Slapp av, gled deg, NYT det og ha en fantastisk fin tid, det er minner for livet!

Undervisningsformer

Det er ikke helt slik som jeg er vant med i Norge med avsluttende eksamener som teller hele karakteren. Fagene/emnene er slik at det er f.eks ukentlige innleveringer eller quizer som totalt teller 30%, en innlevering som teller 15%, en på 20% osv, og så er eksamen rundr 30-40%. Dette betyr at med jevnlig innsats må ikke eksamen gå supert. Lærerene er veldig hyggelige, og engasjerte. Som regel er ikke undervisning obligatorisk, men jeg synes det var motiverende å dra på, og ble kjent med et par i klassen. De har også et system som tar opp alle forelesninger, slik at du kan høre dem i etterkant eller om du ikke kom deg på forelesning.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg tror det er veldig mange gode tilbud av emner, men personlig hadde jeg ikke så mange valg da jeg går profesjonsstudiet og dermed måtte søke om godkjenning som erstatninger for mine obligatoriske emner. Dette gjorde det litt begrenset for meg.

Jeg endte opp med fagene under, og er helt ok fornøyd. Jeg synes det var lettere enn jeg er vant til på profesjon, og var kjekt å få et kulturelt blikk på fenomener og den sosiale verden vi lever på. Det var også fint å kunne bli kjent med og høre om urfolket i australia (ABST1000).
* PSYU3333 – Social Interaction in the Modern World
* SPED1020 Why People Believe Weird Things
* ABST1000 - Introducing Indigenous Australia
* ANTH3022 - Gender, Sexuality and Global Health

Fagleg utbyte og språk

Da mitt studiet har hatt engelsk pensum og endel engelsktalende forelesere synes jeg at det gikk helt fint faglig på engelsk. Å snakke ellers gikk også helt fint, da nordmenn generelt er gode i engelsk. Det var naturligvis litt rart i starten, og man føler gjerne man ikke utrykker seg like bra, eller får frem samme humor, men det går seg til.

Faglig utbytte var helt greit. Jeg fikk fin innsikt i Aboriginal People.

Universitetsområdet og byen

Jeg var veldig fornøyd med universitetsområdet. Jeg bodde i nærheten, og fikk meg en vennegjeng som bodde på skolen, så tilbrakte mye tid med dem på skolen, og synes det var veldig fint. Det var også et greit treningssenter rett ved universitetet som jeg brukte mye. Ellers har universitetet mange kafeer og restauranter, samt en bar, så du skal ikke gå sulten i lesedagen. Utenfor universitetet er et stort shoppingsenter, men utenom det ingen ting.

Byen var virkelig elsk!!! jeg er såå fornøyd med Sydney som by, helt nydelig. Man tror man skal få sett alt, men det går ikke. Det er veldig mye fint å se.

Bustad

Jeg valgte å ikke bo på campus eller studentboliger. da jeg hadde hørt det var veldig mye festing og slikt der. Jeg fikk noen gode venninner som bodde på campus som bekreftet dette. Det er nok ikke alle steder, men noe å være klar over, så er det helt opp til indiviudelle preferanser. Jeg bodde først på AirBnb i en uke for å dra på visninger personlig. Vær obs da mye er DÅRLIG standard, og det meste er dyrt. Jeg fant noe fint til slutt, der jeg bodde hos en Australsk dame litt eldre enn meg, som var kjempehyggelig. Om dere reiser flere sammen er det fine muligheter for å finne noe sammen og leie en hel leilighet. Jeg ønsket å bo med færre for å ha det mer stille og rolig.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra, og jeg tror virkelig at alle finner noen å være med. Alle er ute etter å bli kjent med nye. Det er ikke et veldig bra opplegg med skolen, egentlig litt skuffende, men jeg var heldig å fant tildelig en gjeng fra rundt om i verden første dagen jeg var med på noe aktivitet, og ble værende med dem hele oppholdet. Det er bare til å møte opp, så finner man folk som passer en. ANSA har også sosialt opplegg for norske studenter som jeg veldig anbefaler å være med på, det er en fin mulighet til å møte flere. Vær deg selv, smil og nyt alle fine sosiale stunder!!

Haust 2023 - BA i psykologi

Haust 2023 - BA i psykologi

15.07.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Før utveksling bør man undersøke hvilke fag man ønsker å ta, hvordan man melder seg opp til disse og hvordan skolen fungerer som en helhet. Jeg slet litt i starten med å forstå hvordan alt fungerte, men man kommer fort inn i det og tror derfor det blir enda lettere om man har gjort litt research. Det er også lurt å undersøke byen du skal til, se på hva man kan gjøre der, priser og kanskje begynne å se litt på bosted allerede før man reiser. MEN, jeg ville anbefalt å ikke signere noe leiekontrakter før man kommer ned! Ting kan se veldig annerledes ut in real life.

Undervisningsformer

På Macquarie hadde vi forelesninger og tutorials som det het (dette var typ seminarer). Det varierte hvor ofte vi hadde disse, men ca. en gang i uken i hvert fag. Noen var obligatorisk og andre ikke, det kommer nok ann på fagene man tar. Generelt sett ble forelensningene streamet og lagt ut, så de kunne man også se på nett.

Vurdering av emnetilbodet

Vi var heldig og hadde valgfrie emner, noe som vil si at vi kunne velge akkurat de fagene vi ville på macquarie. Jeg hadde fire forskjellige fag som ikke var psykologirettet og det var spennende og gøy med noe helt nytt. Jeg syns skolen hadde et bredt utvalg av spennende emner og det føltes som uendelig med fag å velge mellom. Det var litt overveldende i starten, men etetrhvert som man fikk lest litt opp på ulike emner så gikk det greit å velge fire.

Fagleg utbyte og språk

I Australia snakker de jo engelsk, og derfor var det veldig greit å henge med på skolen ettersom jeg er vandt til å lese en del engelsk her fra UiB. Macquarie er en skole som tilbyr undervisning av høy kvalitet og det er mange flinke og erfarne forelesere. Derfor følte jeg at jeg fikk et godt faglig utbytte av å gå der.

Universitetsområdet og byen

Universitet Macquarie er virkelig helt fantastisk! Det er utrolig stort og flott, god plass og fine omgivelser. Det er omgitt av fin natur og har en egen liten park med fontene. I tillegg er det egen food court som hade utrolig mange gode restauranter, og det er også et kjempestort kjøpesenter rett ved siden av campus.

Bustad

Jeg bodde med tre andre venninner fra UiB. Vi hadde hørt at det kunne være krevende å finne et sted å bo i Sydney, så vi bestemte oss for å booke 2 uker på airbnb også dra på visninger når vi kom ned i Juli. Vi brukte nettsiden "realestate" for å finne leiligheter og komme i kontakt med meglere. Det var en lang og krevende prosess men vi var heldig og fikk ja på de 2 første vi søkte på! Vi endte opp i en flott leilighet rett ved stranden. Det er ganske dyrt å leie i Sydney, så vi sov 2 og 2 på rom, mne dette gikk overraskende fint og vi kunne ikke vært mer fornøyd med leiligheten.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var også veldig bra. Ansa i sydney arrangerte fadderuke og sosiale ting ila semesteret, så jeg vil anbefale å melde meg inn i det. Det er ikke så dyrt og da får man mulighet til å møte mange andre nordmenn som går på andre universitet. På skolen var det en rekke organisasjoner, sportsklubber og lignende å melde seg inn i. Dette bidro til et godt og variert sosialt miljø. I tillegg til dette hadde skolen welcome gathering og litt forskjellig som ga internasjonale studenter mulighet til å møte hverandre.

HØST 2023 - BAPS-PSYK

HØST 2023 - BAPS-PSYK

15.07.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Det er flere ting som kan være greit å gjøre i forkant av utvekslingsreisen for å være bedre forberedt! Den første tingen som er lurt å gjøre er å snakke med noen som allerede har vært der! De har som regel masse god «inside information» som man ikke alltid får gjennom å søke på ting. Videre kan det være lurt å etablere om det er andre i Bergen/ Norge som skal samme sted, og lage en messengergruppe f.eks. med dem. Der kan man dele hva man gjort i prosessen så langt og stille spørsmål. Ellers er det lurt å sette i gang med ting så fort som mulig, for mye søknader kan ta lenger tid enn man tror.

Undervisningsformer

Undervisningsformen i Sydney var veldig bra og oversiktlig. Ingen fag har en eksamen som teller 100%, men det er alltid flere underveisvurderinger som teller inn på karakteren, noe som er veldig greit å forholde seg til! Undervisningen er bygget opp av lectures (forelesninger) og tutorials (tilnærmet seminar i Norge). De aller fleste forelesningene ble også streamet online.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet synes jeg var veldig gøy og spennende! Jeg hadde frie emner dette semester og kunne derfor velge (mer eller mindre) hva som helst. Jeg valgte fag både mtp. hva jeg synes var relevant for studiet videre, men også noe jeg syntes hørtes gøy ut! Macquarie university har et svært bredt utvalg av fag, og tror alle kan finne noe som passer for dem! Fagene er også bygget opp at fagkoder som tilsier nivået av faget (1000 poengs fag er typisk første årsfag, 2000 poeng = 2 året osv.)

Fagleg utbyte og språk

Jeg sitter igjen med et godt utbytte både av fagene jeg tok og språket. Alle fagene foregår på engelsk, og en blir derfor utfordret til å både skrive akademisk på engelsk, men også snakke engelsk til hverdags. Fagene var greie å forholde seg til, og alt var veldig oversiktlig. Jeg sitter derfor igjen med en god erfaring både faglig og språklig

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet på Macquarie University er helt fantastisk! Det er et stort område, med en enorm foodcourt, flotte bygninger, store uteområder med både fontene og hage. Det er nok av sitteplasser på universitetet, og en kan alltid finne nye områder på campus. De har også et City campus som er plassert midt i smørøye av Sydney by, i 24 etasje på en skyskraper.
Byen Sydney er også fantastisk! En perfekt blanding av det store «New York» bylivet, men også strandlivet med surfere og «chill vibes». Det er alltid noe nytt å utforske, og det skal nok mye til for å bli lei av denne byen!

Bustad

Bolig eller bosted i Sydney finnes det flere løsninger på! Det er mulig å bo i studentbolig nær Campus, hvor en får eget rom og deler kjøkken med andre studenter. En fin mulighet for å bli kjent med noen, og en trygghet dersom du ønsker bolig før du reiser ned. Jeg derimot booket en airbnb for de første 2 ukene der nede, og brukte første tiden på å gå på visninger på privatboliger. Dette er et veldig viktig tips for å unngå å bli svindlet på bolig – vent med å si ja til en bolig til du har sett den! Min erfaring med boligsøk gikk veldig fint! Søknadsprosessen kan være litt tidskrevende, men så lenge man er innstilt på det og ikke gir opp så går det helt fint! Og husk at det ordner seg til slutt uansett! Ta gjerne kontakt med noen som har vært i Sydney for tips til hvilke nettsider man bør bruke når man leter etter bolig.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er veldig bra i Sydney, og australiere er generelt veldig hyggelig og imøtekommende. Mitt beste tips er bare å være på, og snakke med folk! Alle er i samme posisjon og alle synes det er vanskelig i starten. Bruk introduksjons uken godt på å bli kjent med folk! Det er også en ANSA fadderuke som er for norske utvekslingsstudenter. Dette er også en gylden mulighet for å bli kjent med folk i Sydney! Meld dere på dette, og bli med på arrangementene! Igjen: snakk med folk! Alle setter pris på å bli snakket til når ting er nytt!

BAPS-PSYK HØST 2023

BAPS-PSYK HØST 2023

15.07.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Mitt beste tips er å begynne å spare så tidlig som mulig! Sydney er en dyr by og bo og leve i, så å spare opp kapital på forhånd kan være lurt dersom man ønsker å reise samt oppleve mest mulig mens man er der. En utgiftspost jeg ikke hadde regnet med før jeg flyttet dit var kollektivtransporten. Det er dyrt med kollektivt og noen ganger kan det lønne seg å bestille en uber fremfor å ta buss og tog. Et annet tips er å begynne søknadsprosessen tidlig. På den måten unngår man stress når fristen nærmer seg.

Huskeliste:
- Vær tidlig ute med å bestille flybilletter - flybillettene er dyre men du kan få ned prisen betraktelig ved å være tidlig ute. Jeg anbefaler også å bestille tur-retur billett da dette er mye billigere. (Det kan derfor være lurt å planlegge om man ønsker å reise mye etter semesteret er ferdig)
- Fikse visum (visumsøknad er en tidskrevende prosess og det kan være lurt å begynne tidlig)
- Studentforsikring (selv hadde jeg IF)
- Australsk SIM-kort (lurt å kjøpe allerede på flyplassen. Se etter studentrabatter, og les nøye på abonnementet du ønsker. Jeg endte opp med et der du kun kan ringe til australske numre noe som var kjedelig dersom jeg trengte å ringe til Norge - eks: ringe til banken)

Undervisningsformer

Undervisningsformen på Macquarie er ganske ulik den vi kjenner fra UiB. Fagene jeg tok bestod av en forelesning og et seminar i uken - men dette var valgfritt og ikke obligatorisk. Forelesningene ble også lagt ut noe som gjorde det enkelt å ta igjen og henge med dersom du gikk glipp av en forelesning. I tillegg har universitetet flere vurderinger gjennom året noe som gjør at karakteren du får ikke kun er avhengig av resultatene fra en eksamen. Antallet og typer vurderinger varierte fra fag til fag, men bestod stort sett av noen quizer (15-20%), en innlevering eller multippel choice oppgave (25-35%) og en litt større innlevering/essay (40-50%).

Jeg likte denne vurderingsformen veldig godt fordi man kunne jobbe jevnt med fagene gjennom semesteret og samtidig få et innblikk i hvordan man lå an i faget underveis.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg opplevde at det var et rikt emnetilbud ved Macquarie University. Selv hadde jeg frie emner og kunne derfor velge fag som inneholdt masse forskjellige temaer. Jeg ønsket å teste ut litt andre fag en psykologi-fag og endte derfor opp med følgende fag:

- SOCI1010 - Introduction to Sociology: Understanding everyday life
- MGMT1011 - Organisational Behaviour
- MMCC1008 - Introduction to Podcasting
- ECHE1310 - The Arts in Children's Lives

Jeg opplevde alle fagene interessante, men podcasting var det desidert morsomste! Her var den siste eksamen å lage en podcast episode som du selv kunne velge sjanger og hva skulle handle om. Man hadde stor valgfrihet i faget og lærerne var utrolig flinke og engasjerte. Dersom du har muligheter til å ta frie emner, er MMCC1008 et fag jeg virkelig vil anbefale!

SOCI1010 bestod av hverdagslige temaer som hvordan kø-systemet fungerer, fastfood-kjeder og hvordan teknologiske fremskritt som for eksempel mobilen vår påvirker oss og samfunnet rundt oss. Faget selv var veldig interessant, men det var lange powerpointer og mye informasjon på en gang som noen ganger opplevdes som litt tørt og kjedelig.

MGMT1011 og ECHE1310 var også veldig spennende emner, med flinke forelesere som jeg også vil anbefale videre!

Fagleg utbyte og språk

All undervisning, samt vurderinger foregikk på engelsk. Det var enkelt å holde følge i forelesningene, og det gikk fint å lese engelsk pensum da dette er noe jeg er vant med fra UiB. I starten opplevde jeg det litt utfordrende å skrive akademiske engelske tekster, da man måtte omstille hodet fra å tenke på norsk til å tenke på engelsk. Etter hvert ble det heller ikke noe problem å skrive akademisk engelsk.

Universitetsområdet og byen

Macquarie University ligger et stykke utenfor byen/sentrum - omtrent 1 time med tog/metro. Det kan derfor være lurt å på forhånd bestemme seg for om man ønsker å bosette seg i nærheten av skolen eller i nærheten av by/strand. Vi valgte å bo i nærheten av stranda, noe vi ble veldig fornøyde med. På forhånd tenkte vi at 1 time reisevei til skolen kom til å bli veldig lenge, men vi syntes det gikk veldig fint.

I universitetsområdet finner du alt du trenger. Campus er utrolig stort og inneholder både treningssenter og egen foodcourt med masse forskjellig å velge mellom til lunsj. I tillegg er det fine uteområder og plasser inne på campus som gjør det mulig å studere både ute i frisk luft og i fine omgivelser. I nærheten av universitetet ligger Macquarie Senter - et stort kjøpesenter som har alt du trenger av butikker. I tillegg har senteret en egen skøytebane, kino, bowling og annet som gjør det mulig med en liten pause fra skolearbeidet eller samle en gjeng for å gjøre noe sosialt etter skoletid.

Bustad

Før vi reiste ned hadde vi hørt at det var mange som opplevde det vanskelig å finne bolig i Sydney. Vi ble også anbefalt å ikke leie noe usett, da flere har opplevd å bli lurt. Vi booket derfor en Airbnb for de første 2 ukene mens vi gikk på visninger og lette etter bolig. I løpet av disse to ukene gikk vi på flere visninger - og det viste seg at det er lurt å ikke leie usett. Flere av boligene vi var på visning hos viste seg å se ganske annerledes ut enn annonsen viste. Til slutt fikk vi drømmeleiligheten vår - en romslig leilighet rett ved stranden. Vi var fire som bodde sammen der to og to delte rom, og hver av oss betalte 10 500 i måneden. Sydney er som sagt en veldig dyr by og bo i og de fleste vi snakket med måtte ut med tilsvarende for bolig under oppholdet.

Selv om vi jobbet hardt for å få den leiligheten vi ønsket oss - sendte meldinger og også tilbudte å øke leien - tror jeg vi har vært svært heldige når det gjaldt å finne bolig. De aller fleste vi snakket med hadde brukt mye lengre tid enn oss og fant prosessen en del vanskeligere. Mitt beste tips er derfor å dra på så mange visninger som mulig, søke på alle leilighetene som er aktuelle for deg/dere og ikke alltid gi opp og ta nei for et nei dersom du finner en bolig du virkelig ønsker.

To nyttige nettsider dersom du leter etter bolig i Sydney er Realestate.com og Flatmates.com

Sosialt miljø

Jeg opplevde at overraskende lite sosialt miljø på campus. Macquarie hadde en orientation week der man fikk informasjon om opplegget på campus og fikk muligheten til å melde seg på arrangementer med andre utvekslingsstudenter. Dette varte bare de første ukene også dabbet det av med sosiale arrangementer. Dersom du er på kan du likevel finne nye venner. Vi ble kjent med to tyske som vi endte opp med å reise på roadtrip med opp østkysten etter at semesteret var ferdig!

De aller fleste jeg ble kjent med møtte jeg gjennom ANSA. Jeg vil absolutt anbefale å melde seg inn i ANSA, da de har en rekke sosiale arrangementer gjennom året som blant annet fadderuke, halloweenfester, julebord og pizzakvelder. Her ble jeg kjent med mange norske studenter som også ønsket å oppleve Australia og finne på morsomme ting på fritiden. Sammen gikk vi på costal walks, surfet, dro på turer og arrangerte felles vors og middager gjennom semesteret.

Vår 2023 - profesjonsstudiet i psykologi

Vår 2023 - profesjonsstudiet i psykologi

15.01.2023 - 15.06.2023

Førebuingar/praktiske tips

Begynn å spare så tidlig som mulig! Sydney er ingen billig by å bo og leve i, så oppsparte midler kommer godt med dersom man ønsker å reise mens man er her. Begynn også søknadsprosessen så tidlig som mulig for å slippe å stresse når fristen nærmer seg, og for å få mest mulig valgfrihet når det gjelder timeplanen på skolen.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er noe ulik det man er vant til fra Norge. Fagene jeg tok hadde én forelesning i uka, i tillegg til et seminar hver uke. Karakteren man får i faget består av eksamenskarakteren (multiple choice, ca. 40-50%), en større oppgave (essay/rapport, ca. 40-45%) og resultater fra 3-4 quizer i løpet av semesteret (ca. 15-20%). Jeg likte denne vurderingsformen svært godt fordi man kunne jobbe jevnt med fagene gjennom semesteret, og ikke var avhengig av å ha en god dag på eksamensdagen.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg hadde lite valgfrihet ettersom jeg måtte erstatte fagene jeg skulle ha tatt på UiB, så jeg endte opp med å måtte ta følgende fire fag:

PSYU2224 Psychology, Health and Wellbeing
PSYU2234 Social and Personality Psychology
PSYU3338 Organisational Psychology
PSYU3339 Applied Child and Adolescent Psychology

PSYU3339 var absolutt det mest spennende faget, og vi hadde en utrolig flink foreleser. PSYU2224 og PSYU2234 opplevdes i stor grad som repetisjon fra ulike fag vi har hatt tidligere på studiet, og kunne til tider bli litt kjedelig. PSYU3338 hadde også dyktige forelesere dersom man er interessert i dette feltet.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningen foregikk på engelsk, noe som gikk greit ettersom jeg er vant til å lese engelsk litteratur på UiB. Jeg følte jeg absolutt lærte mye nytt i PSYU3338 og PSYU3339.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger et stykke utenfor byen (ca. 1 time med tog/metro). Man må derfor bestemme seg på forhånd om man ønsker å bo i byen i nærheten av stranda, eller om man vil bo i nærheten av universitetet. Vi valgte å bo i nærheten av universitetet. Der hadde vi matbutikk, treningssenter (på campus), universitet og stort kjøpesenter i nærheten, og vi har vært veldig fornøyde med det. Dersom man har mulighet til å se mange av forelesningene på nett, slik vi etter hvert fant ut at vi kunne, ville vi riktignok ha valgt å bo nærmere stranda for å slippe å reise 1,5 time hver vei.

Bustad

Vi hadde vansker med å finne bolig innledningsvis, men klarte etter et par uker å finne noen vi kunne dele leilighet med gjennom nettsiden flatmates.com.au. Det er veldig vanskelig å få tak i leilighet i Sydney, noe andre norske også bekreftet, men det viktigste er å ikke gi opp og dra på så mange visninger som mulig. Det anbefales ikke å finne leilighet før man kommer ned, ettersom det er mange som opplever å bli lurt. Vi bodde derfor på hotell frem til vi fant leilighet, men vil heller anbefale hostel for å slippe å bruke så mye penger på dette.

Vi ønsket egentlig å bo alene, men har vært veldig fornøyde med å bo med noen som kjenner byen, og som har vist oss rundt i områder vi muligens ikke hadde dratt til ellers. Det kan derfor absolutt anbefales å dele leilighet med noen for å spare inn litt penger på boutgifter. I Australia betaler man leie per uke istedenfor per måned, og vi endte opp med å betale ca. 2250 kr per person i uka inkludert strøm og internett.

Sosialt miljø

Vi ble stort sett kjent med andre utvekslingsstudenter, ettersom det var disse som var mest "på" og interessert i å finne på ting tidlig i semesteret. Å bli kjent med andre har gått greit så lenge man byr på seg selv og blir med på det som skjer i "orientation week" og tiden etterpå. De som bodde i "The Village" (studentboliger i nærheten av campus) virket som de ble svært godt kjent, så dette er en mulighet. Standarden på disse boligene har vi riktignok hørt at ikke har vært så bra, men det sosiale miljøet virker å være bra.

2022

Haust 2022 - BA i arbeids- og organisasjonspsykologi

Haust 2022 - BA i arbeids- og organisasjonspsykologi

11.07.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Viktig huskeliste:
- Visum (dette kan ta litt tid, da utfylling av søknad er unødvendig vanskelig og komplisert)
- Studentforsikring (Anbefaler ANSA eller IF)
- Pass (gyldig hele oppholdet)
- Bankkort (som er åpent for bruk i utlandet. Anbefaler å få tak i Australsk bankkort (Commonwealth bank) der nede, da de norske kortene ikke alltid går gjennom og for å slippe valutapåslag for hvert kjøp. Enkelt og gratis.)
- Australsk SIM-kort (anbefaler å kjøpe SIM-kort allerede når man ankommer flyplassen i Sydney, både Telstra og Vodafone skal være greit, se etter studentrabatter)
- Kodebrikke (da Vipps og bank-apper fra Norge ofte gjør seg vrange uten norsk telefonnummer)
- Flybilletter (disse er dyre, anbefaler å bestille så tidlig som mulig. Ville også betalt litt ekstra for å fly med et skikkelig flyselskap, da du risikerer 10 timers fly uten mat om bord, ingen tv-skjerm eller mulighet til å lade tlf. med enkelte billigselskap..)
- Spar penger på forhånd (Mens klær, vin og restaurantmat gjerne er billigere i Australia enn i Norge, er bla. treningsabonnement, dagligvarer og husleie veldig dyrt. Man bør også ha en del penger til reising mens man er der.

- VIKTIGST AV ALT: NYYYT OG GJØR DET MESTE UTAV TIDEN! Utvekslingen går så ekstremt fort og man angrer kun på det man ikke har fått gjort når man skal hjem! Australia er et fantastisk nydelig land, reis og få med deg så mye som mulig av hva det har å by på!

Undervisningsformer

Mitt beste tips: ikke hør på noen som sier at alt av undervisning er obligatorisk. Dette er FEIL!
Jeg var på skolen maks en gang i uken.

Det vil selvfølgelig variere litt fra emne til emne, men i de fire fagene jeg hadde på Macquarie var undervisningen delt inn i forelesninger (lectures) og seminarer (tutorials eller workshops). Alle forelesningene ble lagt ut på nett på starten av året, eller fortløpende fra uke til uke, noe som gjorde at jeg kunne se dem når som helst. Seminarene gikk en gang i uken og kunne tas både digitalt på zoom, eller fysisk. Disse gikk jeg en del på i starten, bare for det sosiale sin del, men det var helt frivillig å møte opp på!

I løpet av semesteret hadde jeg ca. 2 innleveringer i hvert fag, noen quizzer og eksamen på slutten av året. Dette gjorde at det ble en del kontinuerlig jobbing med skole i løpet av året, men kravene for å bestå var veldig lave, så det var godt mulig å få gode karakterer med minimal innsats.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet på Macquarie er godt og veldig variert. Det er et litt innviklet system for å melde seg opp til emner, men dette har man god tid på og emnene kan byttes på ganske lagt inn i året. Lurt å sjekke opp i hvilke emner som går når, da noen emner kun går på vår/høst-semesteret.

Timeplanen kan du legge opp ganske så på egenhånd, da seminarene går flere ganger i uken og du selv melder deg opp til tidspunktene som passer for deg. Om du er heldig, så tilbyr alle emnene seminarene sine på ulike tidspunkter samme dagen, noe som kan gi deg kun èn eller to skoledager i uken og masse fritid.

Jeg endte opp med følgende emner:
- Organizational Behaviour
- Principles of Management
- Introduction to Human Resources
- Principles of Marketing

Disse var alle såkalte "førsteårsfag" som er veldig grunnleggende og greie å komme seg gjennom. Unødvendig å kjøpe pensumbøker, jeg klarte meg fint uten, da forelesninger er innholdsrike nok i massevis.

Fagleg utbyte og språk

Jeg kan ærlig si at formålet med utvekslingen min var ikke å lære noe spesielt, men heller å oppleve mest mulig. Skole ble dermed ganske nedprioritert og det faglige utbyttet ikke enormt, men jeg gikk fortsatt ut med gode karakterer da de ikke forventet så veldig mye.

Litt uvant i starten med den australske aksenten, da noen har veldig egen type engelsk dialekt, men dette blir man fort vandt til. Det er mange internasjonale studenter og forelesere på skolen, så ingen grunn til å være nervøs over egen engelsk-uttale, du ikke er alene!

Universitetsområdet og byen

Sydney er mye større enn man skulle tro og avstandene er enorme. Veldig verdt å merke seg at Macquarie University ligger ca.45min-1time i fra sentrum i Sydney med tog, og enda lengre fra strendene.

Selve universitetet i seg selv er veldig fint og moderne, med mange gode "studyspots" både ute og inne og uendelige valgmuligheter blant australske restaurant-kjeder på campus. Rundt selve universitetsområdet finner man dessverre lite spenning, annet enn et stort shoppingsenter (Macquarie Shopping Centre) og mye nabolag.

Jeg var veldig usikker på om det var lurt å bosette seg i nærheten av universitetet, skolen eller byen når jeg først kom ned. Byen ligger på en måte midt mellom universitetet og strendene, og det er omtrent 30 min med kollektivt mellom byen og de nydelige strendene i Sydney (Bondi Beach/Coogee Beach osv). Dette er verdt å være forberedt på før man kommer ned, reising tar tid!

Jeg endte opp med å bosette meg i sentrum, i et kollektiv med tre australske ungdommer, og angret aldri på det valget. Om man er på utveksling på vårsemesteret, vil det være sommervær i Sydney når man først kommer ned, da ville jeg kanskje heller valgt å bosette meg med stranden (forhåpentligvis sjeldent inne på skolen uansett).

Bustad

Nå som Australia har åpnet grensene igjen etter korona-tiden, er det ekstrem pågang med folk som flytter inn i landet. Dette gjør at det er mangel på bosteder i Sydney, og det er vanskelig å finne leilighet. Mange av leilighetene har mugg og er av dårlig standard, ALLTID gå fysisk på visning før du signerer for en leilighet.

Enkleste løsning: bo på campus. Dette passer gjerne for noen, som ønsker å blir kjent med andre utvekslingsstudenter og bli med på det sosiale som arrangeres i "village". Det er derimot absolutt ikke noe jeg ville anbefalt da det er dyrt, standarden på rommene er rimelig dårlig og det er langt fra alt (både strand og by).

Jeg anbefaler: bo på hotell/hostell/AirBnB de første dagene/ukene og bruk nettstedene Flatmates.com.au og RealEstate.com.au for å finne rom i kollektiv, evnt. gå sammen med andre studenter du møter der nede og lei en hel leilighet sammen. GÅ ALLTID PÅ VISNING! På denne måten kan man være veldig heldig og få noe fint for god pris. Men vær forberedt, der er MYE ekle bosteder og sleipe utleiere. Smør deg også med tålmodighet, for dette kan ta tid.. Men, veldig verdt det for å finne en trivelig plass å bo med god beliggenhet.

Praktiske bo-områder i sentrum: rundt Surry Hills, Newtown, Haymarket, Glebe, Darling Harbour, Ultimo, Kings Cross.
Med stranden: Fullt mulig å bo på Bondi Beach når man studerer på Macquarie, bare en lengre reisevei (1,5-2t). Fordel å bo rundt Bondi Junction (togstasjonen) i så fall.

Sosialt miljø

Jeg opplevde overraskende lite sosialt miljø på campus. Om man skal utveksle kun på høstsemesteret, som meg, får man melde seg opp til få studentforeninger eller idrettslag, da opptaket til flere av disse går om våren.

Mitt beste tips: ANSA sin fadderuke. Selv om du gjerne tenker at det er kjipt å bruke tiden i Australia på å være med norske, så er det faktisk andre utvekslingsstudenter som er de mest likesinnede, som vil bli med på å oppleve mest mulig på kort tid og gjerne reise en del i løpet av oppholdet. Jeg fikk meg selv en nydelig vennegjeng, med flest nordmenn, som reiste sammen opp hele øst-kysten av Australia (på roadtrip) og var også noen uker på Bali. Venner for livet!

2019

HØST 2019 - PRPSYK

HØST 2019 - PRPSYK

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

Her er mine topp tre tips før man reiser på utveksling:
1. Spar penger! Livet på utveksling blir mindre stressende og flere dører åpner seg hvis man har litt penger å rutte med utenom det lånekassen tilbyr. Man kan også prøve å få seg jobb her nede, men studentvisumet tillater kun at man får jobbe 20 timer i uken, noe flere arbeidsgivere ikke liker så godt. Derfor: spar så mye som mulig!

2. Begynn søknadsprosessen så tidlig som mulig.

3. Sjekk temperaturen før du reiser ned – husk at hvis du reiser fra sommer i Norge er det vinter nede i Australia.

Undervisningsformer

Ved Macquarie University besto undervisningen av forelesninger og seminarer, i tillegg til ukentlige quizzer, innleveringer gjennom semesteret, noen framføringer og eksamen til slutt. Dette minnet veldig om norsk videregående og krevde kontinuerlig innsats, men fordelen med dette systemet var at alle vurderingsformene påvirket karakteren man fikk. Eksamen telte ikke mer enn 40 prosent av karakteren, og innleveringene, quizene og deltakelse på seminarene var omtrent like viktige (så hvis man stryker på eksamen, stryker man ikke nødvendigvis i faget).

En annen fordel ved dette universitetet var at det blir tatt opptak av alle forelesningene, slik at hvis man ikke rekker en forelesning eller været er for fint til å sitte inne, så kan man høre på forelesninger på nett.

Vurdering av emnetilbodet

Macquarie har veldig mange spennende fag, men det krever at man setter seg litt inn i selve emnesystemet, fordi etter jeg hadde valgt meg ut de fagene jeg ønsket, viste det seg at jeg enten ikke kunne få de godkjent eller jeg hadde ikke forkunnskapene som universitetet krevde. Derfor ble emnetilbudet nokså innskrenket, men emnene jeg tok er jeg fremdeles fornøyd med. Hvis jeg skal anbefale to fag, vil det være:

-MUS102: Passion, Rebellion and Identity in Popular Music. Dette emnet var utrolig interresant, og foreleseren for dette emnet var den store snakkisen blant studentene. Her var det mye energi og latter – anbefaler dette faget sterkt!

-SPED102: Why People Believe Weird Things: Making Rational Decisions in an Irrational World. Dette emnet handlet om hvorfor vi mennesker tror på alternativ medisin, horoskoper og andre uvitenskapelige påstander, hva slags skade disse påstandene har, og hvordan man kan tenke kritisk. Definitivt det faget jeg har fått mest praktisk utnytte av.

Fagleg utbyte og språk

Alt foregår på engelsk, og hvis man er usikker på sin skriftlige engelsk tilbyr universitetet flere tjenester for å hjelpe studenter med dette (ettersom det er mange internasjonale studenter ved universitetet).
For min del gikk den muntlige engelsken helt fint, men den skriftlige engelsken tok litt lengre tid å bli vant med.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort, så stort at de har en buss som kan kjøre folk rundt omkring hvis det trengs. Området har også en stor matsal som tilbyr alt fra grønnkålsalat til pizza, et svært bibliotek og flere parker. Det ligger også et svært kjøpesenter rett nedfor universitetet. Universitetet har også et treningssenter med blant annet squash-baner, svømmebasseng, utetreningsområde og gymnastikksal, i tillegg til at det er det billigste treningstilbudet i Macquarie, så det anbefaler jeg å prøve ut.

Fra universitetet til sentrum tar det cirka 30-40 minutter med buss.

Bustad

Jeg fant et sted å bo gjennom nettsiden flatmates.co.au, og var på flere Skype-visninger før jeg bestemte meg. Det billigste jeg fant lå på omtrent 720 dollar (4470 kr) i måneden, så det er like dyrt å bo her som i Norge.
Hvis man ikke finner noe før man reiser ned, fortalte flere av utvekslingselevene her nede at de bodde på hostell eller Airbnb den første uken for å så dra på visninger.

Det smarteste å gjøre før man velger sted å bo i Sydney er uansett å ha en slags visning, enten skype eller tilstede, fordi flere utvekslingselever måtte raskt flytte etter å oppdage mugg, en kjip utleier eller mange kakerlakker på soverommet.

Sydney er er en veldig stor by, så det kan være smart å vite hva man vil få ut av utvekslingen før man reiser ned. Ønsker man å bo nærme strand og byliv, vil det være best å bo i Sydney eller ved en strand i Sydney. Ønsker man å bo nærmere universitetet, og oppleve studenttilværelsen, vil det være best å bo ved Macquarie området. Jeg bodde ved Macquarie og er fornøyd med det fordi det ble lettere sosialt, og man har det meste man trenger i nærheten, men angrer på det valget når jeg skal dra til nærmeste strand som er 1,5 time med buss unna. Anbefales derfor å ta en forventningsavklaring med seg selv før man reiser ned :)

Sosialt miljø

Ved Macquarie er det veldig mange utvekslingsstudenter som er i akkurat samme situasjon som deg selv, så det er ikke vanskelig å finne folk å være med. Jeg anbefaler å være med på den veldig sosiale fadderuken (O-week), som er uken før universitetet starter, fordi der fant mange sin gjeng. Rekker man ikke denne, er det også mange studentforeninger og idrettsgrupper man kan bli med i, eller så ble vi også godt kjent med andre som bare slo seg ned og spurte om å ha lunsj med oss. Det sosiale miljøet er veldig åpent ved universitetet, og det skal godt til å ikke finne seg venner.

Haust 2019 - BA i informasjonsvitskap

Haust 2019 - BA i informasjonsvitskap

15.08.2019 - 31.12.2019

Førebuingar/praktiske tips

- Søk så tidlig som mulig på bolig om du ønsker å bo på "macquarie university village" da det blir fort fullt.
- meld deg på mest mulig aktiviteter under O-week. Du trenger ikke å møte opp, men man må være meldt på for å bli med. Det er her man møter andre utvekslings studenter og blir kjent med folk.
- Det er kaldt på vinteren, spesielt inne i husene ettersom det ikke er noe isolasjon, så ta med varme klær!
- Det blir kjølig i Sydney i mai og husene er veldig dårlig isolert, så ta med litt varme klær.
- meld deg opp til tutorials,workshops og practicals tidlig slik at du får den timeplanen du vil!

Undervisningsformer

Undervisning kan minne litt om videregående hvor du har flere vurderinger underveis. Dette gjør at det er mye arbeid/lekser, men eksamensperioden blir "lettere" ettersom eksamen ofte ikke teller mer enn 50% av karakteren. Vurderinger og eksamener er heller ikke anonyme slik som i Norge, så læreren tar ofte hensyn til at du er utveksling student om du sier i fra.
practicals, workshops og tutorials er ofte obligatoriske, mens forelesninger er valgfrie. De fleste forelesninger blir filmet slik at en kan se de hjemme. Jeg syntes dette var veldig gunstig ettersom jeg da kunne pause og ta notater, og kan se de når jeg vil.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet har et bredt fag tilbud. De fleste fag gir 3 credits, som betyr at man må ha fire fag per semester for at det skal tilsvare 30 norske studiepoeng. Hvert fag har et nummer i fagkoden, som sier noe om hvilket nivå faget er. ISYS200 er for eksempel et andre års fag, hvor de ofte forventer mer enn i et første års fag. Alle fag over første år må man sende en waver request for å kunne ta. De har noe som heter people(realfag) og planet(samfunnsfag) units, som skal være mulig for alle å ta, uansett studieprogram. Jeg tok accg100 (accounting in society), som er en planet unit. De tok hensyn til at det var flere som ikke studerte accouting som tok faget, noe som gjorde at det var et veldig greit fag.

Fagleg utbyte og språk

Det er som sagt mye innleveringer og vurdering og generelt mye mer arbeid enn i Norge. Flere av de som studerer her fast har tre fag, og tar heller et semester ekstra ettersom fire fag er veldig krevende. Men så lenge man prøver på innleveringene og sier i fra til foreleser at du er utveksling student, så går det fint! Dette tvinger også en til jobbe underveis, noe som gjør at du lærer mer og prøver, eksamener og essays blir "lettere". En må ha 50% i faget samanlagt for å stå i faget, så om gjør det bra underveis, så trenger man kanskje ikke å stå på eksamen for å stå i faget.

Jeg tok også Global Leaderrship Program, som er et ekstra corriculum program hvor en for et cerfitkat på slutten. Det er veldig greit for utvekslingsstudenter å ta dette, da man kun må være med på fire seminarer som man velger selv og et større arrangement. Jeg syntes dette var veldig interessant.

Undervisningen er selvsagt på engelsk, noe som gikk helt fint. De er som sagt veldig greie med utvekslings studenter om du bare sier i fra. De har også veldig mange gode tilbud hvor du kan få hjelp med essays og oppgaver.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort og det er et samlet campus i motsetning til UiB. De mange plasser hvor en kan sitte å studerer både inne og ute. De har også en mathall som tilbyr all slags mat, i tillegg til en bar. I tillegg er det er stort kjøpesenter like ved universitetet hvor du finner alle butikker og resturanter du trenger. de har til og med en skøyte hall og bowling hall. Selvom campus er stort, så venter foreleserne noen minutter før de begynner slik at alle rekker å gå fra sted til sted.

Bortsett fra kjøpesenteret, er det ikke så mye som skjer i området rundt universitetet. Om man tar metroen/toget inn til byen er det dermot masse å se! Sydney er en stor by, så det tar tid å få sett alle man vil se. På søndager betaler man kun $2 for kollektiv transport hele dagen, så man kan få sett mye på søndager! Du kan også ta en dagstur litt utenfor byen til blue mountains eller royal national park.

Bustad

Jeg bode i "Macquarie university village" som ligger rett ved skolen. Det er litt dyrt, men en bor i et stort hus med fire andre hvor man har egne bad. Det var veldig deilig, men også litt unødvendig stor plass etter min mening. Man må også kjøpe alle av kjøkkenutstyr, dyne, pute osv selv, noe som gjøre det enda dyrere. Det er mange utvekslingstudenter som bor her, og mange aktiviteter og "gratis" mat, noe som gjør at man blir kjent med mange! Det er ikke mange skandinaviske her, ettersom de fleste bor på bondi, men dette var bare positivt da jeg ble kjent med folk fra hele verden. Men det er langt fra byen og man kan som sagt se på forelesninger hjemme.

Sosialt miljø

Det er veldig lett å få seg venner! Jeg ble medlem av "vegetarian society", "exchange society" og "nordic society", i tillegg til at jeg tok "global leadership program", hvor jeg ble kjent med mange. Det er også veldig lett å bli kjent med andre i macquarie univeristy village ettersom det er så mange arrangementer og gratis mat hver uke. Også ANSA sydney, som manken følge på facebook, har mange arrangementer hvor man kan møte andre nordmenn.

Vår 2019 - BA i biologi

Vår 2019 - BA i biologi

20.01.2019 - 20.07.2019

Førebuingar/praktiske tips

-Hvis du trenger språktest, ta den tidlig siden det kan ta tid å få svar.
-Hvis du vil bo i noen av studentboligen som "Maquarie university village" søk om plass så tidlig som mulig, ettersom det fyller seg fort opp.
-Fadderuken på Maquarrie University heter O-week, du blir ikke tildelt en fadder eller en gruppe sånn som i Norge men må istedet melde deg opp til forskjellige aktiviteter som feks sydney harbour cruise, kino, informasjonsmøter. De blir fort fylt opp, så det er greit å melde seg opp tidlig. Åpner i starten av februar vis jeg husker riktig.
- Hvis du har plass kan det være greit å ha med ett grenuttak/skjøteledning fra Norge, så slipper du å ha flere en ett adapter vis du vil lade flere ting om gangen. Pluss to adapter har ofte ikke plass ved siden av hverandre i stikkontakten
-Det blir kjølig i Sydney i mai og husene er veldig dårlig isolert, så ta med litt varme klær.
-Semester går veldig fort og man får kanskje ikke like mye tid til å reise som man hadde tenkt. Spesielt siden det er så store avstander i Australia. Jeg var veldig glad jeg dro ned 2 uker før skolestart og reiste litt da. I vårsemester er det også 2 uker ferie i april hvor man kan planlegge å reise. Feks finne noen venner å leie en campervan med eller man kan ta "greyhound" buss.

Undervisningsformer

Igjennom mitt halvår på Maquarie university var jeg borti undervisningformer som practicals, seminar, forelesninger og felt-tur.
-Practical og seminar var obligatorisk og vare mellom 2-4 timer. Jeg fikk karakter etter hvor mange ganger jeg møtte opp. I biologiklassen mine besto practicalen for det meste av labarbeid, pluss forarbeid og etterarbeid til felttur. Jeg hadde også en akademisk engelskklasse hvor practicalen og seminarene for det meste besto av diskusjon i klassen. I denne klassen fikk vi også opp til 10% av karakteren utfra hvor aktiv du var i klassen.
-Forelesningene varte 1 time, disse blir som ofte streamet og jeg kunne se de hjemmefra.
- I faget BIOL373 Aquatic Ecosystems var vi også på en 3 dagers felttur. Det var veldig gøy men også veldig lange dager med arbeid.
- Det er også mulig å ta fag external som gjøre at du kan ta hele faget på nett, men som utveksling student har du bare lov å gjøre det med ett fag, resten må du ta på skolen for å følge regelen for visumet.

Vurdering av emnetilbodet

Maquarie university har en del biologi fag, men mange av de ligner på biologifagen fra Norge så det kan være litt krevende å finne ett som du ikke har hatt før. I unitgudien er det en oversikt over alle fagen som tilbys( https://unitguides.mq.edu.au/). vær obs på at noen tilbys bare i S1(vår) og noen i S2(høst). For biologistudenter som ønsker felttur til Great Barrier Reef, kan man ta et fag på våren som heter "Reef Evolution and Dynamics", eneste ulempen er at felturen er i ferien og jeg hadde allerede planlagt reise da og fikk derfor ikke tatt det.

Hvis du har frie studiepoeng er det mange andre fag fra andre retninger man også kan velg. Jeg valgte for eksempel ett engelsk fag som het "English as a Foreign Language in Practice"

Fagleg utbyte og språk

Til at fagene bare er 7,5 poengs fag(i norsk standard) er det mye mer arbeid i hvert fag en jeg er vant til i Norge, det kreves i tillegg 50% for å stå i fagene. Det er mye innleveringer, lekser, quizer og prestasjoner igjennom året, men på den gode siden er det veldig læringsrikt og du kan også være ganske sikker på at du allerede har stått i faget vis du har gjort det bra på innleveringer underveis. Det er også flere fag som ikke har en avsluttende eksamen.

Undervisning er selvfølgelig på engelsk, noe som gikk for det meste fint. Noen av innleveringen dømmer også etter skrivefeil, men jeg fikk følelse av at hvis læreren vet at du var utvekslingstudent så var de litt ekstra snill på rettskrivingen. Jeg kunne også få noen ekstra minutter på noen tester fordi engelsk ikke var morsmålet mitt, men dette kom an på læreren.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig fint. Det er mange bygninger, men alle ligget ganske samlet så det tar ikke så lang tid forflytte seg mellom dem. Det er en bar og spiseområde midt i campus hvor det er masse boder/containere hvor de tilbyr mat fra hele verden, alt fra indisk, sushi, thai, smoothie bar og pizza. Det er veldig koselig å ta lunsjpause der enten du har med egen mat eller kjøper. På kvelden er det ofte live musikk der og forskjellige aktiviteter som quiz og fester. Det er også flere koselige cafeer rundt på campus, samt ett stort senter 5 min unna.

I området rundt universitet er det ikke så mye som skjer, men du kan ta buss/metro i 30/40min inn til sentrum av sydney! Der er det alltid noe som skjer og er garanter en av de fineste byene jeg har vært i. I område rundt Sydney er det også mye å finne på og på søndager kan du reise hvor du vil med buss/tog/ferge innenfor sydney sin sone hele dagen for bare 2.70 dollar (ca. 17kr), noe som er ett fantastisk tilbud. Man kan feks ta en dagstur til Blue mountains, The royal national park eller alle de fine strenden i området.

Bustad

Jeg bodde i "Maquarie university Village" som ligger rett ved siden av campus. Det er litt dyrt der, men du får i tillegg ett stort rom med egent bad, noe som var veldig deilig. Det var også veldig deilig å ha ett sted å dra når jeg kom ned uten å trenge å dra på husjakt. Det er ett veldig sosialt miljø der og alle mine bestevenner fant jeg i villagen. Jeg var veldig heldig med de jeg enten med å dele hus med, men jeg hadde noen venner som ikke var like heldige og som av den grunn ikke trivdes. En annen ulempe var at det er et stykke unna byen (30/40min uten trafikk) og vis jeg ikke hadde hatt så mye obligatorisk oppmøte på universitet, f.eks bare hadde forelesninger jeg kunne sett hjemmefra ville jeg heller valgt å bo nærmere sentrum.

Sosialt miljø

-I Maquarie university village var det lett å få seg venner siden det arrangeres forskjellige arrangementer hver uke.

-På universitet er er det også ett veldig hyggelig miljø. det er mange klubber man kan være med i alt fra disneyklub, kor, alle mulige sportsklubber og til og med alpinklubb som arranger skitur til New Zealand i juli. alle disse klubben har boder man kan gå til i løpet av O-week. Det er dessverre ikke så lett å bli med på ett sportslag siden de krevde at du var med ett helt år.
Jeg fant det enklest å bli venner med andre utvekslingstudenter siden de også var på utkikk etter noen å være med. MACex: Macquarie University Exchange Society arrangerer pizzakvelder, surfekurs osv. der utvekslings studenter kan møttes.

-Jeg møtte bare 2-3 nordmen på maquarie university ,men det var ett stort norsk miljø rundt Bondi and Coogee beach siden mange norske studenter fra trondheim osv går på NSW university. Hang med vilje ikke for mye med nordmen siden jeg ønsket å snakke mest mulig engelsk, men på 17. mai er det stor feiring i byen og da var det hyggelig å ha mange nordmenn rundt seg.

-Naboen til Maquarie university village er ett frivillig"riddesenter" som tilbyr ridning for barn med funksjonhemminger, jeg jobbet frivillig der i løpet av semestret mitt og det var veldig fint sosial miljø for å møtte litt eldre Australiere noe jeg satt veldig pris på.

2018

Haust 2018 - BAPS-PSYK

Haust 2018 - BAPS-PSYK

15.08.2018 - 31.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er mulig å legge opp sin egen timeplan, da fagene har flere tutorials i uken. Gjør du dette tidlig kan du legge opp uken slik at du for eksempel alltid har langhelg!

Hvis du ønsker å bo i Macquarie university village, som absolutt er å anbefale, så er det lurt å søke om dette tidlig.

Undervisningsformer

Undervisningen foregikk i forelesninger, men de ble også tatt opp og lagt ut på nett senere. Dette er greit på dager du ikke har mulighet til å komme på forelesning. Systemet er også lagt opp annerledes i Australia, hvor man har flere innleveringer og tester underveis i semesteret, i stedet for én stor eksamen til slutt. Dette gjør at du må jobbe en del gjennom semesteret, men du slipper til gjengjeld en tung eksamensperiode på slutten. Mange av fagene har ikke en gang final exams.

Vurdering av emnetilbodet

Mye spennende fag å velge mellom fra forskjellige fakulteter! Du kan også velge "vanskelighetsgrad" på fagene gjennom fagkoder fra 100-400. Fagene er verdt like mange poeng uansett fagkode, slik at du uansett må ha 4 fag. Dette gjør at du kan velge alle fagene på letteste nivå(100), om du ønsker å bruke mer tid på for eksempel reising under oppholdet.

Fagleg utbyte og språk

Undervisningsspråket er på engelsk, som gjør at du klarer deg helt fint.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet syntes jeg var veldig fint, og har alt man trenger. Det er et veldig bra og stort treningssenter mellom Macquarie university village og selve universitetet. Det er også et stort kjøpesenter fem minutter unna universitet, hvor det blant annet er kino, skøytehall, bowling, escape room og mange restauranter. Ellers skjer det ikke så mye i selve Macquarie, men da er det greit at togstasjonen ligger rett ved universitet, slik at man kommer seg til sentrum av Sydney på 30 minutter, eller for eksempel Chatswood som er et litt større området 10 minutter unna Macquarie. Sydney er en veldig travel, men fin by med mange strender omkring.

Bustad

Jeg vil i aller høyeste grad anbefale å bo på Macquarie University village, da dette er et veldig sosialt sted hvor man blir kjent med mange mennesker fra hele verden, i tillegg til at det ligger i kort gåavstand til universitet. Det er dyrt å bo i the village, men det er absolutt verdt det! Her får man store rom med private bad, som var helt fantastisk! Standarden er ikke kjempehøy, men absolutt grei.

Sosialt miljø

Jeg syntes det sosiale miljøet både på universitetet og der jeg bodde var superbra. Australiere er stort sett veldig hyggelige og imøtekommende mennesker. I tutorials på universitet var de fleste også imøtekommende og interessert i å høre erfaringer fra Norge osv. Det var absolutt ikke et problem å finne venner her!

Haust 2018 - PRPSYK

Haust 2018 - PRPSYK

01.07.2018 - 26.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Jeg fikk noen komplikasjoner med utvekslingsprosessen, så derfor er jeg glad jeg søkte tidlig. Det er også lurt å søke om visum god tid i forveien. I tillegg anbefaler jeg å ta med varme gensere, fordi det er kaldt i starten av semesteret.

Undervisningsformer

Ettersom jeg går profesjonsstudiet i psykologi kunne jeg ikke velge fritt mellom ulike emner fordi de måtte erstatte det jeg egentlig skulle tatt dersom jeg tok semesteret i Bergen. Fagene jeg tok heter:
CUL260 Health, Bodies, Media
GEN210 Reading Gender in Everyday Life
PHL352 The Philosophy of Race and Identity
PSY350 The Psychology of Human Relationships

Jeg hadde flere innleveringer i løpet av semesteret, men kun to eksamener. Den ene var en hjemmeeksamen i CUL260 i midten av semesteret som var i form av multiple choice. Den andre var en avsluttende multiple choice eksamen i PSY350. Jeg måtte delta i tutorials i alle fagene jeg hadde, men det varierte hvor aktive de krevde at vi var. Jeg hadde ingen muntlige presentasjoner i noen av fagene mine.

Vurdering av emnetilbodet

Selv om jeg ikke kunne velge fritt mellom ulike emner, likte jeg fagene mine veldig godt. Jeg synes emnene var veldig interessante da de lærte meg nye aspekter for å forstå ulike tema.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har forbedret meg både muntlig og skriftlig i engelsk, og møtte sjeldent på problemer med engelskkunskapene i fagene mine.

Universitetsområdet og byen

Selv om universitetsområdet er stort er det nokså lett å finne frem til forelesningssaler da det er godt skiltet. Universitetsområdet tilbyr en stor park, fint bibliotek og flere caféer. Det er også et stort kjøpesenter med 3 minutters gåavstand fra universitetsområdet.

Bustad

Jeg bodde på campus i noe som heter "the village". Det er dyrt, men jeg synes absolutt det var verdt det! Det skjer noe sosialt her hele tiden, og det er utrolig lett å bli kjent med folk. Det skal sies at det er en del festing i "the village", så hvis du ikke liker det er det kanskje ikke optimalt å bo der.

Sosialt miljø

Jeg ble ikke så godt kjent med de jeg gikk på skole med, så mitt sosiale miljø var for det meste der jeg bodde. Her ligger det veldig godt tilrette for å være sosial - det er bare opp til deg selv hvor sosialt aktiv du vil være!

Haust 2018: BA i samfunnsøkonomi

Haust 2018: BA i samfunnsøkonomi

28.06.2018 - 25.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Ikke pakk med deg for mye, tiden går fort, og du trenger dermed ikke alt for mye ting. Begynn tidlig med å kikke på bosteder, og snakke med agenter, men ikke avtal leie før dere har vært på visning.

Undervisningsformer

Undervisningsformene er relativt lik som her hjemme, hadde vanlige forelesninger samt lab og seminar hver uke i hvert fag. Noen av seminarene var obligatoriske, og krevde at du måtte holde presentasjoner eller debatter, samt hadde noen av de krav om å møte i 10 av 12 seminarer.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet tilbød veldig mange emner, og var greit å finne noe som passet oss. Kunne også bytte emne underveis den første måneden.

Fagleg utbyte og språk

Vi hadde frie studiepoeng, så vi valgte litt anderledes fag enn vi har hatt før, og gikk derfor for innføringsfag. Noen fag var vanskeligere enn andre, og hadde mye krav til innleveringer. Forelesninger, seminarer og innleveringer på engelsk var ikke noe problem, og man kom kjapt inn i det.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger et stykke utenfor byen, men det er gode forbindelser med buss og tog hvis du velger å bo i byen. Veldig greit universitet der man fant alt man trengte (bibliotek, auditorium, treningssenter, badebasseng, park, bar osv). Sydney er en veldig fin by, med mye å finne på. Vi valgt å bo midt i sentrum fordi det var greit med tanke på skolen (30 min med tog) og muligheter for å ta bussen ned til Bondi og Coogee Beach (20-30 min) med buss.

Bustad

Vi leide en leilighet i sentrum som var veldig grei. Vi bodde to sammen og delte rom. Prisene på leie i Sydney er endel dyrere enn Norge, og vi betalte ca 15 000kr i mnd for en 40kvm leilighet med ett soverom.

Sosialt miljø

Vi hadde mye sosialt, men mest med andre utvekslingsstudenter. Det var ikke arrangert noe fadderuke for oss da vi ankom, så ble ikke kjent med så mange på skolen. Ble mer kjent med folk gjennom arrangementer som Ansa arrangerte. Vårt sosiale miljø bestod derfor hovedsaklig av nordmenn, dansker og svensker.

Haust 2018: BA i samfunnsøkonomi

Haust 2018: BA i samfunnsøkonomi

29.06.2018 - 25.12.2018

Førebuingar/praktiske tips

Bruk god tid på å velge fag, snakk med lærere og studenter om anbefallinger, noen fag kan være bestått før eksamensperioden kommer, mens andre krever mer arbeid under eksamensperioden. les deg opp og se oppbygningen av faget. Man har god tid på å bytte fag og man velger feil, så ikke stress om man har valgt feil fag.

Undervisningsformer

Undervisnings formen er litt annerledes fra UiB i form av mer obligatoriske oppgaver og innleveringer gjennom hele semesteret. Dette fører selvsagt til at man er nødt til å studere gjennom hele semester, men til gjengjeld blir eksamensperioden ikke like intens som det man er vandt til i Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Ettersom jeg hadde frie studiepoeng hadde jeg et veldig bredt spekter å velge mellom, som gjorde at jeg endte opp med en del forskjellige fag. Jeg valgte to management fag som var en del teori, men overkommelige. De to siste var mer matematikk hvor det ene faget var statistikk og det andre var demografi. Statistikk faget fant jeg meget interessant og er meget overkommelig om man har erfaring med statistikk fra tidligere.

Fagleg utbyte og språk

All undervisning foregår på engelsk, noe som gjør at engelskkunnskaper utvikler seg automatisk! tør å snakk foran fremmede og til lærerne, det er ofte da man lærer mest. Prøv å skaff venner fra andre land som krever at du må snakke engelsk! Jo mer man kommuniserer på engelsk, jo bedre blir man på språket.

Universitetsområdet og byen

Sydney er en fantastisk by som har mange fine områder å bo i. selv bodde jeg i sentrum av Sydney som da var ca en time reising (gå 20 min + tog 40 min). jeg bodde ca 20 min busstur unna fine strender som Bondi beach og Cooge beach hvor det bor mye skandinavere og hvor det er ypperlige surfemuligheter. Skulle jeg valgt om igjen hadde jeg bodd nærmere disse strendene og dermed bodd lenger unna skolen.

Sosialt miljø

I Sydney er det mye skandinavere som jeg ble best kjent med! jeg ble og kjent med en del Australienere fra seminar og undervisning som jeg fortsatt holder kontakten med! et lite tips er å ikke bare søke det trygge ved å bli kjent med folk som forstår norsk, tør å bli med på sosiale sammenkomster med studenter av forskjellige nasjonaliteter også.

Vår 2018 - BA i molekylærbiologi

Vår 2018 - BA i molekylærbiologi

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Anbefaler å være tidlig ute med å melde seg opp i fag, og sette opp timeplanen sin. Mange av forelesningene og studiegruppene (tutorial groups) blir raskt fyllt opp.
Husk å ta med varme klær. Selv om Australia er et varmt land, skrur de opp aircondition for fullt på skolen. Det er som regel kaldt i de fleste forelesningssaler, klasserom, og på biblioteket.

Undervisningsformer

Undervisningen på Macquarie er ganske annerledes enn på UiB. De har ofte quiz og innleveringer som til sammen utgjør mer av den endelige karakteren i noen fag enn det eksamen gjør. I de fleste fag blir forelesninger livestreamet og tatt opp slik at man har mulighet til å se dem fra andre steder, eller se dem senere/på nytt.

Vurdering av emnetilbodet

Macquarie tilbyr mange forskjellige fag. Man får full oversikt over fagene som tilbys og vurderingsmetodene i hvert fag på universitetets nettside (Unit Guide). Mange av fagene på høyere nivå (over level 100) krever at man må søke om forhåndsgodkjenning, kalt "waivers request". Anbefaler å gjøre dette så tidlig som mulig, ettersom man må ha fått godkjent søknaden før man kan melde seg inn i faget.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte var greit. All undervisning foregår som regel på engelsk, og språket er dermed ikke veldig utfordrende.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort og fint, og det er enkelt å komme seg til og fra campus med både buss og tog. Togstasjonen er kun noen hundre meter fra universitetet. Det ligger også et kjøpesenter rett ved siden av campus. Her kan man få tak i nesten alt man trenger, og de har mye forskjellig god mat! Sydney sentrum er en 35-40 minutters togtur unna universitetet. Anbefaler å søke om Opal concession card slik at man kan reise med kollektiv transport til reduserte studentpriser.

Bustad

Universitetet har flere studentboliger som ligger i nærheten av campus. Disse er ganske mye dyrere å bo i enn å bo privat. Til å finne boplass privat bruker de fleste enten Gumtree.com.au eller Flatmates.com.au. Dersom man vil søke studentbolig burde man være tidlig ute ettersom de billigere og bedre boligene er mest populære.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på Macquarie er fantastisk. Når man er på utveksling er det ofte lettere å bli kjent med andre internasjonale utvekslingsstudenter. Det finnes mange ulike studentorganisasjoner man kan bli medlem i. Anbefaler å delta på arrangementene til MacEx, som er en studentorganisasjon for utvekslingsstudenter, i begynnelsen av semesteret. De gir en god mulighet til å være sosial og bli kjent med folk som man kan være med gjennom hele semesteret.

Vår 2018 - BA i digital kultur

Vår 2018 - BA i digital kultur

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

- Om du trenger språktest, så meld deg opp så raskt som mulig, da det gjerne er mange som melder seg kan være lang ventetid + svartid.
- Selv om det står at det er lang behandlingstid på visum, så får man svar ila et par dager når man søker via internett, så her trenger man ikke uroe seg for mye.
- Det kan være lurt å vente med å finne bolig til du ankommer, da det ofte er veldig varierende standard på ting der nede / misvisende bilder i annonser. Spesielt på særlig "billige" steder kommer gjerne på visning og undrer seg over at folk faktisk prøver å leie det ut.
- I noen kurs må du ha papirer på at du har nok forkunnskaper for å kunne ta kursene (typisk 200/300-nivå kurs), og man må søke med dokumentasjon med karakterer fra UiB. Om du tenker å ta noen slike, søk om dette før du reiser ned. Når semesteret begynner er det kort tid på å ombestemme seg og de har veldig høy pågang på søknadene på spesialtillatelser, så det er enklere å søke på disse kursene på forhånd, og heller bytte til "ukvalifiserte" kurs i ettertid enn omvendt.

Undervisningsformer

Systemet er annerledes i Australia enn i Norge. Man får marks/karakterpoeng på oppgaver gjennom hele semesteret, også regnes sluttkarakteren ut fra din totale oppsamling av marks. Pga dette går det ikke med skippertak, så ta heller å sikre en del marks i starten av semesteret, så kan du heller "ta det rolig" på slutten av semesteret. Man kan få nok marks til at man f.eks. ikke engang trenger å møte opp til eksamen for å bestå ;)

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er veldig bredt og variert, og med riktige kvalifikasjoner eller nok opptjente studiepoeng, så kan man studere i nesten hvilket som helst fagområde.
Macquarie er lokalt kjent for å være sterkest på business-relaterte kurs.

Fagleg utbyte og språk

Forelesere er stort sett veldig gode i engelsk, og gjøre seg forstått. Den digitale plattformen var dog noe rotete, så send heller en ekstra mail om du er usikker på noe.

Universitetsområdet og byen

Universitetet ligger i et forsted ca 26 minutter med tog utenfor sentrum.
Universitetet har nylig blitt greit pusset opp har flust i kule leseområder og et veldig bra bibliotek.

Ellers er det treningssenter med svømmebassenger på campus.
Det er et stort senter der med div. ting som kino, lasertag, karaoke og bowling (på tirsdager får studenter ubegrenset bruk av de tre sistnevnte for $10!!).


Byen er fantastisk med elleville strender, godt uteliv, utrolig hyggelige mennesker.

Bustad

Det skjer ikke særlig mye i universitetsområdet, mest boligområde. Om man bor ved MQ bruker man typ 1-1.5 timer for å komme seg til nærmeste strand.
Ellers er det nok mest lukrativt å bo nærmere sentrum. Kollektivtilbudet er veldig solid, og man det er lett å ta seg frem overalt.

Sosialt miljø

Jeg tror man er tjent ved å prøve å være litt utadvendt, da blir det mye lettere å komme i kontakt med folk.
Det er veldig mange internasjonale studenter i akkurat samme situasjon som deg! :)

Vår 2018 - BA i geovitenskap

Vår 2018 - BA i geovitenskap

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

- Man kan lage sin egen timeplan ved å registrere til tutorials og gruppearbeid selv, vær rask og velg dagene/timene som passer deg best, slik kan man ha opp til 3 ukedager fri!

- Alle forelesninger og forelesningsnotater lagres ut på nett, hvis man er diktig kan man sitte på stranda å "følge meg i timen" ;)

- Det er ikke nødvendig å bo i nærheten av Universitet. Chatswood for eksempel er nærmere byen, kan være billigere og er kun 12min til Universitet. Selve bysentrum er 50min unna og har mange fine nabolagene f.eks. Surry Hills, Kings Point.

Undervisningsformer

De fleste emner består av:
- Tutorials som inneholder vanligvis gruppearbeid og teller til det endelige karakter og har obligatorisk oppmøte.
- Forelesninger som lagres også på universitets websibe. Men noen professorer liker å gi noe par gode tips til de som gidder å møte opp, noe å være obs på.
- Eksamen. Den teller vanligvis 40-60% av karakteren.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var bra. Macquarie Universitet har et bredt utvalg av emner.

Fagleg utbyte og språk

All undervisning er på engelsk og de fleste professorer er utrolig flinke til å forklare den teoretiske delen av pensumet, bruke relevante eksempler. Samtidig Macquarie Universitet har et bra struktur som består av underviser, kontaktpersoner og hjelpeasistenter. Generelt vil jeg derfor si at det faglige opplegget ved Macquarie University var svært bra.

Universitetsområdet og byen

Selve campus er utenfor byen i en ganske fin og grønn delen av byen. En av mange parkene som dreier seg til Brisbane er rett ved siden av Universitet. Utenfor campus finner man business distrikt og en stor kjøpesenter. Togstasjon er ganske nært også, tog til byen tar ca. 45min. Jeg synes at Sydney er en perfekt by å studere. Den har en utrolig studiemiljø, ganske aktiv kulturmiljø og variert natur fra skogene til stranda.

Bustad

Det kan være vanskelig å finne studentbolig, spesielt nærmere campus. Studentboliger er relativt dyre, derfor de fleste bor på et hostel den første uken og går på mange visninger, før de finner en plass å bo. Det er også lett å være lurt, hvis man prøver å finne en bolig med rimelig pris uten å gå på visning, siden bilder sjelden gjenspeiler realiteten,

Sosialt miljø

Sydney har et multikulturelt samfunn. Det er vanskelig å beskrive hvordan er sosialt miljø siden det avhenges av hvem man møter de første dagene på universitet. De fleste man skal møte er andre utvekslingselever og de er vanligvis har en god balanse mellom studier, uteliv og utforskning av Australia. Australiere som jeg møtt på universitet er ganske opptatt og stresset med studier. Jeg ville anbefale å møte australiere utenfor universitet, de er som oftest gøyest å "henge" med og har masse masse tips og fortellinger om byen, Australia osv.

Vår 2018 - BA i geovitenskap

Vår 2018 - BA i geovitenskap

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Det er en del greier som bør være i orden før man drar på utveksling, hverfall om det er utenfor Europa. Dette fikk vi god hjelp med av veilederen fra UiB som hadde kontakt med Macquarie Universitetet. Det som er spesiellt viktig er forsikringspapirer og visum (reise, helse osv), her brukte jeg IF sin reiseforsikring for studenter, men Tekna har også en bra forsikring for reise/utvekslings opphold. For helseforsikring har Norge og Australia en avtale som gjør at Norske statsborgere har rett på helsehjelp i Australia uten å måtte registrere seg i og betale for OSHC (som universitetet kommer til å anbefale mange ganger). Prosessen med å skaffe seg visum tar litt tid, og du må gjennom en spørreundersøkelse som kan ta opp mot 2 timer å gjennomføre om man har alt av papirer i orden eller mer om en ikke har fiksa alt det fra før og må finne fra en scanna versjon av passet og div andre dukumenter underveis. Det står hvilke dokumneter du trenger på nettsiden før du starter på spørreundersøkelses skjemaet.
Annet som kan være greit å tenke på er at du skal være der et halvt år, så det kan være greit å booke 2 bagger med bagasje, det er ikke 100% nødvendig, men jeg fant kjapt ut at jeg ikke var flink nok til å pakke med bare det jeg trengte og ikke noe mer, så da ble det en rask oppgradering i bagasjebookinga på vei ned. Og en ting antageligvis de fleste ikke tenker over er at det blir faktisk litt kaldt i Australia når det nærmer seg vinter der, hvertfall om du drar ned der på vår semesteret. For vårsemesteret er det veeeldig varmt fra januar (om du drar dit så tidlig) til rundt påsketider og så plutselig dropper gennomsnitts temperaturen en del. Merker antageligvis mindre til dette jo lenger nord i landet en er.
Noen siste ting som kan være greit å vite er:
1. Avstander i Australia er stort sett mye større enn en hadde forventa, pga feildimensjonering på det standardiserte vestlige verdenskartet.
2. Forelesningene på Macquarie stort sett blir streamet, så man måå ikke nødvendigvis bo rett i nærheten av skolen (kommer tilbake til det senere)
3. Det går tog til en togstasjon rett på nedsiden av skolen som går bla fra byen (Sydney).
4. Det er et ganske stort kjøpesenter rett ved skolen med et ganske bra utvalg av butikker, hvor de og har kino ($8 (ca 48 nok) for studenter på mandager), "skøytebane" og Strike som er et underholdningssted med laser tag, karaoke, bowling og "escape room" ($10 for alt ut dagen for studenter på tirsdager utenom "escape room".

Undervisningsformer

Undervisninga er ganske anderledes enn hva vi er vandt med i Norge/ på UiB. Vi måtte bla. ha 4 fag istedet for 3 som vi er vandt med. Den største forskjellen som en legger merke til med en gang er at det er en del mer obligatoriske aktiviteter, hvor det f.eks. kan være (avhengig av faget) et registrerings skjema på nett eller på papir man må krysse av/svare på før timen starter (ikke i forelesninger). Det er også en del mer obligatoriske innleveringer og prøver i løpet av semesteret, så om en ikke er så flink til å strukturere hverdagen sin kan alt skolearbeidet fort hope seg litt opp (ikke så det blir et veeeldig stort problem, men kan bli stress) og som da gjør at andre aktiviteter må nedprioriteres.
En annen ting som var merkbart forskjellig var pausene i 2t forelesininger, der pausen mellom forelesiningene bare var på ca 5min om det i det hele tatt var pause.
Noe Macquarie er veldig flinke på er å bruke teknologi som hjelpemiddel i undervisningen (utenom på eksamen), der bortimot alt av innleveringer ble levert inn på nett, de hadde en veldig god søkemotor for å finne akademiske tekster (som du kommer til å bruke en del av om du velger å dra hit) og de streamer og tar opp (stort sett) alle forelesinger sånn at en kan se gjennom forelesiniger en har hatt før om man går glipp av noe eller om det passer bedre å studere hjemmefra en dag så kan du få med deg forelesiningene via streaming siden Echo360.

Vurdering av emnetilbodet

De har ganske mange emner du kan velge mellom, alt fra økonomi til kiropraktik, musikk prod. til astrobiologi osv osv, så du finner helt sikkert noen fag du synes er interresante.
En type fag jeg absolutt kan anbelfale om du har noen frie valgfag er såkalte "people and planet units", dette er fag som brukes for å gi f.eks samfunnsvitere innsikt i div. naturvitenskap temaer (planet) og motsatt for naturvitere (people), fagene er beregnet for folk som ikke har noen bakgrunnskunnskaper i disse fagområdene så alle kan ta de og selvom du er en naturviter kan du lære en del fra "planet unit" fageneog antagligvis samme for samfunnsvitere og "people unit" fagene.
Jeg tok et fag som het "Life, the Universe and Everything" (fagkode GEOS204). Dette faget tok for seg universets historie med fokus på hvordan unvierset utviklet seg etter "the Big Bang", hvordan liv oppstod på Jorda og evt andre seteder, en del om muligheten for liv/å finne liv på andre planeter (omtalt som astrobiologi) og mot slutten diverse måter vi (mennesker) prøver å finne liv andre steder. Faget hadde en gjennomgående naturvitenskapelig/populærvitenskapelig BBC dokumentar følelse i forelesningene og øvelsene, der hovedforelseren var en britisk proffesor som driver med geobiologi og astrobiologi (om jeg ikke husker helt feil) og kjenner ganske mange folk innenfor astrobiologi som bla. jobber i NASA og lignende. En av de store innleveringene vi hadde gikk ut på å designe og planlegge en "space mission" for å lete etter liv på Jupiters måne, Europa, fra roveren eller sonden eller hva du valgte som ditt utforskningsverktøy ble sluppet ned fra rakketen som gikk i bane rundt måen til hvilke intrumenter som kunne være greie å ha med for å se etter liv der (alt det nødvendige lærer dere i faget i løpet av semesteret før innleveringen).
Dette faget er et "planet unit", det finnes også en "motpart" som har en mer historisk istedetfor vitenskapelig bakgrunn av universets historie om det er mer interresant (MHIS115 – An Introduction to Big History)

Fagleg utbyte og språk

De fagene jeg tok hadde ingen dirkete link til studiet mitt i Bergen, så kan ikke si noe om utbytte i forhold til det jeg egentlig studerte. Men de faga jeg hadde var generellt veldig lærerike (hadde grunnleggende Makroøkonomi, et fag om klimaforhold i biosfæren, grunnlegende statistikk og et fag om astrobiologi (se "emnetilbud" delen).

Noe som en av oss som dro ned sammen fra Geofysikk (Geovitenskap) våren 2018 fikk oppleve var at det kan være noen bakgrunnnskunnskaper som er tatt for gitt i noen fag, der han tok et sedimentologi fag som krevde ganske gode kjemikunnskaper for å kunne jobbe seg gjennom div forskningsartikler som de måtte jobbe med, det var ikke sagt at det var noe han måtte ha forholdsvis god kjennskap til og hjelpelærerene i gruppetimene sa at det ikke var nødvendig for å klare seg bra i faget når han vurderte å bytte.

For språkdelen så klarer du deg helt fint om du er forholdsvis grei i engelsk når du starter, siden alt skjer på engelsk så blir du antageligvis litt bedre i løpet av semesteret om du ikke allerede er veldig flink.

Universitetsområdet og byen

Som jeg skrev i "praktisk info delen" er det et stort kjøpesenter med en del å finne på rett ved skolen, i tillegg til dette er det et ganske stort treningssenter (som er noe dyrere enn "Sammen" sitt treningstilbud), en stor og fin park, et lunsjområdet for studenter med div mat (forholdsvis dyrt, så sparer en del på å lage matpakke) hvor det også arrangeres fester og andre sosiale aktiviteter på campus området. Biblioteket er vel det fineste og beste bygget de har (som er det man stort sett får sett bilder av om man søker opp skolen), de fleste andre bygga har litt samme stil som realfagsbygget. Selvom biblioteket er veldig stort blir det stappfult av studenter (mest asiatiske) når eksamen perioden nærmer seg.
Fra skolen og inn til Sydney CBD (sentrum) tar det ca 40 min med tog (ref avstander er større enn man tror). Sydney er en stor og livlig by, sotr sett ganske fint i gatene og om du er der om våren er Vivid noe du må få med deg (masse fancy lys overalt rundt opraen og det området).
Det tar ca 1t og 30 min å komme seg fra skolen til Bondi Beach, som er den mest populære stranda, og ca det samme å komme seg til Manly Beach som er litt midre populær, en del større og personlig syns jeg den er bedre (bla. siden den ikke er stappfull med folk). Det er en ganske fin rusle tur man kan gå fra Cogee til Bondi som kan anbefales, ellers er det nesten et must å ta turen opp til "the Blue Mountains".
Utelivet i Sydney er litt begrenset pga stengetid loven de har lagt på seg der, som gjør at de fleste klubbene stenger rundt halv 2 (elns, husker ikke helt spesifikt hvordan det var, men de stengte forholdsvis tidlig), finnes sikkert mange bra klubber rundt om, men var ikke festig jeg la mest tid i når jeg var der nede. En positiv ting om du er en partyløve/løvinne er at alkohol er myye billigere enn hjemme, ca halv pris.

Bustad

Jeg og han jeg snakket om tidligere fant et sted å bo samme via en nettside som het "Flatmates.com". Vi endte opp med å bo ca 2.5 km unna skolen i et området som heter Epping litt vest for skolen. Der bodde vi i et hus hos en veldi hyggelig kineser som også delte huset med moren hans, sønnene hans (av og til) og 2 andre leietagere. Det funka egentlig helt greit, leia var på ca 4000,- i mnd og vi fikk av og til gratis mat av huseieren. Han tok oss også med på noen omvisninger rundt i Sydney området, opp til et sted som heter Port Stephens noe nord for Sydney (kan anbefale å dra dit for å bla. prøve sandbrett og det er generelt ganske fine strender og natur der). Så i starten trodde vi det var litt for godt til å være sant, men det ble motbevist ganske kjapt.

Sosialt miljø

På Macquarie kalles fedderuka O-week, der de har div aktiviteter og stands med alle foreningene/gruppene du kan melde deg inn i. Det ble arrangert en velkomst sermoni for utveklsingsstudentene, med "mingling" etterpå, hvor vi møtte noen av de vi hang med resten av tida. Men den aktiviteten som indirekte gjorde at vi møtte flest var en ting de kalte speed friendship, selve greia var ikke så bra, men etterpå hadde noen blitt litt kjent med noen og så ble vi plutselig dratt inn i en stor gruppe med utvekslingsstudenter, som senere ble splittet opp i litt mindre grupper etterhvert som semesteret gikk. De vi var mest med etter første uka var en gjeng på ca 10-15 ish europeiske utvekslingsstudneter og en amerikaner (som var hoveddriveren bak at vi i starten fikk samla en gruppe på ca 50 utveksilngsstudenter).
Utover i semesteret prøvde vi å finne på så mye vi kunne rundt om i Sydney området som gikk ann i forhold til hvordan skole opplegget var, men det var stort sett alltid noen som joina om det var noen som foreslo å finne på noe.

Vår 2018: BA i geovitskap

Vår 2018: BA i geovitskap

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Finn ut tidleg kor du har lyst å reise. Dersom du skal lenger sør ville eg ha reist der før semesteret begynner eller evenuelt i "midsemester"-ferien. Dette er fordi det faktisk blir kaldare enn ein skulle tru her om vinteren. Pakk difor med nokre varme klede. I starten av semesteret vil det verke som sløsing med plass i kofferten, men desse vil komme godt med seinare.

Sjå på kva emne dei har å tilby og vel noko som du veit du kjem til å synast er interessant. Dersom du finn ut at emnet ikkje er for deg, så går det an å bytte i løpet av dei to fyrste vekene av semesteret.

Vil også anbefale på det sterkaste å skaffe seg opal concession card så fort som mogleg etter semesteret startar. Dette er kort med studentrabatt for kollektiv transport. Dette gjer det mykje billigare å reise.

Sjå gjerne på plassar å bu før du kjem til Australia og bu den fyrste veka på hotell imens du går på visningar. Eg brukte nettsida Flatmates og budde på MQ Space Pop up den fyrste veka.

Undervisningsformer

Undervisninga var sett opp som i Noreg med forelesningar, seminar og grupper. Forelesningane i dei aller fleste emna vart tatt opp slik at ein kunne sjå dei på nettet. På grunn av dette var det nokre emne der ein kunne melde seg opp som ekstern student og ta mesteparten av emnet på nettet. I emna der ein var meldt opp som intern student kunne det vere obligartorisk å møte opp i alle undervisningsaktivitetane. Dersom ein var borte frå ein av desse obligatoriske aktivitetane meir enn eit visst antal gonger så strøyk ein i emnet.

I forelesningane var stort sett 5 minutt pause mellom kvar time eller ingen pause i det heile tatt.

Gjennom semesteret var veldig mange innleveringar i dei fleste emna. Desse kunne vere ganske stressande til tider med lik frist mellom emna. Det som var positivt med innleveringane var at ein kunne bestå emnet før ein hadde tatt eksamen dersom eksamenen ikkje er ein "hurdle". "Hurdle" er ein aktivitet som må bestås for å bestå emnet.

Vurdering av emnetilbodet

Eg synest det var vanskeleg å finne emne som var veldig relevante for graden min (geofysikk med matematisk spesialisering). Dette var fordi det ofte var vanskeleg å sjå i emnebeskrivelsen om eg hadde hatt om det før eller om eg hadde god nok forkunnskap. Til slutt enda eg opp med å ta STAT170, GEOS206, ASTR170 og ENVS117.

I utgangspunktet kan utvekslingsstudentar berre ta 1. årsemner, men ein kan søke om ta emner frå andre årstrinn ved å vise til emner ein har hatt tidlegare. Eg ville derimot ikkje alltid stolt på godkjenninga som ein får. GEOS206 var eit emne eg måtte søke om godkjenning for å kunne ta. Frå skildringa verka det som eit greitt emne for dei som ikkje hadde hatt så mykje geologi før. Dette viste seg å ikkje stemme nokre veker inni semesteret. Dette var fordi emnet inneheld ein del kjemi, noko eg ikkje hadde noko særleg kunnskap om. Det stod ingenting i emneskildringa at emnet kom til å innehalde dette. Forelesaren av emnet sa også i starten av semesteret at ein ikkje trengde noko kunnskap om kjemi for å ta emnet. Dette førte til at eg måtte bruke veldig mykje av tida mi på dette emnet framfor dei andre. Eg synest dette var veldig dårleg av universitetet. Emnet i seg sjølv verker veldig bra dersom ein har kunnskapen det krev og interesse for det som emnet handlar om.

Fagleg utbyte og språk

Macquarie er veldig strenge på rettinga av oppgåver, og her er det krav om at ein har minst 50 % av poenga ein kan få i emnet for å bestå. Dette førte til at eg måtte jobbe ein del med emna, og eg føler difor at eg har lært ein del. Om dette er kunnskap eg kjem til å ha bruk for seinare i studieløpet mitt er eg derimot usikker på.

I løpet av tida eg har vore her har eg følt at engelsken min har blitt betre og at eg lettare kan føre ein samtale på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er ikkje like moderne som nettsida til Macquarie vil ha det til å sjå ut som, men det er likevel veldig fint. Noko som var litt dumt under oppholdet mitt var at kantinebygget var under oppussing. Sjølv om det midlertidige kantinebygget var bra, var det gamle mykje betre ifølgje dei andre som studerte her.

Macquarie ligg ikkje veldig sentralt i Sydney. Det tar ca. ein time med tog å dra frå campus til sentrum av byen. Frå september skal visstnok togstasjonen ved universitetet stenge for at ein skal kunne bygge ein ny togbane.

Sydney er ein veldig fin by å bu i. Her er det ikkje mangel på ting å finne på.

Bustad

Sydney kan vere ein veldig dyr by å bu i. Dei rimelegaste bustadane finn du på det private marknaden. Kvaliteten på desse bustadane er ofte mindre enn det du synest i Bergen til tilsvarende pris. Eg brukte sida Flatmates til å finne bustad. Her var eg ganske heldig og fann ein bra bustad i Epping til ein grei pris. Anbefaler å avtale visning og ikkje signere noko kontrakt utan å ha sett bustaden. Dette er fordi bustaden kan vere forskjellig frå bileta som den vert reklamert med. Dersom du vil bu på hybelane tilbydd gjennom det offentlege burde du søke tidleg då dei billigaste av desse går veldig fort. The Village er ein plass der veldig mange utvekslingsstudentar vel å bu. Her er dei veldig kjent for å ha veldig mange sosiale arrangement og festar.

Sosialt miljø

I starten av semesteret er "O-Week". I løpet av denne veka har universitetet ein del aktivitetar som ein kan melde seg på. Eg synest aktivitetane var ganske dårlege. Dei fleste gjekk ut på at ein berre snakka litt med ein annan før ein gjekk vidare til neste. Det var heller ingen fast gruppe ein var i.

I denne veka hadde mange studentorganisasjonar "stands" på campus. Ved å melde seg inn i ein av desse kan ein få seg veldig mange gode venner frå alle kantar av verda. Macex er organisasjonen for utvekslingsstudentar. Dei arrangerer turar, aktivitetar og festar.

2017

Haust 2017 - PRPSYK

Haust 2017 - PRPSYK

17.07.2017 - 18.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Melde seg op til forelesninger tidlig så du slipper å møte opp til forelesning hver dag!

Undervisningsformer

Forelesning både direktesendt over nett, opptak av alle forelesninger til repitisjon samt måte opp til forelesning.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg syns emnene har gitt ett godt innblikk i temaene som ble tatt opp.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte var helt moderat. Møtte lite problematikk bundet opp i språket.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er utrolig fint! Campus er stort, og er semi-sentralt. Fra universitetet tar det ca 30 minutter til sentralstasjonen (tog).

Bustad

Det var helt greie boforhold. Anbefaler å bo i "the village" hvis man ønsker å bli kjent med mange utvekslingsstudenter.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var trolig bra! man kan melde seg inn i ulike foreninger dersom det er ønskelig.

2016

Vår 2016 - BA i film- og TV-produksjon

Vår 2016 - BA i film- og TV-produksjon

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Når man kommer til Australia er det lurt å skaffe seg et australsk sim-kort til mobilen med en gang. Dette gjorde vi gjennom Vodafone, noe som anbefales. Der kan man fylle på for 28 dager i strekk og da få både internett, sms og ringeminutter. Husk også å søke om concession card for offentlig transport, da får man studentrabatt og det blir mye billigere med både buss og tog. Hvis man skal finne leilighet utenfor campus, er det viktig å ikke gjøre noen avtaler før man har sett leiligheten med egne øyne, ettersom det ofte ser helt annerledes ut enn på bildene.

Undervisningsformer

Undervisningsformen på Macquarie var ikke helt likt som på universitetet ettersom det var fortløpende oppgaver og innleveringer gjennom hele semesteret. De ulike oppgavene ble regnet ut i prosent og det varierte hvor mange prosent oppgavene telte av sluttkarakteren. Man ble også vurdert i gruppetimer på hvor deltagende man var og om man var tilstede. Ofte hadde vi også regelmessige quizer som skulle teste hvor mye av pensum man hadde lest.

Vurdering av emnetilbodet

Det var veldig mange fag å velge mellom, men de fleste fagene må man søke forhåndsgodkjenning på når man er utvekslingsstudent.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet var greit, og det var ikke særlig vanskelig å lese og skrive på engelsk. Foreleserne var også veldig flinke og det var for det meste enkelt å følge med på forelesningene.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er veldig stort, men ligger 30 minutter med tog unna byen. Hvis man skal gå fra den ene siden til den andre, må man fort regne med et kvarters gåing. Utvalget av mat var veldig bra og det var masse av leseplasser rundt omkring på campus. Sydney er en fantastisk by, med masse å gjøre og se.

Bustad

Vi valgte å bo nærmere byen enn skolen, og vi trivdes godt med det. Når vi kom til Sydney sjekket vi inn på hostell for en uke, og startet å lete etter plass å bo når vi kom dit. Etter noen visninger fant vi et hus i bydelen Balmain, hvor vi bodde med 3 andre personer. Sydney er ikke den billigste byen å bo i, så vi endte med å dele både rom og seng, ettersom vi da fikk en veldig rimelig pris.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på skolen er bra og universitetet har en egen bar med flere forskjellige arrangementer. Vil man bli veldig godt kjent med andre utvekslingstudenter spesielt, bør man bo på Campus, ettersom det er der de fleste utvekslingsstudentene bor. Det er veldig mye festing på campus, så hvis man ikke liker det bør man ikke bo der. Vi ble kjent med noen som bodde der og var på noen fester med dem, men selv synes vi utelivet i byen var mye bedre.

Vår 2016 - BA i film- og TV-produksjon

Vår 2016 - BA i film- og TV-produksjon

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Jeg vil anbefale å skaffe seg Australsk sim kort med en gang man lander i Sydney, gjerne på flyplassen. Dette gjør det lettere å komme i kontakt med huseiere, bruke GPS etc.
Jeg vil og anbefale å ikke ha gjort noen avtaler med noen ang. sted å bo før dere lander i Sydney. Bo gjerne på hostell den første uken for å dra på visninger, og på denne uken vil du mest sannsynlig ha funnet deg et sted å bo. Det er veldig lett å bli lurt ut i fra bilder og beskrivelser på nett, så derfor viktig å møte opp for å se leiligheten/huset før avtaler blir inngått.
Når dere har begynt på universitetet vil jeg anbefale å anskaffe et Opal Consession card som gir rabattpriser på offentlig transport, noe som er veldig greit når universitetet er så langt vekke fra sentrum.
Vær og forberedt på at det blir kaldt om vinteren her, særlig på grunn av dårlig isolasjon og lite oppvarming i husene.

Undervisningsformer

Undervisningsformene i Australia og Sydney er veldig annerledes enn de vi har på universitet i Bergen. Her er det mye skolearbeid og lesing gjennom hele semesteret, noe som ligner mer på det videregående skoleopplegget vi har i Norge, enn det opplegget vi har på universitetet. Avsluttende eksamener varierer ut i fra fag man velger og vi valgte derfor å bare ha essay som avsluttende oppgave. Undervisningsformene er en blanding av klassetimer og forelesninger hver uke.

Vurdering av emnetilbodet

Det er mange varierende emner og fag man kan ta på Macquarie University, og et tips er at selv om noen fag står på den restrictede listen over fag for utvekslingsstudenter, er det fortsatt mulig å søke om å få ta det likevel, og dette går som oftest bra.
For filmstudenter er det et tilbud av filmfag, men dette må søkes spesielt på, likevel valgte vi ikke å ta disse da vi måtte ha dratt frem og tilbake til skolen hver dag og være der fra 10-16. Det ble derfor mye teori i de fagene vi tok, noe som gjorde dem litt mindre engasjerende.

Fagleg utbyte og språk

På grunn av mye lesing og skriving, samt en del muntlig i klassene fikk vi et godt faglig og språklig utbytte på Macquarie.

Universitetsområdet og byen

Sydney er en fantastisk by med alt fra storbyliv og fantastisk uteliv og shopping, til strandliv, natur og et godt utendørs sportstilbud. Sydney bærer virkelig preg av å være en verdensmetropol som aldri sover og det skjer derfor hele tiden noe i byen.

Bustad

Det er stor etterspørsel etter steder å bo i Sydney og derfor anbefales det å være rask med å begynne å lete og oppdatere seg på nettsider som Gumtree (som er Australias form for Finn.no) for å få med seg de beste tilbudene. De beste stedene å bo blir fort revet vekk så det gjelder å være raskt i kontakt med de som har lagt ut annonsen. Vi ønsket ikke å bo på campus, det var litt fordi det er ekstra dyrt der, samtidig som det er langt til sentrum, ca 35min med tog. Man må forvente dyrere priser for å bo i Sydney enn det er i Norge, her står også prisene i ukespriser og ikke månedspriser, noe som kan være greit å merke seg. Likevel fikk vi til en god deal ved at vi delte rom, samtidig som at vi da ikke bodde langt fra sentrum i det hele tatt.

Sosialt miljø

Hvis man bor på campus er man garantert et veldig sosialt og internasjonalt miljø. Vi valgte likevel å bo nærmere sentrum, noe som resulterte i en mindre omgangskrets, men det er likevel lett å komme i kontakt med Australiere generelt, og vi ble kjent med folk både fra universitetet og de vi bodde med.

2015

Haust 2015 - BA i arbeids- og org.psykologi

Haust 2015 - BA i arbeids- og org.psykologi

13.07.2015 - 07.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det er vinter i Australia i juli, og det er ganske kaldt. Pakk varme klær, vi brukte bukse og genser frem til oktober i Sydney.
Det er dyrt å leve, bo og reise i Australia, så spar opp så mye penger som overhode mulig før du reiser ned. Ellers kan det være lurt å søke bolig tidlig og å bestille flybilletter.

Undervisningsformer

Undervisningsformen på Macquarie er veldig annerledes UiB. Det er jevnlige innleveringer, foredrag og prøver, deltakelse blir vurdert og semesteret avsluttes med final exam/essay. Dette krever at man henger med i svingene, men til gjengjeld blir det aldri en intens"eksamensperiode" som mange er vant med i Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Det er mange spennende fag å velge mellom, men ikke regn med at du får de du søker om på forhåndsgodkjenningen. Mange av faga går ikke på høstsemesteret, derfor måtte vi søke om andre fag da vi kom ned (men dette er ikke noe problem!). Det var spesielt ett fag, psy350 - the psychology of intimate relationships, som var knallgøy! Fagene på bachelornivå er enten 100, 200 eller 300-nivå fag ("vanskelighetsgrad") hvor 100 er innføringsfag. Jeg hadde 100-nivå i sosiologi, HRM og interkulturelle relasjoner noe som var veldig greit da det var emner jeg ikke har hatt før.

Fagleg utbyte og språk

Noen fag var veldig spennende, andre ikke så spennende. Faglig utbytte får man uansett om man leverer inn det man skal.
Undervisning og pensum på engelsk var aldri noe problem, å skrive på engelsk er en vanesak. Det språkelige utbyttet var stort, spesielt skriftlig, noe man merket mot slutten.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var veldig fint, spesielt biblioteket.

Sydney er en fantastisk fin by! Jeg vil anbefale å reise inn dit så mye som mulig, fra universitetet tar det 20 minutter med tog inn til sentrum.

Bustad

Vi bodde i Macquarie University Village som lå 5 minutters gange fra universitetet. Sånn sett var det greit. Det var mye festing der, noe jeg personlig ikke likte så godt- men mange likte det! Det var ikke god standard i forhold til pris, men det må man nesten regne med i Sydney (som er en av verdens dyreste byer å bo i).

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra! Om man gjør en innsats blir man fort kjent med folk både på skolen, der man bor og ellers. Det er mange internasjonale studenter ved Macquarie, både på utveksling og som tar hele graden der.

2014

Haust 2014 - BA i arb.- og org.psykologi

Haust 2014 - BA i arb.- og org.psykologi

28.07.2014 - 06.12.2014

Førebuingar/praktiske tips

Dersom det er mulig, vil det nok være lurt å bestille flybilletter i god tid.
Bruk god tid til pakking, og ikke ta med mer enn nødvendig! Alt kan som regel kjøpes i det landet utvekslingen er.

Da vi ankom Sydney var det vinter der nede. Det var mye kaldere enn vi hadde trodd, så vi skulle pakket med oss flere varme klær! Det var ca samme temperatur som norsk høst.

Undervisningsformer

I Australia var det en litt annen vurderingsform enn den vi er vandt med på UiB. Her var det gjevnlige innleveringer, oppgaver og forskningsrapporter som teller med på karakteren i faget. Eksamenskarakteren veide rundt 40-50% av den endelige karakteren.

Undervisningen vi hadde bestod av lectures (forelesninger) og tutorials (seminarer). Forelesningene var frivillige, men nyttige å få med seg. Tutorials var lurt å få med seg fordi man får poeng som teller på karakteren dersom man møter på samtlige av samlingene.

Vurdering av emnetilbodet

Det var utrolig mange kjekke fag å velge i, men endel av de vi ønsket oss fikk vi ikke godkjent. Det endte med at vi hadde to 100-nivå fag (førsteårs-fag). Disse var innføringsfag, og mye av dette kunne vi fra før av. Det hadde kanskje vært enda mer givende faglig om vi kunne hatt flere fag på 200- og 300-nivå.

Fagleg utbyte og språk

Noen av fagene var veldig givende, og favoritten var HRM250 (selv om dette var veldig utfordrende også!). Undervisning på engelsk gikk egentlig veldig fint, i og med at det har vært mye engelsk pensum på UiB.

Universitetsområdet og byen

Macquarie University hadde en stor og fin campus med greie undervisningsrom og et fint bibliotek.

Sydney er en utrolig nydelig by! Det er absolutt anbefalt å bo i - eller i nærheten av den. Det er togstasjon på campus, så det er ikke vanskelig å dra fra universitetet til byen. Det tar litt lang tid (en liten time), så det er det eneste som kan være litt sterss.

Bustad

Vi bodde i Macquarie University Village, like ved universitetet. Dette var en veldig sosial plass med et internasjonalt miljø hvor vi fikk venner for livet. Det var også i nærheten av Macquarie Shopping Centre, der de har alle slags butikker + en skøytebane og bowling :)
Vi bodde i et hus med fem soverom. Hvert rom har eget bad, og man deler kjøkken og stue med de andre i huset. Selve standarden er nok ikke den beste, men det var helt ok. Utrolig greit med eget bad!
Fordelen med å bo her er at det er veldig lett å bli kjent med nye mennesker fra hele verden. Det eneste som var litt negativt var at det kan ta litt tid å komme seg til Sydney by, og ofte foregikk det sosiale i Villagen. Vi fikk dermed ikke sett så mye til byen som vi hadde tenkt, men til gjengjeld fikk vi mange gode venner!

Sosialt miljø

Som sagt var Macquarie University Village veldig sosialt og kjekt! Det var til tider mye festing, så dersom man ikke er så glad i det er det kanskje ikke rette stedet.
Vi lærte utrolig mye om andre kulturer og mennesker, så det var spennende. Det var ikke like lett å bli godt kjent med folk vi gikk i klasse med, i og med at vi hadde mange ulike fag fra ulike fakulteter. De beste vennene fikk vi fra der vi bodde.

Flott bygning
Foto/ill.:
© Macquarie University/Paul Wright

Informasjon