Hjem
Studentsider
erasmus+

CY Cergy Paris Université og Det juridiske fakultet (ERASMUS+ - 3. og 5. studieår)

  • LandFrankrike
  • ByCergy
  • Studieplassar3
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen kan nyttast av studentar både på 3. studieår og på siste studieår av masterprogrammet i rettsvitskap.

Når i studiet kan eg reise

Studentar som starta på det femårige masterprogrammet hausten 2021 eller seinare kan reise på utveksling i vårsemesteret på tredje studieår. Under utanlandsopphaldet tek du valfrie juridiske emne i staden for emna du ville studert om du var i Bergen.

I tillegg kan alle jusstudentar, både dei på femårig og dei på toårig masterprogram, reise på utveksling i sitt siste studieår. Under dette utanlandsopphaldet fullfører du spesialemna dine, og i nokre tilfelle også masteroppgåva.

Under overskrifta "kven kan søke" finn du ut om utvekslingsavtalen gjeld for studentar på tredje eller på femte studieår, eller begge.

Språk

Undervisningsspråket er fransk. Universitetet tilbyr nokre emne med engelsk som undervisningsspråk, men ikkje nok til å fylle eit heilt semester. Studentar som ønsker å reise ut gjennom denne avtalen må vere førebudde på å ta emne på fransk for å oppnå full semesterbelasting. Gode franskkunnskapar er derfor nødvendig.

Universitetet tilrår at Erasmus-studentar har forkunnskapar i fransk tilsvarande minst nivå B2 etter EU sine retningslinjer for språkkompetanse og krev dokumentasjon for dette. For å ta emne med engelsk som undervisningsspråk må du ha forskunnskapar tilsvarande nivå C1.

Informasjon om fransk språkkurs finn du på denne nettsida.

Kva emne kan eg ta

Ved dette universitetet kan du ta juridiske emne som blir godskrivne som valemne på 3. studieår (2021-studieordninga) eller spesialemne på siste studieår i masterprogrammet i rettsvitskap (2003-studieordninga og 2021-studieordninga).

nettsida til universitetet finn du oversikt over kva emne ein kan ta som Erasmus-student. Erasmusstudentar kan velje blant emne på bachelornivå og nokre fag på masternivå.

Universitetet nyttar ECTS-systemet, der ein ECTS-credit er det same som eitt studiepoeng.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Université de Cergy-Pontoise er eit offentleg breiddeuniversitet, som ligg om lag 30 kilometer vest for Paris. Det har om lag 16 000 studentar, fordelte på ti fakultet og institutt. Universitetet har seks campusar, som alle ligg i Cergy-Pontoise.

Cergy-Pontoise er ein ung by. Den blei offisielt grunnlagt i 1972, som ei samanslåing mellom fleire tettstader, for å avlaste folketalsauken i hovudstadsområdet. Byen har vakse hurtig, og har i dag rundt 200 000 innbyggarar. Den unge alderen gir byen fleire særeigne trekk, med moderne arkitektur og infrastruktur. Mange av gatene og vegane i byen er namngitt av studentar og heiter slikt som «Fjorårssnøpassasjen» og «Overraskinga».

Bustad

Universitetet sitt internasjonale kontor samarbeider med den lokale studentsamskipnaden CROUS, og har eit avgrensa tal bustader til disposisjon for internasjonale søkarar. Norske studentar i Frankrike kan søke om økonomisk stønad frå Caisse d'allocations familiales (CAF).

Semesterinndeling

September - Januar og januar- juni.

Studentrapportar

2022

Haust 2022 - BA i samfunnsøkonomi

Haust 2022 - BA i samfunnsøkonomi

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Anbefaler å være i god tid med papirer da det er en del som trenger underskrifter fra flere parter. Ikke vær redd for å sende mails! Synes det var vanskelig å få den informasjonen jeg trengte, så istedenfor å prøve å finne ut av det selv, så bør man sende mail direkte.

Undervisningsformer

Variasjon av store amfier til små klasserom med under 20 mennesker. Noen fag var interaktive med diskusjoner mens andre var tradisjonelle forelesninger hvor man satt stille og tok notater. Hadde ingen pensumbøker, lærerne brukte PowerPointene sine eller leverte ut hefter som var pensum.

Vurdering av emnetilbodet

Personlig synes jeg det var dårlig tilbud av økonomifag. Jeg endte opp med å ta flere fag fra andre fakulteter (juridiske, internasjonale studier) fordi fagene som var relevante til økonomi ville overlappe med fag jeg tidligere hadde tatt på UiB. Dette var kronglete å ordne, men kontaktpersonen min på Cergy var veldig hjelpsom med å finne nye fag. Fagene hadde fra 2-7 studiepoeng, så endte opp med å ta 6 fag for å fylle kvoten på 30 studiepoeng. Det var slitsomt å få det til å klaffe.

Fagleg utbyte og språk

Lærerne snakket engelsk, og var hjelpsomme når man spurte. De hadde tilbud om fransktimer, noe jeg ikke benyttet med av.

Universitetsområdet og byen

Cergy er en 40 minutter togtur unna Paris sentrum. Jeg brukte lite tid i Cergy og var der kun på skolen siden jeg bodde i Paris sentrum.

Bustad

Jeg bodde i en leilighet i Paris med tre andre utvekslingsstudenter som også gikk på Cergy. Vi leide en AirBnB i tre måneder i 10ende arr. som var veldig ålreit. Eneste som var slitsomt var å komme seg til skolen. Vi måtte ta metro til togstasjonen, og deretter komme oss på toget, så vi brukte ca litt over 1 time på å komme oss til skolen. De siste to ukene flyttet vi til et leilighetshotell som var rett ved siden av togstasjonen Les Halles (som virkelig anbefales hvis du skal bo i Paris og gå på Cergy), som gjorde skoleveien mye lettere.

Sosialt miljø

Mange organisasjoner, engasjerte elever og arrangementer på skolen som gjør det lett å få seg venner og bli kjent med andre!

Haust 2022 - BA i samfunnsøkonomi

Haust 2022 - BA i samfunnsøkonomi

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Før ein reiser tykkjer eg det var lurt å bli kjent med dei ulike områda i byen, samt kor skulen ligg. Det kan dere greit å finne ein stad å bu før ein reiser ned, sjølv dette kanskje vil sei at ein ikke får sett bustaden først. Likevel fungerte dette fint for meg då vi la vekt på kjende utleigesider (som AirBnB) og god dialog med utleigar, før vi inngjekk avtale.

Undervisningsformer

Undervisninga forstår på engelsk. Undervisningsmetode kan variere fra fag til fag; nokre fag har ei meir forelesingsbasert undervisningsform, medan andre fag er i klasserom og vektlegg deltaking i timane.

Vurdering av emnetilbodet

Emne tilbodet er greit, og ganske variert. Vi fekk moglegheit til å velje fag frå andre ulike fakultet som (law, international studies etc. ) noko vi også nytta oss av, slik at timeplanen gjekk oppom og slik at fag (innhaldet i faget) ikke overlappa med fag vi har hatt eller skal ta heime.

Fagleg utbyte og språk

På skulen og i undervisning er engelsk sjeldan ein problem. Altså kjem det godt med å ha ei god engelsk forståing. Faga er også merka med nivå slik at ein enkelt kan velje det nivået ein synast verkar å very passleg.
I administrasjonen og ellers kan ein derimot støte på problem, då ikke alle kan snakke eller forstår engelsk. Likevel har vi klart å løyse dette ved å bruke Google oversetter, eller lære oss nokre stikkord.

Universitetsområdet og byen

Universitet CY Cergy ligg en togtur (ca 40 min) utanfor Paris. Likevel ynskja vi å busette oss i byen Paris, for å ha tilboda og byen nærme i fritida og om helgene. Å ta toget til universitetsområdet er enkelt, då toget går omtrent kvart tiande minutt, og er enkelt å bruke då metro og togsystemet er noko ein fort lærer seg å bruke her.
Byen Paris er noko variert, alt fra folkerike og turistfylte området til mindre parkar. Byen tilbyr mykje kultur, og mange matopplevingar. Metroen er det viktigaste framkomstmiddelet, og er enkel å bruke og navigere seg på, etter eit par turar.

Bustad

Vi nytta oss av AirBnB til å finne bustad. Dette var ei side vi var kjende med og som fleire hadde nytta før. Vi vektla god dialog med utleigar før vi bandt oss til noko avtale, då vi ikke såg leiligheta først.
Det er dyrt å bu i byen, i forhold til staden/byen universitetet ligg, men dette var noko vi prioriterte for å ha sentrum og tilboda nærmare om fritida.

Sosialt miljø

Erasmus tilbyr ulike sosiale arrangement, og det er ellers mykje å finne på i byen. Skulen har også fleire arrangement, men som vi ikke ha nytta oss av då vi ikke har hatt anledning. Vi opplevde at andre studentar ved universitetet er en del år yngre enn oss som kom på utveksling, noko som har gjort at det sosiale har vore noko mindre enn vi først forventa. Likevel er det enkelte som tek kontakt og synast det er spennande med utvekslingsstudentar. Likevel trur eg at dei som ha ynskje om meir sosialt, ikke har noko problem med å få dekka dette.

Haust 2022 - BA i samfunnsøkonomi

Haust 2022 - BA i samfunnsøkonomi

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Jeg gjorde ikke noen spesielle forberedelser før jeg dro på utveksling, sett bort i fra å bestille nytt helsetrygdekort og sørge for at reiseforsikringen var i orden.

Undervisningsformer

På Cergy er det obligatorisk undervisning, enten i store auditorium eller i små klasserom. Ved undervisning i de små klasserommene forventes det muntlig deltagelse, mens i store auditorium skal man bare lytte.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet har vært litt utfordrende fordi det var flere emner som enten krasjet med fag jeg har tatt tidligere, eller som krasjer med fag jeg skal ta senere. Tok lang tid før jeg fikk meldt meg inn i godkjente emner. Administrasjonen ved Cergy var ikke veldig god på å veilede heller.

Fagleg utbyte og språk

Har verken tatt språkkurs, eller undervisning på fransk. Så har ikke lært noe særlig fransk i løpet av utvekslingen. Benytter meg av engelsk i alle interaksjoner.

Universitetsområdet og byen

Bor midt i Paris, mens universitetsområdet ligger 1 og en halvtime unna med tog. Paris er helt fantastisk, mens selve universitetsområdet er ganske grått og trist.

Bustad

Har leid en airbnb med 3 andre venninner fra studiet. Veldig fornøyd med den, men dyrt i forhold til at vi bor to og to sammen på to soverom.

Sosialt miljø

På grunn av at jeg reiste ned til Paris med 3 andre venninner jeg kjente fra før, har det blitt til å sosialiseres mest sammen med dem. Det er en god del Erasmus fester, og andre sosiale aktiviteter, men vi har egentlig trivdes best med å være sammen vi 4. Paris er en by som har mye å by på, så har ikke manglet på ting å finne på.

Vår 2022 - BA i samfunnsøkonomi

Vår 2022 - BA i samfunnsøkonomi

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

God ide å fikse seg bolig i god tid eller i hvertfall før man kommer ned slik at dette ikke blir en stressfaktor videre. For min del bestemte jeg meg sent for å faktisk dra og endte opp med å bo en måned på hotell. Det blir en del dyrere, men leieprisene i byen er genrelt ganske dyre også. Jeg bosatte meg i Paris sentrum og syntes det var bedre enn å bo i Cergy som jeg personlig ikke syntes så ut som en fin plass å bo. Nedsiden ved dette er at det blir 40 minutter med toget til skolen, men jeg syntes det gikk greit.
Det er lurt å få kontakt med andre fra studiet som skal til samme plass og snakke med de.

Undervisningsformer

Noen av fagene hadde vanlige klasserom, mens andre var i auditorier. De fleste fagene har en powerpoint slide med forelesning som varer i rundt 1,5 timer. Andre snakket bare uten slides. De fleste snakket bra og forståelig engelsk, med unntak av undervisningene i fransk.

Vurdering av emnetilbodet

Det var ganske greie emner å bestå, og det var greit utvalg. Majoriteten a "økonomi"-emnene var først og fremst historie emner egentlig noe som var litt rart, men ettersom det var frie studiepoeng gikk det fint. De fleste av fagene jeg hadde handlet om kolonitidene, men lå fortsatt under økonomiemner. Studiepoengene er litt mindre enn UiB sine slik at man ender fort opp med 6 fag (ganske mye lettere fag enn det jeg er vandt med på UiB)

Fagleg utbyte og språk

Først og fremst språklig utbytte. Lærte en del historie i tillegg, men siden forelesningene går på engelsk og man må snakke fransk på matbutikker/lignende så er det gode muligheter for å bli flinkere i begge deler.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger som nevnt 40 minutter unna Paris. Selve universitetet er helt greit, men resten av området var litt grått/trist.
Selv bodde jeg i den sør-østlige delen av Paris, men uansett hvor man bor kommer man seg lett rundt i byen med bane/tog. De fleste vet nok litt hva man kan vente seg i Paris, bra arkitektur, mye folk og veldig bra uteliv.

Bustad

Jeg bodde i et kollektiv med to andre fra Mexico. Det gikk ganske bra og kom godt overens med de. Bolig er som nevnt dyrt og er derfor lurt å være ute i god tid slik at man ikke risikerer å finne noe altfor dyrt i hastverket.

Sosialt miljø

Jeg dro ned til Paris med to andre fra studiet mitt og var mye med de. I tillegg mye med de jeg bodde med og folk de hadde blitt kjent med mens de bodde der tidligere. Ganske åpent for å bli kjent med folk i klassene og skolen sender av og til ut noen invitasjoner til sammenkomster.

2019

Vår 2019 - MA i samfunnsøkonomi

Vår 2019 - MA i samfunnsøkonomi

15.01.2019 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Forbered deg godt i god tid. Dette gjelder både bosituasjon, emnevalg og reise. Det var krevende å hente informasjon fra hjemmesiden til universitetet, så jeg anbefaler å heller sende mail direkte med spørsmål du måtte ha. Det kan ta lang tid før de svarer, og jeg oppdaget også at noen av mailadressene ikke lenger var aktive, så send mange mails om du vil ha svar.

Undervisningsformer

Jeg tok fag både på Master 1 og Master 2 nivå. For det meste var det forelesninger i klasserom. Klassene var små, så det var ofte rom for diskusjon av temaene. Dette var gøy og lærerikt. Det var sjeldent pensumbøker til fagene, og ofte lærerens powerpoint slides som var pensum, så det var lurt å be om å få disse tilsendt. Ellers var det et godt læringsmiljø, og sammarbeid med klassekamerater var vanlig.

Vurdering av emnetilbodet

Tilbudet av engelskspråklige fag var svært dårlig, og jeg endte opp med å måtte ta økonomifag fra både 1. og 2. års master. Det var også muligheter for å ta finans- og økonomifag ved ESSEC universitetet, som lå rett ved. For muligheter vedrørende dette ville jeg kontaktet universitetet.

Fagleg utbyte og språk

Skolen hadde gode og tilgjengelige lærere, som var svært hjelpsomme om man lurte på noe.

Som Erasmus student fikk man også tilbud om gratis fransktimer, noe jeg benyttet meg av. Det besto av 9-12 timer undervisning i uken.

Universitetsområdet og byen

Cergy ligger ca 30 minutter med tog fra Paris sentrum. Jeg bodde i Cergy, som er en rolig by som kan tilby det man trenger av butikker. For å tilbringe tid med venner dro jeg som regel til Paris, som er ganske uproblematisk med toget. Eneste man må være obs på er å komme seg hjem før togene slutter å gå. Tilbudet av kollektiv transport etter kl. 1 var dårlig.

Bustad

Jeg bodde i en studentbolig gjennom CROUS, som samarbeider med universitetet. med en prislapp på €300 fikk man svært lite, og veldig dårlig kvalitet på boligen. Det positive var at boligen lå 2 min fra universitetet.

Sosialt miljø

Universitetet hadde flere utvekslingsstudenter, som man gjerne tilbringer tiden sammen med på fritiden. Klassemiljøet var også veldig positivt, selv om flere av de franske studentene manglet gode engelskferdigheter.

2017

Høst 2017 - Profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi

Høst 2017 - Profesjonsstudiet i samfunnsøkonomi

15.08.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Overalt er første bud når man reiser på utveksling at man må begynne tidlig fordi det er en stor prosess å søke med mye papirarbeid. Jeg er helt enig i at man bør begynne tidligst mulig for at hele søknaden skal gå smertefritt, men noen voldsomt stor mengde er det ikke. Møt opp på de tilbudte møtene om utveksling og noter ned frister som må overholdes. Studieveilederne på UIB gir god hjelp slik at det etter min mening er en smal sak å få ordnet utveksling dersom man ønsker det.

Praktisk om opphold: UCP ligger en 40 minutters togtur nordvest fra Paris sentrum. De fleste internasjonale studentene velger å bo på studenthjem nær universitetet. Dette hjelper UCP deg med å ordne. Jeg valgte derimot å bo i Paris sentrum (Les halles) grunnet at skal man først dra ut er det jo artig å bo i selve byen. I Cergy som er tettstedet universitetet ligger i er det ikke så mye å finne på, så de fleste kommer inn til Paris et par ganger i uka uansett. Jeg er etter endt utvekslingsopphold glad for at jeg valgte å bo i Paris. Jeg har blitt gått kjent med byen, og det tar meg ikke mer enn 60 minutter fra jeg går hjemmefra til jeg er på universitetet. Dersom man ser etter områder å bo i Paris anbefaler jeg å velge noe som ikke er langt vekk fra tog (RER) A. Dette går direkte til universitetet hvert 10. minutt. Skal man begynne å skifte flere metroer for å komme seg til UCP kan veien fort bli lang. Det er også en tommelfingerregel i Paris at jo mer i sentrum man bor, jo tryggere er det.

Undervisningsformer

Den største forskjellen fra UIB og UCP er at man ikke har seminarer eller øvinger. Det som skjer i faget, det er den ene tre timers forelesningen du har i uka. Det er heller ikke så enkelt å finne tidligere eksamener med besvarelser eller andre relevante oppgaver bortsett fra de som man finner i læreboka. I et fag "Financial markets" er det ingen fasit på oppgaver i boka. Læreren vil heller ikke gi dem ut. Vi får heller komme til han for å se om det vi har gjort er riktig eller feil. For meg blir dette litt tungvint. Jeg har ikke hatt presentasjoner eller innleveringer her.
Noen av fagene jeg har tatt har holdt phd nivå uten at dette har vært så mye tyngre enn det man finner på ECON 300 fag på UIB.
Det var ingen fag jeg tok som hadde mer enn 20 studenter i seg.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er relativt lite med mindre du snakker fransk. De engelske emnene er få, og skal du ikke overlappe med fag du allerede har tatt kan det være du ikke har noe slingringsmonn å velge i. Sånn var det med meg. Skulle jeg ha 30 stp og ta fagene på engelsk var det eneste alternativet jeg kunne ta 5 ulike fag. Disse har derimot vært både spennende og givende. Dette har vært: Financial markets, International Macro, og på phd: Game theory, econometrics og Advanced Time series. Econometrics er det samme du får på Econ 364, noe som er litt pes da pensum fra 364 er pakket inn i tre små stp.
Det jeg mener har vært det beste med å gå på UCP er nemlig deres samarbeid med ESSEC. ESSEC can du selv lese om, men financial times rangerer skolen som topp 5 i verden på business. Universitetene er kun 5 min gange fra hverandre. På ESSEC hadde jeg Game Theory og det stilles helt andre krav til elevene. Her krever foreleser at du leverer inn "lekser" fra time til time som han retter. Det teller ikke på karakteren, men leverer du ikke blir du typisk kalt for en klovn foran de andre 10-15 elevene og spurt om du ikke heller bare vil slutte å komme i timen. Dette skjedde hver forelesning. Mange i klassen mente dette var upassende og også "skummelt", men for meg var det prestasjonsfremmende og bidro til at jeg alltid holdt følge med undervisningen.
Det negative med UCP er hvordan byråkratiet fungerer. Fag kan plutselig bli utsatt i ukesvis uten forvarsel, og jeg opplevde at "time series", et fag jeg hadde bestemt meg for i April å ta ble kansellert så langt som inn i midten av september. Da måtte jeg heller ta "advanced time series" uten noen forkunnskap om temaet og med 30% av faget allerede gjennomgått. Poenget er at de internasjonale studentene flere ganger ble satt i kinkige situasjoner som følge av avgjørelser tatt av administrasjonen på UCP, som man aldri ville godtatt i Norge.
Franskmenn er generelt ikke så glad i Engelsk, noe som gjør at de fagene du tar for det meste inneholder internasjonale studenter. Derfor blir det god stemning i klassen og man får seg raskt gode venner. Det er faktisk ikke så lett å bli kjent med franskmenn på UCP da de ofte holder sammen og velger andre fag. For meg gjorde ikke det noe, jeg kan jo ikke fransk uansett.

Fagleg utbyte og språk

Jeg mener det faglige utbytte er bra. Lærerne er flinke og fagene interessante. Lærerne er derimot ikke så flinke i engelsk, selv om det er undervisningsfaget. Det betyr at man fort kan falle ut i forelesningen og ofte må lese forelesningsnotatene en ekstra gang for å få med seg hva det snakkes om.
Dersom du er interessert i å bli bedre i engelsk gjør du utvilsomt det her, da det er det de internasjonale studentene snakker og også selvfølgelig de engelskspråklige fagene. Du får også tilbud om å ta franskkurs gjennom semesteret. Det gjorde ikke jeg. De internasjonale studentene har delte meninger om dette. Tidkrevende uten at det er så veldig givende er en typisk oppfattelse

Universitetsområdet og byen

Cergy er en helt typisk Paris forstad. Du finner kjøpesenter, noen puber og restauranter samt parker. De fleste velger å ta toget i 40 min til Paris dersom man vil utforske litt eller ta seg en tur på byen.
Paris vet vel de fleste hvordan er. Masse mennesker, trange gater, restauranter i hver eneste gate og nok museer og turistattraksjoner til at du slipper å gjøre samme ting to ganger. Noe enkelte kanskje vil lure på er om man føler seg utsatt i byen. Jeg har aldri følt meg utrygg her.

Man må beregne 75 EUR i måneden for transport, men da kommer du også rundt i hele "fylket".

Bustad

Nivået er lavere og dyrere enn i Norge. Jo lenger fra Paris sentrum du bor, jo billigere. Jeg bodde sammen med kjæresten min på 26kvm midt i sentrum. Det kostet ca 12000 i måneden og kvaliteten på leiligheten var helt grei.

Sosialt miljø

Bra. Jeg anbefaler alle å være med i "Welcome week". Her blir du i to uker kjent med alle de internasjonale studentene. Det er de du kommer til å være med gjennom semesteret. Man drar ofte ut sammen i Paris, eller gjør noe annet sprell. Folk er alltid med på ting, så du kan være så sosial som du selv vil.

Flott bygning
Foto/ill.:
© Université de Cergy-Pontoise

Informasjon