Hjem
Studentsider
bilateral

Universidad Nacional de San Martín og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandArgentina
  • ByBuenos Aires
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen eignar seg for studentar som går på eit studieprogram ved enten Det humanistiske fakultet, Det samfunnsvitskaplege fakultet eller Det matematisk-naturvitskapelege fakultet.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/fakultetet du høyrer til for råd om utveksling og når i studiet det passar best å reise ut.

Språk

Undervisningsspråka ved universitetet er spansk.

UNSAM krev godt dokumenterte spanskkunnskapar (B1) frå utvekslingsstudentar.

Kva emne kan eg ta

Denne utvekslingsavtalen er spesielt mynta på bachelorstudentar som kan ta kurs på lågare grad (Licenciatura) ved UNSAM, men kvalifiserte masterstudentar frå UiB kan òg få ta kurs på høgare grav (Posgrados). Du finn ei oversikt over emnetilbodet innanfor dei ulike fagområda ved å leite på "Oferta Academica/Carreras".

Studieavgift

Det er ikkje studieavgifter for ordinære emner ved UNSAM.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Universidad Nacional de San Martín (UNSAM) i Buenos Aires har om lag 14 000 studentar, og er med andre ord og ikkje altfor stort, spesielt samanlikna med storebror Universidad de Buenos Aires. Universitetet ligg i bydelen General San Martín, i eit moderne bygg konstruert innanfor strukturen til den gamle togstasjonen. Frå sentrum i Buenos Aires kjem ein seg dit med T-bane og buss. Ein kan òg ta tog til stasjonen like ved UNSAM.

Buenos Aires er ein storby i ordets rette tyding. Byen runda den første millionen innbyggarar så tidleg som i 1910 og i dag bur det om lag 12 millionar menneske i sentrumsområdet, i «area metropolitana». Byen har eit rikt kulturliv med eit utal teater, museum, bibliotek og ikkje minst fotballag. Klimaet er mildt med middeltemperatur på 25 grader om sommaren (desember-januar) og 11-12 grader om vinteren (juni-juli).

Bustad

UNSAM tilbyr ingen eigne studentbustader, men er hjelpsame med å skaffe rom hos vertsfamiliar eller andre bustader for utanlandske studentar.

Semesterinndeling

Dersom du vil ta emne på spansk er semesterinndelinga mars - juni og august - desember. STUDY ABROAD-programmet med emne på engelsk har inndeling byrjinga av februar til midten av mai. I haustsemesteret går undervisninga parallelt.

Studentrapportar

2023

HØST 2023 - PRPSYK

HØST 2023 - PRPSYK

15.08.2023 - 31.12.2023

Førebuingar/praktiske tips

Både UiB og UNSAM gir deg en god oversikt over hvilke dokumenter som trengs til søknads- og visumprosessen. Prosessen er dermed ganske oversiktlig, men den er likevel nokså langtekkelig - argentinske instanser er sjelden de raskeste og letteste å kommunisere med. Jeg begynte prosessen i mars, men måtte likevel purre diverse ganger for å få tak i riktige dokumenter. Jeg opplevde også at UNSAM sitt fagtilbud var vanskelig å forstå seg på, men dette løste seg veldig raskt med en gang jeg ankom skolen. I tillegg er visumprosessen et kapittel i seg selv, da jeg fikk utstedt et ugyldig visum fra ambassaden. I det store og hele kan det være greit å forberede seg på at kommunikasjon med argentinske statlige instanser og skoleinstitusjoner er tungvindt og ofte uten hell. Jeg vil derfor gi to råd; 1) ikke være redd for å purre og 2) vær tålmodig; alt løser seg med en gang man faktisk ankommer skolen og kan snakke ansikt til ansikt med administrasjonen. Min opplevelse av argentinske systemer er at "alt flyter"; det er svært uforutsigbart å forholde seg til, men på den andre siden betyr dette at det meste er svært uformelt og alltid løser seg.

Undervisningsformer

Hvor ofte og når du har undervisning kommer an på fagene du tar. Ettersom jeg tok frie emner var jeg svært fri til å velge fagtilbudet selv, og valgte derfor historiefag. Det var obligatorisk oppmøte i timen, og forelesning én gang i uken. Selve undervisningen er svært ulik fra det jeg var vant med på UiB. Én forelesning varer i 3-4 timer, med en kort pause i mellom. Det er ofte ikke en presentasjon som følger med, men lærerne snakker fritt utifra artiklene som var pensum den uken - så det gjelder å lytte godt etter.
Som oftest hadde jeg én til to artikler i pensum (mellom 20-80 sider hver uke) i hvert fag, og jeg hadde tre fag. Pensumet danner basen for både undervisning og for prøvene (parciales) som man har to av i løpet av semesteret i hvert fag. Ettersom jeg syntes det var tungt å lese akademisk spansk, benyttet jeg meg mye av youtube, sammendrag og medelever, noe som fungerte svært godt.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg opplevde fagene på UNSAM som veldig spennende! Med tanke på den politiske og økonomiske krisen Argentina går gjennom akkurat nå var det særlig spennende å lære om argentinsk og latinamerikansk historie og politikk i en så dagsaktuell situasjon. Det bør likevel nevnes at jeg fikk et godt utbytte av emnetilbudet litt på tross av professorene og systemet - ikke på grunn av. Jeg har stort sett lest hjemme og drevet mye med egenstudier. Til tross for litt vanskelige undervisningsformer vil jeg likevel si at det å være utvekslingsstudent i Buenos Aires i seg selv gir et vanvittig utbytte, ikke bare i skolesammenheng, men også alt du lærer utenfor skolebenken og ikke minst ved å studere på spansk.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige nivået kommer nok en gang an på fagene du tar. Jeg valgte relativt overkommelige fag, med kun to “parciales” (midtveis-eksamener) i hvert fag. Selv om det er betraktelig tyngre å studere på et tredjespråk vil jeg si at fagene opplevdes lettere enn fagene på profesjonsstudiene i psykologi, og dersom du kan spansk, kommer du til å klare å stå uten å måtte nilese. Karakterskala går fra 1-10, der 4 er ståkarakter. Dersom du får over 7 på begge de to parcialene i løpet av semestret slipper du også å ta slutteksamen i desember - noe som var mitt til tilfelle i 2/3 fag, og dermed ga meg en svært avslappende eksamensperiode.

Du må ha B1/B2-nivå i spansk for å kunne studere på UNSAM. Språktesten kan du ta på internasjonalt senter før avreise. Jeg snakket spansk fra før av, og det var jeg veldig takknemlig for. Det gjorde både skole, integrering og vennskap mye lettere. Likevel vil jeg si at du kan klare deg fint dersom du har B1/B2-nivå. Selv tok jeg et 4-ukers språkkurs gjennom Academia Buenos Aires, før selve universitetet begynte i august. 4 uker med språkkurs anbefales virkelig, både fordi det gir en tryggere overgang til universitetet og fordi Lånekassens stipend gir over dobbelt så mye av det språkkurset faktisk koster - ergo; du tjener på det.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet på UNSAM ligger som et samlet campus i bydelen San Martín, utenfor bykjernen CABA. Med tog brukte jeg ikke mer enn 30 minutter å komme meg til skolen. Jeg kan anbefale å bo nærme toglinjen som tar deg til Migulete (stasjonen). Det har ikke noen hensikt å bo i bydelen San Martín, jeg vil heller anbefale å bo i Palermo-områdene, Recoleta eller San Telmo (kun noen forslag som er populære). Buenos Aires er virkelig en by som aldri sover, og det er endeløst med tilbud, aktiviteter, markeder, matopplevelser, tilgang på billige reiser innenlands, m.m. Byen er helt fantastisk, og jeg anbefaler å utnytte alle tilbudene byen har.

Bustad

Jeg bodde i et område som heter Palermo Hollywood, som jeg virkelig kan anbefale! Et trygt område med massevis av tilbud, kafeer, barer, uteliv og parker. Jeg bodde selv på AirBnB de første tre ukene, mens jeg lette etter bosted og dro på visninger fysisk. Dette anbefaler jeg, da det er veldig lett å bli scammet som utlending i Buenos Aires. Vær også klar over at du som utlending ofte må betale mer enn de lokale i leie - en såkalt “extranjera”-pris. Jeg hadde selv veldig flaks, og fant et flott kollektiv med to fantastiske argentinske jenter gjennom siden Roomgo.com.ar. Jeg anbefaler denne siden, samt Erasmus-sider og facebook-grupper for å finne bolig. Jeg kan også virkelig anbefale å bo med lokale! Det var en utrolig fin opplevelse, og vi ble veldig gode venner - dro på ferie sammen og gjorde masse aktiviteter. Selv betalte jeg 330 USD i måneden for et rom i kollektivet - noe som jeg vil si er en ganske gjennomsnittlig pris i dette området for en utlending i kollektiv. AirBnB er også kjent for å ha gode leiemuligheter, men det vil være dyrere. Jeg betalte leie i USD i cash. Vær oppmerksom på at den pågående økonomiske situasjonen gjør at de aller fleste ting (inkl. leiepriser) oppgis i dollar, og derfor varierer den faktiske leieprisen utifra kursen mellom pesos og dollar. Mitt aller viktigste tips; ha med deg så mye fysiske amerikanske dollar som er lov inn i landet, og last ned appen Western Union for å kunne ta ut argentinske pesos.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet i Buenos Aires er virkelig helt upåklagelig. Argentinere er vanvittig vennlige og lette å komme i prat med dersom man er åpen for det. Med litt innsats selv blir du lett kjent med folk og får venner! Jeg fikk ikke mine nærmeste venner fra universitetet, men fra organisasjonen PALS, som jeg virkelig kan anbefale. Organisasjonen spleiser argentinere og utvekslingsstudenter, organiserte aktiviteter og turer. Jeg var svært involvert i denne organisasjonen og ble god venn med argentinerne og utvekslingsstudentene jeg traff der.

2016

Haust 2016 - Bachelor i utviklingsstudier

Haust 2016 - Bachelor i utviklingsstudier

15.08.2016 - 31.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Regn med at det ikke er mange andre utvekslingsstudenter der, og at de fleste vil være fra UiB.
Ikke ordne med visum før du absolutt må, da de kan sette datoen for når du må reise ut av landet igjen til en tidligere dag enn skolen faktisk slutter.
Ikke bestill noe via posten, ikke få noen til å sende deg noe i posten og ikke send noe med posten selv. Postsystemet i Argentina er utrolig dårlig.

Undervisningsformer

I klasserom, uformelt og med få elever i hvert fag. Rom for diskusjon og å stille spørsmål. Avslappet stemning.

Vurdering av emnetilbodet

Ikke stort tilbud, men utrolig interessante fag av de som er der. Hvilke fag som er tilgjengelige varierer ifølge etterspørselen.

Fagleg utbyte og språk

Veldig godt faglig utbytte, man lærer utrolig mye om Latin-Amerika og Argentina. Lærerne er veldig dyktige og hyggelige.
Veldig dårlig språktilbud, det fantes ikke Spansk nivå 2 og ikke tok de en skikkelig språktest på oss eller intervju (som var blitt lovet). Flere med litt spanskkunnskaper havnet dermed på nivå 1 og måtte gå opp til nivå 3 (etter litt mas på admin), som var egentlig hakket for vanskelig. Det som er positivt er at læreren er veldig hyggelig og forstående, jeg lærte mer enn jeg trodde jeg skulle. Dersom man kan bittelitt spansk fra før vil det derfor være nyttig å ta nivå 3 i stedet for 1, dersom nivå 2 mangler.

Universitetsområdet og byen

Stort og fint universitetsområde. God og billig kantine med vegetartilbud. Doene er ofte skitne, og ta med eget papir.

Bustad

Jeg bodde ikke så langt fra universitetet, i Villa del Parque. Stille, rolig og trygt. 10 min. busstur til universitetet, men 30-45 min. til sentrum. Var likevel ikke stress å komme seg steder da det gikk buss hele tiden og til overalt.

Sosialt miljø

Study Abroad på UNSAM hadde ingen særlige sosiale opplegg, man må spørre seg mye fram for å få informasjon om forskjellige grupper man kan være med i. Tilbudene er der, men man må helst kunne spansk. Litt dårlig informasjon fra de som jobber i administrasjonen, men som sagt så er det bare å spørre gjentagende.

Haust 2015-Vår 2016 BASV Sampol

Haust 2015-Vår 2016 BASV Sampol

01.08.2015 - 30.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Anbefaler at man har et grunnleggende nivå i spansk før man reiser. Jeg kunne ikke spansk før jeg dro, og lærte veldig mye på den tiden jeg var der. Jeg var der to semestre og hadde på den måten mulighet til å lære underveis, dersom man sikter på å være der et semester tror jeg det kan være lurt å ha spanskkunnskaper fra før.

Visum er et kapittel for seg selv. Dersom du kontakter den argentinske ambassaden i Oslo vil de få beskjed om at du kan ordne visum der på forhånd, men det vil jeg ikke anbefale. Jeg prøvde dette, men du trenger en del dokumentasjon fra begge universiteter, og det tar lang tid å få tilsendt disse fra universitetet i Buenos Aires. Det beste er å møte opp og be om å få de i hånda der og da, når du kommer ned. Dette er en langtekkelig prosess, men du får et 90-dages turistvisum automatisk ved innreise til Argentina, hvilket gir deg tid til orde dette der nede. Me begynn med en gang du kommer, du trenger de 90 dagene.

Undervisningsformer

Undervisningsformen er veldig annerledes enn hva jeg var vant med fra UiB. Det er i flere tilfeller svært få klasser, helt ned til tre-fire studenter. Den største klassen jeg hadde var vel på 40 studenter. Dette gir studentene mulighet til å knytte tett kontakt med foreleser. Det ble lagt stor vekt på historisk gjengivelse og i mindre grad fokus på egne refleksjoner. Det var også fokus på å bli kjent med de ulike temaene fra ulike innfallsvinkler.

Vurdering av emnetilbodet

Bredt emnetilbud fra universitetets ordinære tilbud, men hva gjelder Study Abroad var det heller smalt tilbud og ettersom det var så få studenter på programmet da jeg var der måtte det inngås kompromisser for at alle skulle få fylt ut sitt behov for studiepoeng per semester. Det ble en utfordring med et middels nivå i spansk. Det gikk veldig fint å ha timer på spansk og jeg lærte veldig mye av det. Men det var verre å kommunisere med administrasjonen.

Fagleg utbyte og språk

Faglig fikk jeg et godt innblikk i latinamerikansk historie og politikk fra et argentinsk synspunkt. Ettersom mye av det som kan kategoriseres som problematisk fortid i Argentina ikke ligger så langt bak i tid hadde vi flere forelesere som hadde opplevd en del hendelser på kroppen, hvilket gir en helt annen mulighet til å formidle til studentene. Det er mye følelser forbundet med Argentinas historie og utvikling, hvilket naturligvis satte sitt preg på forelesningene og gir deg en forståelse av deres side av saken.

Språkmessig lærte jeg veldig mye på den tiden jeg var der. Men jeg tror at dersom UiB hadde tillatt meg å ta et Spansk fag første semester, til tross for at jeg ikke kunne språket, ville læringskurven min vært mye brattere. Jeg begynte med spanske fag først andre semesteret, og lærte måsse på kort tid. Språkkursene vi fikk var dog gode.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er ikke et sted jeg vil anbefale å bo. Det er et svært ungt universitet og ettersom Buenos Aires er så tett bebygget og befolket var det ikke plass til å bygge et universitet i byen, og det ble derfor liggende i utkanten av byen. Området er fattig og relativt belastet, og det er ingen grunn til å bo der. Byen er veldig stor så omtrent uansett hvor du bor vil du ha litt reisevei til universitetet. Jeg bodde i Palermo og det tok mer eller mindre en time fra meg til universitetet. Men det er busser, undergrunn og tog med hyppige avganger, så det er veldig greit å benytte seg av. Palermo er en internasjonal bydel, med lavere bebyggelse og mange koselige kafeer og restauranter.

Ellers er Buenos Aires en fantastisk, levende og spennende by! Det er så mye som foregår, så mye å se og så mye å lære om og av byen. Det er absolutt et sted jeg vil anbefale alle som ønsker å utveksle til et sted langt hjemmefra. Nettopp dette var en av mine motivasjoner til å reise, og Buenos Aires ble for et hjem.

Bustad

Standarden er ikke i nærheten av hva studenter i Bergen er vant med. Selv har jeg bodd i relativt dårlig standard i Bergen, men i Buenos Aires ble det tatt til nye høyder. Men jeg tror det viktigste å tenke på når man ser etter et sted å bo er om det er både aircondition og varme i huset som fungerer. Husene er veldig dårlig isolert og det er svært fuktig, altså føles varme veldig varmt og kulde veldig kaldt. Husk ullundertøy og ullsokker! Og dersom du skal være der over julen anbefaler jeg å spare opp litt penger på forhånd slik at du kan reise ut av byen i desember, januar, februar - da det er for varmt, særlig ettersom det ikke er strand eller lignende der.

Sosialt miljø

Det er lett å komme i kontakt med argentinere, de er åpne og veldig imøtekommende. Jeg anbefaler å bo i kollektiver, for å få en kickstart på det sosiale. Det er masse utvekslingsstudenter i byen som alle har som mål å finne noen å tilbringe det kommende semesteret/året sammen med.

Vår 2016 - BA Admorg

Vår 2016 - BA Admorg

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Mitt beste tips er å bygge kontakter med mennesker fra hele verden, og utnytte de mulighetene som et utvekslingsopphold tilbyr. Jeg har vært på utveksling i et fremmedspråklig land, og det er derfor lurt å ha med en god ordbok og eventuelt bruke andre nyttige apper for å gjøre seg forstått. Stol på deg selv, og prøv nye ting. Lær av andres erfaringer og spør spørsmål (du treffer som regel noen som har svar).

Undervisningsformer

Undervisningsformene jeg opplevde i Buenos Aires var annerledes enn hva jeg er vandt med på UIB. Vi hadde mindre klasserom, færre studenter per fag, og hjemmelekser i enkelte fag. Professorene var også opptatt av å ha et nært forhold til sine studenter, og "distansen" mellom professor og student var mindre.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var litt begrenset ettersom jeg måtte ta minst fire emner, og hadde fem valgmuligheter med mitt studieprogram.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har fått stort faglig utbytte i enkelte emner jeg tok, og har lært mye nytt. Språktilbudet til å studere fremmedspråk var helt greit, men det kunne vært bedre og med flere valgmuligheter.

Universitetsområdet og byen

Jeg bodde (bor enda) midt i sentrum av Buenos Aires. Universitetet mitt ligger rett utenfor bykjernen, og i et område det er farlig å bo i. Universitetet og universitetsområdet er fint, men bydelen rundt er ikke like fin eller trygg.

Bustad

Jeg har bodd (bor enda) i en leilighet i bydelen Recoleta i Buenos Aires. Her er det fint å bo, men jeg har ikke bodd i et rolig område. Noe som vil si at det er trafikk, mennesker og støy 24 timer i døgnet. Buenos Aires er kjent for å være en by som aldri sover!

Sosialt miljø

Det har vært et lite sosialt miljø ved Universitetet. Fagene jeg har tatt har hatt få personer per fag, og med mitt studieprogram har vi ikke blitt integrert i større grad med de andre utvekslingsstudentene som er spredd til andre studieområder. Med UNSAM er det ingen fadderuke eller noe lignende opplegg, men vi hadde en velkomstlunsj. Jeg har fått et sosialt nettverk utenom universitetet bestående av folk fra flere ulike land i Latin Amerika.

2015

Vår 2015 BAHF-SPLA

Vår 2015 BAHF-SPLA

01.01.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det første eg gjorde for å finne ut meir om utveksling via UiB var å reise på eit informasjonsmøte. Der fekk eg god informasjon av studentar som allereie hadde vore på utveksling. I tillegg kan ein lese på rapportar som denne for å få vite meir om dei ulike stadene. All informasjon kan ein finne på UiB sine heimesider, så her er det berre å undersøkje på eiga hand. Etter kvart som søknaden din blir godkjent får du og ein kontaktperson som kan hjelpe med informasjon og det praktiske.

Undervisningsformer

På UNSAM hadde eg nokre fag der det var lagt opp som ei forelesing, og i andre der me sat meir i ei gruppe rundt eit bord.

Universitetet brukar oftare klasserom enn auditorium, så i det eine faget mitt var det viktig å komme tidleg for å sikre seg ein plass langt framme. Viss ein sat for langt bak, kunne det vere vanskeleg å høyre kva læraren sa, i tillegg vanskeleg å sjå kva han/ho skreiv på tavla. Det vart ikkje skrive meir enn få stikkord på tavla, så ein måtte følgje godt med på kva som blei sagt.

I faga der ein sat i grupper fungerte læraren meir som ein ordstyrar/møteleiar, så då var det lagt opp til at studentane stod for snakkinga.

I kvart fag er det vanleg å ha to deleksamenar (det kan vere innleveringar eller prøvar på skulen), deretter ein munnleg eksamen til slutt. Dette varierte litt, men det var det vanlegaste opplegget. Den siste eksamenen måtte ein melde seg opp i ved å gå på eit kontor å melde seg, eller så fanst det sider på internett der ein kunne melde seg opp. Det å melde seg opp til eksamen var ein ganske forvirrande prosess. Det var berre i det eine faget eg fekk beskjed om at dette var naudsynt. Så det er om å gjere å spørje ein ekstra gang for å få vite eksakt kva ein skal gjere, for det blir ikkje alltid gitt informasjon om dette.

Det var heller ikkje i alle fag ein fekk ein oversikt med pensum og deleksamenar, så dette gjorde det litt vanskeleg å planlegge til tider.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange fag å velge i. Eg skulle helst ta fag som tilsvara det dei gjorde ved UiB i same tidsrom, dette gjorde det litt meir komplisert for min del. Så mitt råd vil vere å bruke dei frie studiepoenga dine på utveksling, då er det lettare å velge fritt og lage seg ein god timeplan.

Det var mange interessante fag, så det er fullt mogleg å finne noko ein kan studere som ein kanskje ikkje vil få tilbod om i Noreg. Det er ei oversikt på internett på heimesidene til UNSAM. Denne er ikkje alltid like oppdatert, så dei faga ein vel før ein reiser er det ikkje sikkert ein kan ta når ein kjem.

Fagleg utbyte og språk

Eg studerte litteratur og historie ved UNSAM. Eg likte spesielt godt litteraturen frå 1900-talet. Læraren var veldig dyktig og kunne utruleg mykje. Eg har aldri studert litteratur før, men fekk opp augene for mange nye forfattarar. Så i det faget følte eg at eg lærte mykje.

Eg tok og barnelitteratur, det var og ei ny oppleving. Pensumet var ganske interessant, men eg likte ikkje heilt opplegget. Det var veldig lite konkret kva me skulle gjennom, og me sat ofte i grupper der ein kunne ende med å spore litt av til tider. Her og var det tydeleg at læraren verkeleg kunne faget sitt. Mi oppfatning av opplegget er nok basert på at eg ikkje er van med dette frå før av. Dei andre studentane studerte litteratur på heiltid, og hadde meir å komme med. Mykje var basert på argentinsk litteratur, så det var vanskeleg å matche med deira kunnskap.

Det siste faget eg tok var historie, dette føregjekk på eit klasserom der me må ha vore rundt 70 stk tett i tett. Det blei ein del bakgrunnsstøy sidan me var så mange og dermed litt vanskeleg å høyre alt om ein sat for langt bak. Undervisninga gjekk ut på at læraren snakka og skreiv nokre få ord på tavla. Det var delt inn i ein teoretisk del og ein praktisk del. Eg tykte i praksis begge delane var ganske like, den einaste skilnaden var at læraren i den praktiske delen fortalde bakgrunnshistoria til forfattarane bak pensum.

Det var undervisning ein gong i veka i kvart fag og det bestod av 3-4 undervisingstimar.

Språkmessig føler eg at eg har auka kompetansen min ein del. I to av faga (historie og litteratur frå 1900-talet) var det som sagt forelesingar og mykje lesing på fritida, i det andre (barnelitteratur) baserte ein seg på at studentane skulle snakke. I det sistnemnde fekk eg litt problem med å bidra sidan eg ikkje hadde lese så mykje argentinsk barnelitteratur, men eg lærte mykje av å høyre på og.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligg litt utanfor sjølve "bykjerna" i San Martín og ein er avhengig av å ta tog eller buss om ein skal komme seg dit. Eg vil anbefale å heller bu i sjølve byen både mtp. trivsel og tryggleik. Eg vil anbefale å busette seg i enten Palermo (då vil det vere ca 1 time med undergrunnsbane/buss/tog til UNSAM) eller Belgrano (ca 30-40 min frå UNSAM). Desse to bydelane er veldig fine, har gode tilbod når det kjem til kollektivtransport og dei er i tillegg veldig trygge. Eg budde i begge desse bydelane då eg var i Buenos Aires, og eg opplevde aldri noko skummelt.

Bustad

Det er nokså enkelt å finne seg ein plass å bu i Buenos Aires. Eit tips er å bruke Airbnb, der kan ein skrive eksakt kor lenge ein vil vere, i tillegg redigere søket sitt med tanke på pris og bydel. Eg budde i ein leiligheit saman med ei norsk venninne. Språkleg er det nok lurast å bu saman med spansktalande. Mange av dei andre internasjonale eg snakka med byrja først med å bu på hostel for deretter å finne seg bustader etter kvart som dei blei kjende med andre i byen. Det er nok uendeleg med sider ein kan finne bustader som er møblerte og til leige.

Sosialt miljø

Med ein gong ein kjem til UNSAM får ein tilbod om å møte dei andre internasjonale studentane ved universitetet. Dette var eit veldig bra initiativ, for då kan ein møte andre som kanskje leiter etter plass å bu, få nokre kjenningar i ein ny by, og rett og slett få seg eit nettverk. Dei andre studentane i mi gruppe var frå andre land i Latin Amerika og Europa. Me arrangerte grillfestar, barkveldar og ein tur til Iguazu saman.

Sidan byen er så stor så er det litt vanskeleg å vere sosial til einkvar tid/på impuls. Ein må planlegge ein del meir enn når ein bur i t.d. Bergen.

Alt i alt er det kva du gjer det til sjølv, og ein får i alle fall prøvd seg utanfor komfortsona si både på godt og vondt.

Campus
Foto/ill.:
© Universidad Nacional de 'General San Martín'

Informasjon