Hjem
Studentsider
erasmus+

ArtEZ hogeschool voor de kunsten og Institutt for design (ERASMUS+)

  • LandNederland
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld for studentar på bachelor- og masterprogramma i design. Det er eit krav at du må tatt minst 60 studiepoeng før avreise.

Når i studiet kan eg reise

For bachelorstudentar i design er det mogleg å reise på utveksling i 4. semester. For masterstudentar er 2. semester best eigna for utveksling. Ta kontakt med hovudrettleiar om du er usikker på når det passar best.

Språk

Sjå lærestaden sine heimesider for informasjon om undervisningsspråk.

Kva emne kan eg ta

Frie studiepoeng - du kan velje emne fritt innanfor det fagfeltet som avtalen gjeld for.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

ArtEZ hogeschool voor de kunsten, og kalla ArtEZ, er eit av dei største kunstuniversiteta i Nederland. Dei store bokstavane i ArtEZ står for Arnhem, Enschede og Zwolle, byane universitetet held til i. ArtEZ tilbyr eit stort utval av bachelor- og masterkurs i visuell kunst, arkitektur, mote, design, musikk, teater, kreativ skriving og dans. Universitetet har omkring 3 000 studentar.

Bustad

I Nederland har det vore store utfordringar knytta til bustad for utvekslingsstudentar dei siste åra. Universiteta i dei fleste byane melder om stort press på bustadmarknaden, og det er vanskelegare å få bustad gjennom universiteta.

Studentrapportar

2020

Høst 2019 - BA design - visuell kommunikasjon

Høst 2019 - BA design - visuell kommunikasjon

22.08.2019 - 31.01.2020

Førebuingar/praktiske tips

FÅ DEG NEDERLANDSK BANKKORT FORT SOM BARE DET!

(Ta kontakt med student affair på skolen, og registrer deg hos Arnhem city hall.)

I Nederland kjører de sin egen bankgreie, og VISA/MasterCard-kortet fungerer bare på noen steder (ikke på supermarkdet, noen barer og butikker, og ikke i kantina på skolen.) Dessuten er det mye enklere å få tak i OV-chipkart (togkortet for billige togreiser) og abonnere på sykkel (Swapfiets), fylle penger på skolekortet for å kunne kjøpe papir og kaffe osv osv. Bare få det fiksa selvom det er litt styr.


Vær forberedt på arbeidsmengden det er på ArtEZ. Det er et helt annet tempo her enn i Bergen, som for meg var veldig overveldende i starten, og før jul var jeg på skolen hver eneste dag for å jobbe. Det kommer til å gå bra, om du stryker et fag får du sjansen til å gjøre en oppgave og få karakter.

Undervisningsformer

Den største forskjellen mellom ArtEZ og KMD er faktisk undervisningsformen. Her skjer ALT på en gang. I stedet for disse lange periodene med f.eks typografi eller historiefortelling, kjører ArtEZ den gode gamle undervisningsformen hvor hver dag har et eller to fag. Det vil si hver fredag har du typografi og fotografering, mandager går til video og digital media også videre. Du bytter også klasserom for hvert fag, og de fleste timene går til selvstendig arbeid og tilbakemeldinger fra læreren, ikke like mange "foredrag".

Vurdering av emnetilbodet

Jeg er alt i alt veldig fornøyd med oppholdet mitt på ArtEZ. Både faglig, sosialt og også hvordan jeg har blitt behandlet her som utvekslingsstudent. Skolen er uhyre internasjonal så alt går på engelsk, du har utrolig lett kontakt med administrasjonen (som har kontor i samme gang som du har klasserom) og de er svært behjelpelig! Også fra Bergen sin side er det lett å reise på utveksling, og internasjonal koordinator ved KMD har alltid svart på mail og gitt meg informasjon.

Fagleg utbyte og språk

Jeg lærte mer dette halvåret enn jeg hadde gjort i Bergen tror jeg. Mest fordi siden vi har et fag hver dag, rekker man gjennom ganske masse. Dessuten er det annerledes og man lærer nye ting uansett, med tanke på undervisningsformer, hvordan folk tenker om design, insiprerende å se hva folk gjøre osv osv. Hver onsdag var det teori hvor vi leste klassiske og nye designteori-tekster.


PAPIRBUTIKK PÅ SKOLEN!!

Siden undervisninga er på engelsk, og nederlandske lærere prater engelsk med nederlandske studenter også i timene er språk det siste du trenger å bekymre deg for. Dessuten finner du nok fort ut hvor likt nederlandsk er norsk og det er ikke så vanskelig å forstå skilt eller informasjon. Eneste er om du vil ha fløte på butikken heter det: NOE ikke Karnemelk.... Rømme heter.
Det finnes et tilbud for 1000kr for et enkelt språkkurs, jeg hadde noen venner som tok det, men etterhvert som det ble mer jobb på skolen droppet de av. Jeg tok ikke kurs, og har klart meg helt fint. Selvfølgelig morsomt å lære om du ønsker da!

Universitetsområdet og byen

Arnhem! Bitteliten by. Ikke forvent at du skal til en by som Amsterdam, Rotterdam, Haag eller Utrecht. Dette er en litt avsidesliggende by uten kanaler, og ikke sånn super studentvennlig med tanke på aktiviteter du kan gjøre. Studentene på kunst har mange fester, og det er et utested (Luxor) som kan være morsomt å dra til. Men jeg savna litt mer studentaktiviteter som f.eks Kvarteret i Bergen. Det finnes ikke her. Samtidig er det en koselig by, men en utrolig fin park (Sonsbeek), og den er stor nok til at den har butikker som Zara og Bershka (som ikke Bergen har hehe.)
Det er lett å komme seg til alle de store byene på rundt halvannen time med tog fra Arnhem, så det anbefales.

Bustad

Jeg fant min bolig gjennom Facebook. Jeg var allerede invitert inn i skolegruppene på FB, så kunne skrive en post der. Jeg bodde i et firemannskollektiv med tre nederlendere (som alle gikk på ArtEZ faktisk). Det var fint med tanke på å vite litt mer om praktiske ting i landet. Tenkte det skulle være sosialt også, men i helgene dro nesten alle hjem siden det bare var 30 min med tog.

Sosialt miljø

Skolen er sosial. Alle trinnene er venner med hverandre og har en del prosjekter sammen, så hele Grafisk design-avdelingen er ganske sveisa, det er veldig hyggelig. På kveldene og i helgene når det er mye å gjøre sitter folk i ulike rom og jobber og det kan være veldig hyggelig og motiverende. Jeg hang mest med de andre utvekslingsstudentene, ikke bare fra mitt studie. Helt i starten er man invitert på Internasjonale dager, hvor man møter alle internasjonale studenter som skal studerer ulike ting (musikk, fashion design, fine arts ++). Da får man blant annet guidet tur i byen, man spiser middag sammen, får omvisning på skolen og så videre. Dette anbefaler jeg på det STERKESTE å delta på. Jeg hang masse med folk jeg møtte disse dagene. Og det var fint å ha noen venner utenom mitt eget studie.

2019

Høst 2018 - BA design - visuell kommunikasjon

Høst 2018 - BA design - visuell kommunikasjon

03.09.2018 - 31.01.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å lese eventuelle mail med praktisk informasjon på forhånd, og å ta kontakt med utvekslingsansvarlig med spørsmål. En del ting det er lurt å ordne så tidlig som mulig: Registrere seg som boende i Arnhem hos kommunen (i sentrum). Til dette trenger du fødselsattest (sjekk hvilket stempel du trenger!), leiekontrakt og pass, skaffe seg nederlandsk bankkonto og - kort (du trenger dette for å fylle på studentkortet som du også bruker for å betale for papir og utskrifter), skaffe sykkel med ekstra god sykkellås, se etter sted å bo TIDLIG for det kan være ganske vanskelig å finne, lær litt nederlandsk på forhånd fordi en god del praktisk informasjon utenfor skolen er kun på nederlandsk. Hvis du skal være ett år eller mer - skaff OV chipcard, det gjør togreiser mye billigere. Og om du tar tog til flyplassen - beregn VELDIG god tid, det er ofte forsinkelser med togene, og er det noe med tunellen inn til Schipol er det mye som står helt stille.

Undervisningsformer

Engelsk

Vurdering av emnetilbodet

Svært godt, variert og interessant. Passe høyt til veldig høyt tempo og intensitet (sammenlignet med Norge).

Fagleg utbyte og språk

Godt. Når det gjelder nederlandsk må man enten melde seg på språkkurs eller ta fullt ansvar for det selv. Ingen hjelper deg om du ikke initierer. Men alle snakker engelsk, så det er ikke nødvendig å kunne snakke mye nederlandsk.

Universitetsområdet og byen

Veldig bra. Mange verksteder med mye utstyr og hjelpsomme verkstedsansvarlige. Byen er kanskje på størrelse med Trondheim, veldig tett bebyggelse i sentrum. Fine områder rundt, særlig Sonsbeek park. Ekstremt enkelt å ta tog overalt i Nederland.

Bustad

Vanskelig å finne sted å bo hvis du ikke snakker nederlansk og skal bo mindre enn ett år. Begynn TIDLIG, og sjekk alle relevante Facebook-sider og andre nettsider. De sender linker til ulike sider før du kommer. Det kan være lurt å bestille Airbnb til de første dagene så man kan lete når man kommer frem, hvis man ikke finner noe før man reiser.

Sosialt miljø

Godt, men tror det også varierer litt fra klasse til klasse, og etter hvilket år man begynner i. Jeg var heldig og kom fort inn i klassen, selv om jeg var den eneste utvekslingsstudenten.

Informasjon