Nyhetsarkiv for Aktuelt

Universitetet i Bergen feiret de 52 som tok doktorgrad vinteren 2016. Fra i år blir det doktorgradspromosjon tre ganger i året.
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet får ansvar for universitetets marine satsing. Denne og flere andre saker ble tatt opp i styremøtet 28. april.
Jeroen van der Sluijs gransker bruken av vitenskapelig fakta ved politiske avgjørelser. Nå er han i finalerunden i kampen for å bli et nytt Senter for fremragende forskning (SFF).
I snart 30 år har Gro Therese Lie jobbet med hiv og aids, fra rusmiljøer i Skandinavia til afrikanske land hvor hun kunne opprette kontakt uten et ord. Bare én gang har hun fryktet for livet.
Det er ikke ofte språkforskere får spalteplass i det anerkjente tidsskriftet Nature Climate Change. Men Kjersti Fløttums språk- og klimaforskning har vakt internasjonal oppsikt.
Cecilie Gudveig Gjerde kan lage nye kjevebein ved hjelp av kroppens egne stamceller.
I sitt nye EU-støttede prosjekt vil hjerneforsker Kenneth Hugdahl bruke og utvikle ny teknologi som kan hjelpe pasienter som har stemmer i hodet. Forskningen kan representere et paradigmeskifte i behandlingen av pasienter med schizofreni.
Unge og single menn er mer utsatt for å bli avhengige av dataspill enn andre. Avhengigheten tyder på en flukt fra ADHD og psykiske lidelser, ifølge psykologiforsker Cecilie Schou Andreassen.
Innlandsjenta Dorothy Dankel ble hektet på havet. Nå søker hun hjelp fra hackere for å redde havet fra overfiske.
Situasjonen under kontroll etter brann i et datarom i Nygårdsgaten 5. Det kan imidlertid forekomme ustabiliteter i universitetets IT-systemer i dag 20. april.
Det har vært brann i tilknytning til strømforsyningen i et datarom ved Universitetet i Bergens IT-avdeling i Stein Rokkans hus i Nygårdsgaten 5. Brannen er nå slukket, men flere av UiBs IT-systemer er ustabile.
Litteraturhuset i Bergen fikk Christieprisen. Se diskusjonene, bildene og videoene fra Christiekonferansen 2016 her.
Tendensene fra forrige år fortsetter i 2016, samtidig som nye programmer og trender påvirker søkernes prioriteringer. Psykologi, naturvitenskapelige fag og pedagogikk er blant de store vinnerne.
Nå starter Universitetet i Bergen byggingen av et pilotanlegg for mikroalgeproduksjon på Mongstad. Målet er å dyrke frem omega-3-rike mikroalger til bruk i fiskefôr, basert på fanget CO2 fra Teknologisenter Mongstad (TCM).
– Det å formidle er en samfunnsoppgave, sier daglig leder Kristin Helle-Valle på Litteraturhuset. Hun tok imot prisen som skal vise verdien av samhandling mellom Universitetet i Bergen og omverdenen.
Hans Tore Rapp skal lede EU-prosjektet SponGES. Kartlegging av svamp i Nord-Atlanteren kan gi både miljømessige og medisinske gevinster. Senteret åpner offisielt 19. til 21. april.
Forskergruppen SpaceLab ser på hvordan vi kan utvikle mer bærekraftige byer i fremtiden.
Lagspel mellom studentar og undervisarar er alfa og omega på biologi og supersenteret bioCEED. Øyvind Fiksen meiner det er vegen å gå for å skapa studentar som er klare til arbeidslivet.