Click

Nye doktorgrader

Disputas

Naken og giftig: En historie om nakensneglene i sjøen

Beatriz Andrea Zamora Silva disputerte onsdag 31. Mai 2017 for ph.d.-graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen: “Dietary specialization and molecular phylogeny of the family Aglajidae (Cephalaspidea: Gastropoda) with species delimitation analysis and biogeography of two genera from the clade Chelidonura sensu lato”

Andrea Zamora har studert en gruppe sjøsnegler uten skall, også kjent som “nakensneglener”, som er i slekt med akkar, blekksprut, blåskjell og de brune sneglen som spiser jordbærene dine om sommeren.

Denne gruppen heter Aglajidae og har rundt 80 marine arter i tropiske vann over hele verden. Sneglene er fargerike, små men aktive jegere, noen er kannibaler og alle arter i gruppen produsere giftig blekk for å skremme bort andre dyr som vil spise dem. Marin nakensneglene er også en viktig modell for miljøstudier, og evolusjonær og reproduktiv forskning.

Forskningen i Zamoras avhandling består av komparative studier som integrerer anatomiske disseksjoner med moderne teknikker for DNA-analyser og elektronisk mikroskopi. Hun har vist at nakensneglene har spesielle diettpreferanser og unike prosesser som gjør at sneglene kan spre seg og tilpasse seg i de fleste marine økosystemer på planeten. Andrea Zamora fant også nye kryptiske grupper innen familien Aglajidae og nye arter i det Karibiske hav, på Kanariøyene, og i Japan og Australia.

Personalia:

Beatriz Andrea Zamora Silva er født i 1980 i México. Hun har mastergrad i systematisk biologi ved Det Nasjonal Universitet i México (UNAM). I perioden 2005-2010 har hun jobbet som vitenskapelig assistent, foreleser, og prosjektleder innen vitenskap, teknologi og innovasjonsprosjekter i offentlig sektor i México. Hennes doktorgrad er utført ved de Universitetsmuseet i Bergen (UiB). Doktorgraden har blitt fullfinansiert av Meksikanske Vitenskap og Teknologi Direktoratet (CONACYT-México).

Avhandlingen kan lånes på Biblioteket for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen kan du kontakte kandidaten direkte.