Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Allmennlegers erfaringer som portvakt

Stein Nilsen disputerer torsdag 12. april 2018 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Allmennlegers erfaringer som portvakt - utfordringer, håndtering og konsekvenser".

Hovedinnhold

Oppgaven med å regulere befolkningens tilgang på helsetjenester og velferdsgoder har vært en sentral del av allmennlegens arbeid i mange tiår, men nye idealer om pasienters rettigheter og medbestemmelse har satt portvaktfunksjonen under press. 

Avhandlingen bygger på tre delstudier basert på intervjuer med allmennleger. I delstudie I beskrev legene at sykmelding for pasienter med medisinsk uforklarte plager og symptomer (MUPS) var en utfordrende oppgave. I mangel av objektive tegn på sykdom valgte de å stole på pasientens framstilling og vektlegge dette. Vurderingene ble også påvirket av andre forhold, som pasientens evne til å vekke tillit, og ønske om å unngå konflikt. I delstudie II anga legene at de erkjente at langvarige sykemeldinger for pasienter med MUPS kunne være uheldig. De beskrev hvordan de brukte en bevisst strategi ved forhandling om sykmelding, først ved å vise forståelse og etterkomme ønsket om sykmelding, for så i neste omgang å motivere pasienten til å gjenoppta arbeidet så raskt som mulig. I delstudie III beskrev allmennleger sine erfaringer fra konsultasjoner der de ut fra faglige vurderinger hadde avvist pasienters ønsker. Avvisningene endte ofte i konflikter eller direkte konfrontasjoner, og hendelsene kunne skape sterke negative følelser hos legen, grubling og selvbebreidelser. I noen tilfeller ble lege-pasient-forholdet skadet eller ødelagt. 

Avhandlingen viser hvordan allmennleger som portvakt strever med å veie flere hensyn mot hverandre. De prøver å vektlegge både forholdet til pasienten, sine egne følelser og en riktig fordeling av helse- og velferdsgoder. Alle faktorene er hver for seg legitime, og grunnlaget for portvaktfunksjonen må anerkjennes som et kompromiss mellom disse ofte motstridende hensynene.

Allmennlegenes evne til å løse portvaktoppdraget kan likevel styrkes gjennom bedre kompetanse i klinisk kommunikasjon, en tryggere fagetisk forankring og et tydelig overordnet politisk mandat til å utøve portvaktoppdraget.

Personalia
Stein Nilsen er født i 1955, er spesialist i allmennmedisin, og arbeider også som fastlege og rådgivende lege i NAV. Arbeidet utgår fra Allmennmedisinsk forskningsenhet i Bergen (Uni Research) og Institutt for global helse og samfunnsmedisin (UiB). Hovedveileder har vært professor II Kirsti Malterud og biveileder ph.d. Aase Aamland.