Hjem
Magnus Vollsets bilde

Magnus Vollset

Førsteamanuensis, medisinhistorie og vitenskapshistorie

Mine forskningsinteresser dreier seg om transnasjonal medisinhistorie, spesielt lepra, samt bruken av historiske gjenstander i undervisning og formidling. I PhD-avhandlingen Globalizing Leprosy (2013), undersøkte jeg hvordan kunnskap om leprabasillen ble spredt, og dens konsekvenser for diagnose, behandling og forebygging.

Jeg har skrevet bøker om lokal transporthistorie (2007), meteorologi (med Yngve Nilsen, 2016), Bergen Tannlegeforening (med Håkon Haugland, 2016) og Geofysisk Institutt (med Gunnar Ellingsen og Rune Hornnes, 2018). Jeg har også bidratt til Universitetet i Bergens vitenskapshistorie (redaktører: Astri Andresen, Kari Tove Elvbakken og Dunja Blažević, 2022). Min siste frittstående publikasjon (med Kathleen Vongasthorn) analyserer hvordan spedalskheten i middelalderen ble gjort relevant, omtolket og gjenoppfunnet på 1800-tallet.

Jeg er generalsekretær i Selskapet til Vitenskapenes Fremme, styremedlem hos Bymuseet i Bergen (vara), og i stryingsgruppen for Nasjonalt museumsnettverk for helse- og medisinhistorie. Jeg bistår Medisinsk-Historisk Samling Bergen (MHSB) med gjenstandssamlingen, og er tilknyttet Pandemisenteret.

Jeg leder komiteen som planlegger Armauer Hansen-jubileet i 2023 (150 år siden oppdagelsen av leprabasillen), og gir omvisninger på Armauer Hansens Minnerom (kontakt meg for å gjøre en avtale). Jeg er kontaktperson for formidlingssenteret Braut, som er på jakt etter gode samarbeidspartnere.

Jeg representerer vitenskapelig ansatte i Instituttrådet ved Institutt for Global Helse og Samfunnsmedisin, og representerer vitenskapelig ansatte i Programutvalget for forskerutdanning.

Jeg underviser ved en rekke kurs på Det medisinske fakultet, samt ved Høgskulen på Vestlandet. Studenter som ønsker veiledning for historiske prosjekt kan kontakte meg via epost.

Se registreringer i Cristin (oppdatert årlig).

Teaching portfolio: https://vollset.w.uib.no/

Vitenskapelig artikkel
  • Vis forfatter(e) (2015). Climate in meteorology, meteorology in climate studies . History of meteorology. iv-v.
  • Vis forfatter(e) (2015). Asking too much? Postwar climate research in Norway, 1947-1961. History of meteorology. 83-97.
Vitenskapelig foredrag
  • Vis forfatter(e) (2022). Hero or villain? Preserving Hansen's legacy in Bergen, Norway.
  • Vis forfatter(e) (2022). A retrial for Hansen?
  • Vis forfatter(e) (2021). Medisinhistoriens (og Minnerommets) fremtid.
  • Vis forfatter(e) (2021). Farlig og smittsomt. Pandemier har også formet helsevesenet.
  • Vis forfatter(e) (2020). Pandemier og smittevern gjennom tidene.
  • Vis forfatter(e) (2020). Pandemier og smittevern gjennom historien: 400 år på 40 minutter.
  • Vis forfatter(e) (2020). Medisinhistoriens fremtid ?
Kronikk
  • Vis forfatter(e) (2021). Slik tar en pandemi slutt. Bergens Tidende.

Se fullstendig oversikt over publikasjoner i CRIStin.

  • Universitetet i Bergens vitenskapshistorie (2018-2021)