Hjem
Ole Martin Skilleåss bilde

Ole Martin Skilleås

Professor, Professor i filosofi

Aesthetics

Philosophy of Wine

Philosophy and Literature

Philosophy of Perception

Aesthetics

History of Philosophy

Examen Philosophicum

Vitenskapelig artikkel
  • Vis forfatter(e) (2020). "True Judges:" Expertise and Justification. Filosofisk supplement. 72-81.
  • Vis forfatter(e) (2014). Le rôle de la connaissance dans la perception du vin. Revue des Oenlogues. 51-52.
  • Vis forfatter(e) (2013). The Aesthetics of Wine Revisited. The World of Fine Wine. 208-209.
  • Vis forfatter(e) (2012). Patterns of Attention: 'Project' and the Phenomenology of Aesthetic Perception. Rivista di Estetica. 117-136.
  • Vis forfatter(e) (2011). Wine 2030 - Future Perfect?: A Thought Experiment. The World of Fine Wine. 88-95.
  • Vis forfatter(e) (2008). Kanon, smak og ekspertise. Prosopopeia. 36-41.
  • Vis forfatter(e) (2007). Philosophy and Literature. Journal of Literary Theory. 45-60.
  • Vis forfatter(e) (2006). Knowledge and imagination in fiction and autobiography. Metaphilosophy. 259-276.
  • Vis forfatter(e) (2004). A philosophical study of T. S. Eliot's "Four Quartets". British Journal of Aesthetics. 195-197.
  • Vis forfatter(e) (1999). Should we Trust Published Litterary Criticism? Opuscula, Examen Philosophicums småskriftserie. 68-74.
  • Vis forfatter(e) (1999). Should We Trust Published Literary Criticism? Opuscula, Examen Philosophicums småskriftserie. 68-74.
  • Vis forfatter(e) (1999). Gadamer and Kinds of Text. Opuscula, Examen Philosophicums småskriftserie. 50-57.
  • Vis forfatter(e) (1998). The Critique of Writing in Plato's Phaedrus: A Meta-Fictional Heuristic? Philosophical Writings. 3-13.
  • Vis forfatter(e) (1998). The Critique of Writing in Plato's Phaedrus. Philosophical Writings. 3-13.
  • Vis forfatter(e) (1995). Restraint in the Darkness. English Studies: A Journal of English Language. s 52-63.
  • Vis forfatter(e) (1992). "`Adjectival Insistence' and `Delayed Decoding'. An Analysis". Conradian. 79-81.
Faglig foredrag
  • Vis forfatter(e) (2019). Anti-anti Aesthetics.
Populærvitenskapelig foredrag
  • Vis forfatter(e) (2022). Vinmonopolet 100 år.
  • Vis forfatter(e) (2019). Kunst og vin.
  • Vis forfatter(e) (2019). Hva vin har lært meg om filosofi.
  • Vis forfatter(e) (2015). Filosofi og vin.
  • Vis forfatter(e) (2014). Estetikk.
  • Vis forfatter(e) (2013). Filosofi og vin.
  • Vis forfatter(e) (2012). Hvorfor filosofer burde bry seg med vin.
  • Vis forfatter(e) (2009). Filologi og historie i litteraturvitenskapen.
  • Vis forfatter(e) (2008). In Vino Veritas.
  • Vis forfatter(e) (2005). Personlige narrativer og etikk.
  • Vis forfatter(e) (2004). De proksimale sansers estetikk: vin og filosofi.
  • Vis forfatter(e) (2001). Filosofisk praksis: markedstilpasning eller faglig framskritt?
  • Vis forfatter(e) (1998). `Common everyday words': Heart of Darkness, and Wittgenstein on Mind and Language.
Vitenskapelig foredrag
  • Vis forfatter(e) (2023). Aesthetic Expertise in Wine.
  • Vis forfatter(e) (2020). Expertise and Individuality.
  • Vis forfatter(e) (2019). Embedded Expertise: The Web of Aesthetic Beliefs and Its Enemies.
  • Vis forfatter(e) (2019). "True Judges:" Depth of Justification and Aesthetic Dependence .
  • Vis forfatter(e) (2018). True Judges: Expertise and Justification.
  • Vis forfatter(e) (2018). Grunner til at alle vitenskapsfolk bør interessere seg for vin.
  • Vis forfatter(e) (2016). Aesthetic Testimony: Expertise and Imagination.
  • Vis forfatter(e) (2015). Wine and Expertise.
  • Vis forfatter(e) (2015). Minerality and other terms in Norwegian tasting notes.
  • Vis forfatter(e) (2015). Aesthetic Competence and Expertise.
  • Vis forfatter(e) (2014). What is Aesthetic Expertise?
  • Vis forfatter(e) (2014). The Future of Tasting Notes.
  • Vis forfatter(e) (2014). Categories, Appreciation and Aesthetic Experience.
  • Vis forfatter(e) (2013). Trust and Calibration in Aesthetic Judgement.
  • Vis forfatter(e) (2013). "Epiphany, Appreciation and Experience".
  • Vis forfatter(e) (2012). Interpretation of Art and Non-Art.
  • Vis forfatter(e) (2012). Authenticity in Art and Wine.
  • Vis forfatter(e) (2011). Why Trust Experts - in Wine?
  • Vis forfatter(e) (2010). Patterns of Attention: Perception in Literature and Wine.
  • Vis forfatter(e) (2010). Patterns of Attention.
  • Vis forfatter(e) (2010). Oppmerksomhetens mønstre: vin, persepsjon og estetikk.
  • Vis forfatter(e) (2010). Imagination, Morality, and Belief.
  • Vis forfatter(e) (2010). 2030 - A Wine Odyssey: a Thought Experiment Showing Wine to be a Rich Object.
  • Vis forfatter(e) (2009). The Role of Knowledge in the Perception of Wine.
  • Vis forfatter(e) (2009). The Aesthetics of Appreciation.
  • Vis forfatter(e) (2009). Of the Standard of Taste in Wine.
  • Vis forfatter(e) (2008). Wine as an Aesthetic Object.
  • Vis forfatter(e) (2008). The Role of the Canon in Developing Expertise.
  • Vis forfatter(e) (2008). Inattentional Blindness and Perception.
  • Vis forfatter(e) (2008). Blindness and Insight in Blind Tasting.
  • Vis forfatter(e) (2007). Vin som estetisk praksis.
  • Vis forfatter(e) (2007). From Molecules to Judgement.
  • Vis forfatter(e) (2005). Wine as an Aesthetic Practice.
  • Vis forfatter(e) (2005). Autobiography and Aristotelian Ethics.
  • Vis forfatter(e) (2005). Aesthetic Practices: What are they?
  • Vis forfatter(e) (2004). Imaginative Activity and Moral Knowledge from an Aristotelian Perspective.
  • Vis forfatter(e) (2003). Wine and the Aesthetics of Taste.
Leserinnlegg
  • Vis forfatter(e) (2012). Aristoteles i Vågå. Bergens Tidende. 48.
  • Vis forfatter(e) (2007). Negativ frihet er mest positiv. Aftenposten (morgenutg. : trykt utg.).
Short communication
  • Vis forfatter(e) (2014). Categories and Appreciation – A Reply to Sackris. Journal of Value Inquiry. 551-557.
Anmeldelse
  • Vis forfatter(e) (2017). Fictional Characters, Real Problems. Notre Dame Philosophical Reviews.
  • Vis forfatter(e) (2015). The Philosophy of Poetry. Notre Dame Philosophical Reviews.
  • Vis forfatter(e) (2013). Philosophy and the Novel. Notre Dame Philosophical Reviews.
  • Vis forfatter(e) (2009). Estetikk på norsk. Norsk Litteraturvitenskapelig Tidsskrift. 150-152.
  • Vis forfatter(e) (2006). Wittgenstein, aesthetics and philosophy. Philosophical Investigations. 208-212.
  • Vis forfatter(e) (2004). A Philosophical Study of T.S. Eliot's Four Quartets. British Journal of Aesthetics. 195-197.
  • Vis forfatter(e) (2003). The Heart of What Matters. British Journal of Aesthetics. 95-97.
  • Vis forfatter(e) (2003). Making Sense of Aristotle. Norsk Litteraturvitenskapelig Tidsskrift. 174-179.
  • Vis forfatter(e) (2001). Ruth Lorand: Aesthetic Order. British Journal of Aesthetics. 451-453.
  • Vis forfatter(e) (2001). Michael Benton: Studies in the Spectator Role. British Journal of Aesthetics. 227-229.
Vitenskapelig monografi
  • Vis forfatter(e) (2012). The aesthetics of wine. 20.
  • Vis forfatter(e) (2008). درآمدی بر فلسفه و ادبیات.
Fagbok
  • Vis forfatter(e) (2001). Philosophy and Literature: an Introduction. Edinburgh University Press.
  • Vis forfatter(e) (1995). Literature and the Value of Interpretation: The Cases of the Tempest a nd Heart of Darkness. Universitetet i Oslo.
Populærvitenskapelig artikkel
  • Vis forfatter(e) (2022). Mineralitet - hva det egentlig betyr. Vinforum. 26-31.
  • Vis forfatter(e) (2021). Smakskalibrering. Vinforum. 17-21.
  • Vis forfatter(e) (2021). Eksperter, amatører og fellesskap i vin. Vinforum. 25-29.
  • Vis forfatter(e) (2019). Mimesis - Kopiering av vin og kunst. Vinforum. 32-39.
  • Vis forfatter(e) (2017). Smaker vinen rødt? Vinforum. 56-61.
  • Vis forfatter(e) (2017). Nevroønologi. Vinforum. 55-61.
  • Vis forfatter(e) (2016). Fremtidens smaksnotater. Vinforum. 35-41.
  • Vis forfatter(e) (2014). Mineralitet i vin. Vinforum. 41-45.
  • Vis forfatter(e) (2014). Hva heter stedet? Nytt om namn. 27-28.
  • Vis forfatter(e) (2014). Filosofi og vin. Salongen : Nettstedet for filosofi og idéhistorie.
  • Vis forfatter(e) (2012). Om smaksnotater. Vinforum. 27-31.
  • Vis forfatter(e) (2011). Lureri og oppmerksomhet i vinvurderinger. Vinforum. 12-17.
  • Vis forfatter(e) (2010). 2030 - En vin-odyssé. Vinforum. 24-29.
  • Vis forfatter(e) (2009). Wine as an Aesthetic Object. The World of Fine Wine. 102-107.
  • Vis forfatter(e) (2009). Vinsnobberi - en begrepsanalyse. Vinforum. 15-17.
  • Vis forfatter(e) (2008). Blindsmaking av vin. Vinforum. 18-25.
  • Vis forfatter(e) (2007). Vinkanon og kvalitet i vin. Vinforum. 26-32.
  • Vis forfatter(e) (2007). "Mer om vinkanon og kvalitet i vin". Vinforum. 24-31.
  • Vis forfatter(e) (2006). "Vin, smak og kunst". Vinforum. 55-57.
  • Vis forfatter(e) (2006). "Kvalitet og preferanser i bedømmelse av vin". Vinforum. 54-59.
  • Vis forfatter(e) (1997). Isaiah Berlin: Symbolet på et århundre. Bergens Tidende.
  • Vis forfatter(e) (1996). Konservatismen: Liberalismens venn eller dens fiende? Tidens Tegn.
  • Vis forfatter(e) (1977). Isaiah Berlin: Symbolet på et århundre. Bergens Tidende.
Kronikk
  • Vis forfatter(e) (2000). Politikkens forhekselse. Bergens Tidende.
Intervju
  • Vis forfatter(e) (2022). TV2 Nyheter kl. 18:15 - 18:20.
  • Vis forfatter(e) (2022). TV2 Nyheter Morgensendingen.
  • Vis forfatter(e) (2022). TV2 Nyheter Lunsjsendingen.
  • Vis forfatter(e) (2022). TV2 Nyheter Direktesending kl 10.45-10.55.
  • Vis forfatter(e) (2022). Kritiserer det britiske kongehuset: − Det er mye følelser.
  • Vis forfatter(e) (2022). Her feirer de dronningens død: – Hjerteløst.
  • Vis forfatter(e) (2022). Hele verden sørger etter dronningens død.
  • Vis forfatter(e) (2013). Den fødte Høyremann? Født sånn, eller blitt sånn, altså?
  • Vis forfatter(e) (2010). Status som rockestjerne.
  • Vis forfatter(e) (2009). Ånden i flasken.
  • Vis forfatter(e) (2009). Druer glemmer ikke.
  • Vis forfatter(e) (2008). Filosofisk vinsmaking.
  • Vis forfatter(e) (2006). Vinsmaking i fellesskap.
  • Vis forfatter(e) (2005). Kanon.
  • Vis forfatter(e) (2003). Ganens Kunst.
  • Vis forfatter(e) (2002). "Den Vanskelige Skjønnheten".
Programdeltagelse
  • Vis forfatter(e) (2024). "Kunst og andre menneskelige artefakter" #6.
  • Vis forfatter(e) (2022). TV2 Nyheter kl. 21.
  • Vis forfatter(e) (2022). TV2 Nyheter Morgensendingen kl. 08:15.
Vitenskapelig Kapittel/Artikkel/Konferanseartikkel
  • Vis forfatter(e) (2023). Mineralitet som leksikografisk utfordring: maskinlæring som tilnærming til semantikken. 11 sider.
  • Vis forfatter(e) (2014). Natural wine and aesthetics. 16 sider.
  • Vis forfatter(e) (2009). The Phenomenology of Spirits. 15 sider.
  • Vis forfatter(e) (2007). You'll Never Drink Alone: Wine Tasting and Aesthetic Practice. 15 sider.
  • Vis forfatter(e) (2005). Selvbiografi som moralfilosofisk diskurs. 22 sider.
  • Vis forfatter(e) (1998). Anachronistic Themes and Literary Value: The Tempest. 9 sider.
  • Vis forfatter(e) (1998). 'Anachronistic Themes and Literary Value: The Tempest'. 9 sider.

Se fullstendig oversikt over publikasjoner i CRIStin.

Some publications:

Books

The Aesthetic of Wine (w. D. Burnham) (Wiley-Blackwell, 2012)

Philosophy and Literature (Edinburgh University Press, 2001)

Some articles

- Categories and Appreciation – A Reply to Sackris. (w. D. Burnham). Journal of Value Inquiry 2014 ;Volum 48.(3) s. 551-557.

- Natural wine and aesthetics. (w. D. Burnham). In Raw: Architectural Engagements with Nature. Ashgate 2014 . s. 111-126

- 'The Phenomenology of Spirits' (w. D. Burnham), in Whiskey and Philosophy (Wiley, 2010)

- ‘Philosophy and Literature’ (Journal of Literary Theory, 2007)

- ‘Knowledge and Imagination in Fiction and Autobiography’ (Metaphilosophy, 2006)

Aesthetic Expertise

This is a book-length project building on The Aesthetics of Wine (Wiley-Blackwell 2012) (co-written with D. Burnham) where the idea of expertise in aesthetics is analysed, clarified and (in its proper place) defended. 

Why, and if so to what extent, is expert knowledge and expert guidance an important or even essential ingredient in aesthetic appreciation? A number of recent trends in philosophical aesthetics will be addressed, such as the role of context (including art institutions, but also cultural situations), the importance of pleasure, and the importance of education. We will also, as part of our work, interview prominent people in different roles of aesthetic expertise – such as the pianist Leif Ove Andsnes. Our research into aesthetic expertise will have several implications. These include (i) implications for how we should understand and pursue aesthetic education, and likewise the way in which ‘culture’ is supported and broadcast; (ii) a critique of certain dominant contemporary trends in popular criticism, which tend to eschew aesthetic guidance, heavily discount the value of expertise, and insist upon ‘blind’ (or, supposedly, ‘neutral’) experience. 

Areas of Specialisation:

Aesthetics

Philosophy and Literature

Philosophy of Wine

 

Areas of Competence:

Philosophy of Mind

Ethics

Antiquity