Hjem
Institutt for sammenliknende politikk

Sammenliknende politikk- statsvitenskap i Bergen

Sammenliknende politikk, noen ganger kalt komparativ politikk, er det største statsvitenskapelige studiet i Bergen. På sammenliknende politikk studerer du politiske institusjoner, organisasjoner, prosesser, deltakelse og atferd på lokalt, nasjonalt og internasjonalt nivå.

Undervisning
Foto/ill.:
Emil Weatherhead Breistein

Hovedinnhold

Sammenliknende politikk gir deg viten om verden og en grad som er anerkjent og godt kjent i arbeidsmarkedet. Vi tilbyr veletablerte grader i sammenliknende politikk og tverrfaglige europastudier. Hos oss får du høy studiekvalitet, stor valgfrihet, svært gode utvekslingsmuligheter og arbeidslivsrelevans gjennom praksis i studiene. 

På faget får du kunnskap om vilkårene for demokrati og demokratisk utvikling, og du lærer om hvordan demokrati kan organiseres på ulike måter. Du kan blant annet studere politiske ideologier, regional integrasjon, politisk økonomi, populisme og offentlig politikk på tvers av land. Du kan gå i dybden på politikk og store samfunnsutfordringer i forskjellige deler av verden, som USA, Europa, Latin-Amerika og nordområdene.

Du får også en innføring i vilkår for stats- og nasjonsbygging i Europa, og kunnskap om utviklingen og strukturen til europeiske politiske system. Du får forståelse for vilkårene for demokrati og demokratisk utvikling globalt og hva som forårsaker demokratisk tilbakegang. Kort fortalt får du viten om verden på sammenliknende politikk.

Sammenliknende politikk er et framtidsrettet statsvitenskapelig studium som gir deg innføring i nye metodiske verktøy som koding i programmet R, for å studere politikk analytisk og systematisk. Det legges stor vekt på kvalitet og trivsel i utdanningen. Faget har vunnet flere priser for god studiekvalitet og legger opp til sosial læring gjennom for eksempel en egen kodeklubb.

Faget har svært mange gode utvekslingsavtaler og det er en veldig sterk tradisjon for utveksling på sammenliknende politikk. Samtidig er faget populært blant internasjonale studenter som er med på å skape et mangfoldig studiemiljø også i Bergen.

Du har også muligheten til å ta arbeidslivspraksis i Bergen eller utlandet og få relevant arbeidserfaring i løpet av studietiden. 

Studiet tar opp emner som:

  • Stegene stats- og nasjonsbyggingen har gått gjennom i ulike land, og drivkrefter bak denne prosessen
  • Organiseringen av statsmaktene i etablerte demokrati, variasjon og ulike løsninger når det gjelder politiske institusjoner, valg- og partisystemer og velferdsregimer
  • Forutsetninger for politisk deltakelse og mobilisering, former for politisk mobilisering, rollen til sosiale bevegelser, politiske partier og frivillige organisasjoner
  • Forutsetninger for og variasjoner i demokratiske styreformer, demokratiske og ikke-demokratiske politiske system, hvordan populisme påvirker demokratier, samt prosesser som fører til endringer i politiske systemer

Sammenliknende politikk tilbyr også det eneste tverrfaglige statsvitenskapelige studiet i Bergen, bachelor i europastudier, som kombinerer sammenliknende politikk med historie. På europastudier får studentene fordype seg i europeisk politikk og historie. Faget har også garanterte og tilrettelagte plasser for utveksling og studentene blir prioritert til arbeidslivspraksis i Brussel.

Studere sammenliknende politikk?

Hvordan er det å være student på sammenliknende politikk?

Les om studenters erfaringer og få vite mer om studiehverdagen her.

Hva kan du bli?

Se hva våre tidligere studenter jobber med.

Vi tilbyr arbeidspraksis integrert i bachelorstudiene!

I løpet av studiene er det gode muligheter for å reise på utveksling.