Click

Det samfunnsvitenskapelige fakultet

NYHET

Kari E. Wærness utnevnt til ridder

Sosiologen Kari E. Wærness er utnevnt til ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Hun tildeles ordenen for sin samfunnsgavnlige innsats.

waerness2.jpg

Professor emerita Kari Wærness
RIDDERLIG: Den anerkjente sosiologen Kari Wærness er blitt utnevnt til ridder første klasse av St. Olavs Orden. – Jeg håper at sosiologien får en storhetstid igjen, sier hun om utnevnelsen.
Foto:
Silje Gripsrud, UiB

Utnevnelsen er en anerkjennelse av Kari E. Wærness sitt arbeid innen kjønns-, omsorg- og alderdomsforskning over flere år. Hun har vært en sentral aktør i oppbyggingen av Sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen (UiB).

– Ridder er jo et uvant begrep, sier Kari E. Wærness og ler. – Men det var jo selvfølgelig en gledelig overraskelse. Samtidig er jo dette er en type ære du aldri tenkte på da du forsket.

Aktiv samfunnsdebattant

Ved siden av arbeidet som forsker har Wærness også vært en aktiv deltaker i samfunnsdebatten.

– Hele min forskning har vært drevet av et nedenfra og opp samfunnsengasjement. Det å være feminist og oppleve at kvinners husarbeid ikke var noe verdt, det var slike ting som drev meg som forsker, forteller Wærness og legger til:

– Jeg har også vært veldig heldig, siden jeg bare har gjort forskning som jeg likte. Det fineste har vært at forskningen min har vært basert på mitt engasjement i samfunnslivet og ikke først og fremst vært drevet av teorier.

Vil ha ny storhetstid for sosiologien

Samtidig ser hun at samfunnet ikke har forandret seg på den måten hun selv hadde håpet på da hun begynte sin forskergjerning. Og hun mener at yngre kolleger i dag har det tyngre enn hun hadde med å finne aksept.

– Jeg håper at denne tildelingen kan gi ny fres til de tankene jeg i sin tid hadde om forandring i samfunnet. Når jeg ser på folkene på instituttet som er igjen etter meg, og mange av disse har jeg jo utdannet, så ønsker jeg meg at sosiologien skal få økt innflytelse igjen som fag, sier hun og avslutter:

– Jeg håper at sosiologien får en storhetstid igjen!