Click

Universitetsmuseet i Bergen

Viser frem plasten for første gang

Universitetsmuseet i Bergen viser frem plasten som ble funnet i magen på gåsenebbhvalen som strandet på Sotra i slutten av januar. Sky News kommer ens ærend for å filme plasten til en timelang dokumentar om plasten i havet.

17991628_10154965917610210_2565562729933116886_o.jpg

Plasthvalen
PLASTHVALEN: Plasten som ble funnet i magen på gåsenebbhvalen som strandet og døde på Sotra er en del av hvalens historie, og blir dermed en viktig del av utstillingen.
Foto:
Grafikk/Overhaus

I januar strandet en gåsenebbhval i fjæresteinene på Sotra. Hvalen hadde magen full av plast og dette skapte en internasjonal mediastorm etterfulgt av et stort engasjement for å rydde opp på strender og i viker langs kysten, i Norge. Universitetsmuseet i Bergen hentet gåsenebbhvalen og er i gang med å konservere den til fremtidig bruk i den ikoniske Hvalsalen i Naturhistorisk museum samt ferdigstille en utstilling på Historisk museum som har fått tittelen #plasthvalen.

Arrangerer plastdag for å teste utstillingen

I dag, torsdag 20. april, har Universitetsmuseet invitert en skoleklasse, ulike fagfolk og interesseorganisasjoner for å diskutere tema som skal tas opp i utstillingen. Sammen med skoleklassen fra Møhlenpris skole skal museet diskutere hvalen, plasten og hva vi må gjøre for redde havet. Dette gjøres for å teste ut undervisningsprogrammet som er under utvikling.

- Vi skal rett og slett ha en «plastdag» på Universitetsmuseet hvor vi vil få folk i tale, la folk komme med forlag, kommentere og gi innspill til arbeidet videre med utstillingen. Vi ønsker tilbakemeldinger og en dialog med folk, slik at utstillingen, kommende arrangementer og aktiviteter kan utvikles for et variert publikum, sier prosjektleder Siri Skretting Jansen ved Universitetsmuseet i Bergen.

Arrangementet er lukket og finner sted i det uferdige utstillingslokalet på Historisk museum.

Hvalens historie kan du lese om her.

Internasjonal interesse for plasten

Problemet med plast i havet ble satt på dagsorden her i Norge, så vel som i andre land, da plasten i magen på gåsenebbhvalen ble oppdaget. Universitetsmuseet har opplevd en enorm interesse for plasten.

- Vi vil for første gang vise frem plasten fra hvalens mage sammen med et par ferdig konserverte ryggvirvler. Plasten skal bidra til at enda flere engasjerer seg. Meningen med utstillingen er å gjøre folk klar over at forsøpling, og spesielt plast, er et stort miljøproblem, sier Skretting Jansen.

Et filmteam fra Sky News er i sluttfasen med en produksjon av en timelang dokumentar om plasten i havet. De skal være til stede og filme underveis i løpet av «plastdagen». Universitetsmuseet sin egen film skal vises i plastutstillingen.

- Vår film forteller historien til Gåsenebbhvalen som strandet på Sotra. Gjennom filmen får du vite mer om dens biologi, se plasten og lære mer om tematikken rundt miljøproblemet i havet, samt få vite mer om hvilke problemstillinger forskerne jobber videre med, sier Skretting Jansen.

Følg #plasthvalen videre

Bli medlem av Facebookgruppen #Plasthvalen for å få mer informasjon om utstillingen, forsøpling i naturen, forskningen, dyrevelferd m.m her: https://www.facebook.com/groups/plasthvalen/

Du kan også følge universitetsmuseet i Bergen på Facebook her: https://www.facebook.com/Mittmuseum/?hc_ref=SEARCH