Hjem
Click

Universitetsmuseet i Bergen

#plasthvalen

Plasthvalen

Utstillingen #plasthvalen er åpen for publikum. Du finner utstillingen på Historisk museum, da Naturhistorisk museum er stengt.

toppinnlegg.jpg

plasthvalen
Foto:
Overhaus

I januar 2017 strandet en 6 meter lang gåsenebbhval på Sotra. Den var utsultet fordi mage og tarm var tilstoppet av over 30 plastposer og plastflak. Hva er det som skjer med havet?

Plasten fra hvalens mage og plastforurensing i havet er tema for utstillingen som er utformet slik at du skal få følelsen av å være i dyphavet hvor hvalen normalt oppholder seg. I mørke, rolige omgivelser fortelles det om gåsenebbhvalen og dens kjennetegn, hva den normalt spiser og hvilke trusler den utsettes for. I et eget filmrom i utstillingen vises en 6 min lang film om hvalen fra Sotra.

Plasten som ble funnet i hvalen er en viktig del av utstillingen og har fått en sentral plassering. 29 plastobjekter nærmest flyter over et stort bilde av det grufulle synet som møtte forskerne da de åpnet magen til hvalen. Noen av ryggvirvlene til hvalen er stilt ut sammen med en fullskala tegning av hvalen med skjelett.

Plastforurensing i havet generelt og problemet med mikroplast spesielt, er tema som tas opp i utstillingen. På en langvegg i utstillingen presenteres hovedkildene til den mikroplasten som går i havet i Norge ved hjelp av gjenkjennbare gjenstander fra norsk dagligliv. Deler av utstillingen er viet folks engasjement for å bekjempe plastforurensing og for å rydde opp langs kysten.

Barn og ungdom er viktige målgrupper som kan stimuleres til aktivitet og læring gjennom å besøke utstillingen og gjennom de undervisningsoppleggene som er utviklet for elever i barneskole, ungdomsskole og videregående skole.

Prosjektleder har vært seniorrådgiver Siri Skretting Jansen og museumspedagog Margareth Hosøy er ansvarlig for undervisningsoppleggene. Utstillingen er utarbeidet av Formidlingsavdelingen ved Universitetsmuseet i et samarbeid med Overhaus.

Historisk museum er åpent tirsdag-fredag klokken 10-16 og lørdag-søndag klokken 11-16. 

Utstillingen vil stå til sommeren 2019. For siste nytt følg #plasthvalen: https://www.facebook.com/groups/plasthvalen/Les mer om utstillingen her: http://www.uib.no/universitetsmuseet/107148/viser-frem-plasten-første-gang