Universitetsmuseet i Bergen

Museet får isbjørn i utstillingen

Sysselmannen har bekreftet at museet blir tildelt to isbjørner.

Universitetsmuseet i Bergen sendte en søknad til Sysselmannen på Svalbard, den 09. oktober, om å overta isbjørn til utstopping.

Anledningen er åpningen av den nye pattedyrsutstillingen i nye naturhistoriske utstillinger, som etter planen skal være klar i juni 2019 med resten av museet.

Mangler isbjørn

"I den forbindelse lager vi en utstilling om pattedyr. Vi bruker i stor grad "norske" arter, der hensikten er å formidle kunnskap om pattedyrenes biologi og tilpasninger til det miljøet de lever i. Naturvitenskapelig forskning på pattedyr vil stå sentralt i formidlingen. Vi har nå alle de store rovdyrene fra fastlandet representert, men mangler isbjørn", står det i søknaden.

Faglig ansvarlig for innholdet i de nye utstillingene, førsteamanuensis Terje Lislevand bekrefter at en binne og hennes unge blir tildelt museet til utstopping.

Selv om planleggingen og foreberedelsene er kommet gost i gang, vil nok ikke utstoppingen av isbjørnene begynne før neste år.

Planene formes av objekter

Videre står det at "Universitetsmuseet nå er inne i en prosess der vi planlegger innholdet i utstillingene i detalj. Disse planene vil i stor grad formes av hva slags objekter som finnes tilgjengelig. Isbjørnene kan brukes til å formidle flere spennende tema, som for ekspemel problemstillinger rundt menneskeskapte klimaendringer og helt grunnleggende biologisk aspekter som yngelpleie hos pattedyr eller evolusjonen av pels og pelsfarge. Vi vil ta en endelig avgjørelse på hvordan dyrene skal brukes etter at vi har fått svar på denne søknaden."