21.10.2010

Folketelling til havs - hva lever i verdenshavene?

I norsk oversettelse betyr census folketelling. En slik omfattende status av livet i verdenshavene er det nettopp 2700 marine forskere i åtti land har gjort i 10 år i det globale programmet Census of Marine Life (CoML- www.coml.org) der også Bergen Museum og UiB har vært med, gjennom MAR-ECO prosjektet (www.mar-eco.no).

Unik dyphavssamling

Bokstavelig talt et hav av ny kunnskap ble formidlet på det internasjonale symposiet og den internasjonale pressekonferansen i London 4. – 6. oktober. Flere tusen nye arter er identifisert og beskrevet i løpet av tiåret, og enda flere tusener  er hentet opp som ikke enda er helt identifisert. Gjennom MAR-ECO prosjektet har Bergen Museum blant annet nå fått et omfattende tilskudd til sine dyphavssamlinger. Dette materialet er et unikt referanse- og forskningsmateriale, og universitetsmuseet har nå gjort dette tilgjengelig for forskere over hele verden.

Internasjonal forvaltning

Under symposiet i Royal Society ble den norske innsatsen anerkjent spesielt i avslutningshilsen fra direktør og nåværende leder av CoML Ian Poiner. Både Havforskningsinstituttet og Bergen Museum / Universitetet i Bergen sammen med sponsor Kongsberg Maritime ASA ble nevnt blant de mest betydelige bidragsyterne.

MAR-ECO ble oppsummert av prosjektleder Odd Aksel Bergstad og Tone Falkenhaug fra Havforskningsinstituttet. MAR-ECO har blant annet formidlet ny kunnskap til forvaltningsrådgivningen for Nordatlanteren. Basert på materialet fra MAR-ECO er det nå både inngått internasjonale avtaler om nye marine verneområder og stengning områder for bunnfiskeri. Prosjektet har bidratt til ulike bøker, og oppsummeres i boka Life in the mid-Atlantic av Peter Boyle, utgitt på Bergen Museums skrifter.
 Et omfattende formidlingsprogram har vært gjennomført der den internasjonale vandreutstillingen Deeper than Light, produsert av Bergen Museum, til nå har vært vist i 10 land. Utstillingen er nå nettopp åpnet ved Naturhistorisk Museum i Århus.

Årets vakreste naturdokumentar på BIFF

Blant annet på grunnlag av forskerarbeidet i Census of Marine Life har den franske filmskaperen Jaques Perrin laget den betagende naturdokumentaren OCEANS som tirsdag 26. oktober ble vist på Bergen Filmfestival. Torsdag 4. november kl 2230 ble NRK 2 dokumentaren Havlandet, om toktet  med FF G.O Sars i 2004, sendt på nytt.

Mange kunstnere som jobber med bilde, skulptur, musikk og lignende har vært inspirert av det spennende temaet, der kunst og vitenskap også har vært en del av formidlingsstrategien til MAR-ECO. De siste nye "formidlingsresultatene"  er det nye dataspillet MARA som lanseres på nett i disse dager. I disse dager blir også den nye CD´en Underwater av jazzgruppen Science Fair utgitt. Den henter også inspirasjon fra det fascinerende og ukjente livet dypt der nede i havet.