Hjem
Click

Utdanning

Head-hunter UiB-studenter

Oljeselskaper trenger kloke UiB-studenters hoder.

Derfor rekrutterer geo-science direktør Rune Hope i oljeselskapet TOTAL, studenter på høyere utdanning til trainee-stillinger.

- Jeg har reist rundt til universitetene for å rekruttere studenter som har den bakgrunnen vi trenger i vår bedrift, forteller han. De studentene Hope søker, er masterstudenter innen geofysikk, geologi og reservoar.

Rekrutteringen på universitetene, både i Bergen, Trondheim og i Oslo, er noe Hope først har begynt med de siste årene.

- For å møte studentene arrangerer vi vanligvis et bedriftsforedrag der vi introduserer oss. I tillegg legger vi opp til en uformell møteplass mellom oss og studentene, der vi kan bli bedre kjent, forklarer Hope.

Selv sier han at denne rekrutteringsvirksomheten har sammenheng med selskapets satsing på norsk sokkel og bedriftens behov for arbeidskraft og kompetanse.

Fornøyd med studiet

En av de studentene som Hope har møtt på sine turer til UiB, er Mats Bjørndal Skaug. Skaug har en mastergrad i maringeologi og er halvveis i sitt første av to år som trainee hos TOTAL.

Skaug var først sommervikar i bedriften, i 2008. Deretter fullførte han det siste året på master, og ble ansatt som trainee.

- Av de jeg studerte med ble veldig mange tilbydd jobb før de var ferdig utdannet, forklarer Skaug. Han mener at studiet ved UiB har et godt faglig rykte på seg.

- Jeg tror forskningsmiljøet ved UiB er anerkjent for kvalitet, og at derfor er studentene ettertraktet. Jeg synes i hvert fall studiet har gitt meg de redskaper og den forståelsen jeg trenger for å begynne å jobbe, sier Skaug.

Internasjonal erfaring

Hope forklarer at når han rekrutterer studenter, legger de vekt på mer enn bare riktig utdannelse.

- Studentene må vise at de ønsker å ta del i, og er nysgjerrige på de internasjonale mulighetene som ligger i vår bedrift, sier han og utdyper:

- Vi har kontorer i over hundre land, og bedriftens ansatte representerer en bredde av nasjonaliteter. Derfor er det viktig at den som tilsettes har god kulturell forståelse, og det er en absolutt fordel om de behersker flere språk.

Samtidig tror han at det å bo og jobbe i ulike omgivelser gir både en positiv erfaring, både for personen i seg selv og for det profesjonelle.

Trainee over hele verden

Mens kandidatene er tilsett i disse trainee-stillingene, skal de gjøre seg kjent med bedriften, de ulike arbeidsområdene og pågående prosjekter.

- Jeg jobbet det første halvåret i Stavanger, før jeg flyttet til Paris i januar, forteller Skaug.  

Før han reiste ble noen måneder brukt til franskkurs med privatlærer. Skaug trives nå i Frankrike:

- En av de tingene jeg liker godt med TOTAL er alle mulighetene man har til å jobbe internasjonalt. Det ser jeg på som en stor fordel, sier han.

Fokus på trivsel

Skaug begynte i TOTAL som sommervikar etter sitt fjerde studieår.

- Jeg hadde hørt om TOTAL gjennom medstudenter på skolen da jeg søkte, forklarer han. Etter å ha fullført utdanningen sin stod han og seks andre igjen med traineestillingene som rundt 250 personer søkte på.

- Jeg tror jeg fikk jobben fordi de kjente meg og den jobben jeg hadde gjort, i tillegg til utdannelsen min, sier Skaug.

Hope bekrefter dette. Han gir uttrykk for at det er viktig at de studentene som blir tatt inn i sommervikariater, trives i bedriften.

- Om studenten glir inn i miljøet og viser at de liker å jobbe hos oss, så betyr det at vi har noe å tilby disse kandidatene, noe de interesserer seg for og ønsker å jobbe med. Da har de også relativt gode muligheter for en fremtid i TOTAL, avslutter han.