Hjem
Click

Utdanning

erasmus+

Freie Universität Berlin og Institutt for sammenliknende politikk (ERASMUS+)

  • LandTyskland
  • ByBerlin
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar ved Institutt for samanliknande politikk har fortrinn på plassane. Søkarar frå andre fagområde blir vurderte om det er ledige plassar.

Søkaren må ha tatt minimum 60 studiepoeng ved utreise.

Når i studiet kan eg reise

Det er mogeleg å søke for eit halvt år (oppstart vår) eller eit heilt år (oppstart haust). Normalt reiser ein ut mellom tredje og sjette semester.

Sjå fakultetet si nettside for meir informasjon, råd og anbefalingar om utveksling.

Språk

Undervisningsspråket er tysk, men enkelte kurs blir tilbydde på engelsk. Universitetet anbefaler at duhar språkkunnskapar tilsvarande B1-nivå (CEFR) i tysk.

Universitetet tilbyr språkkurs i tysk. Lånekassen har eit eige stipend ein kan søke for å få dekt utgifter til førebuande språkkurs i utlandet.

Kva emne kan eg ta

Du kan studere fleire emne innan politikk og samfunnsvitskap ved Department of Political and Social Sciences. Otto-Suhr-Institute of Political Science er eit anerkjent statsvitskapeleg institutt med eit breitt fagtilbod innan europeisk integrasjon, politisk teori, samanliknande politikk, internasjonale relasjonar, politisk økonomi, politisk sosiologi, klima, og fred -og konfliktstudium. På denne nettsida finn du oversikt over emnetilbod og informasjon til innreisande studentar ved instituttet.

Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS per år. Emna er normalt 3 eller 7 ECTS avhengig av kva form for deltaking du vel. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar i nivå eller innhald med emne du har tatt frå før, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Freie Universität Berlin blei etablert som eit alternativ til det sovjetisk kontrollerte Universität Unter der Linden i 1948 på initiativ frå studentar og akademikarar, og med hjelp frå amerikanske styrkar i Vest-Berlin. Universitetet har i dag om lag 30 000 studentar og tolv fakultet. Mesteparten av campusområdet ligg i bydelen Dahlem, med enkelte spreidde institutt i andre bydelar.

Berlin har rundt 3,5 millionar innbyggarar og ligg nordaust i Tyskland, inneslutta av delstaten Brandenburg. Tysklands hovudstad er kjend som ein by for fritenkarar og kunstnarar, med rundt 420 kunstgalleri i tillegg til tallause teater, festivalar og andre kulturscener.

Bustad

Universitetet hjelper internasjonale studentar med å finne bustad. Grunna stort press rundt semesterstart oppmodar dei nye studentar om å vere ute i god tid. Dei fleste studentbustadene i Berlin er drivne av studentsamskipnaden Studentenwerk.

Semesterinndeling

Oktober til mars og april til august.

Studentrapportar

2016

Vår 2016 - Medisinstudiet

Vår 2016 - Medisinstudiet

01.04.2016 - 31.07.2016

Førebuingar/praktiske tips

Få tak i all info angående semesterstart og påloggignsdatoer i god tid, dog ikke stress med å klikke deg rundt på sidene her, da alt blir tidsnok forklart. Å få bolig før du flytter til Berlin er et hot tips. Hør med venner og bekjente, og meld deg inn i FB-grupper som "Nordmenn i Berlin" etc. og spør folk der på praktiske ting ang. bosted, Bürgeramt etc. Skal du melde deg hos Bürgeramt, så book termin nærmest før du drar, da de har lange køer pga. flyktningskrisen.

Undervisningsformer

Intensivt med forelesninger og litt praktiske kurs i en mnd pr. Modul. Da utveklsingsstudenter fra UiB vanligvis bare tar ØNH og Øye, så har man bare 1 mnd med undervisning, og resten praksis. Anbefaler å søke praksisplass på sykehus i god tid før denne begynner, da svartiden fra klinikkene ofte er lang. Får du ikke svar etter noen uker, så ring eller send mail på nytt. Kan anbefale ØNH ved CVK og Øye ved Vivantes Klinikum Rudow. Da de tyske studentene har hatt en del ØNH og Øye tidligere, så ville jeg tatt en titt på undersøkelsesteknikker innen disse to fagene på egenhånd, da det "forventes" at man har hatt dette før. Dog da du skal ha mye praksis, har du nok av tid til å bli god på det.

Vurdering av emnetilbodet

Kunne gjerne ha fått lov til å ta Psykiatri også ved Charite, da praksis i 10 uker blir litt tørt i lengden.

Fagleg utbyte og språk

Lært ekstremt mye praktisk, fått opere mye og tilegne meg praktiske ferdigheter. Stort pluss. Spesielt på ØNH.

Universitetsområdet og byen

Berlin, what more to say?

Bustad

Kreuzberg, funker veldig bra. Multikulti.

Sosialt miljø

Litt vanskelig mtp at man er utvekslingsstudent, og hvis man bare har Modul 29, så ser man sine medstudenter i 1 mnd. før man har praksis og forsvinner igjen, dog er det nok av andre mennesker å bli venner med i Berlin, og kjenner du noen der fra før, så er det no stress.

2015/16 - BA sammenliknende politikk

2015/16 - BA sammenliknende politikk

15.08.2015 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Jeg kunne ikke tysk før jeg flyttet til Berlin og dro derfor over 1 mnd før studiestart til Berlin for å ta forbredende tyskkurs. Forkurset på Freie Universität krever B1 nivå, noe jeg ikke hadde. Jeg måtte derfor ta kurs andre steder enn på universitet. Dette var en nedtur ettersom dette er et sted man møter andre som også er på utveksling på universitetet og man blir kjent med universitetet. Sikkert lurt å øve til denne testen før avreise. Det er mange språkskoler i sentrum og det kan være fint å møte andre utenfor universitetet også. Hvis du tar språkkurset på en godkjent skole tror jeg dette skal være dekket av lånekassen men det er krav til lengde og at det er før universitetet starter. Når universitetet på Freie startet tilbyr de A2 kurs.

Det er vanskelig å finne leilighet i Berlin, så ett tips er å starte leilighetjakten tidlig. Sjekk ut facebook-siden "Norsk i Berlin" der er det ofte nordmenn som leier ut leiligheten. Det kan være fint å ha en norsk utleier med tanke på kommunikasjon men også fordi de ofte ikke er så nøye på burgeramt (registrering på at du bor i berlin), tysk bankkort osv. Hvis ikke er Wg-gesucht et bra sted å søke. Ikke betal noe på forhånd, det er mange sleipinger... Ofte er det lurt å skrive på tysk selv om du ikke er så flink til å snakke tysk. Skriv personlige meldinger. De som legger ut annonser for ofte mange meldinger og det kan være veldig tilfeldig hvilke mail de velger å lese.

Undervisningsformer

På Freie Universität (FU) tilbyr de flest seminarer og ikke forelesninger som man er vant til fra Norge. Seminarene krever mer av studentene ettersom seminarlæreren i noen tilfeller kun er en ordstyrer. Seminarene kan derfor være kjempe engasjerende noenganger og andre ganger ikke så givende. I de fleste seminarene har seminarlederen/professoren en større rolle i seminaret med en power point presentasjon i en del av seminaret. Det er ofte mindre pensum og få bøker. Aktuelle artikler som går fort å lese. Du skal kritisere teksten og gå dypere inn i artiklen - hva er med? hva er ikke med?

Vurdering av emnetilbodet

På FU er det en lang lang liste med seminarer og forelesninger innenfor alle emner. Det er mange veldig spesifikke seminarer samt de som fanger bredt. Det er ikke så mange fag på engelsk, men mer enn nok innen statsvitenskap og historie. på FU har de et eget Amerika Institutt - JFK, som kun har undervisning på engelsk! Erasmus tilbyr også fag - disse fagene gir ofte mulighet til å utforske Berlin - innen kunst, historie og arkitektur. Pass på at undervisningen blir godkjent i din studieplan i Norge. Kravet er ofte at fagene ikke ligner andre fag du har tatt tidligere.

Fagleg utbyte og språk

Seminarene utfordrer! Du må ytre egne tanker og meninger om tekstene noe som en norsk passiv student som er kun vant til diskusjon i mindre grupper med andre medstudenter kan synes er veldig uvant. Men selv om man er litt passiv i starten lærer man masse av denne typen seminar. Man kan ikke sove på bakerste rad, men du aktiveres. Temaene er ofte veldig aktuelle, noe som jeg synes er veldig gøy!!!

Universitetsområdet og byen

FU ligger litt utenfor det store sentrummet av Berlin, men når man bor i Berlin blir man vant til å ta U - og S-bane og lærer å bruke tiden på banen godt. Når man først kommer ut til Dahlem der FU ligger er det helt fantastisk - mange parker og kafeer. og 2 stopp mer med ubanen kommer man til et vann der man kan bade. Det er rolig og stille, noe som er deilig når man bor midt i en stressende gate. Her får man fokus! SOm sagt blir man vant til å ta U - og S-bane for Berlin er en ENORM by. mye større i utstrekning enn andre europeiske byer. Mange holder seg for det meste i sitt nabolag. Lurt med sykkel, men man kommer ikke utenom turer på 40 min med U og Sbanen når man bor i Berlin. Ha med bok, lydbok, artikler, musikk, aviser og annet når du setter deg på banen så får du utnyttet tiden godt.

Bustad

Vanskelig å finne leilighet så start letingen tidlig. se sider som "norsk i berlin" , "svensker i berlin" og "dansker i berlin" - her annonserer tidligere nordmenn, svensker og dansker om leiligheter de eier eller har leid og som nå blir ledig. Det er ofte lett å forholde seg til andre nordmenn fordi de ikke krever samme type dokumentasjon osv. Prisene går opp og det er vanlig å betale 4000-5000 norske kroner pr. mnd. for bosted. Dette er dyrt til å være Berlin! På grunn av en stadig utskiftning i berlin og berlin som et populært reisemål har airbnb og korttidsleie blitt populært. Da kan den som leier inn tjene masse penger. Dette er et stort problem i Berlin og når du flytter her vil du helt sikkert høre om dette fenomenet kalt "gentrifisering". Fattige familier mister langstidskontrakter til fordel for airbnberne med oppsparte feriepenger. Ikke press prisene opp!

FU har studentboligere nær universitetet. hvis ikke er sentrum stort og hver del av byen har sin sjarm. Hvis du kjenner noen i berlin kan det være lurt å se på et sted i nærheten for å unngå mye t-banekjøring alene mellom dere. Neukölln, Moabit, Wedding er steder som blir mer og mer populære men hvor du fortsatt kan finne billige steder å bo. ikke alltid like sentralt. Mitte, F-hain, P-berg, schöneberg, kreutzberg er dyrere men sentrale. Charlottenburg er i utkanten.

Bo i nærheten av der du kommer til å henge, fordi alle bydelene har sin sjarm med barer, restauranter, klesbutikker, matbutikker, markeder osv.

Sosialt miljø

Få deg en tandemparter! Dette er lurt med tanke på språk og sosialt. FU kan hjelpe deg med dette eller skriv på siden norsk i berlin eller andre forumer på internett. FU har ikke så mange studentorganisasjoner som man lett kan melde seg opp til... men det er en HAUG av muligheter utenfor universitetet, det krever bare litt mer research. FU har et stort sportstilbud alt fra moderne dans til seiling til fotball. Dette er steder hvor man blir kjent med andre tyskere som studere på Uni. Vorkurset er en god mulighet til å bli kjent med folk, hvis du ikke kommer inn her kan tyskkurset som går ved siden av andre fag i semesteret en arena der man møter andre. Det er masse som skjer i berlin av teater, filmfestivaler, konserter, klubbeventer, diskusjoner, demonstrasjoner, matfestivaler osv osv. alltid noe å gjøre! Det er ikke farlig å gjøre disse tingene alene heller. Tyskere er ikke verdens mest åpne folk, men man må huske på at Berlin er en by full av ensomme personer som har flyttet hit uten et stort nettverk. de fleste er åpne for nye bekjentskap. ikke vær redd for å ta kontakt - det er masse aktiviteter å innivtere med seg nye bekjentskap!

2015/16 - BA sammenliknende politikk

2015/16 - BA sammenliknende politikk

15.08.2015 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Dersom man ikke skal bo i studentbolig kan det være vanskelig å finne bolig, hvertfall permanent bolig. Mange bor en måned her og tre måneder der. Tyske universiteter er som regel ikke like digitalisert og "strukturerte" som norske. Frister, eksamensformer og antall innleveringer kan være veldig forskjellig fra fag til fag og jeg var avhengig av å snakke mye med underviser, veileder og medstudenter for å forstå systemet. Ta et eller to av fagene som blir tilbudt utvekslingsstudenter. Disse er både sosiale og lærerike og jeg likte spesielt godt å få en bredere forsåelse for byen jeg bodde i.

Undervisningsformer

De tilbød mest seminarundervisning ledet av PhDstudenter. Mye mer interaktivt og man måtte delta aktivt gjennom hele semesteret i form av diskusjoner, innleveringer og presentasjoner. Man måtte levere termpaper på slutten av semesteret i de fleste fag, men noen fag hadde også skriftlige eksamener. Disse var aldri mer enn 2 timer.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var bra. Dersom man snakker tysk er det et veldig bredt tilbud av emner, engelsk ikke så mange, men fortsatt godt nok. Det var heller ikke noe problem å ta emner på andre institutter / fakulteter. De tilbød også egne fag for utvekslingsstudenter som som regel handlet om Berlin. Disse kunne man også ta dersom tyskkunsskapene ikke var gode nok til å ta et ordinært universitettsfag på tysk, noe jeg synes bidro godt til å forbedre tyskkunsskapene mine.

Fagleg utbyte og språk

Godt faglig utbytte. Jeg er glad jeg slapp å ta obligatoriske emner her nede fordi det ga meg mer frihet til å forbedre språkkunnskaper og utforske nye fafeldt innenfor akademia. Universitetet tilbyr gratis språkkurs som gir studiepoeng og et et tandemprogram. Undervisere var behjelpelige dersom man ville skrive tester og termpapers på engelsk og ikke tysk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet ligger et stykke utenfor sentrum, noe som gjør at det er litt reisetid. Godt kollektivtilbud gjør dette greiere. Byen er veldig veldig stor, så generelt må man regne med mye reisetid innad i byen.

Bustad

Bodde i privat leilighet i sentrum.

Sosialt miljø

Helt ok. Var arrangementer planlagt av erasmuskotoret på universitetet, men grunnet mange utvekslingsstudenter var det begrenset med plasser og det var derfor vanskelig å få plass. Det sosiale miljøet mitt var derfor utenfor universitetet. Det sosiale aspektet og universitetskultur er definitivt veldig ulikt fra en liten studentby som Bergen, noe det kan være greit å forberede seg på.

Vår 2016 - BA i filosofi

Vår 2016 - BA i filosofi

15.01.2016 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det er en hel del dokumenter som skal frem og tilbake, så jeg vil anbefale at man i startfasen av utvekslingsoppholdet setter seg inn i disse, og eventuelle tidsfrister for ting som signaturer osv. Det hjelper også stort å allerede ha en plass å bo, men dette kan være vanskelig. Kontakt eventuelt verts-universitetet og hør med dem.

Undervisningsformer

Jeg hadde kun seminarer/forelesninger, så det er vel rimelig likt som i Norge, men den store forskjellen jeg bemerket meg, var at man ikke nødvendigvis skilte mellom seminar og forelesning. Jeg hadde f.eks. to timer i uken med et spesifikt fag, der læreren først gjerne introduserte emnet for så å la det gli ut i en diskusjon mellom medelever. Det kommer selvfølgelig an på hvilket fag man skal studere.

Vurdering av emnetilbodet

For min del var emnetilbudet godt, det dekket i stor grad over de samme temaene som jeg kan studere ved UiB. Ikke noe bemerkelsesverdig på den front.

Fagleg utbyte og språk

Jeg personlig ble mye flinkere i språket, som i mitt tilfelle var tysk. Ens faglige utbytte kommer nok an på hvor god man er i det aktuelle språket, men man kommer seg også fort inn i det. Jeg anbefaler sterkt å ta et språkkurs ved siden av hvis man er usikker. Dette ble ved mitt universitet tilbudt i starten. Det går også an å ta et forberedelseskurs, for meg tok det 6 uker, med intensivt arbeid for å forberede deg på hovedundervisningen.

Universitetsområdet og byen

Jeg var i Berlin, en by jeg har vært i mange ganger før, og forsåvidt er veldig glad i. Byen kan vel sies å være en av Europas "hovedstader", og jeg synes virkelig at den er fantastisk. Universitetsområdet var også fint, om enn ikke langt unna (for meg, vel og merke). Jeg studerte ved Freie Universität Berlin, og det ligger litt utenfor selve bykjernen, noe som jeg synes var fint. Det er også en utrolig stor plass, så avhengig av ved hvilke bygg man studerer, kan det ta lang tid å finne frem. Dette kommer man seg uansett fort inn i.

Bustad

Jeg bodde i en leilighet som kjæresten min allerede leier, så jeg vet ikke hvor relevant min erfaring her er. Et råd jeg kan gi er kanskje å forsøke å finne et sted å bo før man reiser ned, ettersom jeg fant det meget hjelpsomt.

Sosialt miljø

Berlin har vel stort sett alle type kulturer og folk en kan ønske seg, og kanskje enda flere man ikke ønsker seg, så der er det noe å finne for enhver. Jeg er overbevist om at alle, uansett, kan finne sin greie der, og det synes jeg egentlig er ganske kult. Hver gang jeg reiser til Berlin, og kanskje spesielt nå etter at jeg har bodd der, slår det meg alltid hvor befriende det føles, og hvor avslappet folk er. Uansett hvem du er, garanterer jeg at det er noe for deg i Berlin.

2015/16 - BA sammenliknende politikk

2015/16 - BA sammenliknende politikk

15.08.2015 - 15.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å begynne å se etter leilighet så tidlig som mulig, ettersom det er veldig mange som flytter til Berlin for tiden og det er også mulig at man må bytte leilighet opptil flere ganger. I tillegg kan det være lurt å skrive søknader på tysk fordi berliner er generelt litt skeptiske til utlendinger som bidrar til høyere leiepriser.

Undervisningsformer

På politiske institutt ved Freie univeristet er undervisningen delt inn i to ulike former, seminar og forelesning. Disse har ikke noe med hverandre å gjøre som det har i Bergen. Men heller er det rene fag som kun blir gjennomført som seminar. Forelesninger er som alltid en professor som foreleser. Mens i seminarene er det mye mer fokus på diskusjon og at hovedelen av undervisningen skal være drevet av studentene, dette variere veldig mye fra seminar til seminar. I seminarene må man ofte holde en presentasjon for resten av gruppen basert på pensumet, i noen skal du selv finne pensum til presentasjon. Når det kommer til eksamensformer har vanligvis forelesninger en totimers eksamen, og i seminarene skal man skrive en oppgave som ofte er mellom 3000-4500 ord. Alle fag er delt inn i to mulige poengsystem, man kan enten ta 7 eller 3 studiepoeng. 3 poeng betyr ofte bare å delta eventuelt ha en presentasjon, 7 poeng innebærer det samme som 3 poeng pluss en eksamen eller oppgave på 3000-4500 ord.

Vurdering av emnetilbodet

Fagene er veldig ofte på Tysk også har de noen fag som går på engelsk (nok til at man kan ta alle fag på engelsk). Ettersom man tar enten 7 eller 3 studiepoeng per fag på Freie innebøre det at man må ta opptil seks fag per semester. Fagene er som følge av dette mer spesifikke og tar for seg mer tydlige områder og er ofte ikke like generelle som det kan være i bergen. Lesemengden per fag er også mye mindre enn i Bergen.

Fagleg utbyte og språk

Generelt vil jeg si at faglig variere Freie mye mer enn Bergen fra fag til fag, noen fag kan ha en godt underviser mens andre ikke i det hele tatt. Dette gjør at jeg føler man for et noe dårligere utbytte enn i Bergen. Når det kommer til språk er det mulig å ta språkkurs gratis hos univeristet under hele oppholdet, men man må ha fullført A2 nivå i tysk for å ta del i disse.

Universitetsområdet og byen

Universitet ligger litt uten for sentrum Berlin som betyr at det kan fort ta 30 til 60 min å komme seg dit. Bortsett fra det ligger universitetet fint til å har alt man trenger for å oppholdet seg der. Berlin er det som er det beste med å studere på Freie, byen har alt mulig å by på og nesten alle bydeler er interesante. Jeg vil ikke anbefal å bo i nærhetene av universitet siden det er noen av de kjedligeste områdene i byen i tillegg er det langt unna alt som skjer.

Bustad

Som allerede nevnt er det lurt å søke etter bolig så tidlig som mulig. Bydeler som er å anbefale er neukölln, kreuzberg, moabit, wedding, prenzlauer berg og friedrichshain. De to første er der jeg har opphold meg mest.

Sosialt miljø

Universitetet gjør ikke så mye for å introdusere erasmusstudenter til andre studenter på noen måte, så alt kommer egentlig ann på hva du selv gjør.

2015

Haust 2015 - BA i historie

Haust 2015 - BA i historie

15.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å komme litt før semesteret starter, da har man tid til å bli kjent med universitetsområdet og byen, og finne lureste løsninger på hvordan komme seg til og fra. Det jeg og fant ut er lurt, er å få tak i en internettleverandør som ikke kommer via universitetet, hvis det da ikke er eduroam. Der jeg bodde(Goerzallee) ble vi lurt, og jeg mistet mye tid og penger på et internett som ikke fungerte i leiligheten. Det fungerte i noen etasjer, men for de fleste fungerte det ikke. Ellers er det lurt å lære seg U- og S-Bahn-kartet og bussene, det kommer an på hvor du bor. Det er lurt å ta med noe bestikk og tallerkener, det er ikke sikkert du får det i leiligheten du bor i.

Undervisningsformer

Som student der nede hadde jeg fag som hadde en blanding av seminar og forelesning. Andre studenter jeg snakket med tok bare forelesningsfag eller bare seminarfag. Forelesningene var i firetimerspuljer og vi hadde en halvtime fri midt i forelesningen. Vanligvis hadde vi forelesning første del og diskusjon andre del. Det var litt tøft å ha så lange forelesninger, men det gav oss tid til å la alle være med i diskusjonene.

Vurdering av emnetilbodet

Da jeg skulle velge fag som historiestudent, fikk jeg valget mellom mange forskjellige fag. Dessverre overlappet mange historiefagene der nede de vi hadde hjemme. Siden jeg tok dette semesteret som frie studiepoeng kunne jeg velge litt fritt slik jeg ville. Vi fikk til og med beskjed at vi kunne bare møte opp på forelesninger og snakke med professorene om vi ønsket å ta fag som ikke stod på listen over fagene vi kunne ta. Jeg tok to forskjellige språkkurs, et religionsvitenskapsfag og et samfunnsvitenskap fag om Berlin. Noe jeg er veldig fornøyd med. Det som var spesielt kjekt med fagene jeg tok var gjesteforelesere og det at professorene våre tok oss med rundt i byen på byvandring, teater, besøk i religiøse templer og mye mer.

Fagleg utbyte og språk

Jeg valgte å ta all undervisning der nede på tysk, for å teste meg selv. Jeg skal innrømme at det var litt skummelt i begynnelsen da jeg ikke hadde brukt tysk på nærmere fire år. Gjennom fagene fikk jeg lære mye om historien til Tyskland og Berlin, og lærte om forskjellige religioner som er representert i landet. Det eneste som var litt problematisk med fagene jeg tok var språknivået på studentene. Det var de som nesten ikke kunne noe tysk fra før av, og så var det de som snakket nesten flytende. Det var litt problematisk i begynnelsen, men mot slutten var nesten alle i stand til å ha en diskusjon om fagene vi tok.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet til Freie Universität var kjempestort. Jeg fikk ikke sett alt som de hadde å tilby på området i løpet av de fem månedene jeg var der, men jeg gikk mye rundt og fikk sett mye. Biblioteket var et sted hvor jeg tilbrakte mye av tiden, spesielt opp mot eksamensperioden. De hadde mange små caféer rundt på området hvor vi pleide å ta pauser, og vi traff alltid bekjente eller ble kjent med nye mennesker.
Berlin er en flott by å bo i. Det var så mye man kunne se, så mange museer, landemerker, grafitti, arkitektur og mye mer. Det var altfor lite tid til å bli kjent med hele byen, men jeg fikk sett mye. Jeg vil anbefale folk å bare gå rundt i gatene og se, smake på forskjellig mat, gå på konserter og loppemarkeder.

Bustad

Jeg valgte å bo på et studenthjem 20 minutter unna Freie Universität. Jeg bodde med fem andre Erasmus-studenter, og vi laget oss et hjem sammen. Kjøkkenet var stedet hvor vi tilbrakte mesteparten av tiden hjemme. Jeg bodde med folk fra Tsjekkia, Irland, Hellas, Portugal og Baskenland. Jeg lærte mye om forskjellige land som jeg ikke hadde lært hvis jeg hadde valgt å bo i en leilighet inne i byen. Leiligeheten vi bodde i var liten, og det var trangt om plassen, men vi gjorde det beste ut av det alle sammen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet på både universitetet og på studenthjemmet var flott. Jeg ble kjent med folk fra mange forskjellige nasjonaliteter, noe jeg kommer til å ta med meg videre. Har allerede fått besøk av en av venninnene mine, og holder oppe kontakten enda. Vi bodde i en blokk hvor det bare var Erasmus-studenter, så vi fikk et tett forhold til nesten alle. Totalt var det tre blokker med en god blanding av utvekslingsstudenter og studenter fra Tyskland. Første uken min var det BBQ-kveld som ble arrangert av studenter fra de andre blokkene og vi hadde mange slike arrangementer hvor vi fant på ting sammen. Siden vi bare var Erasmus-studenter var jeg litt redd for at vi bare kom til å snakke på engelsk, men jeg ble kjent med en østerriker som hjalp meg med tysken, og de jeg ble kjent med ville alle prøve å snakke tysk med hverandre.

Vår 2015 - Medisinstudiet

Vår 2015 - Medisinstudiet

01.04.2015 - 01.08.2015

Førebuingar/praktiske tips

Ved utveksling med Charité, Berlin, anbefaler jeg å være ute i god tid. Studieløpet er noe ulikt og for min del var det veldig mye fram og tilbake mtp. hva som gikk/ikke gikk av fagkombinasjoner og praksis før det etter lang tid gikk i orden.
Jeg hadde problemer med å få nok praksis i perioden jeg var i Berlin, og måtte ta Gynekologi praksis på egenhånd. Det viste seg imidlertid at jeg hadde 3 uker ekstra fri i dette semesteret (Mor/Barn) da de tyske studentene hadde 4 moduler (fag) og jeg bare 3. Jeg kunne dermed tatt Gynekologipraksis der også. Jeg ville undersøkt dette ytterligere (selv om du ender opp med flere ECTS-poeng enn det du egentlig trenger).

Undervisningsformer

Charite hadde flere undervisningsformer, både teoretisk og praktisk rettet. De hadde vanlige forelesninger, samt seminarer, undersøkelseskurs (SPU/PNU) på ulike sengeposter, praktiske diskusjoner (PWA), kommunikasjonskurs (KIT) og problembaserte læringsgrupper (POL). Alt utenom forelesninger var obligatorisk og krevde underskrift.

Vurdering av emnetilbodet

Veldig fornøyd, da jeg fikk tatt fagene i Berlin som jeg skulle hatt tilsvarende semester i Bergen.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte:
Jeg følte jeg fikk godt utbytte av undervisningen som jeg mener stort sett var veldig klinisk relevant. Eksamen var uvant sammenliknet med det vi er vant med fra Bergen. Spørsmålene kunne være vanskelig stilt og svaralternativene vriene. Et tips er å spørre medstudenter om de har noen av spørsmålene fra tidligere eksamener, slik at man kan få en oversikt over type spørsmål og hva de fokuserer på der.
Språk:
Jeg kunne tysk relativt godt før jeg dro ned, men det var ganske tungt i starten da all undervisningen var på tysk. Jeg vil anbefale alle, uansett nivå, å ta språkkurs. For det første for å få seg et sosialt nettverk av studenter på tvers av ulike studieretninger og for det andre for språkets skyld. Etter 4 mnd følte jeg imidlertid at ferdighetene bedret seg betraktelig - både medisin-tysken og hverdags-tysken.

Universitetsområdet og byen

Universitetet:
Universitetet består av 3 campuser; Campus Charité Mitte (CCM), Campus Virchow Klinikum (CVK) og Campus Benjamin Franklin (CBF). Undervisningen kan være fordelt på disse tre. For min del, i mor/barn, hadde vi litt undervisning på alle 3, men hovedsakelig på CVK.
Campusene er veldig fine, og oversiktlige.
Byen:
Berlin er en stor, åpen, fargerik og levende by. Våren og sommeren i Berlin var også super med massevis av openair konserter, parkliv, kafeer, barer og svømmehaller/utebad/innsjøer. Man må imidlertid være klar over at det er en stor by med lange avstander, og man må belage seg på å bruke litt tid i Ubahn/Sbahn/Tram. Semesterkortet fra Charite er også ditt personlige reisekort (for buss, trikk, Ubahn, tog) i alle 3 Berlin-sonene og varer ut hele semesteret (fra April til September). Jeg valgte å kjøpe en sykkel, noe jeg ikke angret et sekund på.

Bustad

Jeg bodde selv i et kollektiv med andre utvekslingsstudenter fra hele verden, i en leilighet eid av firmaet MediciLiving. Jeg fraråder alle sterkt å flytte inn i leiligheter de leier ut (da vi hadde masse problemer med leiligheten, lite hjelp fra dem og veldig dyrt og lite sammenliknet med resten av Berlin). I tillegg ville jeg foretrukket å bo med tyske personer - slik at man får brukt språket hele tiden.
Jeg endte opp her da jeg kom litt sent igang med leilighetssøke - så start tidlig, det kan være vanskeligere enn man først tenker.

Sosialt miljø

Jeg var veldig fornøyd. De fleste var åpne og tok meg godt imot. Det var en fordel å være delt inn i mindre POL-grupper som gjorde at man hadde sjansen til å bli litt bedre kjent med noen i klassen uten å måtte jobbe så mye for det. Da ble det mindre skremmende å være helt ny i en stor forelesningssal. ERASMUS har også et veldig fint opplegg for utvekslingsstudentene der man har mulighet til å bli kjent med folk fra flere land, på tvers av semester. Det var veldig fint å ha, spesielt i starten, da man ikke kjente så mange i Berlin.

Vår 2015 - Medisinstudiet

Vår 2015 - Medisinstudiet

01.04.2015 - 01.08.2015

Førebuingar/praktiske tips

Vi var på utveksling i Berlin, denne tyske storbyen kjent for sine eksentriske innbyggere, historiske bygninger og currywurst. Oppholdet varte i 4 måneder, med studiestart i april og semesterslutt i slutten av juli.

Det kan være lurt å ta tyskkurs i mars. Det tilbys flere intensivkurs, og spesielle kurs for medisinstudenter. Ingen av oss benyttet oss av dette tilbudet, og du klarer deg fint i Tyskland selv om du ikke kan mye tysk fra før.

Undervisningsformer

I Berlin har de nylig lagt om studieopplegget til en modell der undervisningen er todelt med utplassering på forskjellige klinikker (famulatur) og tilnærmet vanlig undervisning med forelesninger, gruppearbeid og påfølgende eksamen (modul.) Vi tok fagene som tilsvarer øye og ØNH, som i Berlin består av en modul kalt Erkrankungen von Kopf, Hals und Endokrine System. Vi valgte å ha famulatur i øye og ØNH på to forskjellige sykehus. Vi var på hver våre avdelinger og var de eneste studentene, siden de fleste tyske studentene bruker feriene på å ta famulaturer. Hver av disse utplasseringen varte en måned, og hverdagen bestod av å gjøre de oppgavene legene valgte å delegere til oss, av og til var dette lærerikt, av og til føltes det mest som vi fikk oppgaver legene selv ikke gadd å gjøre. Dagene på klinikken varte stort sett fra 8 til 4, men vi kunne ofte dra hjem tidligere når legene mente det ikke var flere interessante pasienter eller fint vær. Vi fikk mulighet til å være med på så mange operasjoner vi ville, på øyeavdelingen kunne vi delta på opptil åtte operasjoner i løpet av en dag. I tillegg fikk vi undersøke veldig mange pasienter, og ble vannvittig dyktige med spaltelampe og lupe. Vi fikk også opplæring i å bruke spesielle instrumenter, blant annet gjorde vi hornhinnetopografi og OCT. Når vi hadde blitt godt kjent på avdelingen kunne vi etter hvert gå i sekretariatet og få en haug pasientjournaler og hadde ansvar for å gjøre de nødvendige bildeundersøkelsene på disse pasientene. En observasjon i forbindelse med dette er at tyske sykehus ikke har troa på DIPS og velger å bruke papirjournaler, noe som fører til at vi må tolke tyske legers håndskrift. Det skulle vi gjerne sluppet. Vi kunne fra dag til dag velge om vi ville være på sengepost, poliklinikk eller operasjoner. Overlegene ville gjerne at vi skulle tiltale dem i høflig form, og vi lærte fort at det var ekstra viktig å gjøre det samme når vi snakket til pasienter. De fleste legene var unge og greie å ha med å gjøre, og de slo fort om til å si du. De var også flinke til å ta seg tid til å forklare ting underveis og noen forklarte på engelsk (gjerne etter å ha forsøkt 12 ganger på tysk) om vi virket forvirret. Pasientene var stort sett veldig tålmodige og hadde forståelse for at tyskkunnskapene våre var subpar. Likevel måtte vi alltid snakke tysk, så lenge pasientene også snakket tysk. Når de fikk høre at vi var fra Norge ble de fleste begeistret og mange kunne fortelle at de hadde vært på fisketur på Vestlandet.
Da vi hadde modul var dagene betydelig kortere. Vi hadde et tjenestekort som vi måtte fylle ut, og forelesninger nesten hver morgen. Det var likevel få som valgte å gå på forelesningene, som var av variabel kvalitet og varte i 90 minutter uten pause. Resten av opplegget var bedre, og bestod av POL-grupper der 6 studenter hadde gruppeundervisning med caser og mye rollespill. I tillegg hadde vi histologi og disseksjon, noe som for oss virket unødvendig i og med at vi kunne dette fra før. Vi hadde også PWU der vi i små grupper gikk rundt på avdeling og snakket med pasienter. Ellers var det også en del seminarer og praktiske kurs vi måtte delta på. Dette var den eneste plassen vi møtte andre tyske studenter. Eksamen var på tysk og bestod av multiple choice oppgaver, uten minuspoeng for feil svar.

Vurdering av emnetilbodet

Famulatur er en del av studentenes turnus, og vi fikk inntrykk av at legene forventet at vi skulle kunne mer enn vi gjorde.

Fagleg utbyte og språk

Språket lærer du fort når du er i landet. Det faglige utbyttet var variabelt. Vi hadde nok fått mer ut av det om vi hadde hatt famulaturene etter modulundervisningen.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er delt inn i tre campi, Campus Mitte, Campus Virchow og Campus Benjamin Franklin. Da det er lang avstand mellom disse plassene anbefaler vi ikke å velge bosted utifra hvor du skal ha timer. Vi hadde øyefamulatur på henholdsvis Schlosspark Klinik i Charlottenburg (dårlig plassering, ellers bra) og Campus Virchow (god plassering, god klinikk.) ØNH hadde vi på Vivantes i Friedrichshain (veldig anbefalt + gratis lunch) og Campus Mitte (veldig sentralt, likevel ikke anbefalt.)

Her har vi skrevet ned en liste med anbefalinger:
- The Bird, verdens beste hamburger. Her bør man spise hver fredag, så lenge stipendet holder. Ring og bestill bord i god tid.
- Hackethals, liten restaurant med svinaktig god mat rett ved Schwartzkopfstrasse ubanestopp. Det kan være lurt å bestille bord her også.
- Mein Haus am See, kul, døgnåpen bar ved Rosenthaler Platz. Her ligger det også mye ålreite restauranter.
- Mall of Berlin, nyåpnet stort kjøpesenter på Potsdamer Platz.
- Freilufkskino, klassisk tysk utendørs kinoopplevelse med fluktstoler og ølservering, i Kreuzberg hadde de som regel engelsk tekst.
- Mauerpark, eneste plassen å være på søndager med loppemarked rett ved siden av.
- Badeschiff, kul plass å henge når det er fint vær med badebasseng på elven og hjemmelaget sandstrand med beach party.
- Ellers vil man stort sett finne kule plasser samme hvilken gate du går i, så lenge du holder deg i østberlin.
- Siste tips, skaff deg sykkel.

Bustad

Vi bodde de første nettene på hostell i Mitte. Når vi skulle finne plass å bo brukte vi WG-gesucht, en nettside som ligner hybel.no der du kan legge ut annonse med informasjon om deg selv og blir kontaktet av utleiere. De fleste unge i Berlin bor i bokollektiv der prisen varierer fra 250-500 euro / mnd. Vi var begge heldige med kollektivene vi fant. Margrethe bodde i Kreuzberg, ganske sentralt og rett ved et u-banestopp. Dette er et område med mye uteplasser, barer og restauranter, og er stort sett aldri stille. Espen bodde i Prenzlauer Berg, også sentralt med S-bane rett i nærheten. Dette området er roligere med mye små kafeer og folk som går tur med hund og barn. Likevel et anbefalt område å bo i, da det er veldig fint og har mye kule plasser i nærheten, blant annet Mauerpark som er et område alle bør ta en tur til på en søndag (eller hver søndag.) Ellers kan vi også anbefale Friedrichshain som et godt område å bo i for studenter. Vi anbefaler ikke å bo i Charlottenburg, Schöneberg eller Mitte, som er enten veldig turistifiserte eller rolige. Kollektivtransport er gratis for studenter så lenge du har betalt semesteravgiften. Du kan komme deg hvor som helst i byen på relativt kort tid, sjelden over en halvtime, med et godt utviklet u- og s-banenett. Google maps gir deg rutetider og er stort sett pålitelig.

Sosialt miljø

Utenom skolen, er Berlin en svært fin plass å være. Allerede fra første dag ble vi kjent med mange andre erasmusstudenter fra hele Europa. Det var mye arrangert opplegg med noen snille tyske studenter i spissen som viet mye tid til å sørge for at utvekslingsstudentene hadde det bra. Arrangementene varierte fra internasjonal middag der alle tok med mat fra landet sitt, til helgetur til Østersjøen.
Det er veldig mange gode utesteder i Berlin, og det ligger en god oversikt over topp 10 på berlinclubs.com.

Vår 2015 - Medisinstudiet

Vår 2015 - Medisinstudiet

01.04.2015 - 01.08.2015

Førebuingar/praktiske tips

Dersom systemene til Charité forblir uforandret, er dette potensielt nyttig informasjon når du har blitt immatrikulert ved Charité. _______________________________________________________________________________________________ Planlegging: Det planleggingsmessig mest utfordrende var de kliniske praksisperiodene. I Tyskland organiserer medisinstudentene «Famulatur» helt uavhengig av studieadministrasjonen ved universitetene. Dermed blir det litt vanskelig for utvekslingsansvarlige i Berlin å love en bestemt praksis, da dette egentlig blir opp til oss selv å organisere. Her er hva jeg kom fram til vedrørende organisering av Famulatur: Tyske sykehus ønsker ikke praksisstudenter (famulanter) for mindre enn 3-ukers perioder. Man kan søke om Famulatur til «hvilket som helst» sykehus i hele Tyskland. Når man søker om Famulatur gjør man dette til en avdeling, og kan ikke forvente å kunne bytte avdeling underveis. Man må søke tidlig for å få plass ved de mest populære sykehusene. «Søking» foregår ved å sende en mail til Sekretariatet ved avdelingen (eller sekretariat for Chefarzt), hvor man ytrer ønske om å Famulere på avdelingen i en gitt periode, og hvor man informerer om at man er Erasmusstudent. Du finner kontaktinfo på de forskjellige sykehusenes nettsider. Før man har fått timeplanen er det ikke godt å vite hvilken periode man kan ha famulatur, så da blir det gjerne vanskelig å søke i veldig god tid.. _______________________________________________________________________________________________ Her finner du timeplanen din: https://lernziele.charite.de/zend/ Det er en veritabel labyrint! Slik åpner du din timeplan: I menyen på venstre side, under Studiengänge Velg Modellstudiengang (2. -10. FS). ---> Velg semester (sommer/vinter). ---> Velg hvilket semester fagene du skal ha er på (for gyn/obs og ped - 9.Fachsemester). ---> Velg Stundenplan nede i høyre hjørne. ---> Velg de aktuelle Modulene (for Gyn/obs og ped, velg M33, M34, og M35.) ---> Velg din Polgruppe. _______________________________________________________________________________________________ Polgruppe kan du først velge etter at du har fått tilsendt den kryptiske timeplantabellen fra Charité. I den finner du stort sett den samme informasjonen som på Lernziele-siden, bare veldig komprimert, komplisert og komplett uforståelig. _______________________________________________________________________________________________ https://lms.fu-berlin.de/ (Blackboard): Denne nettsiden krever innlogging. Jeg tror man må ha fått tilgang fra Charitéfolkene, men det finnes også en selvregistringsmulighet. Her finner man forelesningsnotater. Man får tilgang til kursene man deltar på vha av et passord, som kursansvarlige har. Man kan også sende mail til elearning@charite.de og be om tilgang. _______________________________________________________________________________________________ https://his.charite.de/qisserver/rds?state=user&type=0: Eksamensoppmelding, dette skjer midt i semesteret en eller annen gang. Her finner du også eksamensresultater. _______________________________________________________________________________________________ www.campusnet.charite.de: Her finnes diverse info, f.eks om når man har eksamen. _______________________________________________________________________________________________ www.olmen.de: Tidligere gitte eksamensoppgaver.

Vurdering av emnetilbodet

I Berlin finnes to paralelle utdanningsløp for medisinstudenter, Regelstudiengang og Modellstudiengang. For oss norske studenter er det modulene som er aktuelle å melde seg opp til. Modellstudiengang i Berlin er et forholdsvis nytt studieprogram. Fagene Gynekologi/obstetrikk og Pediatri er på slutten av studiet (9. semester av totalt 10 semester). Det finnes tre fag i Berlin som dekker de to fagene gyn/obs og ped i Bergen. Det er:
M33: Schwangerschaft, Geburt, Neugeborene, Säuglinge
M34: Erkrankungen des Kindesalters und der Adolezenz
M35: Geschlechtsspezifische Erkrankungen

Fagleg utbyte og språk

Undervisning og praksis går på tysk. Berlinere er vant med turister, erasmusstudenter og andre ikke-tysktalende. Ingen blir sure for middelmådige tyskferdigheter, så det er bare å snakke i vei. Jeg snakket noe tysk fra før, og lærte en del mer mens jeg var i Berlin. Hvis man har mulighet til å delta på forberedende språkkurs, var dette anbefalt av de jeg snakket med som gjorde det. Det må organiseres på egen hånd, og et godt alternativ er å melde seg opp til kurs ved Sprachzentrum ved HU. https://www.sprachenzentrum.hu-berlin.de
Jeg deltok på et kurs ved Sprachzentrum underveis i semesteret. Dersom man vil delta på kursene som universistetene arrangererer må man melde seg opp tidlig i semesteret. Charité har ikke egne språkkurs.

Universitetsområdet og byen

Man får alt av kollektivtransport dekket gjennom studentavgiften, og studentbeviset er gyldig billett. Nettverket av kollektivtransport er veldig bra. Jeg vil imidlertid påstå at man ikke kan oppleve Berlin på ordentlig uten å kjøpe seg en sykkel. Det er en utrolig behagelig sykkelby. Flat, helt overkommelige avstander, og ikke noe stress. Det gir det riktige tempoet i storbyen.

Bustad

Jeg ordnet bolig gjennom venner. Boligsituasjonen i Berlin er omtalt som noe presset, og prisene stiger mye. Hvis man bor i studentboliger, blir man fort boende et stykke unna de mest attraktive områdene i byen.

Sosialt miljø

Berlin blir det du gjør det til. Det finnes en fin erasmusgruppe, og tusenvis av erasmusstudenter. Man kan finne alle miljøer man vil. Det kan fort bli overveldende mye å velge i, og det kan føles vanskelig å finne vanlige tyskere å bli kjent med. Man kan lett nyte livet i Berlin, og mattilbudet er helt fantastisk. Det er verdt å bruke en del tid på å prøve ut forskjellig mat, drikke og kulturtilbud.

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

Haust 2014 - Integrert master i rettsvitskap

01.10.2014 - 31.03.2015

Førebuingar/praktiske tips

Dersom du ønsker å studere i Tyskland, og da Freie Universität Berlin (FUB), anbefaler jeg på det sterkeste å komme i gang med tysk så fort som mulig. På FUB tilbys det fag på engelsk, men dette kan kun utgjøre ca 1/5 av fagene du tar per semester.

Det er ingen konkrete språkkrav for å komme inn på universitetet (via UiB), kun kartleggingstester, noe som kan være litt misvisende. Jeg vil på det sterkeste anbefale å være på et høyere nivå enn B.1 (B.1.2 og høyere) når man starter semesteret.
FUB tilbyr både sommerkurs og intensivkurs (like før semesteret) på tysk for alle nivå som jeg virkelig kan anbefale. Kjenner samtlige som deltok på sommerkurs og deretter intensivkurs, selv deltok jeg på sistnevnte. Dette kan jeg anbefale på det varmeste. Her får du en veldig god, personlig oppfølging og blir introdusert for Tyskland og hovedsakelig Berlin, hva gjelder kultur, historie osv. I tillegg blir du kjent med andre utvekslingsstudenter og universitetsområde før det hele virkelig sparkes igang.

Personlig fikk jeg et lite sjokk over (hvor dårlig min egen tysk var, og) hvilket språknivå tysken til en Erasmusstudent BØR være på for å kunne studere jus på FUB. Frisk opp tysken du har ved hjelp av bøker, filmer, podcasts, osv., og meld deg opp på alle kurs du kan (gjerne sommerkurs, intensivkurset og språkkurs underveis i semesteret når den tid kommer). Vil utvilsomt anbefale kurs i Tyskland, da du dermed blir omringet av tysk og får et større utbytte av hva du lærer.

Andre ting jeg kommer på av praktiske tips, er (litt selvsagte) ting som å komme i kontakt med folk du kjenner som er/har vært i Berlin med hensyn til å finne sted å bo. Universitetene tilbyr boliger til utlandsstudentene, men Berlin har veldig mye bra å by på hva gjelder pris, beliggenhet, kvalitet, m.m., så det kan være lurt å benytte seg av alle mulige "forum".
Hovedsiden for boligsøk er https://www.wg-gesucht.de, men det finnes og flere andre, som er lette å finne på nettet. (Vær obs på falske annonser og henvendelser på WG-gesucht.) Det er lurt å melde seg inn i gruppen "Nordmenn i Berlin" på Facebook, hvor det daglig spørres og besvares gode spørsmål, også leilighetsannonser og lignende.
Selv fant jeg min leilighet ved å legge ut annonse av meg selv på WG-gesucht. (Fikk en masse henvendelser, og følte jeg kunne velge og vrake, altså litt luksus!)

(Innen) 2 uker etter at du har ankommet i Berlin, må du registrere deg (/din bolig) hos Burgeramt, noe som tilsvarer et slags kommune/forvaltningskontor, hvor man er pliktig å registrere seg. Gjør dette så fort som mulig, og du kan besøke hvilken som helst. Anbefaler å møte opp litt før de åpner, og slipp kø. Eventuelt book time ("Termin") online (http://www.berlin.de). (Så vidt jeg vet trenger du kun pass og leiekontrakt.) Noen uker etter at dette er gjort, og du har semesterregistrert deg, får du ca 50 euro. (Ihvertfall ved FUB.)

Undervisningsformer

På FUB tilbys det forelesninger og seminarer på lik linje som på jur.fakultet i Bergen. For Erasmusstudenter og lignende tilbys enkelte innføringsfag, hvor man er samlet i mindre grupper, og dette vil på mange måter tilsvare en storgruppesamling/stor seminargruppe med en professor.
Desverre ble det ingen seminar på meg, så kan igrunnen ikke anbefale eller fraråde det, men de andre jeg kjenner som gjorde det var fornøyd og fikk stort læringsutbytte i det aktuelle faget. Kom i kontakt med så mange av de tyske jusstudententene som mulig -dersom du får anledning!

Vurdering av emnetilbodet

På FUB tilbys det egne fag til Erasmusstudentene, i tillegg til at man kan ta en del fag sammen med de tyske studentene. Etter mitt inntrykk, er kurstilbudet veldig bra. Det varierer og fra vår- til vintersemester. Man kan ta mange fag under hvert rettsområde, noe som gjør at du kan fylle opp kvota under ett rettsområde, eller lære litt om alt (for å si det enkelt). Jeg vil anbefale å ta så mange innføringsemner som mulig, da disse gir en veldig god oversikt og totalforståelse.

Fagleg utbyte og språk

Når jeg skriver dette er jeg enda ikke ferdig med fagene mine (da eksamensperioden er ut februar), noe som gjør det litt vanskelig for meg å svare på dette, i tillegg til at jeg har svart delvis allerede under "forberedelser/praktiske tips".
Igjen anbefaler jeg å komme på så høyt språklig nivå som overhodet mulig før semesteret starter, da dette er alfa omega for ditt faglige utbytte.

Universitetsområdet og byen

Uni.området til FUB er veldig, veldig stort. Dersom man deltar på Vorkurs (intensivt språkkurs før semesterstart) og språkkurs (underveis i semesteret) blir man forholdsvis godt kjent med området og rutinene og kravene, noe som anbefales så du slipper dette

Ellers er Berlin en helt spesiell by, som er kjempestor, hvor det skjer masse hele tiden. En kulturell smeltedigel, noe jeg personlig elsker. Ettersom jeg bodde i Friedrichshain-Kreuzberg, altså i øst-Berlin, og gikk på FUB, i sør-vest, fikk jeg og en del inntrykk hva gjelder den kulturelle og sosiale inndelingen byen fortsatt bærer preg av. Når det gjelder bydeler og bolig, er det veldig opp til deg og hva du liker hvor du bor. Liker du å være der det skjer, eller er du allergisk mot pendling, er forhold som burde virke inn på ditt valg av sted å bo. Jeg valgte å bo nærme konsertlokaler, museer, cafeer, utesteder, butikker og det som på mange måter er "typisk Berlin", men måtte derfor pendle mye for å komme til skolen, noe jeg valgte selv og er helt og holdent fornøyd med mitt valg. Vær bevisst på dette når du søker leilighet.

Bustad

Jeg bodde alene i en leilighet i Friedrichshain, 5 minutter fra Kreuzberg. Sett i lys av norske leiepriser bodde jeg veldig fint og bra for en rimelig penge, men å bo i kollektiv (eller sammen med 1 annen) er definitivt billig. Å bo sammen med andre gir også et stort språklig utbytte, så jeg anbefaler utvilsomt begge, det kommer an på hva du ønsker.

Områder jeg anbefaler å bo utifra trivsel, priser, forbindelser til resten av Berlin, og så videre: Friedrichshain, Kreuzberg, Mitte, Prenzlauer Berg, og omkring Wittenbergplatz i Charlottenburg.

Personlig trivdes jeg veldig i F-hain, til tross for at jeg måtte pendle over 1 time hver vei til universitetet. (Studerer du ved Humboldt, blir det litt kortere, men det hele avhenger av hvilke forbindelser man bor nærme. Dette kan det være lurt å merke seg når man ser etter sted på bo.)

Sosialt miljø

Som nevnt over, anbefaler jeg å delta på språkkurs, hvor man med ett kommer inn i et sosialt miljø. I likhet med mange andre, var det her jeg fant mine beste venner gjennom hele oppholdet. Universitetet er veldig flink til å sette utlandsstudentene sammen.
Desverre har jeg savnet en integrering inn i det tyske jusmiljøet på FUB, noe jeg gjerne skulle vært en del av, men ikke har blitt introdusert i. (Universitetet er litt for stort til å klare dette på egenhånd, etter min mening, og jeg er på ingen måte en sjenert/inadvent person).

Videre anbefaler jeg å ta del i sportstilbudet på skolen (og ellers i byen), som er veldig stort og veldig bra. Desverre løper plassene fort, så det er lurt å melde seg opp så fort som overhodet mulig.

Ellers er folk i Berlin veldig åpne og glad i øl, så benytt deg av enhver sjanse til å utforske dette, hehe. Festekulturen i Berlin er og en faktor som gjør Berlin helt spesiell, noe man utvilsomt merker om man bor i F-hain eller Kreuzberg.

Jeg har elsket muligheten til å bli kjent med mennesker omtrent hvor enn jeg har gått, muligheten til å se nye kunstutstillinger, nye konserter med mer hver eneste uke, på den måten Berlin byr på det. Anbefaler altså Berlin, og FUB på det varmeste på alle vis!

2014

Vår 2014 - BA i journalistikk

Vår 2014 - BA i journalistikk

15.01.2014 - 30.08.2014

Førebuingar/praktiske tips

Det beste tipset jeg kan gi er å skaffe seg en sykkel. Berlin er en herlig by å sykle i, i allefall sammenlignet med mange steder i Norge. Byen er flat som en pannekake og store strekninger må avlegges til alle tider. Det er intet som er bedre enn å tråkke seg gjennom denne historiske byen på en sykkel.
Og noen tips angående offentlige etater og andre ting man bør ha i bakhodet når man tar turen til Berlin:
Vær forberedt på et papirbyråkrati med mange ledd. Det tyske byråkratiet er altså ingen myte, så smør deg med litt tålmodighet. Vær i tillegg obs på å følge lover og regler, noe tyskerne er ekstremt glade i. Pass spesielt godt på å ikke krysse på rødt lys. Du vil både risikere å få usminkede kommentarer slengt etter deg, samtidig som en ganske så stor bot kan havne i postkassen. Kort sagt, vær litt tålmodig, følg reglene og ta det med et smil.

Undervisningsformer

I all hovedsak består undervisningsformene av seminarer eller forelesninger. I seminarene er den interaktive biten mye viktigere enn i Norge, og det forventes at man skal delta aktivt i timene. I tillegg er det en vane å holde minst en presentasjon. I seminarene har man som oftest en Hausarbeit/semesteroppgave man skal levere i slutten av semesteret, og som sammen med presentasjonen blir vurderingen for karakteren. I noen forelesninger og seminarer må man skrive en klassisk skoleeksamen, med penn og papir.

Vurdering av emnetilbodet

På die Freie Universität har man enormt mange emner å velge i. Hvis man tar frie studiepoeng kan man velge på tvers av universitet og fakultet. Det er spennende å gå på "fagshopping" de første to ukene, og besøke et antall seminarer og forelesninger før man velger hvilke fag man skal ta. Det er stort sett ditt ansvar å sette sammen studieløpet, og det er både utfordrenes og veldig gøy. På FU har de mange nisjefag som ikke finnes i Norge. I tillegg kan man velge fra alt av pro-seminar (begynner seminar) til masterseminar, også hvis man ikke tar master i emnet. I tillegg finnes det emner som er spesielt tilrettelagt for utvekslingselever. Disse anbefales dersom man ønsker å ha litt ekstra fritid, da de ikke krever så mye arbeid. Når man har valgt fagene man ønsker å delta på må man melde seg på gjennom en internetside. Hvis fagene tilhører et annet fakultet enn den du tilhører, må du skrive en mail til seminarleder for å spørre om du kan delta. Det hjelper å si at du er utvekslingselev. Kort sagt, det er mye å velge mellom, og mye spennende å lære!

Fagleg utbyte og språk

For min del var den faglige utbytten tilstrekkelig. Jeg må dog si det var varierende nivå på seminarene jeg hadde valgt ut. Jeg tok tre fag på tysk og et på engelsk. De aller fleste fag er faktisk på tysk, men mye av pensum er på engelsk, og dersom man har middels tyskkunnskaper skal det stort sett gå helt fint. I tillegg har man ofte mulighet til å skrive både semesteroppgaven på engelsk og holde foredraget på engelsk. Dette må man klarere med seminarleder. Ellers skal det sies at man lærer å sjonglere med språk. Her går det i mange språk samtidig og det er bare å holde tungen rett i munnen. Det er en øvelse og prøvelse, men veldig gøy er det også.

Universitetsområdet og byen

Die Freie Universität (FU) ligger i Dahlem-dorf, som er et grønt, frodig og rolig område i utkanten av Berlin. Mye byliv får man ikke med seg akkurat i dette området, men det er et deilig pusterom fra et ellers travelt byliv. Berlin er en fantastisk by. Det finnes noe til enhver smak, og alle bydeler har sitt å by på. Et virkelig sentrum eksisterer ikke, da det finnes et sentrum i alle bydelene. Spesielt bydelene Kreuzberg, Neukölln og Friedrichshain er etter min mening helt glimrende for de som er nysgjerrige på kunst og alternative livsformer. I tillegg har byen mye grønt arealet å by på, og har mange parkområder. Spesielt vil jeg anbefale Tempelhofer Feld, den gamle flyplassen som har blitt en offentlig park, og forblir det også etter en folkeaksjon i år. For de med grønne fingre finnes det mange muligheter å drive litt hagebruk i Berlin. Og for de med en sans for god, rett og rettferdig mat er det et utvalg av økologiske foretninger, lokale markeder og mer. Også kulturlivet i byen blomstrer som ingen andre steder, og steder som RAW tempel, Holzmarkt, Yaam bør absolutt få et sted i minneboken. Nattlivet er på topp i denne byen, og Berlin sover aldri. Når utestedene i Norge stenger, åpner de i Berlin og for technoelskere spesielt er det "heaven". Også for de med annen musikksmak finnes det mangt og mye å velge i. Poetry Slam og Song slam bør også prøves ut. Og ikke glem å slikke solen i parken, grille og bade og rett og slett nye livet. Det er noe man virkelig kan lære i Berlin; å nyte livet. Til tross for at byen har 3,4 millioner innbyggere er atmosfæren avslappet og rolig.

Bustad

Selv bodde jeg i en WG (Wohngemeinschaft), sammen med en ung mannelig student fra Berlin. Jeg fant stedet gjennom ei venninne, og var slik sett utrolig heldig. Men nettsiden wggesucht anbefales for de som er på utkikk etter bolig. I tillegg tilbyr FU studentboliger, som stort sett ligger utenfor byen. Jeg bodde i Schöneberg, som er en bydel i sørvest Berlin og ligger fortsatt innenfor Ringbahnen. Det anbefales å finne et sted som ligger innenfor her, for det kan regnes som mest sentralt, og man får både med seg bylivet, samtidig som Dahlem dorf og universitetsområdet er litt mer landelig. Selve leiligheten jeg bodde i hadde enorme soverom, og kjøkken og bad på deling. Det fungerte veldig fint. Stort sett er rommene litt større i Berlin enn det de fleste er vant med fra Norge.

Sosialt miljø

Som ERASMUSstudent er det sosiale miljøet veldig sammensveiset. Jeg anbefaler aboslutt å ta et tyskkurs på forhånd, som varer i seks uker. Her blir man fort kjent med resten av ERASMUSstudentene, som i mitt tilfelle ble mitt nettverk i Berlin. Det er så mye å utforske i byen, og det er intet bedre enn å gjøre det sammen. I og med at seminarene og forelesningene var såpass sjeldent (en gang i uken), var det litt vanskeligere å få et nært forhold til de andre studentene i klassen. Vi ble dog en fin gjeng og gjorde mye sosialt utenom med en seminargruppe.

Vår 2014 - BA i europastudium

Vår 2014 - BA i europastudium

23.03.2014 - 31.07.2014

Førebuingar/praktiske tips

Det aller fremste praktiske tipset jeg kan gi er å forberede seg i god tid før alle frister. Uansett hvor en skal på utveksling bør en sette seg inn i hva som trengs i god tid før en skal levere fra seg papirene. Det kan også være lurt å sjekke ut forsikringer som tilbys for studenter på utveksling.

Undervisningsformer

Du kan velge mellom seminar og forelesninger. Jeg vil anbefale å delta på begge deler. Det forventes muntlig aktivitet i seminarene.
Det er mye bruk av oppgaveskrivning som vurderingsform og lite bruk av skoleeksamen.

Vurdering av emnetilbodet

Det er veldig mange ulike fag en kan velge mellom. Jeg anbefaler å ta en god og nøye titt på fagene i katalogen som ligger på nettsidene.
I hvert fag kan en velge å ta enten full pott (Leistungschein) eller ta mindre poeng hvor en da kun deltar i faget, dette kalles teilnahmeschein.
På det politiske instituttet fikk en 7 ESTC for Leistungschein og 3 ESTC for teilnahme.

Den første uken vil jeg anbefale å stikke innom flere seminar/forelesninger, slik at du kan velge og vrake etter hva som virker mest interessant.

Fagleg utbyte og språk

Utmerkede muligheter for å lære tysk. Det tilbys språkkurs både i forkant og underveis i semesteret.
Faglig utbytte er stort! Jeg vil anbefale å benytte seg av anledningen til å velge interessante fag som en gjerne ikke hadde hatt muligheten til å ta ellers.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er meget flott, rolig området med fine grønne parker.
Det finnes leseplasser på bibliotekene.

Byen ellers er fantastisk!

Bustad

Dersom du leter etter et sted å bo i Berlin så vil jeg anbefale å sjekke ut rutekartet til s-ogu-bahn. Freie Universität ligger sør-vest i byen, og du må nok belage deg på å sitte en stund på en bane for å komme deg til universitetet. Anbefalingen min er heller å ofre litt tid på banen hver vei til universitetet enn å finne et sted som er i nærområdet. Det er veldig lite "liv" i området hvor universitetet ligger (dette gjelder altså Freie Universität).

Sosialt miljø

Det er et godt sosialt miljø, men en bør benytte seg av tilbud som f.eks ulike idrettstilbud osv.
Dersom en er utvekslingsstudent er det selvsagt lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter, som det jo er mange av på FU.

freie_universitat_berlin.jpg

Flott bygning
Foto:
© Freie Universität Berlin

Informasjon