Hjem
Click

Utdanning

erasmus+

University of Ljubljana og Institutt for sammenliknende politikk (ERASMUS+)

  • LandSlovenia
  • ByLjubljana
  • Studieplassar2
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Studentar i samanliknande politikk og europastudium har fortrinn på å reise ut gjennom denne avtalen før studentar frå andre samfunnsvitskaplege fagområde. Du må ta minst 60 studiepoeng før du kan reise på utveksling.

Når i studiet kan eg reise

For studentar på bachelorprogram i samanliknande poltikk passar det best å reise på utveksling mellom 3. og 6. semester. På europastudium passar det best i 5. semester.

Språk

Undervisningsspråka ved universitetet er engelsk og slovensk. Det er anbefalt at studentar som skal følgje undervisning på engelsk har kunnskapar tilsvarande B2-nivå etter EU sine retningslinjer for språkkompetanse (CEFR).

Kva emne kan eg ta

Ved Faculty of Social Sciences vert det tilbydd ulike emne i European Studies og Political Science. På denne nettsida. finn du meir informasjon om emnetilbodet.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of Ljubljana blei etablert i 1919 og er i dag eit stort universitet, med rundt 60 000 studentar. Det har eit breitt fagtilbod fordelt på i alt 23 fakultet og tre kunstfaglege akademi. Størsteparten av universitet ligg sentralt plassert i byen, men enkelte nyare tilskot til bygningsparken ligg litt i utkanten av sentrum.

Ljubljana har om lag 290 000 innbyggarar, og er hovudstad og største by i Slovenia Han ligg midt i landet, og har ei innhaldsrik historie, som spenner frå omkring år 2000 f.v.t. fram til i dag, og er prega av både germansk, slavisk og latinsk kultur. Byen har namn etter elva Ljubljanica, som har utløp her. Midt i byen ligg eit stort slott på ein fjelltopp.

Bustad

Det finst fleire studentbustader i nærleiken av campus der Erasmus-studentar har prioritet som søkarar. Det er stort sett snakk om rom i bustadblokker, som er delte mellom to eller fleire studentar. Det er òg gode sjansar for å finne rimeleg prisa bustad på den private marknaden i Ljubljana.

Semesterinndeling

Oktober - februar og februar - juli.

Studentrapportar

2017

Vår 2017 - Medisinstudiet - University of Ljubljana

Vår 2017 - Medisinstudiet - University of Ljubljana

09.01.2017 - 16.05.2017

Førebuingar/praktiske tips

Før man reiser ned får man et dokument fra Universitetet i Ljubljana med praktisk informasjon, og det meste man trenger å vite står der.
Vær obs på at om du velger å bo privat, er det lite hjelp å få fra studentorganisasjonen. Om du kontakter de får du tilsendt et google-dokument de holder oppdatert med mulige steder å bo. Du må selv kontakte disse og avtale visning.
Det er lurt å ha avtalt noen visninger på forhånd, og ha de første nettene booket på hotell eller hostel. Jeg fant leilighet gjennom google-dokumentet nevnt ovenfor, men andre jeg ble kjent med hadde funnet via facebook grupper og Airbnb.

Noe annet jeg vil understreke her er at alle studenter får matkuponger i Slovenia. Dette er et system substituert av staten, og det betyr at man kan spise 3-retters (suppe, hovedrett og frukt) ute på restaurant 23 ganger pr måned for maks 4,37 euro. For å få dette må du ta med deg bekreftelse på at du er student ved universitetet til studentorganisasjonen, studentnummer og EMSO nummer til studentorganisasjonen/ESN kontoret, så får du simkort med slovensk nummer og hjelp til å registrere deg der. Det kan derfor være lurt å ta med seg en gammel mobiltelefon når du reiser om du også vil bruke det norske nummeret ditt mens du er på utveksling. Ellers finnes det en butikk hvor man kan kjøpe brukte mobiltelefoner i sentrum (mobihouse).

Du kommer også til å trenge Urbana kortet under oppholdet ditt, dette får du på LPP (tilsvarer Skyss i Bergen) for 3 euro. For å få dette kortet trenger du ett dokument du får på informasjonsmøtet den første dagen. Dette kortet kan du bruke på buss og sykkel (de har sånn sykkelsystem de har i flere storbyer - du henter ut en sykkel på en stasjon og parkerer den i løpet av en time på en annen stasjon). Du trenger også urbana kortet for å få tilgang til skapene på sykehuset, så det er lurt å skaffe seg dette!

Både sykkelsystemet og oversikten over restaurantene som tilbyr student måltidene har en app: Bicikel og NaBon.

Undervisningsformer

Undervisningen skjer i egne erasmus-grupper, både forelesningene og i praksis. Undervisningen består av forelesninger og seminarer forberedt av studentene. I gyn/obs får man en case med en tilhørende diagnose man skal si noe om, og i ped blir man delt inn i grupper som skal holde en forelesning om ett emne.
I gyn/obs er praksisen tredelt med rullering mellom gynecology, obstetrics and reproduction. Her er man stort sett alene med en lege på operasjon eller polikliniske samtaler /undersøkelser. I pediatri er praksisen i hovedsak gruppevis med 5 andre erasmus-studenter, og det likner klinikker vi er kjent med fra Bergen. Man snakker med en pasient (om de finner noen som kan engelsk), og diskuterer funn og diagnoser sammen etterpå.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er veldig bra, men man får ikke tilgang til forelesningsnotater og gamle eksamensoppgaver er stort sett bare tilgjengelig på slovensk. Vi har derfor vært avhengige av å lese godt på egenhånd og av google-translate til å oversette oppgaver.

Fagleg utbyte og språk

Språket kan være et hinder i forhold til faglig utbytte. Det varierer hvor flinke legene er til å forklare og ikke alle pasienter kan engelsk.

Universitetsområdet og byen

Ljubljana er en veldig vakker by. Den er akkurat passe stor, og alt er innenfor rekkevidde. All undervisning skjer rundt sykehusområdet, som ligger 10 minutters gange fra sentrum. Det er fin park like ved sentrum der man kan ta seg en løpetur, og nattlivet i byen er også svært aktivt. Ellers er det gratis inngang på alle museer første søndag i måneden. Det er også mulig å reise flere steder fra Ljubljana, det går billig tog til flere byer, inkl. Zagreb og Budapest (9 euro pr vei om man er tidlig ute), og buss til flere vakre steder i Slovenia. Bled og Bohinj er to steder jeg anbefaler å besøke.

Bustad

Når man søker til Universitetet i Ljubljana får man to valg under bolig, privat eller på "student dormitories". Jeg valgte å bo privat og har derfor bare erfaringer fra dette. Vi fant bolig gjennom google-dokumentet nevnt over, og endte opp med en leilighet midt i sentrum. For meg har dette vært ypperlig, det er kort vei til sykehuset, parken, sentrum og buss.

Sosialt miljø

Erasmus-studentene er i egne grupper fra starten av, og det er derfor lett å bli kjent med andre utvekslingsstudenter. Det er selvfølgelig opp til hver enkelt hvor mange venner man får, men forholdene ligger absolutt til rette. ESN (erasmus student network) arrangerer bli-kjent-uke i februar og flere fester iløpet av semesteret. De arrangerer blant annet beerpong-turneringer, bar-til-bar og andre festligheter. Det er også mulig å bli med på turer med 50-100 studenter til storbyer i landene rundt Slovenia.

Vår 2017 - Medisinstudiet - University of Ljubljana

Vår 2017 - Medisinstudiet - University of Ljubljana

09.01.2017 - 16.05.2017

Førebuingar/praktiske tips

Det kan være lurt å ordne seg bolig i god tid før man reise ned til Ljubljana, hvertfall avtale noen visninger i forkant. Vi fikk beskjed om at ESN skulle hjelpe oss med å finne bolig, men dette tilbudet var veldig lite hjelpsomt.

Alle studenter får 20 matkuponger i måneden. Dette innebærer en 3 - retters middag for 2- 4 euro. Man må ha et slovensk sim kort (fås på ESN kontoret) for å benytte seg av dette tilbudet. Man ringer på restauranten og så tar staten resten av regningen. Om man ønsker å fortsatt bruke sitt norske sim kort i Slovenia kan det være lurt å skaffe seg en gammel telefon som man kan bruke ved siden av.

Det finnes et veldig bra sykkeltilbud om man skaffer seg et Urbana kort. Det koster 3 euro i året. Ved bruk av dette kortet kan man hente og parkere sykler på forskjellige sykkelstasjoner plassert rundt om i byen. Dette tilbudet ble veldig godt motatt av oss og brukt hver dag til skolen. Det samme kortet kan også brukes om man ønsker et busskort, 20 euro i måneden.

Undervisningsformer

Vi hadde gynekologi og obstetrikk, pediatri 1 + 2 og 4 uker clinical rotations (abdominal surgery og gastroenterology). Grunnen til at vi måtte ha CR i tillegg til de andre fagene var for få studiepoeng. MEDPED og MEDFØD i Bergen gir 28 studiepoeng, mens de samme fagene i Ljubljana bare tilsvarer 21 studiepoeng.
Gynekologi og obstetrikk hadde først et par uker med undervisning, etterfulgt av et par uker med praksis. I tillegg måtte vi fremlegge et kasus enkeltvis som vi fikk tildelt første dagen. For å kunne gå opp til eksamen måtte vi ha et ferdig utfylt tjenestekort. Multiple choice eksamen måtte bestås (minimum karakter 6) for å kunne gå opp til endelig muntlig eksamen.
Pediatri 1 var hver mandag bestående av kun forelesninger hele dagen. Pediatri 2 var tirsdag til fredag, forelesninger frem til lunsj og praksis i grupper etter lunsj. I dette faget måtte man også presentere et seminar gruppevis. Seminaret måtte godkjennes og tjenestekortet måtte være utfylt for å kunne gå opp til eksamen som var tredelt - MC, praktisk og muntlig.

Vurdering av emnetilbodet

Undervisningen og emnetilbudet var bra!

Fagleg utbyte og språk

Språket ble en hindring noen ganger, særlig med små barn og når legene ikke har tid til å oversette. Hele praksisen krever litt mer innsats og engasjement av studentene om man ønsker å lære.

Universitetsområdet og byen

Ljubljana er en veldig liten og hyggelig studentby. Sykehuset ligger ca 10-15 min i gåavstand fra sentrum.

Bustad

Man kan bo i "doorms" for 100-150 euro, hvor man deler rom med en annen og kjøkken/bad med flere. Alternativt kan man leie selv på det private markedet. Vi var to jenter som bodde i en leilighet midt i sentrum for 300 euro i måneden hver.

Sosialt miljø

I Ljubljana skjer det noe hele tiden. Det kan være lurt å melde seg inn i Erasmus facebook grupper. ESN arrangerer også arrangementer og turer for studenter.

Informasjon