Hjem
Studentsider
bilateral

The Chinese University of Hong Kong og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandHong Kong
  • ByShatin, New Territories
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er open for alle UiB-studentar på lågare grad. CUHK har eit krav om C-snitt for opptak. I tillegg må ein dokumentere engelskkunnskapar, enten med vitnemål for karakteren 4 eller betre i engelsk frå vidaregåande skole, eller i form av ein engelsktest som er godkjent av CUHK.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/ fakultetet du studererer ved for informasjon om når det passar å reise på utveksling for ditt studieprogram.

Språk

Undervisningsspråka ved universitetet er engelsk, mandarin og kantonesisk. Norske studentar slepp som regel unna engelske språktestar, dersom dei har karakteren 4 eller betre i engelsk frå vidaregåande skole. Ved dårlegare karakter enn dette frå videregåande må studenten finne informasjon på nettsidene til CUHK om kva dokumentasjon for språkkompetanse universitetet krev.

Kva emne kan eg ta

Ved CUHK kan ein følge ordinære emne på engelsk eller studere på "International Asian Studies Programme" som er retta mot utvekslingsstudentar. Nokre emne har også kantonesisk/mandarin som undervisnignsspråk.

Studieavgift

UiB har ein utvekslingsavtale med CUHK som inneber at vi kan få eit avgrensa tal friplassar (plassar utan skulepengar) kvart år. Normalt vil det være minst 2 plassar tilgjengelig per år. Det er ikkje mogleg å reise ut på betalingsplassar.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Chinese University of Hong Kong (CUHK) blei grunnlagt i 1963 og har i dag rundt 21 000 studentar. Det er det største universitetet i Hong Kong. Målet til CUHK er å integrere det tradisjonelle og kinesiske med det moderne og vestlege slik at det står fram som både tospråkleg og tokulturelt. Universitetet ligg i Shatin i New Territories.

Hong Kong har om lag 7 millionar innbyggarar og er ei fascinerande blanding av det kinesiske og det britiske, det austlege og det vestlege. Studentar som reiser til Hong Kong vil oppdage at byen har langt meir å by på enn skyskraparane på Hong Kong Island.

Bustad

Utvekslingsstudentar får tilbod om studentbustad gjennom universitetet.

Semesterinndeling

September - desember og januar - mai.

Studentrapportar

2023

Vår 2023 - integrert master i rettsvitskap

Vår 2023 - integrert master i rettsvitskap

04.01.2023 - 19.05.2023

Førebuingar/praktiske tips

Ett tips jeg har, er å gjøre gode forberedelser når man velger fag. Første uken kan man gå i alle forelesninger man vil, og bytte fag dersom man ønsker. De gir deg imidlertid ikke mer enn den første uken til dette, og er veldig strenge på denne fristen. Det kan dermed være lurt å gå i flere forelesninger enn det man egentlig trenger, i tilfelle det ene faget du har valgt ikke var som du hadde tenkt. Jeg ville også stilt spørsmål til forelesere og medstudenter denne uken med tanke på arbeidsmenge, eksamensform, osv. Det er noen fag som er obligatoriske for studentene der (og ofte vanskeligere), og noen som er valgfrie. Vi som utvekslingsstudenter kan imidlertid velge hva vi ønsker. Dette er informasjon som er "vel kjent", men som jeg ikke hadde fått tilgang til før etter den første uken.

Undervisningsformer

Forelesningene foregikk i forholdsvis små klasser. I to av fagene mine hadde vi oppgaver som skulle forberedes og diskuteres i hver forelesning. Dette var noe lignende arbeidsgrupper som vi har ved UiB, bare at oppgavene ble diskutert og gjennomgått i siste del av hver forelesning. Jeg synes dette var en fin mulighet til å bli kjent med medstudentene, og kunne egentlig ønske at det var sånn i hvert fag. I de andre to fagene mine var det kun foreleseren som underviste.
Jeg hadde også ulike typer eksamener; én skoleeksamen med åpen bok, én hjemmeeksamen og to forskningsoppgaver på 5000 ord hver.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg synes emnetilbudet var godt! Noe jeg fikk vite underveis er at Postgraduate programmet skal tilrettelegge så mye som mulig for personer som jobber fulltid ved siden av studiet. De fleste forelesninger (og eksamener) er derfor på kveldstid. Dette er i motsetning til for eksempel CityU som har undervisning og eksamener på dagtid (hvertfall mens jeg var der nede). Jeg synes det imidlertid fungerte veldig godt, og det åpnet opp for at jeg kunne utforske byen på dagtid.

Fagleg utbyte og språk

Jeg synes foreleserne var gode i engelsk og jeg fikk selv godt utbytte av undervisningen. Det å høre og skrive akademisk engelsk var en liten utfordring i begynnelsen, men man kommer fort inn i det. Jeg har selv blitt mye bedre i engelsk nå, og det er veldig gøy. Jeg har fått inntrykk av at kinesiske jusstudenter er svært hardtarbeidende og at det er stort press på å gjøre det bra. Dette gjorde at jeg også måtte ta et skippertak mot slutten av utvekslingsoppholdet.

Universitetsområdet og byen

Hong Kong er en ekstremt kul by! Det jeg likte veldig godt med byen er alle mulighetene den tilbyr; du kan både få byliv, dra på stranda og gå en hike dersom du ønsker det. Det er også ekstremt enkelt (og billig) å komme seg til og fra steder ved bruk av metro.
Noe som er spesielt med Postgraduate programmet er at man har undervisningen ved Bank of America på Hong Kong Island. Undergraduate programmet har undervisning på hovedcampuset til CUHK. Jeg som 5.årsstudent var imidlertid nødt til å gå Postgraduate programmet, og dermed undervisning på Bank of America. Dette ble ikke jeg klar over før jeg kom ned dit. Det kan være greit å tenke på med tanke på bosted osv. Dette gjør også at man blir noe "isolert" fra studentmiljøet på hovedcampus. Det var imidlertid veldig sentralt og enkelt å komme til forelesningene på Hong Kong Island.

Bustad

Jeg valgte å finne bolig privat, og ikke bo på campus. Jeg valgte dette hovedsakelig fordi jeg ønsket å bo i sentrum. Etter at jeg fikk vite at undervisningen var på Hong Kong Island er jeg også veldig glad for dette, ettersom det hadde blitt en lengre vei til forelesningene om jeg bodde på campus. Jeg synes også det var en kul opplevelse å bo midt i sentrum, ettersom man får med seg alt som skjer. Jeg fant bolig med en annen norsk jente gjennom en Facebookside, og det fungerte veldig greit. Vi bodde i Nathan Road (hovedgaten) nær Yau Ma Tei metrostoppet, og det synes jeg var helt perfekt. Det tok med 7min med metro til Admiralty (som er stoppet ved Bank of America, hvor alle forelesninger var). Det er også bare minutters gåtur unna Mong Kok som er et område med masse forskjellige restauranter og butikker.
Det er imidlertid en del dyrere å finne bolig privat enn å bo på campus. Jeg og min norske romkamerat betalte ca 10 000 NOK hver måned for de fire månedene vi bodde der. Det er også lettere å bli en del av studentmiljøet dersom man bor på campus. Jeg fant ut etter at jeg kom ned at en del studenter som ikke bor på campus, bor på noe som heter Weave Living. Dette kan være verdt å sjekke ut dersom man ønsker å bo i sentrum og ikke har noen å leie privat med.

Sosialt miljø

Jeg var eneste utvekslingsstudent som gikk på CUHK Postgraduate programmet, noe jeg ble overrasket over. Jeg er usikker på om det har noe med pandemien å gjøre, eller om det er fordi universitetet er nyere enn for eksempel CityU. Dette kan være noe å tenke over i forhold til hva man ønsker ved utvekslingsoppholdet. Jeg fikk noen kinesiske venner på universitetet, men den kinesiske kulturen er en del annerledes enn den europeiske, så de er ikke sosiale på samme måte som vi er vandt til. Det var imidlertid veldig kult å få et innblikk i den kinesiske kulturen på denne måten, og få "lokale" venner.

2019

HØST 2018/VÅR 2019 BASV-SAPO

HØST 2018/VÅR 2019 BASV-SAPO

15.08.2018 - 15.06.2019

Førebuingar/praktiske tips

Det var i grunn svært lite forberedelser som var nødvendig med annen enn søknadsprosessen via UiB. Søknaden om visum er noe vanskelig å forstå seg på etter min mening, så det krevde en del spørsmål. I tillegg til hjelp fra Universitet fikk jeg også en del hjelp fra Universitet i Hong Kong og rådgiveren for europeiske utvekslingsstudenter. Dette var svært hjelpsomt. I tillegg var det å ta de vaksinene som trengtes for å reise til Hong Kong og rundt om i Asia.

Undervisningsformer

Undervisningsformene er stort sett i klasserom og ikke i store forelesningssaler, hvert fall av de fagene jeg tok. Alt går på engelsk, og generelt sett var de veldig flinke og enkle å forstå.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg syntes dessverre det var litt få fag som ble undervist på engelsk, og jeg endte derfor opp med å ta en del fag jeg ikke trodde jeg skulle ta. Selvom dette ikke var helt planlagt utvidet det horisonten min en god del. Så til syvende og sist ble det en positiv opplevelse.

Fagleg utbyte og språk

Jeg fikk svært mye ut av de fagene jeg til slutt valgte å ta, da lærere var veldig flinke til å undervise og engasjere studentene. Ettersom alt var på engelsk fikk jeg ekstremt godt utbytte av dette da engelsken min har forbedret seg kraftig. I tillegg til at de er flinke til å gi god tid på oppgaver og på prøver for de som er litt mer usikre på å prat og skrive engelsk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet var utrolig vakkert, og hadde en flott beliggenhet. Chinese University of Hong Kong ligger på en fjellside og derfor litt borte fra byen, så du får ikke det voldsomme by støyet. Ulempen er at det er veldig langt unna sentrum av Hong Kong, heldigvis er metroen i Hong Kong veldig enkel å bruke i tillegg er den billig og den går hvert andre minutt. Så alt i alt en flott plass. Hong Kong i seg selv er en kjempe fin by, og den føles utrolig trygg. Jeg var aldri redd for å gå alene eller at noe skulle skje med meg.

Bustad

Jeg bodde på campus, og det er billig og helt ok. Rommene er veldig små, og du deler gjerne rom med 2 eller 3 andre personer. Den eneste utfordringen var bad, de skal jeg ærlig innrømme at ikke var den beste standarden. Annet enn det var det veldig flott. Selvfølgelig varierer dette fra hvilket hostel du ender opp med å bo i. Jeg bodd i bygningen som heter i-house 3, og de var dessverre noen av de byggene som var i dårligst standard så min side av bolig situasjonen er nok ikke reell for alle de andre som bodde andre steder.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet mellom utvekslingsstudentene var fantastisk. Vi ble en utrolig knyttet gjeng, og mye av grunnen var fordi vi bodde så tett på hverandre. Det skal ærlig sies at det var vanskelig å komme i kontakt med de lokale studentene, men hvis man bare fortsetter å prøve så gikk det til slutt!

2015

Haust 2015 - BA i sosiologi

Haust 2015 - BA i sosiologi

31.08.2015 - 31.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

Husk alltid å ha med deg Octopuskortet med penger på.
Husk også alltid å ha med penger, det er mange steder de ikke tar Octopuskort.
Mange snakker ikke engelsk, vær forberedt på dette.
Bli venn med de lokale! Du vil lære mest om kulturen på denne måten.

Undervisningsformer

Det kreves i de fleste fagene at man er aktiv i timene ved å være tilstede og stille spørsmål/svare på spørsmål. Presentasjoner av egne prosjekt er også veldig vanlig.

Vurdering av emnetilbodet

Det er veldig mange emner på CUHK i hvert fall og man kan ta så og si alle emner man vil, det eneste man må passe på er at fagene ikke krasjer tidsmessig. Ellers kan man velge så og si hva man vil og det er opp til en selv hvor mye man vil ta og også i forhold til poengkravene.

Fagleg utbyte og språk

Hvor mye man får ut av fagene ligger selvføgelig mye i hvor mye man selv velger å bruke tiden på det, men de fleste lærere er engasjert og liker å undervise i sitt fag og ikke minst komme med relevante nyheter og historier. Hvis man vil lære kantonesisk eller mandarin så er det bare å melde seg på et av de mange språkkursene/fagene enten skolen eller organisasjoner/frivillige arrangerer.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet på CUHK er veldig stort, og så er det på et fjell. Enten kan man gå rundt/opp og ned eller man kan ta mange av bussene som går rundt hele tiden, men det oppfordres da av skolen at man går. Bussene kan også være veldig folksomme og trange, spesielt rundt semesterstart, så vær obs på dette. Om kvelden, etter klokken 19 går det også bare 1 buss og den siste som går er 23.30. Dette er greit å huske på hvis man heller vil slippe å stå i kø (og kanskje ikke komme på buss) og kanskje heller tar taxi. Byen er et stykke unna så det å reise fra skolen til byen tar opp i mot 1 time alt ettersom hvor man vil dra. MTR (t-banen) går fort og ofte og det er ikke vanskelig å navigere seg rundt, men det er rush hour rundt 5-6 tiden så vær forberedt på dette. Ellers er det greit å komme seg rundt i byen hvis man vet hvilket sted man skal til, gjerne et spesifikt kjøpesenter eller attraksjon er bedre enn bare en adresse, særlig hvis man vil spørre om veien. Vær også forberedt på at det er masse folk overalt!

Bustad

Campus er fantastisk og har kanskje den beste utsikten av alle universiteter i Hong Kong. Det er ikke mye bråk ettersom det er langt fra byen, men lokale studenter kan man se så og si hele natten. Noen studerer, andre farter rundt, uansett så føler man seg ikke alene på skolen.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet med lokale er begrenset, de lokale studentene har ofte egne organisasjoner og grupper som de gjerne snakker sitt språk i, disse er det ikke så lett å komme inn i eller være med hvis man ikke kan språket. For de andre mer internasjonale gruppene, finnes det mange alternativer og man blir gjerne forsøkt rekruttert i begynnelsen av semesteret. Skolen arrangerer et par utflukter i begynnelsen, noen er gratis mens andre krever at man betaler litt. Men disse er absolutt verdt å gå på ettersom man får gå til de viktigste stedene, man kan også selvfølgelig velge å oppsøke dem igjen ved en senere anledning, men de utfluktene skolen arrangerer er veldig bra og er veldig greit når det er fare for å gå seg vill. Internasjonale henger mer sammen vanligvis, men henger man mer med lokale studenter vil man få en mer lærerik opplevelse og ikke minst mer forståelse av kulturen. Dette anbefales! Møt gjerne studenter fra andre land, men lær deg ikke minst å kjenne lokalstudenter og romkameraten(e)! Det er denne opplevelsen man gjerne vil huske mest!

Oversikt over campus
Foto/ill.:
© The Chinese University of Hong Kong

Informasjon