Hjem
Click

Utdanning

bilateral

Fudan University Shanghai og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandKina
  • ByShanghai
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er open for alle UiB-studentar, borsett frå for jusstudentar. Jusstudentar har ikkje lenger høve til å søke på denne avtalen for eit vanleg utvekslingssemester. Universitetet har eit avgrensa emnetilbod på engelsk, og for jusstudentar har det vist seg at det ikkje er nok engelskspråklege emne til å fylle eit heilt semester (30 studiepoeng).

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/ fakultetet du høyrer til for informasjon om når i ditt studieprogram det passar å reise på utveksling.

Språk

Undervisinga føregår for det meste på mandarin, men universitetet tilbyr òg enkelte emne med engelsk undervisnignsspråk. Ein kan i tillegg ta språkkurs ved Fudan University.

Kva emne kan eg ta

Universitetet tilbyr engelskspråklege emne innanfor dei fleste fagfelt, men utvalet er avgrensa. Det finst òg tilbod om språkkurs for internasjonale studentar som vil lære seg kinesisk. Ein kan velje om ein vil følge vekekurs eller semesterkurs i kinesisk språk og litteratur.

Studieavgift

Universitetet tilbyr friplassar for studentar frå UiB.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

Fudan University blei etablert i 1905 og er eit multidisiplinært universitet med til saman 30 000 studentar. Av desse er rundt 3 000 internasjonale studentar. Universitetet ligg sentralt i Shanghai og har eit godt omdømme både i og utanfor Kina sine grenser.

Shanghai er den største byen i Kina med meir enn 24 millionar innbyggarar. Den har alltid vore ein av Kinas mest moderne og vestlege byar.

Bustad

Universitetet har studentbustadar det går an å søke på. Utvekslingsstudentar får vanlegvis tilbod om bustad gjennom universitetet.

Semesterinndeling

September - januar og mars - juli.

Studentrapportar

2017

Haust 2016 og vår 2017 - BA i språkvitskap

Haust 2016 og vår 2017 - BA i språkvitskap

15.08.2016 - 15.06.2017

Førebuingar/praktiske tips

Foruten de formelle forberedelsene som å søke seg inn til universitetet, skaffe visum, bestille flybilletter og pakke kofferten, synes jeg det var veldig nyttig å ta et språkkurs i forkant av utvekslingsoppholdet. Jeg fulgte UiBs nybegynneremner i kinesisk i løpet av vårsemesteret før jeg reiste til Shanghai, og selv om det ikke var nok til å holde en samtale gående, var det deilig å ha litt grunnleggende vokabular i begynnelsen. Jeg leste også en bok om Kinas historie, noe jeg definitivt ikke får mye bruk for i dagliglivet, men som likevel er interessant når man setter inntrykkene sine fra dagens samfunn i et litt videre perspektiv.
Ellers: Jeg vil absolutt anbefale alle som reiser til Innlands-Kina å 1) laste ned WeChat, 2) opprette en bankkonto her, slik at du kan betale med bankkort der utenlandske kort ikke godtas, 3) knytte det nye kortet til WeChat Wallet (en funksjon kun tilgjengelig i Kina), og vips! så kan du praktisk talt betale for ALT, hvor som helst, når som helst, så lenge du har batteri på mobilen.
Ta gjerne med småting fra Norge du kan gi til nye venner! Kvikk Lunsj er alltid en slager.

Undervisningsformer

Som språkstudent er studiehverdagen som å være på skolebenken igjen, fravær tas i hver time og man får gjerne lekser hver dag. Klassene er ikke større enn ca 25 studenter, så man blir ganske godt kjent med folk og det gjør språklæringen mye lettere. Generelt går timene ut på å lære nytt vokabular ved å gjenta i kor, lese tekster, svare på spørsmål og løse grammatikkoppgaver. Det involverer veldig lite samarbeid, og mye gjetting.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg er registrert som språkstudent her, noe som betyr at jeg ikke kan velge emner eller timeplan. Klassen jeg havnet i ble bestemt på grunnlag av en språktest jeg tok ved semesterregistreringen, og deretter er det ganske rett frem. Som språkstudent har man timer i lytting, lesing, skriving og snakking, og de fleste timene er på morgenen og ettermiddagen.

Fagleg utbyte og språk

Personlig har jeg ikke noe imot det, men norske studenter er nok ikke så vant til puggemetoden som kinesere generelt bruker ganske ofte. Det er helt nødvendig for å lære seg å lese og skrive tegnene, men så snart man har et solid grunnlag blir det mye lettere å gjette seg frem. Mange (meg selv inkludert) går til verks med store intensjoner om å lære alt pensum grundig, kunne alt vokabularet som dekkes i timene og bruke grammatikken. Det er umulig. Pensum gir anledning til å lære mye på kort tid, men ofte er det bedre å praktisere enn å låse seg inne på rommet for å studere. Det viktigste er å la seg eksponere for mye stimuli, så kommer resten etter hvert. Finn en kinesisk venn som du kan øve med, les enkle tekster, hør på radio (selv om du ikke skjønner noe), se filmer og skriv kinesisk når du kan (for eksempel en veldig veldig enkel dagbok!).

Universitetsområdet og byen

Campus på Fudan er veldig stort, og i praksis kan man leve helt fint der inne uten å dra noen andre steder. Flere kantiner, små sjapper og supermarkeder, kafeer, parker, to idrettshaller og flere sportsbaner utendørs, i tillegg til alle undervisningsbyggene og bibliotekene. Det er en fare man må passe seg for: Studentlivet i Kinas største storby er av og til litt for lettvint til å gidde å benytte seg av alle mulighetene man har. Det er mye å finne på i en by som Shanghai! Det siste året har det poppet opp flere sykkelselskaper som gjør livet og logistikken utrolig mye enklere: syklene finnes spredd over hele byen, så lenge du har appen kan du låse dem opp og sykle så langt du vil for ca 1 kr pr halvtime. De kan også låses hvor som helst, så lenge de ikke er i veien for annen trafikk. Det gjør det mulig å komme seg ganske mye raskere til nærmeste metrostasjon osv. Shanghai har endeløse gater med gatekjøkken, gatemat, fruktselgere, tesjapper (både de tradisjonelle og de moderne), fancy og shabby restauranter. Kort sagt er det mye som handler om mat her, og det er mye å prøve ut! Xiao long bao og Shengjian anbefales spesielt, og selges ofte fra gatevendte, åpne kjøkken som gjerne tilhører en restaurant rett ved siden av.

Bustad

Første semester bodde jeg i Foreign Students Dormitory på campus. Det er et bygg som best kan sammenlignes med et shabby hotell der resepsjonspersonalet ikke har noen forståelse for at utenlandske studenter ikke snakker kinesisk. Husleien er billigere enn både norske og Shanghainesiske standarder, men boforholdene er ganske mye bedre enn de kinesiske studentenes campus dormitories. Det ligger relativt langt unna bysentrum, men siden det er på campus tar det maks en halvtime å gå til forelesning, ti minutter på sykkel. Fordi jeg ønsket å praktisere kinesisken min mer, hadde jeg lyst til å bo med kinesere og flyttet derfor inn i et kollektiv i andre semester. Det er en komfortabel leilighet jeg deler med to andre, omtrent hundre meter unna mitt forrige bosted. Husleien er fortsatt rimelig, og det er mange fordeler ved å bo med kinesere: man kan lære å lage ordentlig kinesisk mat, språkferdighetene forbedrer seg merkbart, man får et tettere forhold til kinesisk kultur og har alltid mulighet til å spørre om rare ting man legger merke til rundt seg. Ellers går det også an å bo i en kinesisk vertsfamilie, ofte gratis mot at man kan undervise familiens barn i engelsk el.

Sosialt miljø

Siden klassen min kun består av utvekslingsstudenter, er det sosiale miljøet svært internasjonalt og mangfoldig. De fleste har sine særegne inntrykk av kinesisk kultur, basert på hvor i verden de kommer fra, hvor lenge de har vært i Kina, hvilke steder i Kina de har besøkt osv. Det er ofte like interessant å lære om medstudenters kulturer som den kinesiske, og det er som regel vanskelig å holde seg til kinesisk når man diskuterer. Jeg opplever det som vanskelig å bli godt kjent med kinesiske studenter, kanskje like vanskelig som utvekslingsstudenter i Norge synes det er å bli kjent med oss. De fleste er ganske opptatt med studiene sine, eller de har aktiviteter utenom som tar det meste av fritiden. Likevel har jeg klart å få to gode kinesiske venner, den ene bor jeg med og den andre møtte jeg på en fjelltur organisert av et turistselskap. Det gjelder å ta initiativ, og ikke være redd for å dumme seg ut! Kulturforskjellene er ikke større enn at man kan spørre når man legger merke til dem, og folk vil gjerne hjelpe til hvis man bare spør.

2014

Haust 2014 - BA i historie

Haust 2014 - BA i historie

02.09.2013 - 20.07.2014

Førebuingar/praktiske tips

VIl anbefale alle til å dra på utveksling. Jeg valgte Kina, og det angrer jeg ikke på. Det beste tipset jeg har er at du må huske at du ikke er i Norge, og ting vil være forskjellig enn hva man er vant til.

Vær forbrett på at ovner til å lage mat ikke er en ting i Kina.

Ha god forsikring, og bruk et sykehus hvor legene snakker engelsk. Jeg brukte "Shanghai United Family Hospital and Clinics" hvor alle legene snakker engelsk og er utdannet for det meste i Europa og USA, men her er det dyrt. Derfor er forskningen veldig viktig.

Undervisningsformer

Undervisningen er mer klassebasert enn i Norge, det er også et annet karaktersystem. Det er eksamen, midterm, lekser og fremføringer, disse vil påvirke karateren, samt oppmøte. Det var veldig mange utenlanske undervisere, og noen få fra Kina. Det er runt 10-50 i hver klasse.

Vurdering av emnetilbodet

Det var mange forksjellige emner som ble tilbudt, men det må bli nevnt at emne tilbudet som blir lagt frem på internett, kommer til å forandre seg. Bare ta en titt på hjemmesiden til Fudan, og man får et greit bildet av de forskjellige fagene. Fagene baserer seg på credits og det vanligste er at hvert fag gir 2 eller 3, og man trenger minst 12 hvert semester. Da "fyller" man mengden fag vi pleier å ha i Norge.
Det er både introduksjons fag og muligheter for fordypning.
Det er en "prøve" periode i starten av hvert semser, hvor i en lengde på to uker, er muligheter til å prøve forskjellige fag.

Fagleg utbyte og språk

Det var mange fag, og derfor mye å lese. På grunn av lekse system forventes det at det ting blir gjort til hver time. Hele opplegget føltes likere vgs i Norge, enn universitet. Språk messig kan det være greit å ha hatt litt kinesisk før man drar, men det er ikke nødvendig. Det er språktilbud rundt skolen (Go East heter det), og hvis man ønsker å lære så mye som mulig, er det anbefalt og gjøre det der, heller enn på skolen. Ettersom ved Go East vil man være 2-6 elever per lærer sammenlignet med på skolen hvor det vil være 10-50.
Hvis man ikke har språkfag eller privatlærer (som også er en mulighet) er det vanskelig å lære kinesisk, men man klarer å lære strofer nok til å overleve.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er stort, det er delt opp i fire. Jeg forholdt meg bare til ett av de. Hvert område er inngjertet og for det meste samlet.

Byen er stor, trodde at størelsen på byen kom til å bli skremmende stor, men dette gikk helt fint. Endte opp med å bruke bare noen få steder i byen over oppholdet. Er bra metro nettverk og taxi er billig, noe som gjør det lett å komme seg rundt, men taxier kan enkelt velge å ikke stoppe for det. Sikkert fordi de ikke orker utenlendinger, og var føere av mine venner som endte med å blir lurt av taxiene, personlig skjedde dette ikke med meg.

Bustad

Bodde første semester på dormen, det funket fint. Hadde rom med bad, seng og internett (internett er ikke veldig stabilt og går sakte). Jeg gikk lei av å bo på dormen og flyttet ved starten av andre semester inn i en leilighet med to venner. Det var noe dyrere, men jeg er veldig glad for at jeg gjorde det.

Sosialt miljø

Det er mange utvekslingsstudenter på universitetet til en hver tid, og er alltid noe som skjer i byen og noen å gjøre dette med. Er masse grupper på facebook (man trenger VPN) som gjør det enkelt å skaffe seg en turgruppe hvis det er ønsket. Er også forskjellige eventer som skjer på skolen i løpet av semestere. Hvis man ønsker å drive med aktiviteter er det forksjellige idretts grupper, disse er drevet av de lokale studentene og noen er lettere enn andre å bli med i (på grunn av språk). Da jeg var der endte mange utenlandske studenter opp med å lage vår egen fotball gruppe, og leide baner rundt om i byen da vil øsnket å spille.

Informasjon