Hjem
Studentsider
bilateral

University of Ottawa og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandCanada
  • ByOttawa
  • StudienivåBachelor og Master
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Både bachelor- og masterstudentar kan søke om å reise ut gjennom denne avtalen. Ein må ha C-snitt eller betre for å få opptak på UOttawa.

Ver merksam på at University of Ottawa tek berre imot søknadar på vårsemesteret. Dei vurderer då søknadar for heile det neste studieåret, enten ein ønsker å reise på utveksling i berre for eit semester (haust eller vår) eller eit heilt år.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiaren ved instituttet/fakultetet du høyrer til for råd om når du kan reise ut på ditt studieprogram. Vanlegvis vil det passe best i eit semester når du kan ta frie studiepoeng. Du må ha tatt minimum 60 studiepoeng før du kan reise på utveksling.

Det er berre mogeleg å søkje til University of Ottawa i vårsemesteret (frist 1. februar) uansett om du ynskjer å dra ut på hausten, våren eller i eit heilt år.

Språk

Undervisningsspråka ved universitetet er engelsk og fransk.

Kva emne kan eg ta

Universitetet sine 10 fakultet tilbyr om lag 5000 emne på 220 ulike studieprogram på lågare grad.

Alle emne blir undervist i på både fransk og engelsk. Internasjonale studentar på bachelornivå må ta 15 credits per semester for at dette skal tilsvare full semestertyngd. Studentar på masternivå må ta 9 credits. Eit emne utgjer vanlegvis 3 credits.

Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Merk at det ikkje er mogleg å ta emne ved Telfer School of Management, Faculy of Medicine og Faculty of Education (undergraduate program).

Studieavgift

UiB disponerer inntil 4 friplassar per år gjennom denne avtalen, men det eksakte talet er avhengig av kor mange «gratisstudentar» University of Ottawa kan ta imot i det aktuelle studieåret. Det er òg mogeleg å reise på utveksling til universitetet som betalande student.

I uttaket med frist 1. februar 2024 har vi 2 ledige semesterplasser.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of Ottawa ligg i sentrum av Ottawa med kort gåavstand til både Rideaukanalen og til Parlamentsbygninga. Universitetet er det einaste reint tospråklege universitetet i Canada. Det har meir enn 25 000 studentar, og mange av dei er internasjonale. På universitetet finst det eit rikt monn sportsaktivitetar som er opne for alle. Når du er registrert som student er du automatisk medlem av Sports Services og du kan nytte deg av dei generelle fasilitetane utan at dette kostar noko ekstra. Universitetet sitt nye sportskompleks er det største og mest moderne i det austlege Ontario. Det inkluderer to skøytehallar, eit moderne treningssenter, squashbaner, ein multisportsarena, eit dansestudio, eit sportsmedisinsenter og eit rehabiliteringssenter. I eit anna kompleks finn ein eit 50 m symjebasseng, dansestudio, vektsenter, racquetball- og squashbaner. Det finst ei lang rekke lag og organisasjonar ein kan vere med i, og aktivitetane inkluderer blant anna ulike typer ballsport, ski, vassport, roing, dansing, kampsport og klatring, for å nemne nokre.

Ottawa er hovudstad i Canada og landets fjerde største by med litt over ein million innbyggarar. Byen er kjend blant anna for tulipanar, parlamentsbygninga og skøyting på Rideaukanalen. Regionen er kjend for sine mange avanserte teknologiselskap og blir ofte kalla "det nordlege Silicon Valley". Dette, i tillegg til at nasjonale forskingsstasjonar, bibliotek og føderale styringsorgan held til her, har i følge universitetet vore med på å tiltrekke mange internasjonale studentar. Byen kan tilby ein god kombinasjon av både urbane og meir landlege aktivitetar. Ottawa ein trygg by, med lite kriminalitet.

Bustad

Studentbustadane ligg i Sandy Hill, om lag fem minutt frå dei fleste undervisingsrom. I kvar etasje er det eit opphaldsrom med sofaer og stolar, bord og fjernsyn. På kjøkkenet finst kokeplater, mikrobølgjeomn og kjøleskap. Det er separate bad for menn og kvinner på kvar gang. I tillegg til desse studentbustadane har universitetet nokre nye bustader med ei litt anna løysing. Her deler to studentar ei leilegheit der dei har kvart sitt rom, men felles kjøkken og bad. Romma er møblerte med seng, klesskap med spegel, bokhylle, skrivepult, stol, leselampe og telefon med telefonsvarar- og døropnarinnstillingar. Det er og gratis tilgang til rask internettoppkobling på alle rom. Alle rom har tilgang til vaskemaskin. Dersom ein heller vil bu privat, kan dette bli ordna gjennom universitetet sitt Off-Campus Housing Office. I området rundt campusen er det ei rekke alternativ på den private marknaden, frå enkeltrom til leilegheiter i større og mindre kompleks, men ein bør vere tidleg ute for å vere sikker på å finne noko. Universitetet opplyser at bustadutgiftene for eit dobbeltrom på Campus ligg på rundt CAD $ 2,745 (om lag 14 500 kr) per semester, medan å leige privat vil ligge på om lag $ 3,725 (om lag 19 500kr).

Semesterinndeling

Det akademiske året er delt i to semester. Haustsemesteret varer frå september til desember, og vårsemesteret varer frå januar til april.

Studentrapportar

2022

Medievitenskap - høsten 2022

Medievitenskap - høsten 2022

15.08.2022 - 31.12.2022

Førebuingar/praktiske tips

Meld deg inn i Facebook-grupper og sjekk Facebook Marketplace for å finne sted å bo. Det er generelt vanskelig å finne et sted, men særlig for utvekslingselever som kun skal være der i cirka 4 måneder. Vær tidlig ute!

Undervisningsformer

I mange fag må man jobbe relativt jevnt i løpet av semesteret, med prøver og innleveringer og diverse annet. Selve eksamen teller kanskje ikke så mye, men sluttkarakteren reflekterer hele semesteret, som gjør at eksamen i seg selv ikke er like stress som i Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Universitetet tilbyr mange fag, men det er minimalt med fag som utvekslingselever får mulighet til å ta. Det var en ekstremt unødvendig vanskelig prosess å kun få meldt seg opp til fag, og jeg endte opp med å kun få velge 2 av 5 fag selv, og de 3 siste ble jeg bare plassert i noe som var ledig. Flere fag er forbeholdt en spesifikk gruppe, eller eksludert fra "special students" som utvekslingsstudenter inngår i. Det er også vanskelig å få tatt fag på et litt høyere nivå, fordi man da ikke har tatt det forberedende faget på University of Ottawa. Ville ikke anbefalt andre å dra hit, av flere grunner, men allerede før avreise er det så mye styr og arbeid som ikke er verdt det med mindre man er veldig bestemt på at det er Ottawa man vil til.

Fagleg utbyte og språk

Personlig fikk jeg lært om litt andre og nye ting som jeg vanligvis ikke ville valgt selv, men hvis du er ute etter å spesialisere eller fordype deg mer i studiet ditt ville jeg valgt et annet universitet.

Universitetsområdet og byen

Til tross for at Ottawa er hovedstaten i Canada, har den ikke så mye å by på som man kanskje ville forventet av en hovedstad. Campus er veldig stor, så det tar lang tid å komme seg fra den ene siden til den andre. Det kan være kjipt når det kun er 10 minutter mellom forelesningene. Universitetsområdet er veldig typisk Nord-Amerikansk, med stort sett bare hus og eiendommer.

Bustad

Vær tidlig ute med å skaffe sted å bo! Det er ganske dyrt å bo, så du må regne med å betale minimum 1000CAD i måneden, som tilsvarer cirka 7500kr. I tillegg til at det er få som vil leie ut kun for 4 måneder. Det er flere utvekslingselever som måtte skrive avtaler på 8 og 12 måneder, fordi det var det eneste mulige.

Sosialt miljø

Universitetet gjør lite for å ønske utvekslingselevene velkomne, og det er ikke noe form for fadderuke eller welcome days. Det er heller ingen gruppe eller klubb for internasjonale studenter, som gjør at det er litt vanskelig å komme i kontakt med andre i samme situasjon.
Alt i alt anbefales uOttawa ikke.

2018

Bachelor i geovitskap - Vår 2018

Bachelor i geovitskap - Vår 2018

15.01.2018 - 15.06.2018

Førebuingar/praktiske tips

Om du tenker å skaffe deg et canadisk nummer anbefaler jeg virkelig å bruke tilbudet til Freedom Mobile. De har billigere avtaler som gir mye data (noe som veldig få andre abonnementer ikke gir, hvertfall ikke for en like god deal). De gir deg også et nummer som ikke er "bundet" til Ontario, som betyr at du slipper å betale mye ekstra dersom du reiser til Quebec eller noen av de andre provinsene (eller USA for den saks skyld).
Sørg for at fagene du velger holdes i nærheten av hverandre sånn at du slipper å løpe mellom timene, du får bare 10 minutter mellom timene.

Undervisningsformer

I mange fag er det obligatorisk oppmøte i forelesninger, så still opp på alt du kan. Det er også mye vekt på innleveringer og deltagelse i forelesninger/øvelser. Selve forelesningene er ofte 50 minutter lange - uten pause! Det er også stor mulighet for at foreleseren din er fra Quebec, som gjerne betyr at det er en nokså tydelig fransk dialekt på engelsken. Alle forelesere og ansatte ved uOttawa må kunne snakke på fransk og engelsk, siden universitetet er regnet som "bilingual".
Ellers er undervisningsformen veldig lik undervisningen på videregående hjemme i Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Noen retninger har mange muligheter og tilbud for fag - geologi er ikke en av dem. Jeg fikk ikke melde meg på noen av de fagene jeg ønsket å ta, ettersom at alle fagene de hadde tilbud om på bachelor nivå er obligatoriske i Bergen. De fagene jeg ønsket å ta på masternivå ble ikke innvilget siden jeg manglet forkunnskaper - veldig kjedelig.
Jeg valgte derfor å benytte de frie studiepoengene mine og valgte 5 veldig tilfedige fag (2 anatomi fag, 1 sosiologi fag, 1 kriminologi fag og et fag om miljø-vitenskap). Fagene var alle på første-års nivå og regnes som ganske enkle, men det var fortsatt mye arbeid.

Fagleg utbyte og språk

Som sagt valgte jeg bare frie fag og lærte derfor masse nytt, og jeg fikk mye ut av å velge fag som er veldig ulikt hva jeg kunne valgt i Norge. Ottawa er et fantastisk sted å praktisere fransk dersom du behersker det, ellers går alt på engelsk. De fleste i Ottawa snakker både fransk og engelsk, men i Ontario er hovedspråket engelsk.

Universitetsområdet og byen

Selve campus er ganske stort med 15-20 minutter mellom bygget lengst sør og bygget lengst nord - anbefaler virkelig å ta fag som holdes på omtrent samme område (du får nemlig bare 10 minutter mellom forelesninger på å komme deg fram til riktig sted). Mye av campus er mindre moderne, men den nye CRX-bygningen er helt ny og har fantastiske lesesaler i flere etasjer. Det finnes også mange steder å spise på universitetsområdet, i tillegg ligger restauranten/baren Father&Sons rett over gata fra universitetet og en Circle K rett ved siden av der igjen. Fra universitetet er det ca. 10-15 minutter å gå til andre spennende steder.

Rideau Centre er et kjempestort kjøpesenter med masse bra utvalg. Det finnes også et par outlet-malls et stykke utenfor byen (ca. 40 min med buss), i dette området ligger det også en IKEA. Byward Market er det området av byen der det meste av restauranter og barer ligger - mine favoritter er King Eddy's og Zak's Cantina. Er du ute etter god utsikt og gode drinker anbefaler jeg Andaz-hotellet i Byward.
Selve Ottawa er en veldig liten by, med sentrum på størrelse med Bergen - men alt er veldig flatt og føles derfor større.

Bustad

Jeg søkte om et sted å bo via universitetet og betalte omtrent det samme for 4 måneder i Canada som det jeg ville betalt i Bergen. Jeg bodde med 2 andre studenter fra uOttawa, som begge to var fra Canada og spilte på skolens basketball-lag. Alle studenter fra UiB trenger ikke betale skolepenger, så jeg ble registrert i systemene til uOttawa som om jeg var kommet til skolen på et "athletic scholarship" som var grunnen til at jeg bodde med to som spilte på skolens lag. Det er mulig å bo i dorms, selv om det hovedsakelig er første års studenter som bor der (de er rundt 17/18 år gamle). uOttawa har mange muligheter for steder å bo, så om du ikke orker å lete etter noe privat så er det bare å søke via universitetet.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig godt mellom alle utvekslingsstudente og vi fant på ting hele tiden. Canadiere er generelt ikke redd for å snakke med fremmede så det er ikke vanskelig å komme i kontakt med noen som er veldig hyggelige. Om du ønsker å skaffe deg canadiske venner anbefaler jeg å melde seg på noen aktiviteter eller være frivillig på Free Store (som eies og drives av universitetet - en butikk der man kan komme og finne alt mulig og slippe å betale for noe av det).

2017

Master i rettsvitskap - Haust 2017

Master i rettsvitskap - Haust 2017

01.09.2017 - 31.12.2017

Førebuingar/praktiske tips

Sjekk opp hvilke fag universitetet tilbyr på de ulike semesterne og les litt om dem. Universitetet endret litt av fagvalget før jeg reiste så utvalget var litt annerledes når jeg faktisk skulle søke. Det skal også være mulig å finne evalueringer av professorene i de ulike fagene på nett, jeg visste ikke dette, men de er skrevet av studenter og gir et godt bilde av hva du kan forvente i de enkelte fagene/av de enkelte professorene.

Undervisningsformer

I de juridiske fagene jeg hadde var det små klasser på 20-30 stykker og undervisningen var i seminarform hvor det var mye kommunikasjon mellom professoren og studentene, så det er et veldig aktivt miljø for studenter til å delta i undervisningen og mindre ren forelesningsform når man er en mindre klasse.

Vurdering av emnetilbodet

De hadde veldig mange forskjellige fag man kunne velge mellom på jussen og de fleste fagene passet tidsmessig sammen slik at man ikke overlappet og kunne rekke fra det ene faget til det andre.

Fagleg utbyte og språk

Ottawa er tospråklig, men som engelsktalende får man utnyttet språket veldig. De fleste snakker både fransk og engelsk men det er ikke noe problem å kun snakke engelsk. Man kommer fort inn i det å snakke engelsk, men det var ingen form for inngføring i det faglige juridiske språket på engelsk så der måtte man finne ut ting litt på egenhånd.

Faglig utbytte har vært stort, med både innleveringer, fremføringer, prosjekter og eksamen får man testet seg på mange forskjellige måter og lærer mye på den korte tiden man er der. Fagene jeg hadde var lagt opp til at de hadde en klassetime på 3 timer hver uke, slik at man fikk en intens men lærerik periode i hvert fag.

Universitetsområdet og byen

Byen er veldig sjarmerende og alt er kompakt og lett tilgjengelig. Det kan være greit å få seg et lokalt busskort hvis man vil ta buss til utkantene av byen, men i selve sentrum og universitetet er det ikke noe problem å komme seg frem til fots. Jeg kjøpte en brukt sykkel uken jeg ankom og den ble brukt helt frem til snøen kom, det er veldig mange sykkelveier og nesten hele byen sykler så det er et veldig enkelt fremkomstmiddel hvis man vil oppleve litt forskjellige områder.

Universitetet er stort og bygget opp av flere fakulteter i separate bygninger. Det er store biblioteker og man finner alltid et sted å sitte. Inne på selve campus har de masse forskjellige kafeer, butikker, sushi shops og lignende, alt var veldig lett tilgjengelig og de tilbyr mange forskjellige tjenester. Skolen har også to treningssentere, et som ligger i en av fakultetene og et i ytterkant av campus med egen hockeybane og bar. Som student fra UIB får man gratis trening inkludert i studentkortet man får.

Bustad

Jeg leide en leilighet privat og anbefaler det absolutt. Det var både finere og billigere enn boligene universitetet tilbyr. Jeg bodde midt i sentrum med næreste butikk 2 minutter gange unna, og en 5 minutters gåtur til midt i campus. Området heter Sandy Hill og det er her de fleste studentene bor, mange leier hele hus og andre leiligheter i blokk slik jeg gjorde. Sandy Hill ligger perfekt til for universitetet og alt som finnes i sentrum, og de fleste her leier privat. Et tips kan være å sjekke den canadiske versjonen av finn.no "kijiji.com" hvor mange leiligheter legges ut for leie.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra! Men det anbefales å bli med på noe av det de tilbyr på universitetet. Siden jeg fra før av drev med roing kontaktet jeg ro-laget og begynte oppholdet med å delta på deres treningscamp, for senere å være med på laget resten av semesteret. Ved å være med ble jeg kjent med veldig mange Canadiere som kjenner byen og stedene man burde sjekke ut. Pluss at man får være med på veldig mye gøy ved å delta på et sportslag med konkurranser og arrangementer. Utenom sportslag har skolen også andre grupper og klubber det er mulig å bli medlem i, og jeg tror det er den enkleste måten å komme i kontakt med Canadiere på, som forøvrig er veldig hyggelige og imøtekommende og absolutt veldig hjelpsomme.

2016

Høst 2016 - Master i rettsvitenskap

Høst 2016 - Master i rettsvitenskap

21.08.2016 - 18.12.2016

Førebuingar/praktiske tips

Når du får opptaksbrevet på mail er det lurt å søke fag med en gang ettersom de mest populære fagene blir fylt opp raskt. På det juridiske fakultet tilbyr de flere spennende fag, men klassene er små og de fylles opp tidlig. Jusstudiet i Canada går kun over tre år og studentene må ta en bachelor i noe annet før de kan søke opptak til juss. Som student ved 5.avd i Bergen måtte jeg søke meg inn på graduate-fag. Dette er helt vanlige fag sammen med de andre ordinære jusstudentene, men som graduatestudent må du skrive en ekstra oppgave eller holde en forelesning i hvert fag. Det positive er at du bare behøver 3 fag og ikke 5 for å være fulltidsstudent. Når du søker fag vil derfor de fleste fagene ha to fagkoder, CML eller DLM, hvor sistnevnte er for graduate.

University of Ottawa tilbyr også franskkurs på alle nivåer. Dersom du ikke kan fransk fra før og må starte helt ferskt bør du være tidlig ute med det og ettersom de har veldig få klasser i nybegynner kategorien.

Skal du på utveksling høstsemesteret bør du kle deg for sommer, høst og vinter. Sommeren varer til langt ut i oktober med over 20 grader. Utover november blir det derimot fort kaldt. Høsten varer kun et par uker og er rimelig behagelig.

Vedlagt i opptaksbrevet følger det øvrig informasjon om alt du behøver å vite.

Undervisningsformer

Hvert fag er en egen klasse på om lag 20-25 studenter med en tretimers forelesning i uken. Det gis ut leseplan som må følges til hver time og oppmøte er obligatorisk. Det legges stor vekt på oppmøte og deltakelse i timene (omtrent 20% av karakteren). Leser man ”leksene” sine oppleves dette som svært behagelig for en utvekslingsstudent.
Hvordan professoren setter karakteren varierer fra fag til fag. Jeg hadde verken mid-terms eller eksamen, kun oppgaveinnlevering og presentasjoner.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet varierer med hvilket semester du søker deg inn på. University of Ottawa er et stort universitet som dekker stort sett all juss. For min del opplevde jeg at de fagene jeg i utgangspunktet ønsket ikke ble tilbudt på høstsemesteret. Jeg valgte nye fag som virket spennende og er glad for det.

Fagleg utbyte og språk

Faglig utbytte avhenger av hvilke fag du tar. De tilbyr flere fag med internasjonalt preg. Imidlertid er det kanadisk lov du studerer og dersom du ikke velger å bli værende i Canada er det ikke særlig relevant for norsk juss. Når det er sagt er det en haug likheter mellom de to landene. Et godt tips er å velge de fagene du synes ser mest spennende ut og hva du ønsker å lære noe om.

Det viktigste utbyttet er språket. Det tar ikke mange ukene før du tenker og skriver handlelister på engelsk. Dersom du er heldig nok til å få plass i en franskklasse er jeg sikker på at franskkunnskapene også skyter i været ettersom de fleste kanadierne i Ottawa snakker både engelsk og fransk. Det er imidlertid ikke en forutsetning å kunne fransk. Tar du fag hvor karakteren beror på oppgaveinnlevering får du svært god skrivetrening.

Universitetsområdet og byen

Ottawa er hovedstaden og den fjerde største byen i Canada. Og etter min mening undervurdert. Den minner om en større versjon av Bergen hvor det meste er samlet på et sted. De fleste barer og restauranter befinner seg i Byward Market som er 10 min gange fra campus. Om sommeren yrer det av liv her, men det avtar gradvis utover høsten. Etter en liten stund finner du ut at det skjer en hel haug i Ottawa. Er du glad i ishockey er dette en flott by. Ottawa er 2 timer fra Montreal og 5 timer fra Toronto. Flere amerikanske storbyer er også lett tilgjengelig. Cuba er også et populært og billig reisemål fra Canada.

Universitetsområde ligger sentralt i Ottawa. Campus er stort med treningssenter, flere restauranter, barer og campus housing. Langt ut i oktober foregår all mulig aktivitet på de store plenene omkring campus.

Bustad

Parallelt med campus ligger bydelen Sandy Hill som er stappfull av studentboliger (off-campus housing). Jeg møtte flere som bodde på campus, men det er et mye dyrere alternativ enn å leie privat. Privat leie er det letteste du gjør i Ottawa. Jeg ordnet med bolig når jeg kom til Ottawa og anbefales på det sterkeste. Jeg booket noen netter på et hostell i sentrum (Ottawa Jail Hostel) hvor jeg møtte flere andre internasjonale studenter som gjorde det samme. Deretter booket jeg en plass på en ”leilighetssafari” med Rent-A-Place. I løpet av en hel dag med 19 andre internasjonale studenter viste de oss samtlige ledige rom i Sandy Hill og finner du et rom du liker er det done deal. I Sandy Hill må du forvente å betale fra $ 600-750 pr mnd. http://www.rentaplacenow.com/

Sosialt miljø

Allerede første dagen min på hostellet møtte jeg andre utvekslingsstudenter fra rundt om i verden. Miljøet blant de internasjonale studentene er naturligvis godt da alle befinner seg i samme båt og ønsker å utforske Ottawa og Canada. De fleste ønsker jo å se Montreal, Toronto, Quebec City og div nasjonalparker som er innen rimelig rekkevidde fra Ottawa.

Kanadierne er superhyggelige, men gjerne ikke like enkle å komme i kontakt med som de internasjonale studentene. De er som regel opptatt med eget liv, interesser og venner. På skolen tilbys alt fra fotball til Kung Fu. Skolen er også nasjonale mestere i Rumpeldunk. Innenfor hvert fakultet er det også flere faglige undergrupper, med hovedvekt på det sosiale miljøet. Jeg meldte meg på et ishockeylag i studentligaen og jussgruppen Law and Technology. Mitt beste tips er derfor å undersøke studentgruppene når skolen starter og melde seg inn i noe du synes er spennende. Her får du nemlig mange gode kanadiske venner.

Vår 2016 - Bachelor i psykologi

Vår 2016 - Bachelor i psykologi

01.08.2015 - 31.05.2016

Førebuingar/praktiske tips

Vent med å bestemme plass å bo før du kommer dit. Bli gjerne med de som kjører rundt for å vise mulige plasser, der møter man ofte andre studenter. Jeg fant plass på facebook og hadde når jeg kom, men var heldig og hadde ingen problemer. Hadde ikke satset på det igjen..
Skal du kun være høst-semesteret vil jeg anbefale å dra 2-3uker før og reise rundt i British Columbia og nasjonalparken Banff i Alberta, der ser man naturen Canada er kjent for og det er for liten tid til dette i Reading Weeks. Er du begge semestrene er dette fint å gjøre på slutten, selv om det er litt mellomsesong.

Undervisningsformer

Mye forelesning 15t per uke. Forskjell på hvor mye lesing professorene legger opp til, mange sier det er viktig, men samtidig kan det være lett nok å stå i faget om man tar gode notater i forelesning. Unngå å velge mer enn et fag med forelesning fra 19-22, det er kjedelig å måtte droppe noe sosialt for forelesning ofte, og det er slitsomt med forelesninger så sent.

Vurdering av emnetilbodet

Godt tilbud. Se godt over fag du vil ta og se god etter om de ikke kræsjer med hverandre.

Fagleg utbyte og språk

Jeg tok alt på engelsk og hadde ingen problemer med dette. Fagene er lærerike om man vil.

Universitetsområdet og byen

Ottawa er ikke verdens mest underholdende by i seg selv, men den vokser virkelig på en. Mye god billig mat, standup til halv pris for studenter dvs 7 dollar. Fine parker og med tilgang på bil er gatineu park lett tilgjengelig. Jeg hadde ikke tilgang på bil, men hadde busskort. Bussene kan være trege til tider, men de får deg dit du skal. Bor du i sandy hill trenger du ikke busskort. Jeg hadde det fordi jeg bodde 20min å gå fra universitetet, men tok sjelden bussen fordi jeg ikke kunne stole på den, og fordi vinteren var veldig mild. Det kan da lønne seg å ha et påfyllskort (presto card).
Universitetsområdet har det meste. Fyllte treningstudioer, svømmehall, matbutikk og residents.

Bustad

Bo gjerne ved Rideu Street, Sandy Hill ,Lees, Elgin Street eller Cooper Street. Dette er alle sentrale områder som er i gangavstand til universitetet. Det er helt sikkert veldig flott å bo på universitetet, men der er kjøkkentilgang mulgiens heller begrenset og mye rot med tanke på at man betaler mye mer. Det går nok for fire måneder, men skal du være to semester vil jeg anbefale kollektiv eller lignende.

2015

Høst 2015 - BA i Sammenliknende politikk

Høst 2015 - BA i Sammenliknende politikk

01.08.2015 - 20.12.2015

Førebuingar/praktiske tips

I forkant av oppholdet er det en god idé å pakke med seg varme vinterklær. Temperaturen i vintermånedene kan fort falle til -30, og temperaturer på rundt -20 er også normalt på denne tiden av året. For de som reiser på høstsemester kan det også være lurt å pakke med seg lette klær, sommermånedene kan fort bli veldig varme og fuktige.

Undervisningsformer

Forelesningene varer oftest i 1,5 timer uten pause, mens noen fag har 3 timers forelesning isteden. Forelesninger i 1.års og 2.års fag er gjerne store forelesninger med over 100 studenter, mens forelesinger for 3.års og 4.års fag gjennomføres i mindre grupper. Det er også en del forelesninger som har oppmøteplikt. Deltagelse i forelesninger legges også vekt på i noen fag og teller inn på den endelige karakteren. Fagene er også lagt opp på en annen måte enn i Norge, istedenfor en stor eksamen på slutten av semesteret har man gjerne flere oppgaver og midterms som teller inn på den endelige karakteren.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet er nok så omfattende, så det er nok å velge mellom. Det vanlige er å ta 15 credits noe som tilsvarer fem fag, fagene er vanligvis litt mindre enn i Norge. Fagene gir for det meste 3 credits, men man kan også velge å ta fag som gir 6 credits. To studiepoeng i Norge utgjør en credit i Canada.

Fagleg utbyte og språk

Jeg vil si det faglige utbyttet er på linje med Norge, universiteter i Canada er som regel offentlige institusjoner og holder for det meste høy kvalitet. Universitet er tospråklig så alt på campus er på både engelsk og fransk, alle fagene på universitetet blir også tilbudt på engelsk og fransk.

Universitetsområdet og byen

Campus er ganske stort så det kan bli lange gåturer mellom forskjellige forelesninger, men det er relativt lett å finne frem. Selve campus er også adskilt fra resten av byen, så det meste befinner seg på det samme området.
Selve byen er nok så overkommelige å komme seg rundt i, selv om kollektivtransporten ikke alltid er den beste. Bor man i sentrum av byen har man det meste av det som er verdt å se i gangavstand. Det området jeg tilbragte mest tid i når jeg bodde i Ottawa var Byward Market, i Byward Market er det masse barer og spisesteder. Er man ute etter rimelige barer og spisesteder ligger det også en del av dem i nær tilknytning til campus. Ottawa er kanskje ikke den mest spennende byen men det er gode muligheter til å reise rundt, både Montréal og Toronto ligger i nærheten og det er også gode muligheter til USA.

Bustad

Man kan velge å bo i studentbolig, men det er gjerne dyrere leiepriser for disse enn det er å leie privat. Jeg vil si at leieprisene sentralt i Ottawa er litt rimeligere enn i Bergen, hvis man har lyst til å betale enda mindre i leie kan man også bosette seg utenfor sentrum. Selv valgte jeg å tilbringe noen netter på hostel mens jeg lette etter bosted, veldig mange utvekslingstudenter gjør det samme så dette er en god anledning til å bli kjent med andre utvekslingstudenter. Det er vanligvis lettere å finne sted å bo hvis man skal være i Ottawa i åtte måneder, en del utleiere er skeptiske til å leie ut i kun fire måneder. Jeg anbefaler å ta en tur innom off campus housing service (https://www.uottawa.ca/housing/off-campus-housing) der kan man få en oversikt over ledige boliger.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet er ganske greit, det er lett å bli kjent med nye mennesker. Det er også mange organisasjoner og foreninger man kan melde seg inn i. Canadiere er vanligvis ganske høflige og vennlige og er lette å komme i kontakt med.

Haust 2014 - BA i kjemi

Haust 2014 - BA i kjemi

01.09.2014 - 31.01.2015

Førebuingar/praktiske tips

Da jeg ankom hadde jeg forberedt meg på en kald høst, og hadde dermed ikke nok sommerklær til den varme tidlige høsten.
Husk at dersom du ønsker å bruke elektrisk utstyr på full effekt er du nødt til å kjøpe en transformator, og ikke bare en vanlig overgang. Med ladere går det fint, men jeg hadde verdens slappeste hårføner i et halvt år.
Alle studenter må betale for en forsikring gjennom skolen, men det er mulig å slippe dette dersom man er dekket av Helfo. Snakk direkte med din kontakt ved uOttawa, dette opplyses ikke godt om gjennom deres offentlige informasjon.

Undervisningsformer

Forelesningene varer i 1,5 timer uten pause, og noen ganger har man tretimers "dobbeltime". Pause mellom disse to timene er ikke selvsagt, men det virker som om de fleste foreleserne gir studentene syv minutter.
Universitetet er svært stort, og man har gjerne forelesninger med flere hundre andre. På tross av dette er foreleserne åpne for spørsmål, og ønsker gjerne at man sier ifra dersom man ikke får med seg hva som blir sagt.
Det er mye større fokus på notater og memorisasjon enn i Norge, og det merkes på de Canadiske studentene.

Vurdering av emnetilbodet

Det er mange og gode emner tilgjengelig, men det kan være vanskelig å finne noe som passer godt med egen progresjon. Fagene deres måles i "credits" som tilsvarer to studiepoeng, og de fleste fag er på tre credits.
De setter ikke alltid opp de samme fagene som året før, så dersom man ikke har emnelisten for det året man skal studere kan det være greit å forberede seg på at man ikke får de fagene man har tenkt på.

Fagleg utbyte og språk

Det faglige utbyttet er på linje med i Norge, men man får selvsagt trening i språk og det å omstille seg. Veldig mange fag tilbys både på engelsk og fransk, og informasjon fra universitetet kommer som regel på begge språk.

Universitetsområdet og byen

Universitetsområdet er ganske stort, så det kan bli litt gåing mellom forelesninger. På den annen side er det også veldig forståelig, siden man finner det meste som trengs inne på campus. Byens sentrum kan på mange måter sammenlignes med Bergen, selv om det er en del tettere. Det aller meste er innen gangavstand, og det tar ca. 15 minutter å gå dit fra universitetet. Når man går ut er ikke de oppgitte prisene medregnet skatt, og det forventes at man tipser på toppen av dette. Det er en del forskjellige skoler når det kommer til hvor mye studenter skal tipse, så det greieste er nok å høre med noen lokale studenter.

Bustad

Det er mulig å bo i et kompleks med andre utvekslingsstudenter, og mange trives godt med dette på grunn av det sosiale miljøet som bygges. Det er derimot dyrere enn å bo privat, og man må dele fasiliteter med mange andre. Det er en utbredt skepsis mot å leie ut til noen man ikke har møtt personlig, samt at mange av nettsidene for utleie er svært mangelfulle. Det beste alternativet er sannsynligvis å booke et par overnattinger i byen, og så melde seg på en visningstur.

Sosialt miljø

Canadiere er generelt ganske åpne og vennlige mennesker. De fleste er nysgjerrige på Norge, og kan lett kjøpes med litt norsk melkesjokolade. Det er drøssevis med frivillige studentgrupper og de har et veldig utviklet idrettsprogram for studenter. I tillegg har alle studenter gratis tilgang på treningssenter gjennom semesteravgiften. Spesifikke idrettsklubber koster gjerne ekstra, og prisen varierer veldig mellom idrettene. Det virker ikke som om konsertmiljøet i Ottawa er noe å skryte av, men man kan alltids finne nye småband på lokale barer.

Bygg i mørket
Foto/ill.:
© University of Ottawa

Informasjon