Hjem
Click

Utdanning

bilateral

University of Otago og Universitetet i Bergen (BILATERAL)

  • LandNew Zealand
  • ByDunedin
  • AvtaletypeBilateral
  • Lengde på opphald1-2 semester

Om avtalen

Kven kan søke

Denne avtalen er i utgangspunktet open for alle UiB-studentar, gitt at ein kan finne emne som passar med studieplanen. University of Otago har eit krav om C-snitt for å gje opptak, og ein må kunne vise til eitt års studier ved UiB før avreise. I tillegg må ein dokumentere engelskkunnskapar - anten med karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregåande, eller i form av ein engelsktest som er godkjent av Otago.

Når i studiet kan eg reise

Ta kontakt med studierettleiar ved ditt institutt/fakultet for informasjon om dette.

Språk

Undervisningsspråk er engelsk. Norske studentar slepp som regel unna engelske språktestar, dersom dei har karakteren 4 eller betre i engelsk frå videregåande. Ved dårlegare karakter enn dette frå videregåande må studenten finne informasjon på nettsidene til University of Otago om kva engelsk-dokumentasjon universitetet krev. Dersom ein skal ta fag på masternivå ved Otago må ein dokumentere engelskkunnskapar på annan måte enn karakteren frå videregåande skule. Les meir på Otago sine nettsider.

Kva emne kan eg ta

University of Otago er eit breiddeuniversitet med studietilbod innan dei fleste fagområde.

Studieavgift

Studieavgifta ved dette universitetet ligg på $12,500 NZD per semester i 2015. UiB-studentar får ein rabatt på 10% av dette beløpet. Merk at dette likevel er ein del over ramma Lånekassen i utgangspunktet kan gje støtte til.

I uttaket med frist 1. september 2017 har vi fått ein friplass ved University of Otago.

Om lærestaden

Om lærestaden og byen

University of Otago blei grunnlagt i 1869 og er dermed New Zealands eldste universitet. Det er eit forskingsintensivt og internasjonalt anerkjent universitet. Hovudcampusen er i Dunedin. I tillegg finst campusar i Christchurch, Wellington, Southland og Auckland. Totalt har universitetet om lag 19 000 studentar, og av desse er rundt 1 500 internasjonale studentar.

Dunedin ligg ganske langt sør på Sørøya, og har om lag 130 000 innbyggarar. Arkitektonisk er byen inspirert av Edinburgh i Skottland, og ein av dei best bevarte viktorianske og edwardianske byane på den sørlege halvkule. Det fargerike bysenteret, med sine mange kaféar, restaurantar, teater, museer og internasjonale kunstsamlingar ligg berre ein spasertur unna campus. Det er heller ikkje langt frå austsida av campus til hamneområdet, ein populær stad for aktivitetar som blant anna surfing, roing og fisking.

Bustad

Universitetet i Otago hjelper utvekslingsstudentar med å finne bustad, enten på eller utanfor campus. Det er vanleg praksis at to internasjonale studentar og ein student fra New Zealand bur saman. Internasjonale studentar blir ikkje plassert i bustad saman med studentar frå same land.

Semesterinndeling

Februar - juni og juli - november.

Studentrapportar

2016

Haust 2015/vår 2016 - BA i biologi

Haust 2015/vår 2016 - BA i biologi

01.07.2015 - 30.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Ta med varme klær! Dunedin er kjent for å ha 4 årstider på en dag, og det på både godt og vondt. Du kan du få tak i det aller meste i Dunedin (utenom brunost), så det er ikke så viktig å være forberedt på hver minste ting.

Når det gjelder mobiltelefon kan det være lurt å ta med en som ikke er låst til et mobilselskap, ellers fungerer den ikke her nede. Ellers kan du kjøpe en billig telefon her nede. De fleste utvekslingsstudentene har en vanlig smarttelefon som de bruker på internet og en billig telefon som de bruker til å ringe med, det fungerer ganske bra.

Undervisningsformer

I sammenligning med biologiundervisningen på UiB er fagene her nede mer praktisk rettet, hvor en stor del av den endelige karakteren er bygget på innleveringer som vitenskapelige artikler, labrapporter og presentasjoner. Vanligvis veier den avsluttende eksamen rundt 50-40% av karakteren mens den resterende delen består av innleveringer. Fagene jeg tok hadde to 50 min lange forelesninger samt en 3 timers lab eller seminar i uken. Mange av biologifagene har også en del feltkurs gjennom semesteret, oftest i helgene.

Vurdering av emnetilbodet

Jeg er veldig fornøyd med emnetilbudene på Otago. De er ofte mer spesifikt rettet enn på UiB, noe som gjør at du slipper unna mye generelt som du gjerne har gått gjennom før. Fagene er også delt opp i 100-, 200-, og 300-level "papers", som er tilpasset hvilket år av bacheloren du er i. Jeg valgte flest 300 fag og et par 200 fag, men du kan fritt velge fag fra alle nivåer så lenge de er godkjent hos studieveileder hjemme. Fagene jeg tok var under kategoriene zoologi, botanikk, plantebasert bioteknologi, marint og økologi.

Fagleg utbyte og språk

Jeg har hatt et stort faglig og språklig læringsutbytte ved Otago. Mer praktisk arbeid har gjort meg mye tryggere på å skrive rapporter og vitenskapelige artikler. At undervisningen er på engelsk er lett å komme inn i (etter at du er tilvendt den New Zealandske dialekten...) og er et stort bonus.
Den faglige poengscoren er annerledes fra den norske. Hvert fag tilsvarer 9 norske studiepoeng, noe som tilsier at du må ta 4 fag for å få nok studiepoeng. Til gjengjeld sitter du igjen med 36 studiepoeng hvis du blir et semester. Blir du to er det mulig å kutte et fag det andre semesteret.

Universitetsområdet og byen

Universitetet er det eldste i New Zealand og ble bygd på 1800-tallet. Dette syns, for en del av bygningene på campus ser ut som de er tatt rett ut fra Galtvort i Harry Potter. Universitetet er lokalisert i den nordre delen av byen, ("studentdelen") hvor du finner studentboliger, caféer, butikker, restauranter og alt annet du trenger en kort gåtur unna. Byen mye å by på for å være såpass liten, og er også en kort kjøretur unna mange vakre naturomgivelser.

Et par godbiter Dunedin har å by på:
Den eneste albatrosskolonien i verden på fastland! Flotte strender hvor pingviner, sjøløver og sel er et vanlig syn. Cadbury sjokoladefabrikk, Freia er seriøst overvurdert. Speights Brewery (de har populære omvisninger med ølsmaking som ikke bør gås glipp av). Baldwin Street - Verdens bratteste bakke (og ja, folk bor der).

Bustad

Jeg valgte å bo i såkalte "Uniflats" som er eid eller leid av universitetet. Dette er leiligheter rundt campus hvor det vanligvis bor 4-5 utvekslingsstudenter samt 1-2 "kiwi hosts" som er fra New Zealand. Kiwi hostene er vanlige studenter som har valgt å ta på seg et ekstra ansvar for å hjelpe internasjonale studenter med å integrere seg i Dunedin. Dette syns jeg var et flott opplegg for da er det mye lettere å bli kjent med lokale og ikke bare andre utvekslingsstudenter. Det er også betryggende å allerede ha kontakt med noen du skal bo med når du først skal flytte til andre siden av verden. Jeg bodde i en leilighet med 5 andre studenter som var del av et større kompleks bestående av 7 andre leiligheter med felles hage. Det var et varmt og sosialt miljø hvor jeg trivdes veldig godt.

Sosialt miljø

Lokale New Zealandere (også omtalt som kiwis) er generelt utrolig vennlige, imøtekommende og pratsomme. Dette kan lett bli et sjokkerende første møte for en nordmann, men man blir fort vant til det. Det er lett å finne venner i Dunedin, spesielt hvis du bor i en Uniflat leilighet. Uniflats er flinke til å arrangere middager, turer og andre sosiale eventer for utvekslingsstudenter. Siden du havner oppi et tett studentmiljø er det alltid fester og andre sosiale eventer på gang. Dunedin er lokalisert få timer fra spektakulære naturområder (det er tross alt der store deler av Ringenes Herre ble filmet inn) og det er lett å samle en gjeng studenter for å utforske sammen.

Kollektiv transport i på sørøyen av New Zealand er ikke noe å skryte av så det er lettest å komme seg rundt bil. Jeg gikk sammen med en venninne og kjøpte bil. Biler er veldig rimelige i New Zealand (vi kjøpte en for rundt 4000 kr), men pass på å kjøpe en som holder til du får solgt den igjen! Ellers er det lett å leie bil (spesielt hvis du samler en god gjeng) eller haike.

Haust 2015/vår 2016 - BA i biologi

Haust 2015/vår 2016 - BA i biologi

01.07.2015 - 20.06.2016

Førebuingar/praktiske tips

Prøv å finn ut mer om skolesystemet og hvilke fag som passer for deg. Hvis du som utveklsingsstudent må ta 4 fag kan det spesielt være viktig å sjekke at fagene du tar er overkommelige. På University of Otago er det vanlig å ha lab hver uke i hvert fag (spesielt hvis du tar science). Det er også vanlig å skrive essay og ha frammføringer. Dette betyr at det er mere arbeid så MÅ bli gjort over semesteret, noe som er forskjellig fra UiB.

Undervisningsformer

Her har de forelesninger som er ganske like som i norge. Hvert fag har for det meste to forelesninger i uken og en lab/tutorial. Labene er veldig nyttige og du lerer utrolig mange ting som er viktige for arbeidslivet. I tutorialsene lærer du blant annet å forstå emnet du tar slik at du kan diskutere det med andre. Undervisningen her fokuserer mye på å gi deg erfaring og kunnskap for jobblivet.

Vurdering av emnetilbodet

Det er et stort utvalg av emner her og jeg er veldig fornøyd med fagene jeg har tatt. Emner fra juss til geologi til maori kultur er tilgjengelige. Etter å ha vert her ett år har jeg oppdaget mange nye emner som jeg er interessert i og kunne ønske jeg hadde muligheten til å ta.

Fagleg utbyte og språk

Som sagt det faglige utbyttet er fantastisk bra. Jeg føler jeg har masse kunnskap og erfaring som gjør meg klar for jobblivet. Emnene gir oss ikke bare tekstbøker og pugging, men også innsikt i hvordan det er å jobbe med dette speselle emnet.

Universitetsområdet og byen

Universitetet (campus) og studenthusene ligger samlet og det er oftest 5-10 minutter å gå hjemmefra til en forelesning. Det at alt er samlet gjør studentmiljøet veldig bra. Du ser nesten bare studenter hver dag, og hvis du har møtt noen en plass er det stor sannsynlighet for å treffe på dem igjen. Sentrum ligger rett ved campus og uteplassene er 20 minutter unna. For det meste er festeligheter hjemme i husene.
Det er en by med stort areal og liten populasjon. Det er mange strender hvor du kan bade eller surfe bare 15 minutters kjøretur unna. Det er små fjell og bakker du kan gå på tur til og de har en stor, vakker botanisk hage. Det er også et stort treningssenter på campus som er gratis for studenter. Det er også mange biblioteker som er tilgjengelige for forskjellige emneretninger. Disse har gode studieplasser, med eller uten pc, og mange bøker til utleie eller som du kan bruke i biblioteket.

Bustad

På campus er det mange små hus som er for det meste 1 etasje. Der bor du med 5-6 andre. Du kan ha studentflat der du bor med studenter fra NZ. Disse er ofte ikke så veldig bra og er kalde om vinteren. Husene her er veldig dårlig isolert. Du kan også bo i university flats hvor det er minst en kiwi host (en kiwi som bor med deg og også passer på at du vet det du trenger å vite). Du vil også bo med andre utvekslingsstudenter. Disse flatene er bedre og strømregningen er med i leien, så varmepumpen kan stå på hele tiden.

Sosialt miljø

Miljøet her er veldig sosialt. I noen perioder er det minst 1 fest i gata hver dag, og andre ganger er det bare i helgene. Dette betyr ikke at du fester hver dag, men heller at du har muligheten til å være sosial når du ønsker det. Det er også mulig å bo på et par gater der det er lite festing rundt deg. Å bo i flat med 5 andre gjør hverdagen din veldig sosial også. Det er også mange komplekser der det bor rundt 30 personer. Dette er en god mulighet til å lett bli kjent med nye. Det er mange sosiale aktiviteter tilgjengelig gjennom blant annet OUSA.

2015

Haust 2015 - BA i arbeids- og org.psykologi

Haust 2015 - BA i arbeids- og org.psykologi

01.07.2015 - 07.11.2015

Førebuingar/praktiske tips

Det er lurt å sende inn alle søknader så fort som mulig, da disse ofte tar litt tid. Visum-søknadsprosessen var kanskje den mest kronglete, da jeg måtte sende passet til London og de også sa at jeg måtte vise kvittering på at jeg hadde betalt skolepenger. Etter litt frem og tilbake sendte jeg en mail hvor jeg prøvde å forklare hvordan Lånekasse-systemet fungerer, og da gikk det greit. Passet med studentvisum ble sendt tilbake dagen etter.

Undervisningsformer

Vi hadde som regel tre forelesninger per fag i uken, pluss en tutorial for hvert fag. I tutorials gikk vi gjennom det vi hadde hatt om på forelesningene, men litt mer nøye og i mindre grupper. Tutorials var veldig nyttig hvis det var noe man ikke helt hadde forstått eller trengte ekstra hjelp med.

Vurdering av emnetilbodet

Emnetilbudet var veldig stort og variert. Jeg hadde fire papers på 100 level, men man kunne også velge papers på 200 eller 300 level (altså andre og tredje års fag). Hvis man er interessert i papers på 200 eller 300 level, er det som regel listet opp hvilke fag du allerede må ha hatt for å være kvalifisert for å ha disse.

Fagleg utbyte og språk

Språket gikk veldig greit. Jeg er vant til å ha skolebøker på engelsk. Det eneste som var litt uvant var å ha forelesninger på engelsk og å notere på engelsk, men dette vendte jeg meg veldig fort til. De fleste foreleserne var kjempeflinke; det virket som om de virkelig brydde seg om deg som student og ville at du skulle gjøre det best mulig.

Universitetsområdet og byen

Dunedin er en veldig fin by. Den er passe stor, og så fort du kommer ut av bykjernen kommer du til strender, åser og annet 'typisk' New Zealandsk landskap. Universitetet ligger 20-30 minutter i gå-avstand fra sentrum, og jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at det er et av de vakreste universitetsområdene jeg har sett. Tvers gjennom campus renner Leith river, og på de grønne gressområdene rundt pleier ofte studenter å sitte og lese på solskinnsdager. Campus inkluderer også blant annet kafeer, butikker, biblioteker og naturligvis også forelesningsbyggene, og alt ligger maks ti minutter fra hverandre i gå-avstand.

Bustad

De fleste utvekslingsstudentene bor gjennom University Flats, hvor man bor med 3-5 andre. Av disse er 1-2 såkalte kiwi hosts (det vil si studenter fra New Zealand) og resten er andre internasjonale. Jeg likte veldig godt systemet med kiwi hosts, da det motvirker den tendensen hvor man 'bare' blir kjent med andre utvekslingsstudenter. Man vil jo så klart bli kjent med de som bor der også! Alle University Flat-ene er sentrert rundt universitetet, så jeg hadde bare fem minutter å gå for å komme til forelesningene.

Sosialt miljø

Det sosiale miljøet var veldig bra. Alle utvekslingsstudentene var interessert i å bli kjent med hverandre, så det var veldig lett å komme i kontakt med likesinnede. Og siden alle de internasjonale bodde så nærme hverandre, var det alltid noe som skjedde. Hvis det var en fest var som regel alle som ville komme invitert, og hvis man ville reise et sted var det alltid noen å dra sammen med.

brukt_university_of_otago_new_zealand.jpg

Grøn campus
Foto:
The University of Otago

Informasjon