Hjem
Aarebrotforelesningen
Nyhet

Aarebrotforelesningen 2022 skal holdes av Lars Fredrik Händler Svendsen

Den fjerde Aarebrotforelesningen går av stabelen 16. januar 2022 og skal holdes av filosofen Lars Fredrik Händler Svendsen. Tema for forelesningen er frihet.

Portrett av filosof Lars Fredrik Händler Svendsen
Er frihet mulig? Kan du bestemme hvilken retning livet ditt tar? Lars Fredrik Händler Svendsen kan allerede nå avsløre at svaret på det, det vet vi ikke. Men han vil likevel argumentere for at frihet er fullt mulig under den 200 minutter lange Aarebrotforelesningen.
Foto/ill.:
C-F Wesenberg/ kolonihaven.no

Hovedinnhold

Se forelesningen her på YouTube eller Vimeo

Tema for forelesningen er frihet, men er frihet mulig? Kan du bestemme hvilken retning livet ditt tar eller er du prisgitt dine omstendigheter?

Lars Fredrik Händler Svendsen kan allerede nå avsløre at svaret på det, det vet vi ikke. Men han vil likevel argumentere for at frihet er fullt mulig.

Frihetens relevans i dag

Det dukker stadig opp saker hvor evnen til frihet står sentralt i dagens samfunn. Vi har hatt flere saker i det siste hvor vi spør om det er psykiatri eller om er det en aktør med skyldevne.

—Det var for eksempel det 22. juli-rettssaken handlet om. De grunnleggende fakta i saken var alle enige om, men det man skulle avgjøre var om dette var en aktør med skyldevne eller ikke. Og da snakker vi om frihet, sier Svendsen.

Under forelesningen vil Svendsen også tegne opp den samfunnsmessige eller politiske rammen rundt friheten og drøfte hva vi bør bruke friheten vår til på et individuelt nivå.

—I dag ser vi store politiske omveltninger. Vi har fremvekst av illiberale demokratier med autoritære styresett. Hvert eneste år de siste 16 årene har det vært en nedgang i liberale demokrati, altså frie samfunn på kloden. Så det er helt klart at friheten er under et politisk press, påpeker han.

Frykter ikke lengden på forelesningen

Svendsen er godt i gang med forberedelsene til maratonforelesningen på 200 minutter og ser frem til å få gå i dybden på temaet.

— Da rektor ringte tenkte jeg at dette er en stor ære, og selvfølgelig vil jeg gjøre det. Det falt meg ikke inn et øyeblikk å si noe annet. Aarebrotforelesningen er en viktig forelesning og med et format der man får lov til å boltre seg med et tema, sier Svendsen.

Han frykter overhodet ikke lengden på forelesningen som er 200 minutter, men påpeker at frihet er et kolossalt omfattende tema så det største arbeidet fremover blir å komprimere foredraget. Hvis han skulle tatt med alt han har lyst til å snakke om i dag hadde forelesningen blitt på minst 500 minutter.

—Jeg skriver alltid første utkast til bøker og foredrag for hånd. Når jeg skriver det inn på Macen blir vanligvis en tredjedel forkastet. Dessverre er det mange morsomme digresjoner som ryker, men det er fint å skjære ned. Det gjør nok foredraget godt at jeg må utøve en viss form for disiplin her, innrømmer Svendsen.

Rektor gleder seg til en ettertenksom og sterk forelesning

Rektor ved UiB, Margareth Hagen, som er leder for programkomiteen til Aarebrotforelesningen er fornøyd med at det er Lars Fredrik Händler Svendsen som skal holde maratonforelesningen i Aulaen.

— Jeg er veldig glad for at Svendsen takket ja til å holde denne viktige forelesningen. Jeg har fulgt Svendsen i mange år. Han er en sterk forfatter og formidler, begrunner hun.

Hun understreker også viktigheten av temaet han skal snakke om. 

— Frihet er et begrep mange bruker og en fane vi holder høyt. Å drøfte hvorfor dette er en viktig verdi for oss, og hva dens grenser og bestanddeler er, er vesentlig. Jeg gleder meg til en ettertenksom og sterk forelesning, avslutter rektor Hagen.