Hjem
Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap
Nyheter

Vellykket studietur til Brussel

Fagutvalget ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap arrangerte en vellykket studietur i uke 9 til Brussel, hovedstaden i Belgia. Det var et godt faglig program, tid til sosialisering og selvsagt belgiske vafler.

Bilder av studenter i Brussel

Hovedinnhold

Mandag 27. februar reiste 32 administrasjon og organisasjonsvitenskap studenter fra Bergen.  Programmet begynte den påfølgende tirsdagen med en guidet tur igjennom Brüssel sine gater før turen gikk videre til Europa-parlamentet.   Studentene fikk sitte i EP-Hemicycle hvor de ulike parlamentsmedlemmene debatterer.  Det ble forklart om parlamentets funksjon, hvordan parlamentet var oppbygget og medlemsstatistikken. Dette var å se AORG107 i praksis!

Onsdag den 1. mars bar turen videre til Norway House hvor Vest-Norsk Brüsselkontor holdt et engasjerende foredrag om deres virksomhet og deres syn på EU.  Det var et spennende perspektiv på EU på regionalt nivå, og en forklaring av hvordan de ulike regionene går sammen og kan samarbeide i felles utfordringer.  Her kunne en kjenne igjen elementer fra AORG101 om organisasjonsteori og organisasjonsstrukturer.

Fagutvalget ble tatt i mot av EU- delegasjonen som fortalte om Norges virksomhet i Brüssel og hvordan Norge kan påvirke EU sin politikk. Studentene var og så heldig som fikk møte Det norske Storting sin representant i Brüssel og hans oppgaver.

Torsdagen var og en spennende dag, hvor fagutvalget hadde arrangert et møte med Kristof Valeminck som er UiB sin eneste ansatte i Brüssel. Han fortalte om sin varierte hverdag, med ulike oppgaver. Blant annet den viktige jobben å bistå norske forskere til å søke på midler for forskning via EU sine program.

Videre ble det tid til å snakke med Natascha Sander fra EU – Kommisjonen som fortalte om Erasmus+. Til slutt kom Paal Frisvold daglig leder i Geelmuyden Kiese Brussels. Frisvold fortalte om forholdet mellom EU og Norge i fra et Lobbyist standpunkt, noe som var meget innsiktfylt og lærerikt. Er det en ting fagutvalget lærte i Brussel er det at Norge har veldig mye kontakt med EU til tross for at Norge ikke er et skikkelig medlemsland.

Fredagen ble tilbrakt på Belgias føderale parlament, hvor det var tid til en omvisning. Belgia har en, spennende politisk organisering med sine totalt seks ulike parlamenter: det føderale parlamentet; et parlament for hvert av de dominerende språkene (fransk og nederlandsk) og et parlament hver for de tre regionene (Flanders, Vallonia og Brussel). Det føderale parlamentet kalles «Palace of the Nation».

Studieturen ble avsluttet med en fellesmiddag. Etter en lærerik og sosiale uke – hvor det var tid til både fag og nye vennskap. Fagutvalget arrangerer neste studietur i 2019, og gleder seg allerede!