Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap

Torstein Nesheim i DN: Må lære av Lærdal

I Dagens Næringslivs spalte «Forskning viser at ... » skriver Torstein Nesheim sammen med Synnøve Nesse og Marcus Selart fra NHH om hvordan vi kan lære av krisehåndteringen i Lærdal.

Hovedinnhold

Nesse, Nesheim og Selart argumenterer for betydningen av detaljert lokalkunnskap, tette nettverk og tillit mellom de som gjorde en innsats i Lærdal. De viser til en studie på krise- og beredskapsplaner, og tre pågående studier av kriseledelse. Forskningen viser at det som bidrar til effektiv kriseledelse er improvisasjon, men kombinert med planlegging og trening.

Nøkkelen til effektiv kriseledelse ligger i planlagt improvisasjon. Det vil si: Vi må tilrettelegge for at våre intuitive handlinger i kaotiske situasjoner er vel forankret med våre mål.

De mener våre administrative ledere ikke åpner for dette i dag gjennom sentraliseringen og spesialiseringen av krise- og beredskapshåndteringen i Norge, og at det er på tide at vi i større grad hører på lærdølene.

Les hele innlegget via vedlegget til høyre.