Hjem
Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap

Gode eksempel

Her finner du noen gode eksempel på utveksling hvor du kan se hvordan et slikt opphold kan legges opp. Avtalene som trekkes frem her passer særlig bra for deg som studerer administrasjon og organisasjonsvitenskap.

Avtaler Australia
UiBs avtaler i Australia

Hovedinnhold

University of Essex

Når: du kan reise mellom 3-6 semester. Opphold i et 1-2 semester. Essex har et system med tre semester. Dersom du velger å reise på høsten for kun ett trimester vil oppholdet bli noe kortere enn vanlig. For utreise et helt år eller om våren har det ingen betydning.

Hvor: Campus Wivenhoe Park ligger utenfor Colchester omtrent en times togtur fra London.

Fag og emner: Du vil studere ved Department of Government. Emnene er 7,5 eller 15 ECTS. Du skal ta 60 ECTS på et helt år. Altså 2-4 emner per semester.

Eksempel: Instituttet tilbyr blant annet BA grad i «Political Theory and Public Policy». Et fullt års studier på dette program kan se slik ut:

Du kan også velge andre emner ved instituttet, f.eks. innen «Elections, Public Opinions and Parties» eller «International Relations». Som utvekslingsstudent trenger du ikke følge et bestemt program, men kan normalt velge emner nok så fritt.

Bolig: Universitetet tilbyr ulike typer studentboliger på campus. De fleste studentene bor på campus, i alle fall på lavere grad. På hovedcampus kan du velge mellom «The Quays», «South Towers» og «The Meadows» som har noe ulik standard og beliggenhet.

Økonomi: Du får støtte fra Lånekassen som vanlig når du reiser på utveksling. I tillegg får du et mindre reisestipend. Dette er en avtale innen Erasmus programmet, Du får et erasmus stipend på ca. 400 € per mnd for utveksling til UK.

Les mer om avtalen og søk utveksling her.

Gode alternativ til dette universitetet kan være Universiteit van Amsterdam eller Vrije Universiteit Amsterdam.

Sciences Po Lille

Når: du kan reise mellom 3-6 semester. Opphold i et 1-2 semester. Det akademiske året i Lille er omtrent som i Norge.

Hvor: Lille ligger nordvest i Frankrike på grensen til Belgia. Innbyggertallet er omtrent som Bergen, men nesten halvparten av innbyggerne er studenter. Sciences Po Lille er en del av paraplyuniversitetet Université Lille Nord de France. Her er du midt i Europa. Brussel og Paris er kun en times tid unna med tog.

Språk: Det er fullt mulig å studere på engelsk ved Sciences Po Lille, selv om det er en fordel å kunne grunnleggende fransk. De tilbyr fransk språkkurs til internasjonale studenter.

Fag og emner: Sciences Po er spesialiserte statsvitenskapelige institutt, men tilbyr også emner innen mange andre samfunnsvitenskapelige fag, i tillegg til jus og gjerne historie. Emnene er på 4-5 ECTS, så du må regne med å ta flere emner per semester enn ved UiB.

Eksempel: Her er et eksempel på et fullt års studieløp på engelsk fra studietilbudet i 14/15 med fokus på europeisk integrasjon som de er særlig gode på Lille. Liste med emner legges ut her. Det er ikke noe problem å følge 4 års emner som BA student.

Semester 1:

 • Français- Langue étrangère (4 ECTS)
 • French Politics and Institutions (4 ECTS)
 • EU Immigration and Asylum Policy (4 ECTS)
 • Unsettled Questions about the European Idea (4 ECTS)
 • Public Opinion and the European Union (4 ECTS)
 • The debt issue in comparative perspective (4 ECTS)
 • Sustainable Development in the Eastern European Countries (4 ECTS)

Semester 2:

 • Français- Langue étrangère (4 ECTS)
 • The aftermath of war in Regional and Historical Context (4 ECTS)
 • The Dynamics of European Governance (4 ECTS)
 • Crisis management (4 ECTS)
 • Coercion and Engagement: The Politics of Rogue States (4 ECTS)
 • Environmental Mobilizations, a Comparative Approach (4 ECTS)
 • Global Climate and Energy Politics (4 ECTS)
 • Journalism, Politics and the Use of Social Media (4 ECTS)

Dette virker kanskje som veldig mange emner, men husk at opplegget deres er tilpasset dette. I Frankrike legges det mer vekt på det som foregår i undervisningen enn du kanskje er vant til fra Norge, hvor pensumkunnskap er det viktigste for vurderingen.

Bolig: I samarbeid med studentorganisasjonen CROUS tilbys det ulike studentboliger. Det internasjonale kontoret vil hjelpe deg med å finne bolig. I Frankrike kan man også få en form for økonomisk støtte til bolig også som internasjonal student, Caisse d'allocations familiales (CAF).

Økonomi: Du får støtte fra Lånekassen som vanlig når du reiser på utveksling. I tillegg får du et mindre reisestipend. Du kan også få språkstipend til å ta forberedende kurs i fransk. Dette er en avtale innen Erasmus programmet, Du får et erasmus stipend på ca. 400 € per mnd for utveksling til Frankrike.

Les mer om avtalen og søk utveksling her.

Gode alternativer i Frankrike er Sciences Po Paris og Sciences Po Grenoble.

Universität Potsdam

Når: du kan reise mellom 3-6 semester. Opphold i et 1-2 semester, men det må være for et helt år eller kun vårsemester. Det er fordi det akademiske året i Tyskland går fra okt-feb, apr-jul.

Hvor: Potsdam ligger rett utenfor Berlin. Campus Griebnitzsee hvor Social Sciences holder ligger nærmest Berlin et par stopp før sentrum i Potsdam. Man pendler enkelt hit med S-Bahn fra Berlin.

Språk: Undervisningsspråk er tysk og engelsk. Det er ikke noe problem å ta alle fag på engelsk, men utvalget vil selvfølgelig være mindre enn om du kan tysk. Grunnleggende kunnskaper i tysk er uansett en fordel når man skal bo i Tyskland. Det forberedende språkkurset ved Potsdam oppfyller dessverre ikke Lånekassens krav til omfang/varighet for å få språkstipend, men det er mange andre tilbydere av språkkurs i Berlin.Derimot kan du selvfølgelig ta tysk språkkurs i løpet av semesteret.

Fag og emner: Du vil studere ved Faculty of Economics and Social Sciences. Potsdam er særlig relevant for admorg studenter fordi de er ledende i Tyskland innen «Public Policy and Management». Omfanget av emner varierer etter type emne, hovedsakelig om det er forelesning eller seminar. I en forelesning tar du eksamen og får et middels antall studiepoeng. I et seminar kan du velge mellom ulike deltakelsesformer og får omfang vurdert deretter (kun deltakelse, deltakelse med presentasjon og full deltakelse med essay). Omfanget varierer fra 4-12 ECTS, noe som betyr at du bør ta 3-4 emner per semester, avhengig av type og deltakelsesform.

Eksempel fra kurskatalogen fra 14/15:

 • Comparative Public Policy
 • New challanges for international development cooperation
 • Climate Governance
 • Theories of EU Policy-Making
 • Celebrities as diplomats? George Clooney, Angelina Jolie, Bono et al. in international politics
 • International Economic Relations: Current Issues and Problems
 • Global Environmental Policy / Global Climate Policy
 • Theories of International Institutions
 • The Changing Arctic in International Relations - A Multidisciplinary Approach

Bolig: Universitetet tilbyr studentboliger i samarbeid med studentsamskipnaden. Disse ligger i Potsdam. De fleste studentene velger å bo privat i Berlin. Her er det mange muligheter for å leie en leilighet eller få et rom i kollektiv. Mange nordmenn leier ut leiligheter i Berlin og det er lett å finne utleiesider for rom i kollektiv.

Økonomi: Du får støtte fra Lånekassen som vanlig når du reiser på utveksling. I tillegg får du et mindre reisestipend. Du kan også få språkstipend til å ta forberendende kurs i tysk. Dette er en avtale innen Erasmus programmet, Du får et erasmus stipend på ca. 350 € per mnd for utveksling til Tyskland.

Les mer om avtalen og søk utveksling her.

Et godt alternativ i Tyskland kan være: Universität Konstanz

University of Minnesota

Når: Du kan reise mellom 3-6 semester på lavere grad. Det kan også være mulig for masterstudenter å reise i 2 semester. Opphold i et 1-2 semester. Minnesota krever C-snitt.

Hvor: University of Minnesota ligger i tvillingbyene Minneapolis og St. Paul som til sammen utgjør et storbyområde med flere millioner innbyggere. Her finner du da også alt et urbant menneske måtte ha behov for.

Språk: Engelsk. Dersom du har karakter 4 eller bedre i engelsk fra VGS slipper du språktest.

Fag og emner: Dept. of Political Science og Centre for the Study of Political Psychology ved College of Liberal Arts. Instituttet tilbyr et bredt spekter spesialiseringer. Senteret for Political Psychology og spesialisering i dette blir særlig fremhevet. Humphrey School of Public Affairs tilbyr master i Public Policy og samarbeider med pol.sci instituttet om et profesjonsprogram i Political Engagement. 15 credits tilsvarer 30 studiepoeng og de fleste emner er 3 credits. Du skal altså ta 5 emner per semester.

Eksempel: Her finner du informasjon om emner og program. Eksempel på et fullt semester studier:

 • POL 3225 - American Political Thought
 • POL 3321 - Issues in American Public Policy
 • POL 3489W - Citizens, Consumers, and Corporations
 • POL 3766 - Political Psychology of Mass Behavior
 • POL 3767 - Political Psychology of Elite Behavior

Bolig: Det er mulig å finne bolig på campus eller ordne dette selv privat. Her finner du mer informasjon for internasjonale studenter boligtilbud både on-campus og off-campus. Bor du på campus i USA er det vanlig at man velger en «meal plan» og spiser sine måltider på universitetet.

Økonomi: Du får støtte fra Lånekassen som vanlig når du reiser på utveksling. I tillegg får du reisestipend. Du må betale en rabattert studieavgift som i amerikansk sammenheng ikke er veldig høy. Dette får du ekstra støtte til fra Lånekassen.

Visum: Du må ha studentvisum for å studere i USA. Det er lurt å bestille time på ambassaden i god tid.

Les mer om avtalen og søk utveksling her.

Et godt alternativ til Minnesota er State University of New York.

University of Melbourne

Når: Du kan reise mellom 4-6 semester på lavere grad. Det kan også være mulig for masterstudenter å reise i 2 semester. Opphold i et 1-2 semester. Melbourne krever C-snitt. Husk at det akademiske året er opp ned i Australia, semester 1 er vårsemesteret. Det passer svært bra med opphold våren 4 semester og høsten 5 semester.

Hvor: Melbourne er den nest største byen i Australia med over 4 millioner innbyggere.Universitetet er landets nest eldste og ett av de beste. Klima kan sammenlignes med middelhavsklima, noe som ikke bør være en hindring for noen. Melbourne er en typisk multikulturell storby som sies å gi en litt «europeisk» følelse.

Språk: Engelsk. Dersom du har karakter 4 eller bedre i engelsk fra VGS slipper du språktest. Krver test for studier på høyere grad.

Fag og emner: School of Social and Political Sciences er et av de ledende miljøene i Australia. På lavere grad åpner studieretningen Politics and International Studies for ulike spesialiseringer. De tilbyr ulike mastergrader i sammen med Melbourne School of Government. 50 Credit Points tilsvarer 30 studiepoeng. Du skal ta 4 emner á 12,5 CP per semester.

Eksempel på ett semesters studieløp:

Bolig: Det tilbys noen on-campus boliger, men de fleste velger å bo privat. Universitetet har en online boligtjeneste med god informasjon. Sjekk også tidligere studentrapporter for gode tips.

Økonomi: Du får støtte fra Lånekassen som vanlig når du reiser på utveksling. I tillegg får du reisestipend. Du må betale en studieavgift. Dette får du ekstra støtte til fra Lånekassen.

Visum: Du må søke om studentvisum for opphold i Australia. Du finner mer informasjon på universitetets nettsider eller hos ANSA.

Les mer om avtalen og søk utveksling her.

To gode alternativer til Melbourne er University of Sydney og University of Queensland.

The University of Hong Kong

Når: Du kan reise mellom 3-6 semester på lavere grad. Det kan også være mulig for masterstudenter å reise i 2 semester. Opphold i et 1-2 semester. Krever C-snitt for opptak. Tilbyr inntil 5 friplasser per år.

Hvor: Hong Kong er en metropol med omtrent 7 millioner innbyggere, men byen er mer enn bare skyskrapere, og som storbyer flest har den masse å tilby. Her blandes kinesisk, britisk, øst og vest til en herlig røre.

Språk: Engelsk og kinesisk. Det er mulig å kombinere studier på engelsk med kinesisk språkkurs. Dersom du har karakter 4 eller bedre i engelsk fra VGS slipper du språktest.

Fag og emner: Department of Politics and Public Administration har fokus på «comparative political economy and Chinese politics, globalization and East Asian international relations, political theory and ethics, and public governance and civil society.» Ved UHK tar du 30 credits per semester slik som ved UiB. Normalt vil det si 5 emner per semester.

Eksempel: Kurstilbudet på engelsk er bredt. Eksempel på et års studier:

Bolig: Det er mulig å søke om studentbolig gjennom universitetet. Det er stort sett enkelt eller dobbeltrom i store Residence Halls. For tips til off-campus bolig er det lurt å lese tips fra tidligere studenter. Se også ANSA sine sider eller Study HK.

Økonomi: Du får støtte fra Lånekassen som vanlig når du reiser på utveksling. I tillegg får du reisestipend. Du må betale studieavgift dersom du ikke får friplass. Dette får du ekstra støtte til fra Lånekassen.

Visum: Du må søke om studentvisum for opphold i HK. Du finner mer informasjon på universitetets nettsider eller hos Study HK.

Les mer om avtalen og søk utveksling her.

Et godt alterntiv til University of Hong-Kong er The Chinese University of Hong Kong.

University of Cape Town

Når: Du kan reise mellom 4-6 semester på lavere grad. Opphold i et 1-2 semester. Krever C-snitt for opptak.

Hvor: Cape Town er Sør-Afrikas nest største by med omtrent 3 millioner innbyggere i storbyområdet. Byen ligger ved sørvestkysten og har et behagelig middelhavsklima. Table Mountain kalles fjellet som omkranser byen og gir seg til kjenne som landemerke på mangt et postkort.

Språk: Engelsk, Afrikaans, Xhosa.Undervisning foregår primært på engelsk. Dersom du har karakter 4 eller bedre i engelsk fra VGS slipper du språktest.

Fag og emner: Faculty of Humanities og Political Studies Department tilbyr statsvitenskapelige studier. Instituttet tilbyr fordypning i Politics, International Relations og Public Policy & Administration, herunder også Comparative Politics, South African Politics, Political Theory og Political Economy. En skal ta 72 credits per semester. Som regel 2-4 emner per semester.

Eksempel: Mer om program og emner finner du her. Her er et eksempel på fullt års studieløp:

Bolig: Du får hjelp gjennom IAPO til å finne privat bolig. De tilbyr rom i kollektiv til utvekslingsstudenter. Du blir mest sannsynlig plassert i en møblert privat leilighet ikke for langt unna campus sammen med andre utvekslingsstudenter. Det er mulig å komme med ønsker på forhånd. Dersom man ønsker er det fullt mulig å finne egen bolig. Les tips om bolig fra tidligere studenter.

Økonomi: Du får støtte fra Lånekassen som vanlig når du reiser på utveksling. I tillegg får du reisestipend. Studieavgift godt innenfor Lånekassens satser.

Visum: Alle internasjonale studenter må ha studentvisum til Sør-Afrika. Les mer her.

Les mer om avtalen og søk utveksling her.

Et godt alternativ i samme by er University of Western Cape.