Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap

Milfrid Tonheim om jentesoldater og reintegrering

Forsker Milfrid Tonheim har nylig blitt intervjuet av New York Times og StudVest om sin forskning på jentesoldater i Kongo. Tonheim har tilbrakt over 20 uker i Kongo i forbindelse med forskningsprosjektet og har særlig fokusert på reintegreringsprosessen – hvordan det er for jentene å vende tilbake.

Ung kvinne med kalashnikov, Januar 1986 i Kampala
Foto/ill.:
Alexander Joe/AFP/Getty Images

Det er lite forskning på jenters rolle som barnesoldater, men i Kongo er 30 til 40 prosent av barnesoldatene jenter. Milfrid Tonheim har intervjuet barnesoldater i ulike væpnede grupper i øst Kongo.

Tonheim forteller at jentesoldatene blir brukt som kokker, bærere og spioner sendt inn i landsbyer for å sondere terrenget før de skal raide. De blir også brukt i kamp, men i hvilken grad varierer veldig. På generell basis er det masse overgrep, mange av jentene blir brukt som sex-slaver. Det er vanlig at de blir tvunget til å gifte seg med en kommandant eller soldat, men det er også tegn på at noen grupper lar jentene bli voldtatt av hvem som helst. I Mai Mai-gruppene, lokale forsvarsgrupper som har oppstått på grunn av krigen, forteller Tonheim, har de en helt egen praksis.

- De ser på barn som rene, gjerne med magiske krefter. Dermed blir de brukt blant annet som livvakter for kommandantene, men de blir også sendt alene til fronten i tro om at kulene ikke kan treffe dem. Slik blir de mer uforsiktige.

Tonheim forteller videre om hva som skjer med de jentene som kommer hjem, som regel etter å ha rømt, blitt tatt til fange av regjeringsstyrker eller løslatt etter demobiliseringsavtaler. Å vende tilbake til samfunnet for disse jentene er utfordrende av mange årsaker.

- Det er ikke alltid samfunnet rundt dem synes synd på dem, men tenker det er litt deres egen skyld. Mange kommer hjem med barn, og disse blir sett på som syndens eller fiendens barn. I tillegg har de vært i en maskulin setting, og er indoktrinert til hvordan de skal snakke og reagere på en måte som ikke passer inn i kongolesiske kjønnsroller. De blir utstøtt av slike årsaker.

Barn av tidligere barnesoldater blir sett på som en økonomisk byrde for familien, og flere av kvinnene opplever å bli avvist av sine biologiske foreldre når de har kommet tilbake.

Les mer i New York Times og Studvest.